MENU

CaliClean tisztítószerek - Barlangtól a takarítórobotig


Mióta és miért takarítunk?

 

A takarítás története és igénye évezredekre nyúlik vissza. Már az ősember - de még inkább az ősasszony - is takarított, hiszen a felfalt állatok csontjai egy idő után biztosan nehezen fértek el a barlangjában. Arról nem is beszélve, hogy a kémény nélküli tűzgyújtás is igen sok kormot hagyhatott hátra. Az ősasszonynak így nem maradt más választása, a bogyógyűjtögetés mellett  legalább néha ki kellett sepernie a barlangot, hacsak nem keresett inkább egy másikat.

Míg az ókor híresen tiszta volt, folyó és meleg vízzel, fürdôkkel és olyan alacsonyabb rendû rabszolgákkal, akik a takarítást végezték; addig a középkor igazán „sötétre„ sikeredett. A vandálok, barbárok, boszorkányok elleni harc mellett ezeket a századokat hatalmas pestis- és leprajárványok jellemezték (többek között éppen azért, mert a takarítás és a szennyvízelvezetés nem volt megoldott). Az újkor a cselédek, bejárónôk idôszaka lett, napjainkban pedig már a takarító robotok idôszaka is elérkezett. Nem vonhatjuk kétségbe tehát, hogy takarításra szükség van. Elsôsorban higiéniai okok miatt takarítunk, de nem elhanyagolhatóak az esztétikai szempontok sem. Egy rendetlen és koszos lakás hatással lehet egészségünkre és lelkiállapotunkra
egyaránt. Ahogy mára már természetes a személyi higiénia, a tiszta ruházat, úgy a tiszta, rendes lakás is szerves része életünknek.


Tisztaság fél egészség

A középkori példa után nem kérdés, hogy a tisztaság valóban fél egészség. De nagyon valószínû, hogy nem azokkal a vegyszerekkel kell elérnünk, melyeket ma úton-útfélen megvásárolhatunk. Hogy miért? Egy átlagos háztartásban legalább  ötféle tisztítószert találunk. Önnél többet? Nem biztos, hogy ez jó hír! Gyerünk a kamrába, és ellenôrizzük le, hogy hány tisztítószer tartalmaz egészségre káros anyagokat! A tízbôl tíz? Jó esélye van rá!

 

 

Tisztítószer A termékben
leggyakrabban előforduló  veszélyes anyag
A veszélyes anyag lehetsé ges
egészségkárosító hatásai
Fertőtlenítőszerek Fenolok (phenolum) Rendkívül mérgező, gyúlékony, hatással lehet
a központi idegrendszerre, a szívműködésre,
a vesékre, légzési elégtelenséget okozhat.
WC-, lefolyó-, és sütőtisztító szrek Sósav Mérgező, maró hatású, égési sérüléseket
 és szövetkárosodást okozhat, belégzése tüdőüdémát
okozhat, lenyelve halált okozhat.
Padlótisztító, padlófény Dietilén-glikol A vese, a máj és a központi idegrendszer károsodásét
 okozhatja, lenyelve halált okozhat.
Folttisztítók Perklór-etilén Maró hatású, irritálja a bőrt, a szemet és a légutakat,
hatással lehet a központi idegrendszerre,
eszméletvesztést okozhat.
Folttisztítók Ammónium-hidroxid Maró hatású, bőrre, szembe, légutakra kerülve,
magas koncentrátumú belégzése
gégeödémát okozhat.
Ablaktisztítók Ammónia Bőrre, szembe, légutakra kerülve, maró hatású,
magas koncentrátumú belégzése gége-ödémát okozhat.

Forrás: Centers for Disease Control and Prevention Atlanta, USA –http://www.cdc.gov/niosh/ipcs/nicstart.html

 

Tehát a tisztaság fél egészség?

 

Feltétlenül! De amennyiben vegyi tisztítószereket használ, mindenképpen viseljen maszkot, kesztyût takarítás közben! Lehetôleg olyan ruhában takarítson, amit nem marhat ki a tisztítószer! Részletesen olvassa el a termékek tájékoztatóját! Ne keverje a vegyszereket egymással! Tárolja ôket élelmiszerektôl távol, gyerekektôl, háziállatoktól elzárva! A veszélyes anyagok közvetlenül a talajra vagy komposztdombra még hígított állapotban se kerüljenek!
Ne feledje! A veszélyes anyagokat tartalmazó tisztítószerek az emberre és a környezetre is károsak. A lefolyóba öntött, csatornarendszerbe kerülô vegyi anyagok lassítják a természetes tisztító folyamatokat, mivel a víz tisztításához szükséges baktériumokat is elpusztítják. A legtöbb szennyvízülepítô és szennyvíztisztító rendszer alapvetôen nem kémiai anyagok feldolgozására épült, ezért ha a veszélyes háztartási hulladék eredeti formában hagyja el a rendszert, veszélyezteti az élôvizeket és talajvizeket.

 

A CaliClean termékek használata semmiben nem tér el a megszokott, de a környezetre ártalmas vegyszereket tartalmazó tisztítószerekétôl. A használatot szórófejes flakonok könnyítik meg. Az üres flakonokat kiöblítve, kupak és szórófej nélkül, összelapítva a szelektív hulladékgyûjtôbe dobva még többet tehet a környezetvédelemért!
A tisztítószerek hatékonysága növelhetô a rendszeres és alapos takarítással, hiszen nincs olyan csodaszer, amely Ön helyett kitakarít! Bár a több rétegben letapadt zsírt és a fürdôszobában lerakódott vízkövet erôsen mérgezô anyagokkal könnyebb eltávolítani, de az egészségre káros anyagok helyett érdemesebb a gyengéd, veszélyes vegyszerektôl mentes, gyakori tisztítást választani. A rendszeresség és a természetes anyagok zöldebbé tehetik otthonát!

 

A CaliClean termékcsalád az amerikai EPA (Environmental Protection Agency) együttműködési programjának részese, így termékeinken a DfE (Designed for the Enviroment) logó szerepelhet. Ez a vásárlók számra azt jelenti, hogy a U.S. EPA tudósai a termékek összetevőit bevizsgálták, és ezek megfeleltek azon szigorú követelményeknek, melyek szerint az emberi egészségre és a környezetre nem ártalmasak. A termékek használatával környezetünket és családunk egészségét is védhetjük.