MENU

Víz, az élet bölcsője

 

 

Igyunk vizet, és hagyjuk a kólát !

 


A földfelszín 71%-át tenger borítja, s ez a mintegy 1,3 milliárd km3-nyi víztömeg határozza meg a földi életet. 

Az említett adatok ismeretében igen meglepő, hogy ennek az óriási víztömegnek
csak mintegy 0,1%-a használható fel ivóvízként, ám az ismert ipari, mezőgazdasági, háztartási szennyeződések miatt ez is egyre mérgezettebbé válik. 

 

Elgondolkodtató adat, hogy az emberek több, mint a fele krónikus vízhiányban szenved, és még csak észre sem veszi, mivel a tünetek nem mindenki számára egyértelműek.

Furcsa, de a szomjúságérzetet sokszor nem ismerjük fel, és ivás helyett a csalóka éhségérzet miatt gyakran csak eszünk - nagyon gyakran az elhízás hátterében ez a csalóka érzet miatti többlet energiabevitel áll.

 

Hirtelen ránktörő fáradság, fejfájás , koncentrációs zavar is jelezheti a víz hiányát .

 

Napi 2,5 liter tiszta víz elfogyasztása fontosabb, mint a megfelelő táplálkozás. Viszont tiszta víz és tiszta víz között is hatalmas különbség van, így erről még szó lesz a későbbiekben.

 

 

Egy felnőtt ember 65-70 százaléka, egy újszülöttnek 80 százaléka víz.

A víztartalom szervenként is változik. Az agynak 78 százaléka, a szívnek 77 százaléka,a májnak pedig 84 százaléka víz.

 

A tiszta víz testünk létfontosságú alkotórésze, mely nélkülözhetetlen a szervezetünk zavartalan működéséhez. Segíti a tápanyagok felszívódását, feloldja és eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges égéstermékeket.

 

Szervezetünkben a víz valamennyi feladata közül a legfontosabb, hogy "szállítóeszközként" működjön az anyagcsere folyamatainkban.

 

Sejtjeink, vérünk és emésztőnedveink alapjaként a víz mint hordozó anyag szállítja a tápanyagokat az emésztőrendszerünktől a sejtekig, majd a salakanyagokat a kiválasztó szerveken keresztül eltávolítja a szervezetből.

 

A víz további feladatai a szervezetünkben :

 

- párásítja a levegőt, amit légzéskor belélegzünk;


- segítséget nyújt a verejték párologtatásával a testhőmérséklet szabályozásához;


- rugalmassá teszi az ízületeket;


- a legfontosabb szerveinket védő rugalmas burkot alkotja;


- szabályozza a sejtek elektron- és protonszintjét;


- megvéd a kozmikus és egyéb sugárzástól;


- és egyúttal tárolja is a sugárzásokat.

 

A víz tehát nem csupán fontos alapanyag, de egy nagyon érzékenyen beállított egyensúly - a vízháztartás - kulcsszereplője is a szervezetben. 

Élelem nélkül több hétig, de víz nélkül legfeljebb 3-4 napig bírjuk ki.

 

Az élő szervezetek mintegy 75-98%-a víz. Legtöbbet a medúza, legkevesebb vizet pedig például a fogak tartalmazzák.

 

Az emberi test megfelelő működéséhez naponta testsúly 15 kg-onként legkevesebb fél liter tiszta víz szükséges, de a nagy hőség és az intenzív sportolás a szükséglelet felmeheti a duplájára is.

 

Mindössze 2 százalékos folyadékvesztés esetén jelentősen csökken a fizikai, valamint a szellemi teljesítmény is.

Tévedés azt hinnünk, hogy vízre csak akkor van szükségünk, ha már szomjasak vagyunk !

Tudnunk kell, hogy a szomjúság már a szervezet vészjelzése a komolyabb folyadékvesztés megelőzésére.

Ráadásul bizonyos folyadékok kifejezetten dehidratáló hatásúak, tehát vizet vonnak el a testünktől. Ilyen folyadék például a kávé, valamint a magas cukortartalmú üdítőitalok is.

 

 

A víz minősége

Tudnunk kell, hogy nagyon fontos a fogyasztott tiszta víz minősége is, de a mai kor emberének a vizek szennyezettségével is szembe kell néznie !

 

A természetes eredetű vizek is tartalmaznak olyan nemkívánatos szennyeződéseket, amelyek a víz emberi célú felhasználását egészségvédelmi vagy higiéniai okokból megnehezítik.

 

Ezek az anyagok három főbb csoportba sorolhatjuk:

 

1. Vizeink fizikai szennyezői:

 

- lebegőanyagok (homok, iszap,kolloidok),
- gázok (metán, széndioxid, kénhidrogén,nemesgázok),
- olajok-zsírok,
- szerves anyagok stb.


2. Vizeink biológiai szennyezői:


- baktériumok,
- algák,
- amőbák,
- vírusok,
- gombák.

 

3. Vizeink kémiai szennyezői:


- nitrátok, nitritek, ammónia,
- fémek (arzén, higany, kadmium,ólom, vas, mangán stb.),
- huminsavak,
- fenol,
- magas sótartalom,
- növényvédőszerek maradéka stb.


A vezetékes víz a kezelés ellenére vagy éppen amiatt, másodlagos szennyeződéséből adódóan további egészségre káros anyagokat tartalmazhat. Ilyenek például:


1. klór, klór-vegyületek,
2. trihalometánok,
3. lebegőanyagok,
4. íz és szaganyagok
(műanyagvezetékek),
5. baktériumok,
6. gombák,
7. paraziták,
8. vas és mangán, esetleg ólom
(fémvezetékek),
9. kálium és magnézium, kemény víz stb.

 

Szennyeződésektől mentes forrásvizet kellene innunk,mely segítené a szervezetünk megfelelő működését.

 

De a nem megfelelő minőségű vizek sajnos csak további terhet rónak a szervezetünknek.

 

A Föld vízkészletének minősége (értendő ez alatt a felszín fölötti, valamint felszín alatti vízkészlet is) az elmúlt évtizedekben az ipari tevékenységünknek köszönhetően folyamatos romlást mutat, ráadásul a háztartások szennyvíz kibocsájtása is igen komoly mértékben hozzájárul vizeink szennyezéséhez.

 

Gondoljunk csak a rengeteg vegyszerre (mosóporok, öblítőanyagok, tusfürdők, stb.) , melyekkel nap mint nap mi magunk is szennyezzük vizeinket.

 

Európa országaiban, így Magyarországon is a szennyvizet a folyókba engedik. A folyók iparilag szennyezettek, és legtöbbször azok vizét használják a városi vezetékes víz előállítására.

 

A kezelt szennyvizet újra a folyókba engedik, majd belőle valahol az alsóbb szakaszokon egy másik ország, vagy település ivóvizet nyer ki a klórral "megtisztított" vízből.

 

Gyakorlatilag a szennyvízből fertőtlenítő vegyszerek segítségével újra ivóvizet állítanak elő !

 

Megdöbbentő tény, hogy Budapesten is a szennyvízek 55 százaléka tisztítatlanul folyik a Dunába!

 

A természetes vízfolyásokban eddig körülbelül 20-féle gyulladáscsökkentőt találtak, és ezekből nyolcat már a csapvízben is sikerült kimutatni, köszönhetően a kórházak és a gyógyszergyárak szennyezéseinek köszönhetően.

 

A jelenleg működő, és használatban lévő szennyvíztisztítási technológiák nem alkalmasak a kis koncentrációban jelen lévő gyógyszermaradványok kiszűrésére, viszont tény, hogy csak Budapesten évente  20 tonna novamidazofen (a novamidazofen különféle gyógyszerek hatóanyaga) kerül a természetes vizeinkbe. Mindemellett női nemi hormonok és fájdalomcsillapítók maradványai is megtalálhatóak vízfolyásainkban.

 

A döbbenetes statisztikák

 

Az európai haltenyésztők körében  hetvenes-nyolcvanas években már gondokat okozott, hogy tömegesen váltak a hím halak kétneművé.

 

Évek óta fönnáll a gyanú hogy a fiataloknál tapasztalható egyre gyakoribb megtermékenyítési problémák tényleges oka az ivóvízeinkbe visszakerülő fogamzásgátló és egyéb  hormonkészítmények maradványai.

 

Az EU országaiban több mint 100.000 különféle vegyi anyagot használnak, viszont ezekből csak 20.000-et vizsgáltak meg az esetleges egészségkárosító hatásaik tekintetében. A 20.000-ből csak 50 anyagot ellenőriztek le, hogy kimutatható-e már az ivóvizeinkben !

 

Német szakemberek az elmúlt 10 évben vizsgálták a vizeink szennyezettségének meglétét, valamint mértékét.

31-féle gyógyszer- és kozmetikumvegyületet találtak a 40 vizsgált folyó vizeiben.  A fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, koleszterinszint-csökkentő, görcsoldó és antibébi gyógyszervegyületekből  8 már az ihatónak mondott csapvízben is kimutatható volt!

 

Magyarországon valyon milyen a helyzet ?

 

Az IMF kutatásai szerint Magyarországon csak 2004-ben antidepreszáns hatóanyagból 7 tonna került forgalomba,és egyéb gyógyszerek hatóanyagaiból is több tonnás mennyiséget adtak el melyek évről évre visszakerülnek a folyóinkba a szennyvízrendszeren keresztül.

 

Idézet a Népszabadságban 2005 december 1-én megjelent "Hormon a csapvízben" című cikkből:"Budapesten évente mintegy 20 tonna novamidazofen - az Algopyrin és más gyógyszerek hatóanyaga - kerül a természetes vízfolyásokba. Emellett női nemi hormonok és fájdalomcsillapítók maradványai úsznak le a folyón.

A jelenleg működő szennyvíztelepi technológiák egyike sem alkalmas a kis koncentrációjú gyógyszermaradványok kiszűrésére. (...) Sőt, a külföldön elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok valószínűsítik, hogy az élővizekbe kerülő gyógyszerszármazékok, hormonok hatással lehetnek a vízben élő szervezetekre, a táplálékláncra, befolyásolva az ökológiai egyensúlyt.

Az antibiotikumok maradványai befolyásolhatják a baktériumok szaporodását, a gyógyászatban alkalmazott antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumfajok elterjedését idézhetik elő." 


És mi a helyzet a nehézfémekkel ?

 

Az előzőekben áttekintettük, hogy különféle vegyi anyagok bizonyosan jelen vannak a vizeinkben. A problémát tovább fokozza, hogy a vezetékes víz különböző anyagokból készült csöveken érkezik a lakásunkba.Súlyosbítja a helyzetet, hogy a vascsövek néhány év alatt korrodáltak, rozsdásak lesznek.

 

Sok helyen használnak még a mai napig ólmot, vagy azbesztet tartalmazó csővezetékeket is. A vízben lévő vegyi anyagok a csövekből különféle alkotórészeket oldanak ki, és ebből a szempontból a polietilén vezetékek a legveszélyesebbek.

 

Az ólom a kisgyermekekre különösen veszélyes, az azbesztről pedig évekkel ezelőtt már bebizonyosodott, hogy daganatos megbetegedéseket okoz. Az azbeszt mára már tiltólistára került, és több helyen(többnyire ahol hozzáférhető) eltávolították. A vízvezetékek cseréje viszont nagyon sokba kerülne, így az még bizonyos, hogy várat magára.

 

A tiszta víz...

 

A vizek szennyeződéseit ma klórral próbálják meg semlegesíteni. A vizek klórozása a világon mindenhol bevett gyakorlat,de szerencsére egyre több helyen harcolnak ellene.

 

Ahol használják (így Magyarországon is) megállapítják a vízbe adagolható klór minimális mennyiségét , de megfeledkeznek  az adagolhaó maximum klórmennyiségről, mitöbb,nyáron a nagy melegben a gyorsabban szaporodó kórokozók ellen több klór víbe adagolásával küzdenek.

 

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a víz tárolásakor a klór egy része kipárolog, ezt pótolni igyekezvén még klórt adagolnak a vizhez, így egyes helyeken különösen koncentráltan jelen van a csapvízben a klór !

 

A előzőek következménye, hogy a csapvizünk a jelenleg érvényben lévő egészségügyi szabványokban meghatározott értéknél akár 30%-kal magasabb klórmennyiséget is tartalmazhat.

 

Az igazi probléma az, hogy a klór megtámadja a természetes bélflóránkat, és az emésztőrendszerünkben jelen lévő - igen hasznos- probiotikumokat.

 

A kártékony, patogén baktériumok, vírusok és gombák nagyobb ellenálló képességük révén viszont idővel ellenállóbakká válnak a klórral szemben, melynek eredménye, hogy könnyedén elnyomják a jótékony, hasznos baktériumokat.

 

A probiotikumokról ide kattintva olvashat bővebben.>>>

 

A csapvíz fogyasztásával akaratlanul is vitaminhiányt okozhatunk magunknak, mivel képes vegyi reakcióba lépni a vitaminokkal, így eltünteti azokat a szervezetből.

 

Gondolhatnánk, hogy ennyi egészségkárosító fertőtlenítés után tiszta vizet kaphatunk.Sajnos tévedés lenne ezt hinnünk !

 

A jelenleg érvényben lévő vonatkozó szabványoknak megfelelően egy liter csapvíz tartalmazhat rovarölő és növényvédő szereket is, de ami igazán döbbenetes, hogy ha találunk a vízben 50 db féregpetét literenként, azzal még a megfelelő határértéken belül vagyunk.

 

Fontos még megemlítenünk, hogy a klór az egyik legerősebb oxidáns vegyület.

 

A szervezet öregedésének legfőbb oka a szervezet oxidálódása. Az oxidálódás megelőzése vagy visszafordítása, késlelteti az öregedést, ezáltal fiatalítja a szervezetet !

 

Az élő sejtek energiafelszabadító szervecskéiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadító folyamat (oxidatív foszforiláció) során természetes módon keletkeznek peroxid- és szuperoxid gyökök. Ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják.

 

Külső hatásokra, például stressz, betegség, vagy klóros víz fogyasztásával a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni, ráadásul az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása, és mennyisége is csökken. 

 

A szabad gyökök romboló hatása tudományosan is igazoltan sokféle betegség kialakulásában játszik szerepet :- Rák

- Cukrobetegség

- Szív - és érrendszeri megbetegedések

- Sőt, még a szeplők és az anyajegyek is a szabad gyökök jelenlétének következményei

 

A palackozott vizek

 

 

Úgy gondolhatnánk, hogy könnyedén kivédtük a fönn leírt egészségkárosító problémák halmazát, mivel már évek óta palackozott vizet fogyasztunk.

 

Nemrégiben megjelent egy statisztika, amely szerint 1990 óta Magyarországon megtöbbszöröződött az ásványvizek fogyasztása. Az áruházak roskadásig vannak a különféle palackozott vizekkel, melyek a minőség és az ár tekintetében széles skálán mozognak.

 

Találhatók egészen kiváló forrásvizek, de sajnos ezeknél lényegesen népszerűbbek - kedvező áruk miatt - azok a vizek, melyek legtöbbször valamilyen tisztítással és ásványosítással csapvízből készülnek. Nyugodtan kijelenthetjük tehát, látva a folyamatokat, hogy napjainkban divat lett az ásványvíz fogyasztása!

Vitathatatlan, hogy a vezetékes víznél lényegesen jobb választás az ásványvíz, hiszen a mélyről jövő víz nem tartalmaz klórt és egyéb vegyi anyagokat.

Föl tehetjük a kérdést, hogy hosszútávon hogyan tolerálja a szervezet a sok szervetlen anyagot, amely az ásványvizekben található!?

 

Ma egyre több orvos és dietetikus szakember hívja föl a figyelmünket arra a fontos különbségre, amely a szerves és szervetlen ásványi anyagok között található. 

Szerves kötésű ásványi anyagokhoz kizárólag a táplálékainkból - zöldségekből, gyümölcsökből, teljes kiőrlésű gabonamagvakból - juthatunk.

 

Az ásványvizekben található szervetlen anyagokat az emberi test képtelen fölhasználni,így azok hulladékként halmozódnak fel, megterhelve ezzel a kiválasztó rendszereket.

 

Különösen az igen mélyfúrású vizek ásványianyag-tartalma magas.

 

 

Szervezetünk a szükséges ásványi anyagokat a táplálékból veszi fel, nem a vízből. Egyetlen funkciójának ellátásához sem szükséges az ásványok vagy egyéb oldott anyagok jelenléte a vízben. Az előbbiek miatt az ember élete során ásványok formájában körülbelül 80 kg kőzetet iszik meg, amely csak keresztülmegy a testén, ez pedig fokozhatja a kőképződést,míg például a glaubersós (nátriumszulfátos) ásványvizek éppen kőoldó hatásukról ismertek.

 

 

A csapvizet "csak" főzéshez, teához, kávéhoz és fürdéshez használjuk...

 

A tények :

 

A víz főzésekor klórgőz szabadul föl, amely tartalmaz egy igen erősen rákkeltő anyagot, a trihalometán nevezetű gázt.

Főzéskor a klór reakcióba lép a vízben található egyéb szerves anyagokkal,így a brómmal, a fluorral és a jóddal. Tehát a  klórtartalmú csapvíz forralásával háromszor-négyszer több rákkeltő anyagot szabadítunk fel, mintha forralás nélkül fogyasztjuk el.

 

A forralásnál a vegyi anyagok és a nehézfémek a vízben maradnak, sőt a koncentrációjuk nagyobb, mint forralás nélkül. A hő csak a vírusokat és a baktériumokat pusztítja el !

 

Sajnos idézhetjük Robert D. Morris orvost a klórozott csapvízzel kapcsolatban:

 

"Azok, akik 40 évig klóros vizet ittak, vagy abból készítették ételeiket, italaikat, 70%-ban nagyobb eséllyel betegszenek meg rákban, mint azok, akik klórmentes tiszta vizet használtak."

 

Az amerikai Dr. Robert D. Morris orvos, mikrobiológus és rákkutató ismert munkája a Kék halál - betegség, katasztrófa és a víz, amit megiszunk című könyv.

 

A fönntiek alapján ha igazán szeretnénk tenni az egészségünk érdekében, akkor  mindenképp kerülnünk kell  a csapvizet!

 

A víz tisztítását nem központi túlklórozással, hanem a fogyasztás helyszínén egyedi tisztítással kell megoldani. A csőhálózat általi visszaszennyeződést is csak ezzel a módszerrel lehet ártalmatlanítani.

 

A megoldás....

 

Magyarországon a vezetékes vizek minősége - mondhatni - tabutéma.Nyugaton már a vezetékes vizet tudatosan csak autómosásra, valamint mosakodásra használják.

 

A vizünk tisztításról magunknak kell gondoskodnunk!

 

Pár tízezer forintos megoldás lehet az aktív szénszűrős víztisztító használata,melyek azonban alig-alig szűrnek ki valamit. A klórtól és a szabad szemmel látható szennyezőanyagokat eltávolítják a vízből.

 

A másik elérhető végletet jelent az olyan mértékű szűrés, amivel szinte desztillált víz minőségű vizet állíthatunk elő. Ez sem az igazi megoldás, mivel ezt a tisztaságú vizet csak a méregtelenítő kúrák alkalmával szabadna fogyasztanunk.

 

A megfelelő megoldást egyben a középút jelenti : a 0,1 mikronos mikroszűrés és a 0,01 mikronos ultraszűrés használata.

 

De ha valóban a legjobb megoldást keressük, akkor mindenképp célszerű megismerkednünk az ionizált lúgos vízzel.>>>

 

A ma kapható víztisztítók közül kitűnnek azok, amelyek nem csak megtisztítják a vizet, de egy különleges eljárás során savas és lúgos vizet is képesek előállítani.

 

A savas víz kiválóan alkalmas tisztálkodásra, takarításra addig a lúgos vizet főzésre és ivásra, tehát emberi fogyasztásra használhatjuk.

 

Ha még nem hallott a lúgosítás fontosságáról, akkor tudnia kell, hogy sok esetben a szervezetünk sav-bázis egyensúlyának kibillenése lehet az oka a betegségek kialakulásáért.

 

Az egészség megőrzéséhez, esetleg visszaszerzéséhez vezető út első lépése, a szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállítása. Ebben lesz segítségére Önnek is a tiszta ionizált lúgos víz fogyasztása.

 

 

Tovább az ionizált lúgos vízhez >>>

 

<< Vissza

 

Kapcsolódó termékek: