MENU

Bővítsük ismereteinket a ligetszépe olajról

 

 

A liget szépei...

A ligetszépe (Oenothera biennis) Észak-Amerikából származó, lágyszárú, évelő növény, amely a XVII. században került Európába. Egy-másfél méter magasra is megnő, éghajlati övünkön általában töltéseken és ugaron terem. Éjszakai rovarok porozzák be, ezért nyáron esténként hozza nagy, sárga virágait, melyek érdekessége, hogy reggelre rendszerint elhervadnak.


A növény számos olyan hatóanyaggal rendelkezik, melyek egészségre gyakorolt hatásai kiválóak. Bár a népi gyógyászat már évszázadok óta alkalmazza, tudományos kutatása csak a XX. század elején kezdődött meg. A kecsegtető eredmények ismeretében a növényt ma már számos iparág felhasználja elsősorban étrend-kiegészítők, gyógyszerek és kozmetikumok kedvelt alapanyagaként.   Cikkünkben a ligetszépe belsőleges alkalmazásával foglalkozunk bővebben.A ligetszépéből készült étrend-kiegészítők - így a Calivita Evening Primrose Oil - hatóanyagát a növény zsíros magjából sajtolják. Mivel egyetlen gramm olaj kinyeréséhez több ezer magra van szükség, a világ legértékesebb olajai közé tartozik.  

 

Jellemző alkotórészei a vernolsav, a linolsav, a gamma-linolénsav, az olajsav és a palmitinsav-trigliceridek, valamint a foszfolipidek és a szterolok. Számunkra legértékesebb összetevői a linolsav és gamma-linolénsav*, melyek ún. esszenciális zsírsavak, tehát testünk nem képes őket előállítani, ezért külső forrásból kell biztosítani a szükségleteinket.   Mindennapi táplálékunk ugyan tartalmaz linol- és gamma-linolénsavat, de jellemzően csekély mennyiségben. Ez a két zsírsav a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartozik, melyek táplálkozás-élettani jelentősége kiemelkedő.

 

Míg a telített zsírsavak elsődleges feladata az energiatermelés/energiaszolgáltatás, a többszörösen telítetlen zsírsavakból fontos hormonszerű vegyületek képződnek, továbbá a sejtek anyagában betöltött funkciójuk miatt is számottevő a szerepük.

 

A gamma-linolénsav prosztaglandinok előanyaga, melyek létfontosságú hormonszerű anyagok. Testünk összes fő rendszerét támogatják, beleértve az immunrendszert, a szív- és érrendszert, az idegrendszert, a reproduktív rendszert, testünk gyulladásra, fájdalomra adott reakcióit stb.   Hozzájárulhat a hám- és kötőszövetek egészségének fenntartásához, ezáltal elősegíti a bőr egészségének megőrzését is. Az eredmény: érezhetően szebb, feszesebb, fiatalosabb bőr!
A linolsav kedvezően befolyásolja a vér összes, illetve LDL-koleszterinszintjét, a normál trigliceridszintet, ezáltal támogatja az egészséges keringést és az érrendszert.

 

A ligetszépeolaj számtalan más területen is jótékony hatást fejt ki: támogatja a hám- és kötőszövet egészségét, a normál keringést, az anyagcserét, E-vitamin-tartalma pedig hatékony antioxidánsként védelmet nyújthat a szabad gyökök sejteket károsító hatásaival szemben.   Egyes tapasztalatok szerint a menstruációt megelőző kellemetlen tünetek (premenstruációs szindróma - PMS) jelentkezését is nagymértékben gátolhatja.

 

Szeretnék közelebbről is megismerni a CaliVita International ligetszépe olaj tartalmú készítményével >>>FIGYELEM!: A ligetszépeolajat tartalmazó készítmények alkalmazása epilepsziás betegek számára nem ajánlott!

 

 

Írta:
Pál Szabina

Dietetikus