MENU

Rhodiolin - Rhodiola rosea


Ár: 17 570 Ft
Kosárba

 

Rhodiolin

CaliVita International

120 kapszula

 

A hegyek rózsája - Rhodiola rosea


Az ember a nap szinte minden percében stresszhatásoknak van kitéve. A családi és munkahelyi elvárásoknak való állandó megfelelés, a konfliktusok, az anyagi gondok, a zajártalom és a környezetszennyezés mind-mind stresszhatást jelentenek, melyek hosszú távon megélve különösen károsak szervezetünkre. Ezek ellen természetes, évszázadok óta alkalmazott megoldást jelent a Rhodiolin!

 

Rhodiola rosea


3000 méter magasban őshonos növény, aranygyökérnek vagy sarki gyökérnek is nevezik. Kelet- és Közép-Ázsia népei évezredek óta használják, egészségmegőrző hatását már az 1200 évvel ezelőtti tibeti írásos emlékek is megörökítik.

 

A Rhodiola rosea egy különleges adaptogén, mely jó néhány olyan tulajdonsággal rendelkezik, melyek a többi adaptogén anyag fölé helyezik ezt a gyógynövényt.

Népi gyógyászati adatok szerint hatóanyagai támogatják a szervezet ellenállóképességét, enyhítik a stressz és feszült életmód okozta tüneteket, támogatják az idegrendszert, valamint általános roboráló hatással bírnak.

 

A készítmény további aktív összetevője a cink, mely hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez, szükséges a normál sejtosztódáshoz, illetve a reproduktív szervek normál működéséhez.

 

Általános közérzetjavító, segít fenntartani a szellemi frissességet, vitalitást kölcsönöz a szervezetnek. Különösen azok számára ajánlott, akik mindennapjaik során fokozott stresszhatásoknak, testi és/vagy szellemi megerőltetésnek vannak kitéve.

 

Rhodiolin

 

Adagolás: 1-3 kapszula naponta.

Allergén összetevő: zselatin

 

 

Stressz ? Elég volt !
teljes cikk elolvasása


"Mindenkit ér, mindenki beszél róla, mégis csak kevesen vették a fáradtságot, hogy utánanézzenek, valójában mi is a stressz."


(Selye János: a stressz elméletének megalapozója, 1966.)


Mi is az a stressz ?


A stressz a szervezet nem specifikus válasza a megszokottnál nagyobb igénybevételre, a szervezet természetes állapotát fenyegető veszélyre. Érdekes, hogy a váratlan és határtalan öröm éppúgy kiválthat stressz jellegű reakciókat, mint a veszélyes szituáció, a szervezet ugyanis hasonló izgalmi állapottal reagál. A stressz kiváltója lehet másokat is érintő környezeti hatás, zajártalom, levegőszennyezettség, természeti és egyéb katasztrófák, fizikai támadások, erőszak. De lehetnek hétköznapibb események és az egyén életének fordulatai is, pl. házasság, válás, mindennapi bosszúságok, munkahelyi konfliktusok, vagy az egyénből fakadó belső konfliktusok, döntési helyzetek.Fenyegetettség hatására a test automatikusan felkészül a veszélyre. A meneküléshez vagy ellentámadáshoz szükséges energiát hatékony biokémiai eszközök bevetésével teremti elő. Mindenki számára ismerős jelenség a szívritmus gyorsulása, a pupilla kitágulása, a kiszáradó ajak, megfeszülő izmok. Néha még a hajunk is égnek áll, amin lehet mosolyogni, de figyeljük csak meg a megijesztett macska felborzolódó szőrzetét, ugye milyen félelmetes? Közben megindul az adrenalin és/vagy noradrenalin hormonok elválasztása is.


Mit okoznak mindezek ?


A noradrenalin a haraghoz, a dühhöz kapcsolódik, az adrenalin pedig a félelemhez. Ha a noradrenalin dominál, a test izmai csatára vagy gyors menekülésre vannak felkészítve. Amikor az adrenalin dominál, az eredmény közel van a bénultsághoz, a félelem hatására a test szinte lemerevedik. A különbség látszik az arcon, düh hatására kivörösödik, félelem hatására elsápad.

 

A stresszre adott gyakori válasz a szorongás és félelem, a harag, amely agresszióhoz vezet. A visszafojtott sorozatos agresszió sok problémához, betegséghez vezethet. Ha a stresszfeltételek folyamatosak, és az egyén nem küzd meg velük sikeresen, ez fásultsághoz vezet, amely később depresszióba csaphat. A depresszió tehetetlen, reménytelen érzést kelt.


Ne stresszeljen ! Itt a Rhodiola Rosea...


Érdekes módon éppen a legfejlettebb országokban a legelterjedtebbek ezek a lelki problémák. Dollár milliárdokat hagynak az amerikai polgárok pszichiátereiknél azért, hogy kigyógyítsák őket a túlzott elvárások, a teljesítmény-centrikusság, a felgyorsult élettempóval járó stressz következményeiből. Ez lenne az igazi megoldás? Esetleg mesterséges izgató és nyugtató szerek? Aligha. Kár lenne a civilizációs ártalmakat újabb civilizációs ártalmakkal tetézni.

 

Létezik azonban egy természet adta ellenszer, a Rhodiola rosea, mely segítséget nyújthat az akadályok könnyebb leküzdésében.
 
A legmeglepőbb az, hogy az "aranygyökér" képességei már több mint ezer éve ismertek az emberiség előtt - a stresszre gyakorolt hatására viszont csak az utóbbi időben derült fény.


Tibetben már 1200 évvel ezelőttről is vannak írásos feljegyzések jótékony hatásairól. Közép-Ázsia szinte valamennyi népgyógyászatában megtalálható. A néphagyomány úgy tartja, aki a Rhodiola rosea teáját naponta issza, száz évig él.

 

Miért tartott ilyen sokáig, hogy számunkra is elérhető legyen ez a gyógynövény? Egyrészt a föld legzordabb, nehezen megközelíthető vidékén van az élőhelye, másrészt csak nemrég nyert tudományos eszközökkel bizonyítást a növény kivonatának összetett hatása.


E szerint a Rhodiola rosea támogatja a szervezet ellenálló-képességét, hozzájárul a megfelelő szellemi és fizikális erőnlét fenntartásához, a keringési rendszer normális működéséhez és a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátásához.


Növeli a szexuális energiát. A Rhodiola roseában található rosavin és a salidroside hatóanyag növeli a szerotoninszintet az agyban.


A népi gyógyászatban szív és májvédő hatásáról is beszámoltak. Elképesztően magas antioxidatív tulajdonságai révén támogatja a sejtek szabad gyökökkel szembeni védekezését.


Javíthatja a sportolók teljesítőképességét is és kitartását a fizikális teljesítőképesség növelése révén. Javítja az anyagcsere tartalékok kihasználását, az általános közérzetet, a frissességet, az emlékezetet és általában a szellemi teljesítőképességet.


A Rhodiola rosea a számos élettani folyamatra gyakorolt, összetett hatással igazi nagyágyúnak számít a stresszel szemben, emellett semmilyen mellékhatás nem ismert vele kapcsolatban és olyan természetes, mint az érintetlen környezet, ahonnan az "aranygyökér" származik.

 

Ismerkedjen meg közelebbről Ön is Rhodiola Rosea tartalmú Rhodiolin készítménnyel >>>

 

 

A téli depresszióról

A hidegebb hónapok beköszöntével szinte mindannyian átélünk hosszabb-rövidebb ideig tartó levertséggel, kedvetlenséggel, hangulatváltozással járó időszakokat. De mi is lehet ennek az oka? Cikkünkben néhány hasznos információt osztunk meg Önnel a köznyelvben „téli depressziónak" nevezett jelenségről.

teljes cikk elolvasása


A hidegebb hónapok beköszöntével szinte mindannyian átélünk hosszabb-rövidebb ideig tartó levertséggel, kedvetlenséggel, hangulatváltozással járó időszakokat. De mi is lehet ennek az oka? Cikkünkben néhány hasznos információt osztunk meg Önnel a köznyelvben „téli depressziónak" nevezett jelenségről.


Mindenekelőtt különbséget kell tennünk a levertséggel járó állapotok és a depresszió között. A depresszió több, mint egy átmeneti rossz hangulat, komoly betegségnek számít. Nem múló állapot, hanem rendszerint olyan probléma, amely szakszerű kezelés hiányában nehezen küzdhető le.


A depressziós betegek nagy része (körülbelül kétharmada) nem fordul orvoshoz, mivel panaszaikat csak fáradtságnak, fásultságnak, illetve külső negatív életesemény következményének tulajdonítják. Komolyan oda kell tehát figyelnünk ezekre a jelenségekre, mivel könnyen átfordulhatnak betegségbe.


A depressziónak számtalan válfaja létezik, melyek kötődhetnek például életszakaszokhoz (szülés utáni depresszió, időskori depresszió), de akár évszakokhoz is. Általában biológiai, pszichológiai és környezeti tényezők együttes hatása váltja ki. Az ún. „téli depresszió" a depresszió sajátos formája, szezonális hangulati zavarnak (seasonal affective disorder - SAD) is nevezik. Köztudott, hogy a borús hónapok beköszöntével a levertséggel járó állapotok száma megugrik, ami elsősorban a természetes fény hiányára vezethető vissza.


A téli depresszió speciális jellemzője az állandó álmosság, a fáradtságérzés. A más hónapokban aktív emberek kedvetlenné, levertté, visszahúzódóvá válnak. Gyakori a fokozott étvágy, amely elsősorban szénhidrátra, édességre irányul, ezért gyakori testi tünet a felesleges kilók megszaporodása. Sokan gyakrabban néznek ilyenkor a pohár fenekére, az északi országokban például megfigyelhető a téli hónapokban a megnövekedett alkoholfogyasztás, melynek egyik gyökere valószínűleg szintén a hosszú téli sötétség. Jellegzetes tünet a szexuális kedv megcsappanása is. Egyes kutatók a téli álomra vezetik vissza ezeket a tüneteket, annak „maradványtünetének" tulajdonítják.

 


A lehangoltság ezen formái egy bizonyos hormonnak (melatonin) fényhiány okozta túltermelődésével hozhatók összefüggésbe, ezért a legjobb természetes gyógyír, ha minél több időt töltünk természetes fényben. Elég nehezen kivitelezhető ez, hiszen mikor munkába indulunk, még, mikor meg hazafelé tartunk, akkor pedig már sötét van.

 

Tartózkodjunk minél többet a friss levegőn, amikor még világos van!

 

Ha tehetjük, tegyünk egy sétát ebédidőben. A hétvégéket lehetőség szerint fordítsuk szabadidős tevékenységekre.

 

Az egyik legelterjedtebb kezelési módszer a fényterápia, mely során a beteg egy speciális, színes (a nap teljes fényspektrumához hasonló) fényt kibocsátó, erős fényforrás előtt ül naponta másfél-három órát, többnyire reggelente.

 

Tudnunk kell, hogy egy óra séta a téli napsütésben mintegy két és fél óra fényterápiával ér fel, érdemes tehát a természetes (és olcsóbb) megoldást választanunk. A mesterséges fényforrások erre a célra nem jók, sőt, a világos fehér fényt kibocsátó fénycsövek kifejezetten káros (a stresszhormonokéhoz hasonló) hatással vannak a szervezetre. A rendszeres sport, illetve a lazító gyakorlatok (jóga, nyújtás) szintén segítenek legyőzni a rossz hangulatot. Rendkívül fontos, hogy a nehéz időszakokban se húzódjunk vissza környezetünktől, járjunk társaságba, szervezzünk családi programokat!

 


Szót kell még ejtenünk a szerotoninról, amely egy ingerületközvetítő anyag. Megváltoztatja a hangulatot, javítja a memóriát, a figyelmet és az összpontosítási képességet. Téli időszakban ennek a hormonnak a hiánya jelentősen hozzájárul a depressziós tünetekhez. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek tartalmaznak szerotonint, ilyen például a banán és a csokoládé. Ezek mértékletes fogyasztása ezért növelheti a lecsökkent hormonszintet. Nélkülözhetetlen a szerotonin termeléséhez a szénhidrát is. Talán ezért is jár együtt fokozott nassolási vágy a levertséggel, illetve ez a fő oka annak, hogy a drasztikus, szénhidrátszegény diéták egyik „mellékhatása" a depresszió.

 

Olvassa el a Depresszió a szakember szemszögéből című cikkünket is>>>Természetesen fontos betartani a táplálkozástudományi ajánlásokat, amelyek nemcsak a minőségre, de a mennyiségre is vonatkoznak.

A szezonális depresszió súlyosabb formáiban pszichoterápiás és/vagy gyógyszeres kezelésre lehet szükség.FIGYELEM!: A cikk kizárólag tájékoztató jellegű információkat tartalmaz! Amennyiben panaszai vannak, a pontos diagnózis és a legmegfelelőbb kezelési mód meghatározása érdekében keresse fel kezelőorvosát!

 

 

Magas a vérnyomása ?
teljes cikk elolvasása


A magas vérnyomás jelei lehetnek a szédülés, a fejfájás, a fáradtságérzet, nehézlégzés, orrvérzés, látászavarok, mellkasi fájdalom és idegesség is.


De előfordul az is, hogy semmilyen tünet nem figyelmeztet a betegségre...

 

Pedig a hipertónia, azaz a magas vérnyomás betegség az egyik döntő oka az agyi érbetegségeknek. Az agyvérzés, más néven stroke, a harmadik leggyakoribb halálozási ok a világon. Magyarországon tavaly több mint tizennyolc-ezren haltak meg agyvérzésben.

Gondoljuk, nem okozunk nagy meglepetést, ha azt mondjuk, hogy életmód-változtatással ezen a területen is tudunk mit javítani.


Mi is a magas vérnyomás betegség?

 

A vérnyomás mérésekor azt vizsgálják, hogy a szív mekkora erővel pumpálja a vért az erek falára.

A vérnyomás megemelésével alkalmazkodik szervezetünk a különböző külső hatásokhoz, így az időjáráshoz, a fizikai terheléshez vagy a lázhoz.

Alaphelyzetben e hatások elmúltával a vérnyomás visszatér a normál értékére. Abban az esetben, ha a megemelkedett vérnyomás tartós, és nem csökken rövid időn belül a normál tartományon belülre, kialakulhat a magasvérnyomás-betegség.

 

Mennyi az annyi?

 

A felkaron, ülő helyzetben mérve 135/85 Hgmm alatti vérnyomás tekinthető normálisnak. Ez természetesen a kor és sportolás függvényében változik.

A vérnyomás első értéke a szisztolés nyomás, mely a bal kamra összehúzódásakor, míg a második értéke a diasztolés nyomás, a kamra elernyedésekor mérhető nyomás.

A nehézségi erő hatására, álló helyzetben a szív feletti erekben alacsonyabb, a szív alatti erekben magasabb. Fekvő testhelyzetben ez a nyomáskülönbség kiegyenlítődik.

 

Az okok

 

Sokszor nem meghatározható a betegség kezdete, ráadásul számos tényező, rizikó faktor kölcsönhatása révén alakul ki.

Ezek közül a legfontosabbak a genetikai-örökletes tényezők, a túlsúly, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás, illetve a fokozott só bevitel, a magas koleszterinszint és a stressz.

 

Ez a csoport az ún. elsődleges, vagy más néven esszenciális hipertónia. Az érintetteket hipertóniabetegeknek nevezzük.

A másik csoportba azok a betegek tartoznak, akik magas vérnyomásértékeit egy alapbetegség, pl. egyes szívbetegségek vagy vesebetegségek okozzák. Ebben az esetben másodlagos, azaz szekunder hipertóniáról beszélünk.

 

Megelőzés

 

A magas vérnyomás kezelésében nagyon nagy szerepe van a megelőzésnek.

Igen fontos a megfelelő táplálkozás, hiszen a mai feldolgozott, finomított félkész ételek helyett friss, tápanyag dús, egészséges ételekkel sokat segíthetünk testünknek a védekező képesség növelésében.

Lehetőleg sportoljunk, mivel az edzettség segít visszaállítani a normál értékeket, és feldolgozni a mindennapi stressz-helyzetet.

Minden nap legalább 2-3 liter tiszta vizet kell inni, hogy hígabb legyen a vér, és kisebb munkával járjon a továbbítása.

 

Növelnünk kell a zöldségek, gyümölcsök fogyasztását, ezáltal javítva a vitamin és rost bevitelt. A rostok megkötik a vérben található zsírokat, ezzel pedig segítik azok kiürülését, megelőzik a lerakódásokat.

Ezzel egy időben csökkentenünk kell a hús és állati fehérje, zsiradék, illetve fehérkenyér fogyasztást, de le kell mondanunk a dohányzásról és a kávézásról is!


Fűszerezésnél figyelnünk kell a cayen bors és az őrölt pirospaprika mennyiségére. Természetesen a minimálisra kell csökkentenie a só fogyasztását, de a legjobb, ha sikerül véglegesen elhagynia.

 

Ugyanakkor bizonyos ételek fogyasztásával célzottan tudunk segíteni testünknek. A fokhagyma jótékony hatásait évezredek óta ismerik világszerte. Természetes értágító, csökkenti a vér káros LDL-koleszterin szintjét, véralvadás gátló és vérnyomáscsökkentő hatása is közismert.

 

Vérnyomás csökkentő hatása van még a citromfűnek, vízhajtó hatása miatt a lestyánnak és a mustárnak, ami egyébként csökkenti az érelmeszesedést is. A rozmaring javítja a vérkeringést, a zeller pedig szintén erős vízhajtó.

 

Csak semmi pánik!

 

A magasvérnyomás-betegségek kialakulásának oka több mint 80 százalékban a stressz és az idegeskedő életvitelünk.

Ráadásul a legtöbb betegség kiváltó okaként is a stresszt tehetjük felelőssé.

A stressz reakciók közül, hipertónia betegség szempontjából nézve, az egyik legfontosabb folyamat, hogy stressz hatására a vese növeli a nátrium újra felszívódását, és serkenti a kálium kiválasztását. A káliumveszteség és a nátrium-visszatartás egyesült hatása növeli a folyadék mennyiséget, és emeli a vérnyomást.

Az adaptogén gyógynövények közé tartozó Rhodiola rosea tudományosan dokumentált hatásai közé tartozik az is, hogy normalizálja a mellékvesekéreg által termelt stressz hormon szintet, így megakadályozza a tartós vérnyomás-emelkedést.

De ezen kívül erősíti a szívizomzatot, szabályozza a szívritmust, optimalizálja a vércukor szabályozást és erőteljes antioxidáns hatást is kifejt.

 

Ha úgy érzi, hogy a kelleténél több stressz van az életében, akkor feltétlenül kattintson át, és olvassa el hogyan lehet a segítségére a különleges hatású Rhodiola rosea.>>>
Az érszűkület

 

Az érelmeszesedés okozta érszűkület is jelentősen növeli a vérnyomást.

A koleszterin szint emelkedésével kezdődnek a bajok, és a legrosszabb esetben akár egy szívinfarktus vagy agyvérzés is lehet a vége.

 

A koleszterin nagyon fontos vegyület a testünk számára, szinte minden szervünk nélkülözhetetlen alkotó része. A HDL-koleszterin, a "hasznos", amely visszajuttatja a koleszterint a májba, ahol feldolgozásra kerül, és kiválasztódik a szervezetből.

 

Az LDL-koleszterin viszont fokozza a zsírok lerakódását az érfalban. Az érszűkület megelőzésekor az a célunk, hogy ezeket a lerakódásokat megszüntessük, vagy eleve megakadályozzuk a kialakulásukat.

 

Fontos, hogy minden nap fogyasszunk emészthető és emészthetetlen rostokat (ballasztanyagokat). Csökkentsük le a zsíros ételek mennyiségét, és ezzel egy időben fokozzuk a lenmagolaj, az extra szűz olivaolaj, a fokhagyma és a tengeri halak fogyasztását. Érdemes bevonni a táplálék-kiegészítésből a lecitint és a krómot is.

 

De ha többet szeretne megtudni erről a témáról, akkor olvassa el a koleszterinszint csökkentéssel foglalkozó írásunkat.>>>

 

 A vérnyomás emelkedéssel járó megbetegedések az utolsó évtizedekben rendkívül gyakorivá váltak a civilizált országokban. Magyarország felnőtt lakosságának 15-20 százaléka, a hatvan év felettiek több mint fele magas vérnyomás betegségben szenved.

 

Sokan sajnos már csak olyan stádiumban veszik észre a bajt, amikor már nagyon nehéz rajta segíteni. Pedig évenkénti ellenőrzéssel, ésszerű táplálkozással és rendszeres testmozgással megelőzhető a magas vérnyomás kialakulása. Alakítsa át életmódját, hiszen az egészség életforma!

 


Érdekességek a Rhodiola Roseáról
teljes cikk elolvasása

 

A Rhodiola rosea egy 12-30 cm magas, pozsgás levélzetű, sárga virágú, évelő növény, amely az északi sarkkör területén, a magashegységekben elterjedt, és Skandináviától Ázsiáig számos, általában 3000 m feletti, száraz, homokos talajú fennsíkon megtalálható.

 

Gyökérzete vastag rizómából és 0,2-2 cm vastag mellékgyökerekből áll.Étrend-kiegészítőkhöz, gyógyszerekhez és kozmetikumokhoz általában a rizómát használják fel, ám a gyökérzet is számos jótékony anyagot tartalmaz.

 

Aranygyökérnek vagy rózsagyökérnek is szokás nevezni, ez utóbbi elnevezés abból adódik, hogy rizómája és gyökere elvágva rózsaillatot áraszt.

A Rhodiolát már évszázadok, sőt, évezredek óta alkalmazzák a népi gyógyászatban. Első írásos emléke Kr. előtt 77-ből származik, Egy görög belgyógyász, Dioscorides írta le orvosságként.

 

Az ókori rómaiak és görögök fáradtság ellen, a vikingek az állóképesség növelésére és másnaposság ellen használták, az eszkimók és a lappok hosszú vadászatok után rágcsálták előszeretettel a Rhodiola gyökerét, hogy bírják a hazafelé vezető utat.

 

Mindezek ellenére felhasználásának Szibériában és a Távol-Keleten van - ha lehet ezt mondani - a legnagyobb hagyománya. Ezeken a területeken az állóképesség fokozására, az élethossz növelésére, depresszióra, sőt, a házasulandók erőnlétének fokozására és egészséges utódnemzésre alkalmazták, valamint különböző gasztrointesztinális-, tüdő-, valamint idegrendszeri betegségek esetén gyógyszerként.

 

Rövid ideig még a rettegett „fekete halál" elleni csodaszerként is a köztudatban élt. A belőle készült kivonatok receptúrája hosszú évszázadokon keresztül szigorúan titkos volt, még a termőterületeit és begyűjtési helyét is csak a beavatottak ismerhették.


1961-ben Krilov, az Orosz Tudományos Akadémia professzora botanikai kutatásokat végzett az Altáj-hegységben. Ott fedezte fel, hogy a még ebben az időben is nagy titokzatossággal körülvett, csodanövényként számon tartott aranygyökér nem más, mint a Rhodiola rosea.

E felfedezés után behatóbban, immáron elfogadott, modern tudományos módszerekkel is elkezdték vizsgálni. Kivonatáról kimutatták, hogy adaptogén hatású, és mentális, valamint fizikális értelemben is erősíti a szervezetet.

 

Ezek a tulajdonságok különösen jól jöttek a '60-as években zajló szovjet űrkutatási programnak, amelynek az asztronauták állapotát erősítő „csodaszerei" közé a Rhodiola rosea is hamarosan bekerült.

 

A Rhodiola nemzetségnek több mint 50 faja létezik. Hatóanyagaikat hat csoportra oszthatjuk: fenilpropanoidok, fenil-etanol származékok, flavonoidok, monoterpének, triterpének és fenolsavak.

Mivel a „fenilpropanoidok (rozin, rozavin, rozarin)" csoport kizárólag a Rhodiola rosea fajban található meg, biológiailag ezért is igen jelentős (1986. Kurkin és Dubicsev).


A központi idegrendszerre való alkalmazását 1965-ben kezdték meg elsősorban a mentális erőnlét növelésére, a stressz leküzdésére és mint pszichostimulánst, az általános erőnlét fokozására.

 

Megfigyelték, hogy azokra a területekre hat serkentően, melyek a figyelem, az emlékezés és a tanulás funkcióját befolyásolják. Mivel a Rhodiola fenolokban is igen gazdag, említésre méltó még antioxidáns szerepe is, mellyel segít kivédeni a szabad gyökök káros hatásait.

 

A világ számos országában alkalmazzák gyógyszerként (például 1969 óta Oroszországban, 1985 óta Svédországban) gyógyhatású termékekben, illetve étrend-kiegészítőkben.


A növény alkalmazási területének kiszélesítésére az utóbbi időben világszerte számos kutatást végeznek. Jó eredményeket érnek el például a kozmetikában, a kozmetológiában, ahol különböző öregedésgátló krémek, ampullák készülnek belőle.

 

"mindenkit ér, mindenki beszél róla, mégis csak kevesen vették a fáradtságot, hogy utánanézzenek, valójában mi is a stressz." (Selye János: a stressz elméletének megalapozója, 1966.) 

 

Olvassa el a stresszről szóló írásunkat Ön is >>>

 

Forrás : Pál Szabina

Dietetikus

 

Depresszió a szakember szemszögéből
teljes cikk elolvasása

 

Kindler Réka pszichológus és táplálkozási specialistával beszélgettünk.Kindler Réka depresszió- és stresszkezeléssel, súlyos táplálkozási zavarok kezelésével és megelőzésével foglalkozik, a Kindler Medical vezető pszichológusaként.   Munkája során a preventív alkalmazásokra törekszik és szívügyének tekinti a hozzá forduló betegek megfelelő tájékoztatását és gyógyulásuk elősegítését. Ennek kapcsán kértük fel egy interjúra, melyben, a napjainkban már világméreteket öltött depresszióról, ennek megelőzéséről, felismeréséről és a család meghatározó szerepéről társalogtunk.   Mennyire tekintik ezt az emberek betegségnek? Beszélgetésünkből kiderül...Mindenkivel előfordult már, hogy reménytelennek látta életét, kilátástalannak, amikor minden összedőlni látszott körülötte és kicsúszott az irányítás a kezei közül. Ez pillanatnyi állapot, de semmiképpen sem szőnyeg alá söprendő probléma. Mikor beszélünk azonban a köznyelvben ismert depresszióról? Mennyire tekinti ezt betegségnek a társadalom?A depresszió a legelterjedtebb emocionális hangulatbetegségek egyike. Az életünkben bekövetkezett stresszekre adott normális reakció. Azonban az emberek többsége még mindig divathóbortnak, egyfajta „úri murinak" tartja, sajnos nem vesznek róla különösebben tudomást. Túl későn ismerik fel a valódi problémát, amikor már valóban nagy a baj. Kevesen gondolják azt, hogy a depresszió, több mint egy átmeneti rossz hangulat, és szakszerű kezelés hiányában nehezen küzdhető le.Milyen ismert tünetei vannak, mi válthatja ki és, egyáltalában hogyan vehető észre?Ma már több okot is ismerünk, 4 ismert tünetfajta létezik, melyeknek nem feltétlenül kell párhuzamosan jelentkeznie ahhoz, hogy magát a depressziót diagnosztizálhassuk. Az egyik ilyen tünet az érzelmi, emocionális megnyilvánulásban fedezhető fel. A személy reménytelennek lát mindent, szomorúság gyötri, sokat sír, sőt akár öngyilkossági gondolatai is lehetnek. Hangulati zavarokkal küzd és elveszíti általános érdeklődését. A kognitív tünetek nagyrészt negatív gondolatokból állnak, alacsony önértékeléssel párosul, amikor is önmagunkat vádoljuk kudarcainkért. A motiváció is mélypontra zuhan, a depressziós egyén nehezen kezdeményez bármit, elveszíti érdeklődését a körülötte zajló dolgok és események iránt. Testi tünetek az étvágytalanság és alvászavar, állandó fáradtság és energiahiány. Sokminden kiválthatja, attól függően, hogy hajlamunk van rá vagy pedig örökletes betegségről beszélünk. Okozhatja még nagyobb érzelmi trauma is.Érzelmi traumának kell történnie ahhoz, hogy valaki depressziós legyen?Nem feltétlenül, de többnyire, az esetek többségében érzelmi okok váltják ki. Egy válás, családban bekövetkezett haláleset, nagyobb stressz okozhatnak olyan érzelmi árhullámot, ami idáig vezethet. Sajnos bárki és bármikor lehet depressziós. Általában minden embernek élete során van legalább egy depressziós időszaka. Ez egyénenként változó, és hosszabb-rövidebb lefolyású. Meg kell tudnunk azonban különböztetni a hangulatzavart a depressziótól.Vannak típusai a depressziónak?Természetesen. A leggyakoribb, az úgynevezett téli depresszió.   A nap az éltető erő, mint mondják, kevés a napsütéses órák száma, és a depresszió könnyedén bekúszik oda, ahol sötét van és rossz a hangulat, mélabú uralkodik. Azonban ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk rá, tegyünk ellene. Ha ezek az időszakok megviselnek bennünket, fel tudunk rá készülni!   Kreatív és aktív tevékenységgel kell fenntartanunk motivációnkat, olyan dolgokat végezzünk, ami megmozgatja agytekervényeinket.   Mozduljunk ki otthonról és csináljunk társas programokat. Semmiféleképpen nem szabad elfelejtenünk, hogy akaraterő mindenképpen szükséges, a nélkül nem megy.

 

Szeretnék többet tudni a téli depresszióról >>>


  A másik ismert vállfaja a szülés utáni depresszió. Ez azonban még mindig tabutéma, létezése azonban vitathatatlan. Szülés után érzelmi hullámok jellemzik a kismamákat, mindezekért általában a hormonokat okolják. A frissen szült mamák közül minden 8-at érinti a gyermekágyi depresszió tünetei, melyek általában később jelentkeznek, de a kialakulás végbemehet észrevétlenül is. Itt is fontos megjegyezni a család támogató szerepét, hogy ne vezessen a későbbiekben visszafordíthatatlan tragédiává egy-egy kritikusabb eset.

 

Előfordult már munkád során ilyen kiemelkedőnek tűnő eset?Igen, és sikerélményként éltem meg. Szülés utáni depresszió tüneteivel került hozzám egy kismama, aki már súlyos állapotban volt. A depresszióterápia közel 1 évig tartott. Az ő esetében is használtuk a terápia kiegészítő kezeléseként a Rhodiolin nevű készítményt, melyet bátran ajánlottam neki. Ugyanis nem okoz függőséget, nem tartalmaz méreganyagot és nem rontja a tej ízét, így tovább szoptathatott a kismama.   Súlyos eset volt, de a hölgy is nagyon akarta, ő is kellett hozzá, hogy sikeres legyen a gyógyulás.

 

Szeretnék én is többet tudni a Rhodiolin Roseáról >>>Gyerekkorban mennyire figyelhető meg maga a depressziós jelenség?Sajnálatos módon ma már tele van ilyen hírekkel a média. A gyermekek állandó megfelelési kényszer alatt vannak mind otthon, mind pedig az iskolában. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire kiemelkedő szerepe van a családnak, a gondoskodásnak és odafigyelésnek.   A gyermekek önmagukat hibáztatják a környezetükben bekövetkezett rossz dolgokért, ezért fokozottan oda kell rájuk figyelnünk. Nem szabad elsiklani fölötte, és meg kell hallgatnunk problémáikat, még ha adott pillanatban nem is tűnik számunkra jelentősnek. Hiszen ha azt szokták meg, hogy senki nem figyel rájuk, már a későbbiekben sem beszélnek majd gondjaikról.

 

Miben rejlik szerinted a megoldás a fenti problémákra?Okokat mindig lehet találni, ez mindig a könnyebb út. Azonban át kell értékelnünk magunkat és cselekvőképességre van szükség. Soha nem könnyű változtatni, de akaraterőre van szükség, hiszen mi vagyunk, akik képesek vagyunk váltani. El kell indulni az úton, és nem szabad, hogy visszafelé tekintsünk, talán ez a legfontosabb. „Az vagy, amit gondolsz magadról, Te teremted a saját magad valóságát"! 

Köszönöm a beszélgetést.Kovács Tímea 


Forrás : CaliNews

Az érelmeszesedésről
teljes cikk elolvasása

 

 

Az érelmeszesedést nem csak azért fontos tárgyalnunk, mert népbetegségnek számít, hanem mert sok más betegségben is fontos szerepe van. Magas vérzsírszint, magas vérnyomás, dohányzás és cukorbetegség esetén nagyobb valószínűséggel jelenik meg, illetve ezen állapotokban gyorsabban alakulnak ki a szövődmények is.

Orvosi neve atherosclerosis, mert az ér falában egy kásás tapintatú meszes anyag halmozódik fel. Az „athera" görögül kását, a „skleros" pedig keményet jelent.

 

 

A tünetek

 

A betegségnek nincsenek tünetei, így sokszor már csak előrehaladott állapotban kerül felismerésre. Szövődményei angina, klaudikáció, sztrók fokozatosan alakulnak ki, és az ér szűkítésének mértékében egyre súlyosbodnak, a probléma csak az, hogy akár 70%-os is lehet a szűkület, mire egyáltalán fellépnek a tünetek.

Laborleletekben a vérzsírszintek -triglicerid, LDL koleszterin, LDL/HDL arány, a homocisztein szint-, illetve a vércukor szint, amire fokozott figyelmet érdemes fordítani. A homocisztein az aminosav anyagcsere közti terméke, és egy fontos laborparaméter, amit rutinszerűen nem néznek. Sajnos azonban sokkal fontosabb rizikótényező, mint a koleszterin.

 

Az érelmeszesedés kialakulása:

 

Az érelmeszesedés létrejöttéhez előbb az ér sérülésére van szükség, ahol könnyen megtapad a koleszterin, főleg az LDL és annak a szabad gyökök által károsodott „oxidált" formája, majd az érfal sejtjei és az immunsejtek közötti kölcsönhatás következtében egy kötőszövet szaporulat jön létre az érfal simaizom-sejtjeinek fokozott növekedésével.

 

Az érelmeszesedés típusai:

 

 • szívet ellátó artériákat érinti: koszorúér betegségről beszélünk, mely végül szívinfarktushoz vezethet;
 • lábat ellátó ereket érinti: akkor terhelésre jelentkező fájdalom (klaudikáció intermittens) jelentkezhet
 • nyaki ütőeret érinti: agyi keringési zavart okozhat, mely sztókhoz vezethet.

A mechanizmus részleteit intenzíven kutatják, számunkra azonban az első lépés a legfontosabb.

 

Mi is okozza az érsérülést, mely az érelmeszesedés első lépcsője?

 

Tudjuk, hogy ereink nap mint nap mechanikai traumának vannak kitéve, hiszen tágulnak-összehúzódnak, tágulnak-összehúzódnak. Másrészt mozognak is, gondoljunk csak a hajlatokban lévő erekre, vagy mint egyik legfontosabbra ebből a szempontból, a koszorúérre. Ez a szívvel együtt folyamatosan mozog, sőt az izomba belépő ágak, még a szívizom által kívülről is összenyomatást szenvednek el. Ez már épp elég lenne ahhoz, hogy érsérülés jöjjön létre, mégis csak egyesekben jön létre, és a korral előrehaladva a gyakoriság nő.

 

Ezen felül meg kell említeni a szöveti szinten jelentkező sav-bázis egyensúlyzavart (elsavasodást) mely mai táplálkozásunk egyenes következménye, és szintén a kötőszövet károsodását okozza. Továbbá ne feledkezzünk meg a baktériumok, vírusok által felszabaduló kötőszövetet bontó enzimekről, illetve az ezek elleni védekezés során felszabaduló szabad-gyökök hatásáról sem.

 

Olvassa el a szervezet sav - bázis egyensúlyáról szóló cikkünket is >>>

 

A magas koleszterin szint növeli a betegség kialakulásának valószínűségét, de nem feltétlen velejárója.

 

Magas a koleszterinje ? >>>

 

Itt egy pillanatra érdemes elkalandozni. Hogy is van ez a magas koleszterin szinttel? Az csak oda fog lerakódni, ahol sérülés van, tehát nem lehet oki tényező. Persze az érsérülés kialakulását követően már könnyebben oda tapad, főleg, ha maga a koleszterin is károsodott (oxidált) formában van jelen, a szabad gyökök hatásaként. Ezzel nem azt szeretnénk sugallni, hogy nem kell rá odafigyelni, pusztán azt, hogy nem elég.

 

Az ér falának stabilitását a sejtek közötti kötőszöveti rostok adják. Ezek a rostok fehérjékből épülnek fel, melyek alapvető építőkövei az aminosavak, melyeknek 30%-a Lizin és Prolin. Ezek a fehérjék hosszú, csavart és redőzött formájú láncokat alkotnak, melyek egymással is összekapcsolódnak. Úgy képzelhetjük ezt el, mint egy drótkötél hálót.

A Lizin esszenciális aminosav, tehát kívülről kell bevinnünk. Legnagyobb mennyiségben a sörélesztőben, a hüvelyesekben, a tejtermékekben, a halban és értelemszerűen a húsokban (lévén ott is a kötőszövet fő alkotója) található.

A prolin fél-esszenciális, ami azt jelenti, hogy képesek vagyunk előállítani, de megnövekedett igény esetén kívülről történő pótlásra is szükség van. Az így felépülő dróthálók egymáshoz ezen aminosavak révén kapcsolódnak úgynevezett hidroxi(OH)-hidakkal.

 

Ez azért fontos, mert ezek kialakulásához C-vitaminra van szükség. Így már látható, miért olyan fontos a C-vitamin pótlása, antioxidáns tulajdonságán felül.

 

A C - vitaminról bővebben >>>

 

Összegzésképpen:

 

Az érfal kötőszövete állandó ártalmaknak van kitéve, melyek károsítják szerkezetét. Erre válaszképp egy folyamatos felépítő folyamat is történik. Ez egy egyensúlyi folyamat, melynek mindkét oldalát meg kell célozni. Nevezetesen csökkenteni a károsító hatásokat (antioxidánsok, lúgosító étrend) és támogatni a kötőszövet felépülését ( Lizin, C-vitamin). Ezt követően kell megcélozni a vérzsírok eltéréseit, melyek néha ezek hatására is rendeződnek, mintegy azt sugallva, hogy azok egy elsődleges ok hatására borultak fel.

 

Kezelés

 

A legjobb kezelés a megelőzés. Ez a mondat elcsépelten hangzik, de ebben az esetben fokozottan igaz. Bár vannak adatok, hogy megfelelő táplálkozási szokások és étrend-kiegészítők mellett a folyamat visszafordítható.

Itt meg kell jegyezni, hogy nem csak a táplálkozás az egyedüli életmódi tényező, mely fontos szerepet játszik a megelőzésben. A legfontosabb tényező a dohányzás elhagyása, mely az érelmeszesedés, illetve a szívinfarktus legfontosabb rizikótényezője. A másik az elhízás, mely nem csak a zsíranyagcsere zavara, hanem a hozzá kapcsolódó életmód révén válik fontossá.

 

Pszichológiai tényezőként az A típusú személyiséget kell megemlíteni (időmániás, türelmetlen, agresszív), aki hajlamosabb a betegségre valószínűleg azért, mert nem tudja hatékonyan kezelni a stresszt, melynek hormonális kilengései nem csillapodnak le megfelelő idő alatt, és a kelleténél tovább fennmaradnak, annak minden következményével.

 

Életmód tanácsok:

 

Ezek után nézzük meg milyen életmódbeli változtatásokat érdemes megfontolni, melyek nem csak az érelmeszesedés, de ezzel együtt az érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentik?

A megfigyelések szerint a mediterrán diéta jelentősen csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Ennek lényeges eleme a napi többszöri zöldségfogyasztás, és nagy mennyiségű nyers olaj bevitele is. A diéta része a vörösbor fogyasztása is, melyben sok értékes antioxidáns is megtalálható.

A zöldségfogyasztás azért is fontos, mert lebomlásunk során lúgos kémhatású bomlástermék keletkeznek, mely szöveti szinten jótékony hatású. Minél lúgosabb ugyanis a közeg, annál kevésbé tudnak károsítani a szabadgyökök. E mellett a növényi rostok fontos szerepet játszanak a koleszterin bélben történő megkötésében is. Ez azért fontos, mert nem csak a kívülről bevitt, de a máj által megtermelt koleszterin egy része is megkötődik ilyen formán.

A többszörösen telítetlen zsírsavak bevitele egyértelműen csökkenti a betegség kockázatát, mind a zsíranyagcsere javulása, mind a membránok védelme révén. Azonban nem feledjük, hogy a hőkezelés károsítja ezeket az olajokat, így nyers fogyasztásuk (pl:salátaöntetként) ajánlott. Az is a hidegen sajtolt fajtából.

A dohányzás elhagyása az egyik legfontosabb tanács, melyet nem lehet elégszer hangsúlyozni. A nikotin közvetlen módon károsítja az érfalat, illetve a kötőszövetet bontó enzimek működését fokozza.

A vérnyomás normális szinten tartása, is fontos. A magas vérnyomás ugyanis az érfal nagyobb feszülését okozza, így vezetve érfalkárosodáshoz.

Megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgás.

 

Étrend-kiegészítők szerepe

 

A fentiekben már említettük a C-vitamin és a Lizin nevű aminosavak szerepét. A C-vitamint a főemlősök a tengerimalac, a füstifecske és néhány denevérfaj kivételével az állatok képesek előállítani. Bennük nem is figyelhető meg érelmeszesedés, a néhol igen magas koleszterin szint ellenére. Ez is az ér-stabilitás fontossága mellett szól, így a pótlás elengedhetetlen.

 

 

Tovább a C - vitaminról szóló cikkünkre >>>

 

A nikotinsav ( B3 vitamin)(illatve a nem „kipirítós" inozitol-hexanicotinát) csökkenti a máj koleszterin termelését, amely fontosabb tényező a koleszterin szint befolyásolásában, mint a táplálkozás. Ezen kívül csökkenti még a lipoprotein A (erről a zsíranyagcserénél olvashat bővebben), a trigliceridek és a fibrinogén (a véralvadásért felelős fehérje) szintjét is, mely által nem csak az érelmeszesedés ellen véd, hanem az infarktus kialakulásának kockázatát is csökkenti. Ne feledjük, hogy minden B-vitamint B-komplex formájában együtt érdemes fogyasztani, és nem külön-külön, így biztosítva az egyensúlyt.

 

 

Tovább a CaliVita International folyamatos felszívódású Mega B Komplex készítményére >>>

 

A Q10 az egyik legfontosabb antioxidáns kiegészítő, mely a szív és érrendszeri betegségek számos formája ellen véd. Védi az LDL koleszterint az oxidációtól, illetve támogatja a szívizom normális funkcióját. Segíti az érfal sejtjeinek jobb energiafelhasználását, ezáltal véd a magas vérnyomás ellen, mely az érelmeszesedés fontos rizikófaktora.

 

 

Mindenképp olvassa el a COQ10-ről szóló cikkünket is >>>

 

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a probiotikumok bevitele szerepet játszik a koleszterin széklethez való kötődésében, így hatékony kiürítésében. A bélflóra megfelelő egyensúlya e mellett fontos a normális immunműködésekhez, melyek (egyensúlyzavar esetén) szintén hozzájárulnak az érfal károsításához.

 

 

 

Szeretnék többet tudni a probiotikumok egészségvédő hatásairól is>>>

 

 

Allergia, a modern civilizáció járványa
teljes cikk elolvasása

 

 

Allergia télen-nyáron

 

Állatszőr, házi por, penészgomba, liszt, cement, élelmiszer, légszennyező anyagok, vegyi anyagok, gyógyszerek vagy pollen? Vajon melyik bűnös, ha kora tavasztól októberig ki sem látunk a zsebkendőnk mögül?

Orrunk, nyálkahártyánk, szemünk duzzadt. Szemviszketés, gyakori tüsszögés, száraz, gyakran rohamszerű köhögés, fulladás, légszomj és vérnyomáscsökkenés, néha rosszullét és hányás...

Akit az allergia egyszer utolért, az már soha sem szabadul a kellemetlen tünetektől. Vagy mégis?

 

Allergia, mint immundefekt

 

Az allergia a szervezet védekező rendszerének kóros túlműködése,túlérzékenységi reakció.

Immunrendszerünk védelmet biztosít a szervezetet veszélyeztető kórokozókkal és káros környezeti hatásokkal szemben. Egy bizonyos pontot túllépve azonban az ártalmas, testidegen anyagok túlterhelik ezt a védőbástyát.

Az allergiás folyamat lényege a szervezet immunrendszerének téves riasztása. A kórokozók felismerésére és elpusztítására hivatott immunrendszer normális esetben képes megkülönböztetni egymástól a szervezetre ártalmatlan anyagot és a betolakodót.

Túlterheltség esetén azonban ezeket félreértelmezi, és túlzott reakciót indít el a bennünket körülvevő "szokványos" anyagokkal szemben is. Ennek a folyamatnak köszönhetően az immunrendszer kémiai reakciói okozzák az allergia tüneteit.

 

Allergia dömping

 

Az allergia, hasonlóan a legtöbb megbetegedéshez, nem velünk született, de az allergiára való hajlam örökölhető.

Az allergiák különböző eredetűek lehetnek az allergiát kiváltó allergéntől függően. Beszélünk pollen, por, rovarcsípés, fém, fogászati, kémiai-anyagok okozta, vagy élelmiszer allergiáról is.

Sőt, tulajdonképpen minden, a szervezet számára idegen anyag válthat ki allergiás tüneteket.

Az allergia gyűjtőfogalom, az immunrendszer megbetegedését jelzi. Az alapján, hogy ez hogyan jelentkezik a betegnél, beszélhetünk különböző allergiafajtákról, mint asztma, szénanátha, ekcéma, csalánkiütés, anafilaxia és még sorolhatnánk.

 

Allergia teszt

 

z allergiák sokfélesége miatt a tünetek is igen sokfélék lehetnek. A bőrön csalánkiütések vagy sömör jelenhet meg az allergénnel való érintkezés után.

A pollenallergiákra jellemző a szem kötőhártyájának gyulladása, szemviszketés és erős könnyezés, orr és garatviszketés, állandó tüsszögés, vízszerű orrfolyás vagy orrdugulás.

Az allergiától szenvedők immunrendszere fokozottan működik, így egy allergiás időszak különösen kimerítő lehet.ekcéma és asztma. Állandó fejfájással, alvási zavarokkal és szinte állandó rossz közérzettel. A nem kezelt allergia azonban hosszabb távon sokkal komolyabb problémákat is okozhat. Ilyenek az arcüreg-, középfül-, és torokgyulladás,

 

Keresztreakciók

 

Ha a különböző allergiás reakciók csak bizonyos allergének együttes jelenlétével okoznak tüneteket, akkor keresztreakcióról beszélünk.

A kora tavaszi fapollenek kiválthatnak alma, körte, mogyoró, dió és barack érzékenységet.


A nyári füvekre a zeller, ánizs, petrezselyem, lestyán, sárgarépa, édeskömény, kapor és a méz.


Az őszi pollenek esetében pedig a dinnye, a tök és az uborka adhat kellemetlen keresztreakciót.

 

Ha allergiás tüneteket tapasztalunk magunkon, tanácsos szakorvoshoz fordulni, aki a megfelelő tesztekkel segíthet felderíteni az elkerülendő allergéneket, és hormonkészítményekkel segít majd enyhíteni a kialakult tüneteket.

 

Szénanátha, asztma

 

Amikor az allergiás reakció a tüdő légszöveteit, a légzőszerveket, az orr- és arcüreget terheli, akkor a szervezet oxigénszintjének emelése lehet a segítségünkre.

A vér oxigénszintjének növelése minden allergiás reakció mértékét csökkenti, hiszen az oxigén nem csak a légzési nehézségekből adódó tüneteket enyhíti, de bizonyos fokig semlegesíti az allergéneket is. A rendszeres testmozgás ezért rendkívül kedvezően hat az allergiás tünetek enyhítésére.

 

Az oxigénpótlás nehézsége az, hogy ugyan a városban tesszük tönkre a szervezetünket, de a természetben jelentkeznek az allergiás tünetek. Így az oxigéndús levegő általában allergéndús levegőt is jelent egyúttal.

 

Az oxigén pótlására azonban más lehetőség is van, például az oxigénben gazdag ionizált lúgos víz fogyasztása. A vízben az ionizálás során az oxigén aránya jelentősen megnő a hidrogénhez képest. Ezért az eredmény egy könnyen felszívódó, gazdag oxigénforrás, mely duplája is lehet a csapvízben vagy palackozott vízben található oxigén mennyiségének.

 

Az ionizált lúgos vízben nagy mennyiségben találhatók negatív töltésű hidroxil ionok (OH-), melyek hatásos antioxidánsként működnek szervezetünkben. Ezek az antioxidánsok megtalálják és semlegesítik a pozitív töltésű szabadgyököket és allergéneket.

 

Szeretnék bővebben olvasni az ionizált, lúgos vízről >>>

 

Csalánkiütés, bélgyulladás

 

Ha az allergének az ételeinkkel kerülnek a szervezetünkbe, akkor gyakran jelentkezik a bőrön csalánkiütés, vagy rejtettebb, de annál kellemetlenebb tünetként bélgyulladás, és a vele járó emésztőrendszeri rendellenességek.

 

Ebben az esetben az emésztőrendszer megtisztítása és a természetes bélflóra helyreállítása a cél, természetesen az allergének elkerülése mellett. Ez utóbbi gyakran nehézségekbe ütközik, hiszen tejre, tojásra, lisztre és szinte bármilyen élelmiszerre vagy élelmiszer adalékanyagra kialakulhat allergia. A bélflóra helyreállításában az élőflórás joghurtok rendszeres napi fogyasztása segíthet.

 

Sajnos, egyre nehezebb valóban élőflórát tartalmazó joghurthoz hozzájutni. Az élő acidophilus pótlására az AC-Zymes nevű készítmény kínál lehetőséget.

 

Kattintson ide, és olvasson bővebben a barátságos bélbaktériumról.>>>

 

 

 

Ekcéma


Az ekcéma egy idegi eredetű, vagy másként stressz alapú bőrgyulladás. Kezelése a stressz faktorok kiiktatásával és a felhalmozódott feszültség levezetésével lehetséges.

Kezelésében kiemelt helyen van a jóga, a meditáció, a mozgás, a masszázs és az alvás, vagyis minden olyan tevékenység, amely segít megszabadulni a felgyülemlett feszültségtől.

 

A stressz leküzdésében a különböző feszültségoldó teák és a Rhodiola rosea adaptogén gyógynövény alkalmazása nyújthat segítséget, illetve a bőr elváltozásaira is kiválóan alkalmazható, rendkívül magas antioxidáns tartalmú mangosztán. Mindkettő enyhíti az allergiás tünetek.

 

Szeretnék Bővebben olvasni a Rhodiola Roseáról >>>

 

Alternatív allergia terápiák

 

A holisztikus szemléletű alternatív terápiák az immunrendszer támogatásával igyekeznek a tüneteket csökkenteni, és a szervezet természetes egyensúlyát helyreállítani.

 

A tünetek enyhítésére kiegészítő lehetőséget kínál a változatos, vitaminokban és antioxidánsokban bővelkedő étrend is. Különösen fontos a C- és E-vitamin, kalcium, magnézium, omega 3 zsírsavak és a bioflavonoidokkasvirág, a hársfa, a legyezőfű, a csipkebogyó tea fogyasztása. megfelelő mennyiségű fogyasztása.

 

Hatékonyan alkalmazható az akupunktúra, a homeopátia és különböző gyógynövényes táplálék kiegészítők, illetve nyomelemek, vitaminok, antioxidánsok és bioflavonoidok pótlása.

 

Napjainkra ezek mindegyike elfogadott módszernek számít, már csak az a kérdés, hogy melyiket mikor kell, vagy lehet sikerrel alkalmazni? Nézzük tehát, melyek azok a természetes lehetőségek, amelyek segíthetnek helyreállítani az egészséges egyensúlyt..

 

Az immunrendszer helyreállítása

 

A stressz erőteljesen elnyomja az immunrendszert, tönkreteszi a különböző támadásokkal szembeni ellenálló képességet. Ráadásul csökkenti az immuntoleranciát a szervezet saját antigénjei iránt.

 

A csökkent immuntolerancia automatikus velejárója az allergia, hiszen védekező rendszerünk nem ismeri fel, hogy mi ártalmas szervezetünkre. Minél régebb óta tapasztal allergiás tüneteket, annál több, korábban ártalmatlan anyaggal szemben is kialakul az allergia. Ráadásul stresszes életvitelünkkel tovább rontjuk esélyeinket.

 

A növekvő stressz és a csökkent immunitás tökéletes ellenszere a Rhodiola rosea, mint különleges adaptogén gyógynövény. Egyik legfontosabb szerepe, hogy visszaállítja a szervezet egyensúlyát. Ha ez a helyreál, az immunsejtek is helyesen működnek. Kattintson ide, és olvasson bővebben a Rhodiola Roseáról.

###TERMEKEK###

Természet fegyvere

 

Egy hazánkban még szinte ismeretlen, rendkívül finom trópusi gyümölcsből, a mangosztánból készült ital fogyasztása hozhat még meglepő eredményeket.

Gyümölcsének héjában a kutatók egy olyan anyagot találtak, amely kiegyensúlyozza a prosztaglandin E szintézisét és a hisztamin felszabadulását. Ez a két folyamat többek között az allergiás reakciók velejárója is.

A mangosztán nem csak az allergiás tünetek enyhítésében különleges, de rendkívüli antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Korábban az aszalt szilvát ismertük legerősebb antioxidánsként (5.770 ORAC-érték), de a mangosztán minimum háromszor erősebb antioxidáns erővel bír (17.000 - 24.000 ORAC-érték).

Ennek a hihetetlen mértékű természetes antioxidáns összetételének köszönhető, hogy a mangosztán hatékony immunrendszer-erősítő. Kattintson ide, és olvasson bővebben az istenek gyümölcséről, az egyedülálló mangosztánról.

 

17 indok, hogy miért fogyasszunk mangosztán alapú italt>>>

 

Gyermekallergiák

 

Semmi sem rosszabb, mint a tehetetlenség, ha kisgyermekünk allergiáját szeretnénk elviselhetőbbé tenni.

A legnagyobb problémát a hatalmas tabletták lenyelése és azok mellékhatása szokta okozni.

Viszont piciknek is kiváló megoldást jelent a mangosztánból készült ZenThonic gyümölcslé koncentrátum. Rendkívül finom ízének köszönhetően nem ütközünk ellenállásba a gyermekek részéről sem.

 

 

Biorezonanciával is lehet

 

Napjainkban egyre több helyen és különböző formákban alkalmazzák a biorezonanciát a diagnosztizálásban és terápiás eszközként egyaránt.

Az allergiás reakciók enyhítésében és az immunrendszer megerősítésében nagyon jó eredményekről számolhatnak be a különböző biorezonanciás gyógymódok.

 

A BioHarmonex, az otthoni biorezonancia terápia ideális eszköze is jól alkalmazható az allergiás reakciók csökkentésében. Az immunrendszer erősítésében az Immun és az Örökifjú programok, a stressz eredetű allergiák esetében pedig a Lazítás és az Idegek programok lehetnek a segítségünkre.

 

Célszerű az Emésztés, a Légzés és a Méregtelenítő programok futtatása, illetve a bőrszövet elváltozásainál a Bőr és Vese programok használata. Általános harmonizálás esetén pedig a Bioritmus és a Meridián programokat indítsa el. Az apróságok kezelésében pedig válassza a Gyermek programot.

 

A biorezonancia terápia jó hatással van az öröklött és a szerzett immunitásra is, valamint a szervezet regenerációs képességére. Használatával fokozható a táplálék kiegészítők és gyógyszerek hatása.

 

Szeretnék többet tudni a biorezonanciáról >>>

 

Allergiamentesen

 

Az egész életet burokban leélni szinte lehetetlen. Ha szeretne megszabadulni az allergiától, akkor az első helyen az allergének azonosítása és életteréből való kiszűrése áll.

Ezután meg kell találnia azokat az Önnek leginkább megfelelő módszereket, amelyek segítségére lehetnek, hogy az immunrendszere újra helyesen működhessen.

 

Kezdje azzal, hogy a még nem allergizáló, de sok bioflavonoid tartalmú és antioxidáns hatású zöldségekből és gyümölcsökből fogyasszon minél többet, ha csak teheti nyers formában. Ha ezzel egy időben csökkenti a "műanyag" élelmiszerek fogyasztását, akkor máris nagyon sokat segített az immunrendszerének.

 

A helyesen megválasztott táplálék-kiegészítőknek köszönhetően pedig könnyebben fogja viselni az allergiás időszakokat.

 

 

 

Szabaduljon meg a stressz-től

Remegő kezek? Indokolatlan dühkitörések? Alvászavar? Fejfájás? Hajhullás? Gyomorfájdalom? Türelmetlenség? Memóriaproblémák? Levertség? Ezek a jelek testünk válaszreakciói, jelzései lehetnek a fokozott stresszre*, amelynek kialakulásában elsősorban a negatív ingerek játszanak közre...

teljes cikk elolvasása

 

Mi a stressz?

A stressz hétköznapi jelentése „folyamatos feszültség" vagy „tartós idegesség". Kicsit bővebben: a stressz a test válasza egy olyan változásra, mely fizikai, mentális, illetve érzelmi reakciót vagy választ tesz szükségessé. Tehát a változás magában hordozza a stressz lehetőségét. Rohanó világunkban minden folyamatosan változik, így nem csoda, hogy a stressz mára már népbetegséggé vált.

 

Mégis szükségünk van a stresszre. Hogyan lehetséges ez?

A stressz kutatójaként világhírűvé vált Selye professzor 1 modellje szerint a stressz két fajtára osztható: eustresszre és distresszre. Az eustressz az úgynevezett „jó stressz", amely megoldhatónak látszó szituációkban jelentkezik; erősítő hatással van ránk, stimulál, produktívak leszünk tőle. A distressz (negatív stressz) frusztrációt, tehetetlenséget, csalódottságot és kimerültséget okoz. Tehát az arany középút a megoldás. A stressz teljes hiánya enerváltságot, fásultságot eredményezhet, míg a folyamatos stressz akár betegséget is okozhat.

 

Felismerjük-e, mikor vagyunk stresszhelyzetben?

Mindenki máshogy reagál egy nehéz szituációban, így a fizikai, érzelmi és viselkedésbeli változások is teljesen különbözőek lehetnek. Egy váratlan helyzetben akár azonnal jelentkezhet remegés, izzadás, magas pulzus, légszomj, megfeszülő izmok, fejfájás, pánik vagy harag. A folyamatos, negatív stressz pedig hatással lehet egészségünkre. Szorongást, depressziót, emésztési zavarokat, magas vérnyomást, alvászavart, akár szívrendellenességet is okozhat, valamint hatással lehet a női  ciklusra, így a termékenységre és a meddőségre is.

 

Kik a legveszélyeztetettebbek?

Különböző kutatások különböző csoportokat jelölnek meg a legveszélyeztetettebbként. Egyesek szerint az idősek, mások szerint az aktív férfiak számára legnagyobb a kockázat. Ugyanakkor például a terhesség, a szabadság utáni munkába való visszatérés vagy éppen az iskolakezdés is okozhat stresszt. Vagyis a stressz mindannyiunk életében jelen van, így jeleire mindenki esetében figyelnünk kell!

 

Jó tanács az azonnali stresszkezelésre

A mély levegővétel, a 10-ig való elszámolás, a zajok megszüntetése mellett egy egyszerű protokollt is érdemes bevezetnie, ha stresszes az élete:
1. Próbálja őszintén felmérni az adott helyzetet, és képzelje el, hogy mi a legrosszabb, ami történhet.
2. Készüljön fel arra, hogy hogyan fogja elviselni, ha ez bekövetkezik.
3. Ha felkészült a legrosszabbra, akkor próbálja meg elképzelni, hogy mivel lehetne jobb eredményt elérni. (Haladók továbbfejleszthetik a protokollt a lehető legjobb eredmények irányába is!)

 

Tehát van megoldás?

Ahogy a tünetek sem egyfélék, a megoldás sem lehet egyetlen, univerzális, mindenki által elfogadott és használt módszer. Segíthet a jóga, a tai chi, a meditáció, a sport bármely formája vagy éppen egy stresszkezelési tréning. Van, akinek egy jó könyv és egy pohár gyógytea, esetleg egy aromaterápiás fürdő a megoldás; mások a természetben töltött időre esküsznek.
A megfelelő táplálkozás is hozzájárulhat ahhoz, hogy könnyebben viseljük el a stresszt. Segítséget nyújthat a magnézium (magneZiB6), a B-vitaminok (Stress management) és egyes gyógynövények (például a Rhodiola rosea) is. A legfontosabb, hogy próbáljunk változtatni, enyhíteni a stresszes helyzeten!

A stressz veszélyei és következményei

Amennyiben egy stresszhelyzet után fennmarad a stressz hatás, illetve újabb stressz ingerek érik a szervezetet, akkor megpróbálunk védekezni, illetve alkalmazkodni....

teljes cikk elolvasása

Amennyiben egy stresszhelyzet után fennmarad a stressz hatás, illetve újabb stressz ingerek érik a szervezetet, akkor megpróbálunk védekezni, illetve alkalmazkodni.

Kezdetben, próbálunk stressz mentes környezetbe kerülni, kikapcsolódni, magunk mögött hagyva a nyomasztó problémákat. Igyekszünk több időt tölteni a szabadban, kirándulni, olyan értékes kúltur programokat keresni, melyek lekötik a figyelmünket. A barátaink, szeretteink körében töltött idő és a zenehallgatás is jó hatással van háborgó idegrendszerünkre.

Amennyiben nem csökken a stressz hatás, illetve mindig újabb és újabb gondok gyötörnek, egy idő után a tartalék energiák is felhasználásra kerülnek, kimerül a készlet, és belépünk a következő szakaszba.

A magas vérnyomás állandósulhat, a folyamatos „agyalás" miatt nem tudjuk leállítani a gondolatainkat, ami alvászavarokat okozhat, és szervezetünk egyre jobban kimerül. A feszültség miatt az izmok megkeményednek, hát, nyak és derék fájás jelentkezhet. A végtagok elhidegülnek és zavarok keletkezhetnek a bélműködésben. Ekkor már általában megijedünk és az azonnali segítség reményében hajlamosak vagyunk gyógyszerekhez nyúlni. Először csak fájdalomcsillapítókhoz, majd nyugtatókhoz, altatókhoz, hangulatjavítókhoz. Azokhoz a gyógyszerekhez, amelyeket idáig lehet, hogy elutasítottunk, ismerve azok mellékhatásait és a hozzászokás veszélyét. Azonban ilyen állapotunkban minden mindegy alapon döntünk, csak segítsen már valami, ugyanis fáradtak, enerváltak vagyunk, és nem tudunk ugyanúgy teljesíteni, mint eddig.

###TERMEKEK###

Nem szabad eljutunk idáig! Hamarabb is elkezdhetünk védekezni.

Továbbra is középpontba kell helyeznünk a mozgást, a sportolást, a vitamindús és egészséges táplálkozást és a megfelelő kikapcsolódást. Ugyanakkor mindezt érdemes kiegészítenünk olyan készítményekkel, melyek támogatják az idegrendszer normális működését és pozitívan befolyásolják a test energia-háztartását is (pl.: Stress Management, MagneZi B6). Azonban van egy különleges gyógynövény, melynek minden házi patikában ott lenne a helye! A Rhodiola Rhosea kivonata legalább olyan alapvető hatóanyag a stressztűrő képességünk javításában, mint a C-vitamin az immunrendszerünk támogatásában. Védi a szervezetet a stressz késői hatásaitól, miközben közérzet és hangulatjavító tulajdonságaival tehermentesíti szervezetünket. A cinkkel kiegészített Rhodiolin készítményünk javítja a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét, valamint enyhíti a stressz és a feszült életmód okozta tüneteket.

Felgyorsult világunkban a pénz előteremtése központi szerepet kap. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb értékké vált az idő. Annak érdekében, hogy minél többet takaríthassunk meg belőle, rengeteg mindent igyekszünk rövid időn belül elvégezni. Az állandó rohanás és az idő hajszolása közepette számtalan stresszt kiváltó tényezővel találkozunk. Tovább rontja a helyzetet, hogy bármennyire is igyekszünk, egyre csökken az érzelmi feltöltődésünk mértéke és lehetősége, továbbá az állandó stressz hatására szaporodhatnak a testi-lelki és kapcsolati zavarok, betegségek. A depresszió, az agresszió, az idegesség, az állandósult rosszkedv mind a stressz következménye. Ennél is rosszabbak talán a fizikai tünetek, nevezetesen a fejfájás, fáradtság, vérnyomás-növekedés és hasonlók. Hosszútávon az állandó stressz olyan komoly dolgok előidézője lehet, mint például a gyomorfekély, az egyéb emésztőrendszeri betegségek, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a krónikus alvászavar, esetleg a mély depresszió.

A stressz a civilizáció egyik legelterjedtebb problémája, mely a szakértőknek is komoly kihívást jelent - orvosi szakvélemények támasztják alá, hogy a betegségek közel 66 százalékának hátterében a stressz áll.* Ebből kifolyólag mindenkinek komolyan foglalkoznia kell a témával, hogy megóvhassa magát és szeretteit a veszélyes következményektől.


A stressz valójában a szervezet reakciója egy ingerre: készültségbe helyezkedik valamilyen szokatlan, veszélyes vagy ismeretlen helyzettel, állapottal szemben. A vészhelyzet érzése miatt feszültség uralkodik el rajtunk, a vegetatív idegrendszer aktívvá válik, tehát felgyorsul a szívdobogásunk, nő a vérnyomásunk és cselekvési kényszer uralkodik el rajtunk. Fizikai megjelenésében ez sokszor párosul izzadással, az arc kipirosodásával, kézremegéssel vagy légszomjjal.

 

 

Természetes védelem a stressz ellen

Napjainkban a stressz oly mértékben belopakodott mindennapjainkba, hogy már szinte az élet természetes velejárójának tekintjük. Pedig a stressz a civilizáció egyik legelterjedtebb problémája, amely a szakértőknek is komoly kihívást jelent – orvosi szakvélemények támasztják alá, hogy a betegségek közel 66 százalékának hátterében a stressz áll

teljes cikk elolvasása

A stresszre sokan csak legyintenek. Pedig ha folyamatosan jelen van az életünkben, a legsúlyosabb betegségek okozója lehet…
A gyomor-nyombél fekélyt már évtizedekkel ezelőtt is a „vezetők” betegségeként tartották számon, utalva az őket érő fokozott stresszterhelésre. Az is közismert, hogy a magasvérnyomás betegség kialakulásának a stressz komoly rizikó tényezője. Még az egészségeseknél is a stresszreakció kézzelfogható jeleként észleljük a vérnyomás hirtelen, szerencsére azonban csak átmeneti emelkedését. De szerepet játszhat a stressz más szív- és érrendszeri, különös tekintettel agyi érrendszeri betegségek kialakulásában is. A depressziós betegek száma az utóbbi néhány évtizedben jelentősen megnőtt, különösen a fiatalkorúak körében emelke- dett az esetek száma. A stresszterhelés megváltoztatja az immunrendszer működését, rontja a nemi funkciókat, növeli a cukorbetegség bizonyos fajtáinak kialakulását, a pajzsmirigy-túlműködés kockázatát, sőt a rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásának a valószínűségét is.
Ebből kifolyólag mindenkinek komolyan foglalkoznia kell a témával, hogy megóvhas- sa magát és szeretteit a veszélyes következményektől.

###TERMEKEK###

Fontos a vitamindús táplálkozás, hogy sokat legyél friss levegőn, sportolj, esetleg meditációval, jógával tudod még kivédeni a stresszt. Mindezt egészítsd ki a Rhodiola Rosea gyógynövényből készült készítmé- nyünkkel, amely valamennyi eddig ismert szintetikus és természetes anyagnál biztonságosabban és hatékonyabban teszi lehetővé számunkra a mindennapos védel- met a stressz ellen.

A rózsagyökeret a világ három legértékesebb adaptogén tulajdonságú növénye közt tartják számon, amely – testünk szükségleteihez alkalmazkodva – csak ott és olyan mértékben avatkozik be a szervezet működésébe, ami az elváltozások és működési zavarok helyreállításához szükséges.

 • Javítja az általános közérzetet, a szellemi frissességet, az emlékezetet és általában a szellemi munkát.
 • Javítja a sportolók teljesítőképességét és kitartását.
 • Csökkenti a stressz káros hatását a szívre, védi azt, és normalizálja a rendellenes szívverést (aritmia) is.
 • Cukorbetegekben serkenti az inzulin- termelődést, illetve növeli az inzulin- érzékenységet, ezáltal csökkenti a vércukor-szintet.
 • Különleges immunvédő, mely javítja vagy helyreállítja a szervezet betegségekkel szembeni ellenállását.
 • Növeli a szexuális energiát. Mindkét nemnél hatásos szexuális zavarok gyógyításában.
 • Kimagasló antioxidáns hatással rendelkezik.

Mindezek a pozitív élettani hatások méltán emelik a Rhodiola roseát a legkiválóbb adaptogén gyógy- növények közé, mégis a legtöbben kiváló stresszcsökkentő hatása miatt fogyasztják világszerte.

Jó tudni!

 • Nem csupán elviselhetővé teszi a hétköznapi stresszt, hanem védi is a szervezetet a stressz késői szövődményeitől.
 • Kiváló hatású „idegnyugtató” mellékhatások és hozzászokás nélkül!
 • A Rhodiola Rosea (aranygyökér vagy sarki gyökér) Kelet-Szibériában honos, több mint 3000 méter magasan terem, ezért hazánkban kapszulázott formában juthatunk
  hozzá Rhodiolin néven.

Szerteágazó egészségvédő és stresszcsökkentő hatásának köszönhetően ma már ez a készítmény is ott lapul az egészségtudatos családok házi
patikájának polcain.

Ne rettegj a daganattól… Válts megelőző életmódra!

Daganatos megbetegedések jó eséllyel megelőzhetőek a megfelelő életmóddal.
Íme 7 fontos tanács az életmódváltáshoz....

teljes cikk elolvasása

Daganatos megbetegedések jó eséllyel megelőzhetőek a megfelelő életmóddal.
Íme 7 fontos tanács az életmódváltáshoz.

1. Iktassuk ki az életünkből a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást!
A rákos betegségek egyharmadát a dohányzás okozza, és a legtöbb daganatos halálozásért is a dohányzás a felelős. A dohányzás és az alkoholfogyasztás együtt különösen veszélyes: a szájüregi rákok kialakulásának kockázatát 15-szörösére, a nyelőcsőrákét pedig 25-szörösére növeli.

Az alkoholtartalmú italok közül a vörösbor megengedett, hiszen rezveratroltartalmának köszönhetően antioxidáns hatású. Természetesen ezt is csak mértékkel (napi 1-2 dl) ajánljuk.

2. Felejtsük el a cukrozott szénsavas üdítőket!

Egy tanulmány szerint, ha heti két vagy annál több pohár cukrozott szénsavas üdítőt fogyasztunk, több mint kétszer nagyobb eséllyel betegszünk meg hasnyálmirigyrákban.

Érdemes inkább jó minőségű, szénsavmentes vizet inni, még jobb, ha lúgos vizet iszunk.

3. Együnk sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonafélét!
A vitaminokban és rostokban gazdag étrend védelmet nyújt számos ráktípussal szemben. Becslések szerint a rákos betegségek 35-40 százaléka megelőzhető lenne az étrend megváltoztatásával.

Érdemes a zöldségeket és gyümölcsöket nyersen és frissen fogyasztani!

4. Kerüljük a magas zsírtartalmú ételeket, különösen a telített zsírokat!

Vörös húsokból is csak keveset – hetente legfeljebb fél kilót – fogyasszunk! Ne vigyük túlzásba a feldolgozott húskészítmények (szalámi, sonka, kolbász) fogyasztását se! Együnk több halat, mert abban egészségünkre jótékony hatású telítetlen zsírsavak vannak.

5. Mozogjunk mindennap legalább fél órát!

A mozgás jelentős védőfaktor a rákos megbetegedésekkel szemben. Tegyük ezt rendszeresen, lehetőleg a friss levegőn!

6. Tartsuk meg az ideális testsúlyunkat!

Az elhízás a legtöbb betegség kockázatát növeli.

7. Csökkentsük a napi stresszt!

Javítsuk szervezetünk stressztűrő képességét adaptogén gyógynövényekkel, melyek közül a Rhodiola rosea hatékonyan védi szervezetünket a stressz késői szövődményeitől.

Ha állandóan feszültek vagyunk és szorongunk, azzal gyengítjük természetes védekezőképességünket. Sajátítsunk el hatékony stresszkezelő technikákat: jógát, meditációt, relaxációt, autogén tréninget.

 

Forrás: calivita.hu

Itt van az ősz, itt van újra

A napsütéses órák számának csökkenésével hangulatunk is hullámvölgybe kerül, feszültebbek lehetünk, és ebben a stressz elleni küzdelemben lehet nagy segítség számunkra a Rhodiolin, amely Rhodiola rosea hatóanyagának köszönhetően pozitív hatással van a központi idegrendszerre és jótékonyan hat a koncentrálóképességre is, csökkenti a stresszt és a feszült életmód okozta tüneteket. Cink hozzáadásával pedig jótékonyan támogatja az immunrendszert a betegségek elleni küzdelemben.

teljes cikk elolvasása

Ne hagyd, hogy az ősz lelombozzon!

A napsütéses órák számának csökkenésével hangulatunk is hullámvölgybe kerül, feszültebbek lehetünk, és ebben a stressz elleni küzdelemben lehet nagy segítség számunkra a Rhodiolin, amely Rhodiola rosea hatóanyagának köszönhetően pozitív hatással van a központi idegrendszerre és jótékonyan hat a koncentrálóképességre is, csökkenti a stresszt és a feszült életmód okozta tüneteket. Cink hozzáadásával pedig jótékonyan támogatja az immunrendszert a betegségek elleni küzdelemben.

A Stress Management C-vitaminnal és magnéziummal kiegészített B-vitamincsalád, amely nemcsak az idegrendszer működését támogatja, hanem az immunrendszer működését is pozitívan befolyásolja.

A hidegebb időszakok felidézik az elmúlást, rövidülnek a napok, a fény hiánya miatt szervezetünk a megszokottnál jóval kevesebb szerotonint termel, ami a hangulatunkért felelős. Az általános fáradtság és nyomott hangulat ilyenkor mindenki számára ismerős.

A kakaóbabban található flavonoidok képesek befolyásolni az agyban a hangulatjavító szerotonin szintjét. A koffein csökkenti a fáradtságot és álmosságot, élénkít, míg a theobromin serkenti az idegrendszer működését és javítja a szellemi funkciókat, miközben egyéb flavonoidjai növelik a nyugodtság és elégedettség érzését. A kakaóbab-kivonatot tartalmazó Cocoa Bean Extract+ nemcsak levertség esetén, de a stresszes időszakokban is segíthet: kimagasló magnéziumtartalmának köszönhetően nyugtathatja az idegeket, káliumtartalma normalizálhatja a vérnyomást, vérlemezke-összecsapódást gátló hatása pedig segíthet a trombózis vagy akár a szívinfarktus kivédésében.

Bánatunkban sűrűbben nyitogatjuk a hűtőajtót, és bizony észrevétlenül felkúszhat néhány kiló is. ne az evésbe meneküljünk, hangulatunk javítására használjuk inkább a természet erejét!

Ép testben ép lélek!

A lelki egyensúly megtalálása és megőrzése mellett azonban ne felejtsük el felvértezni immunrendszerünket a baktériumok és vírusok támadása ellen, ami a csípős, hideg reggelekkel együtt érkezik. Még kiegyensúlyozott étrenddel, egészséges életmóddal sem vagyunk képesek megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot bevinni szervezetünkbe, ezért külső forrásból kell pótolnunk azokat. Figyelembe kell vennünk, hogy a zöldségek, gyümölcsök a feldolgozás és a tartósítás során nagyon sokat veszítenek eredeti tápértékükből, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk egyaránt csökken.

Erősítsd immunrendszered természetesen!

Ma már hozzáférhetünk olyan komplex multivitamin- és ásványianyag-készítményekhez, melyeket kizárólag a természetben található anyagokból állítanak elő. Ősszel különösen fontos, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségű vitaminhoz jusson. A betegségek megelőzéséhez elengedhetetlen a C- és D-vitamin mellett a multivitamin fogyasztás.

A gyermekek kedvenc vitaminja a dinófigurás Gummy Kids gumivitamin, amely amellett, hogy egészséges, finom is, ugyanakkor nem tartalmaz cukrot, sem mesterséges színezéket, sem mesterséges ízesítőt. Betegségek utáni lábadozásnál ajánlott a nagyobb mértékű vitaminbevitel, ilyenkor célszerű a Super Mega 50-et választani.

A Super CoQ10 PLUS egy olyan koenzim-Q10 komplex, amellyel nem csak immunrendszerünket védhetjük, erőnlétünket fokozhatjuk, de hozzájárul fiatalságunk megőrzéséhez és szívünk egészségének fenntartásához is. Az 50 év felettiek számára a Senior Formula multivitamin-készítmény ajánlott, amelyet olyan növényi kivonatokkal egészítettünk ki, mint például a Ginkgo biloba, a szőlőmag és a fenyőkéreg, amely hozzájárul a testi-szellemi frissesség megőrzéséhez. Készülj fel időben az őszi-téli időszakra, és vértezd fel magad a baktériumok ellen!


Kosárba Ár: 17 570 Ft

Összetétel:
5 mg