MENU

A vércsoportnak megfelelő táplálkozásról

A vércsoportnak megfelelő táplálkozás - vagy divatos szóval: a „vércsoportdiéta" - alapja egy amerikai orvos, dr. Peter J. D'Adamo megfigyelése, miszerint a különböző vércsoportú emberek más-más módon reagálhatnak ugyanazokra az ételféleségekre. D'Adamo ezen észrevételére alapozva egy teljes, komplexrendszert dolgozott ki, melynek a világon ma már számos követője van.     

Az A-, B- és 0-vércsoportot Karl Landesteiner (1868-1943) fedezte fel 1900-ban, majd 1902-ben Alfredo von Castello és Adriano Sturli találták meg negyedik (AB) vércsoportot.

 

A vércsoportok nagyon fontos genetikai jellemzőink.Ha figyelembe vesszük a vörösvérsejteken található speciális antigén rendszereket, ugyanolyan egyedi, csak ránk jellemző tulajdonságról beszélhetünk, mint az ujjlenyomat vagy a DNS.

 

Kialakulásuk nagyon szoros kapcsolatban áll az emberiség történetével.

 

 

A 0 vércsoport a legősibb, a „vadászó ember" vércsoportja. Az A vércsoport („agrár típus") a földművelés megjelenésével, a B vércsoport („kiegyensúlyozott típus") az északi tájakra való vándorlás során jött létre, a legfiatalabb AB vércsoport („modern típus") pedig a csoportok keveredése során alakult ki.

 

Megfigyelhető, hogy bizonyos vércsoportba tartozó emberek jobban kedvelnek (adott esetben jobban tolerálnak) bizonyos típusú ételeket, míg másokat elutasíthatnak. D'Adamo szerint ez egy kezdetektől belénk ivódott „ősi tudás", mely kiváló kiindulópont volt rendszerének megalkotásában.

Mivel a különböző vércsoportú egyének vérmérsékletében és mozgásigényében is eltéréseket tapasztalt, módszere nem csupán a táplálkozásra, hanem az ideális mozgásformák ajánlására is kiterjed.


Ismert, hogy az elfogyasztott táplálék és szervezetünk között kémiai reakciók sora zajlik le. Mindez a vérünkben is megtörténik a lektineknek köszönhetően, melyek az ételekben található különféle fehérjetermészetű anyagok. Vannak ételek, amelyek lektinjei nem összeférhetők vércsoportantigénjeinkkel, azaz kedvezőtlenek számunkra, ugyanakkor vannak olyanok, amelyek jótékonyak, valamint olyanok is, amelyek hatása semleges.

 

A megfelelő élelmiszerek fogyasztása segítheti a szervezetet a táplálék jobb hasznosításában, valamint a fogyni szándékozóknak is kedvező lehet, továbbá abban is segít, hogy az ideális testsúlyt megtartsuk. Fontos viszont megjegyezni, hogy a vércsoportdiéta elsősorban NEM fogyókúrás módszer, hanem egy teljes rendszer, életmód.

 

Ebből kiindulva érthető, hogy akárcsak az ételek, az étrend-kiegészítők sem minden embernél működhetnek egyformán. Minden vitamin, ásványi anyag és növényi hatóanyag különleges szerepet játszik szervezetünkben. A vércsoport szerinti tervek minden vércsoport számára külön-külön meghatározzák a potenciálisan hasznos hatóanyagokat. Számos ilyen hatóanyag létezik, melyek bizonyos szerveket és szöveteket előnyben részesíthetnek.   A vércsoportnak megfelelő táplálkozás követői számára mára már elérhetők speciálisan az ő igényeiknek kifejlesztett étrend-kiegészítők, melyek jól támogathatják az étrend hatásait.

FIGYELEM! Minden ember másképpen reagálhat a hirtelen megváltoztatott étrendre, ezért javasoljuk - különösen, ha Önnél bármilyen betegség fennáll -, hogy a vércsoportdiéta megkezdése előtt konzultáljon orvosával!
Irodalom: Dr.Peter J. D'Adamo: Az AB0 terv; Budapest, 2001.

A vércsoportok megoszlása Magyarországon*:
0 32%; A 42%; B 18%; AB 8%;

A vércsoportok megoszlása a világon**:
AB poz. 4%; AB neg. 1%; B poz. 10% ; B neg. 2%; A poz. 34%; A neg. 6%; 0 poz. 37%; 0 neg. 6%

 

Kapcsolódó termékek: