MENU

Indul az új tanév

 

 

Ez nagy izgalom mind a gyerekeknek, mind a szülőknek. Rendszeresen és korán kell kelni, és egész nap az iskolában helyt állni, ami persze a gyermeknek sokszor erőt próbáló feladat. És ez különösen érvényes az óvodából kikerülő kis elsősökre. Az ö szervezetünk még nem elég erős az egész napos koncentrációhoz.

 

A szülő feladata az, hogy ezen a kezdeti időszakon átsegítse gyermekét.

 

Az iskolában az első hónapokban az egyik legfontosabb feladat a beilleszkedés, a rend és az osztálytársak megismerése, emellett a legtöbb iskolában, már az első héten ismerkednek a gyerekek a könyvekkel, íróeszközökkel.

A gyermekeknek rövid megszakításokkal rendszerint négy tanórán keresztül kell figyelniük és fegyelmezetten viselkedniük, be kell fogadniuk a számtalan új információt. Bár a tanító néni igyekszik játékosan átadni a tudnivalókat, de azért ez a váltás még is nagy próbatétel a kicsiknek.

 

Már az első napokban a szülök azt tapasztalják, hogy gyermekük fáradt, sápadtabb, esténként hamarább alszik le, rossz esetben sírva, idegesen indul az iskolába.

Ez persze természetes, hiszen a sok új élmény és információ kifárasztja a gyermekeket, és ez fokozottan érvényes a gyenge fizikumú, egyébként az óvodában is gyakran betegeskedőkre. Nagyon fontos tehát, hogy a szülők figyeljenek oda a testi kondícióra, a megfelelő mennyiségű pihenésre mind kisebb, mind nagyobb gyermekeiknél.

 

Gondoskodjanak a tápanyagokban, vitaminokban gazdag táplálkozásról. Soha ne engedjék el az iskolába üres gyomorral a gyermeküket!  Mindent meg kell tenni, hogy reggel egyenek pár falatot, mivel az iskolában általában csak 10 óra örül kapnak először ennivalót, ami bizony nagyon késő. Az éhség miatt romlik gyermekünk figyelme és közérzete, az órán nem tud koncentrálni, esetleg ennek következtében kap rossz értékelést, ami csak az amúgy is stresszes időszak nehézségeit növeli.

 

Reggelire tehát adjon gyermekének kakaót, tejet, egy kis sajtot, vagy müzlit ami szénhidrátban és vitaminokban is gazdag. Csomagoljunk már előre felszelelt, megmosott gyümölcsöt, répát, egyéb más zöldséget, aszalt gyümölcsöket, esetleg diót, mandulát, müzlis szeletet amiből a gyermek könnyen tud csemegézni szünetekben és tápláló is.

 

Természetesen ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról sem. A testmozgás nem kizárólag akkor fontos, ha élsportolói célok lebegnek a gyermek vagy a szülő szeme előtt. Az optimális mozgásmennyiség és a fizikai terhelés feltétlenül szükséges a mozgatórendszer - csont, ízület, izom, és inak-, a keringési- és légzőrendszer fejlődőséhez. Elengedhetetlen az anyagcsere-szabályozáshoz, és főképpen a szellemi felfrissüléshez is.

 

Naponta próbáljanak meg 1-2 órát a szabadban tölteni. Ha másképpen nem megy szálljanak le pár megállóval előbb a közlekedési eszközökről vagy beszeljenek meg az otthontól kicsit távolabbi találkozót, és sétáljanak hazáig. Ez jó alkalom lehet arra is, hogy az iskolában - napközben történteket megbeszéljék gyermekükkel. Higgyék el hálásak lesznek ezekért az együtt töltött  percekért.

 

Hétvégén azonban feltétlenül iktassanak be hosszabb lélegzetű szabadtéri programot, kiránduljanak, kerékpározzanak stb.


Helyezzenek nagyobb hangsúlyt gyermekük egészségére! A hiányos, nem megfelelő vitaminbevitel, a mozgásszegény életmód számos betegséghez vezethet.

 

Gyermekeinknek legalább annyira, sőt még inkább szükségük van vitaminokra, mint nekünk, felnőtteknek. Ma már szerencsére hozzáférhetők olyan komplex multivitamin- és ásványianyag-készítmények is, amelyeket kizárólag a természetben található anyagokból állítanak elő ezzel pótolva az esetlegesen nem megfelelő, mennyiségi és minőségű táplálkozást ami közétkeztetésünket jellemzi. A megfelelő vitaminpótlás mennyisége és minősége természetesen minden életkorban különböző.

 

Ismerje meg Ön is a speciálisan gyermekek részére előállított, kiváló minőségű multivitamin készítményt >>>

 

Valamint a gyermekeknek előállított, kellemes ízű  C - vitamin rágótablettát >>>

 

Ahogy nőnek gyermekeink úgy változik a szervezetük számára szükséges vitaminok mennyisége és szükségessége is. Ennek értelmében a legkisebbeknek olyan gyermek vitamin ajánlott amely csontjaik megfelelő fejlődéshez, immunrendszerük erősítéséhez elengedhetetlen.

 

A nagyobb diákoknál már a napi terhelés is megnő, így a vitaminbevitelnek is ezzel arányosan növekednie kell. Sajnos egy nem olyan rég, a felső tagozatos és középiskolás diákok között, a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal által készült felmérés adatai szerint igen szomorú képet kapunk. A 14-18 éves korosztály csaknem fele szenved mozgásszervi elváltozásokban.