MENU

Cápaporc az ízületek egészségéért


 Testünkben több mint 180 ízület található. Felépítésükben és mozgásaikban is nagyon sokszínűek, ami alapján rendszerint csoportokra szokták osztani őket.

Eszerint vannak pl.:
- gömbízületek (gömbszerű mélyedés és beleillő ízfej, például a csípőízület),
- egytengelyű ízületek (például a könyök),
- kéttengelyű ízületek (ilyenek a kézujj-középcsont ízületei),
- többtengelyű ízületek (például a vállízület) stb.,
- vannak olyanok is, amelyekben nincs mozgás, ezek a kötött ízületek (például a kéztőben vagy a talpi részen).

 


Az ízületet ötféle szövet alkotja (izom-, csont-, ín-, a szalagok szövetei és a porcszövet), melyek közül az izom- és a csontszöveteknek a legjobb a vérellátása, ezért ezek regenerálódnak a leggyorsabban. A porcszövet ebből a szempontból a másik véglet, mivel nincs közvetlen vérellátása, így gyógyulása is rendszerint jóval hosszabb időt vesz igénybe. Minden ízületi mozgás együtt jár bizonyos mértékű kopással, de vannak olyan esetek, amikor a terhelés - és így a kopás - mértéke a megszokottnál nagyobb lehet.A porc az a szilárd, de rugalmas, zselészerű anyag, amely az ízületekben az egymással érintkező úgynevezett ízfelszíneket borítja. A porcszövetet porcsejtek alkotják, melyek osztódásra képesek, újabb és újabb porcrétegeket képezve a porchártya belső felén. Az ízület egymással érintkező végei egy speciális nedvet tartalmazó ízületi tokon belül helyezkednek el, és folyamatosan „fürdenek" ebben a kenőanyag szerepét betöltő folyadékban. Az ízületi tok belső rétegét alkotó sejtek tápanyagokat szállítanak az ízületi nedvbe, valamint ők távolítják el onnan a salakanyagokat is. A porcsejtek tehát - bő érhálózat híján - az ízületi folyadék segítségével tisztítják és regenerálják a szövetet.Minden mozgáshoz az ízületek összehangolt működése szükséges. Mindaddig, amíg az ízület minden eleme megfelelően működik, és megfelelő helyzetben van, a mozgás problémamentes és gördülékeny. Előfordul azonban, hogy ez nem így van, ami előbb vagy utóbb problémákhoz vezethet például akkor, ha az ízületek normál helyzete megváltozik (testtartási eltérések miatt, X- vagy O-láb, aszimmetrikusan álló medence esetén, mankó viselésekor stb.), ami azt eredményezi, hogy egyes ízületek megnövekedett terhelésnek lehetnek kitéve. Ugyanígy extrém módon terheli az ízületeket a megnövekedett túlsúly, illetve az intenzív sport és a fizikai munka is.Különösen oda kell figyelnünk olyan sportok esetében, amik nagy terhelést jelentenek, de nem űzzük őket rendszeresen, ilyenek a most aktuális téli sportok (síelés, snowboard, korcsolyázás stb.). Fordítsunk megfelelő figyelmet arra, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá ízületeinket a terheléshez, és mindig szánjunk elegendő időt a bemelegítésre is!


Vannak olyan étrend-kiegészítő készítmények, melyek célzottan az ízületek védelmét szolgálják.

 

Az egyik leghatékonyabb segítőtárs lehet a cápaporc, amely természetes mennyiségben és arányban tartalmazza a porcokat felépítő kondroitin-szulfátot*, az ízületek „kenőanyagát". Így hozzájárul ízületeink egészségének megőrzéséhez, valamint a normál porcképződéshez.

De nem csupán téli sportokhoz ajánlható. Mindenkinek hasznos lehet, akinek ízületei fokozott igénybevételnek vannak kitéve, valamint az idősebbeknek, hogy ízületeik egészséges működését fenntartsák.
Alkalmazását érdemes időben elkezdenünk, és kúraszerűen kell alkalmazni. Maximális hatása körülbelül 4-6 hét alatt fejlődik ki, és az étrend-kiegészítő abbahagyása után még 1-2 hónapig érvényesül.

 

Ismerje meg Ön is közelebbről a CaliVita cápaporc tartalmú készítményét >>>

 

FIGYELEM! A cápaporckivonat olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek gátolhatják az új erek képződését (angiogenezis). Ezért nem alkalmazható terhesség és szoptatás idején, valamint műtéti, illetve sebészeti beavatkozások előtt és után. Halakra, puhatestűekre érzékenyek a terméket ne fogyasszák!

*A Calivita Shark Aid készítménye napi 1 tablettában 225 mg kondroitin-szulfátot tartalmaz.

 

 

Kapcsolódó termékek: