MENU

Mega qProtect / Mega Protect 4 Life - ha Ön nem szereti a véletlenre bízni a dolgait


Ár: 18 130 Ft
Kosárba

 

 

Mega Protect 4Life (90 tabletta) termék leírása


Rendkívül komplex antioxidáns készítmény, amely az ismert antioxidáns hatású vitaminokon és nyomelemeken kívül zöld tea kivonatot, CoQ10-et, növényi karotinoidokat és aminosavakat is tartalmaz. Különleges hatóanyaga a Ginkgo biloba kivonat. Az összetevők biztosítják a szervezet védekező mechanizmusainak hatékony működését.Antioxidánsoknak nevezzük azokat az anyagokat, amelyek segítenek a káros szabadgyökök megkötésében. Különleges antioxidáns hatóanyag a Ginkgo biloba páfrányfenyő, amely a Föld történetének legidősebb fája.

Már 200 millió évvel ezelőtt, a dinoszauruszok korában is létezett, azóta alig változott, így akár élő kövületnek is tekinthetjük. Levelét és magvait már az ősi kínai orvoslás is alkalmazta elsősorban az asztma, a hörgők és a tüdő betegségeinek gyógyítására, valamint a perifériás vérkeringésnek és az agy vérellátásának javítására. Korunk tudománya is elismeri a Ginkgo széleskörű egészségvédő hatását, Európában ma az egyik legelterjedtebb természetes eredetű táplálék-kiegészítő.

 

Az ubikinon a legismertebb antioxidáns hatóanyag. Antioxidáns vitaminok a retinol, béta-karotin, C- és E-vitamin. A nyomelemek közül a szelén, a cink és a mangán rendelkezik antioxidáns tulajdonsággal.

 


 

Adagolás : 1 tabletta naponta

 


A tökéletes antioxidáns védelem
teljes cikk elolvasása


A megelőzés

 

Azt mondják, az ember saját sorsának kovácsa. Ahhoz, hogy boldog legyen, a legfontosabb az egészség megőrzése, amihez az egyén döntő mértékben hozzájárulhat. A legtöbb, amit egészségünk védelmében mindannyian tehetünk: a megelőzés. A betegségekkel küzdő szervezet megfelelő működését ugyanis gyakran csak komoly erőfeszítések árán sikerül helyreállítani.

 

Önök is úgy vélik, hogy a megelőzés kifejezéssel az utóbbi időben egyre gyakrabban találkoznak? Ezen nem is nagyon csodálkozhatunk! Az egészségügyi statisztikák szerint világszerte egyre nő a különböző gyógyszerek fogyasztása, ám ennek ellenére növekszik azoknak a száma, akik a civilizációs betegségek valamelyikében haltak meg aktív életkorukban. Úgy tűnik, a legmegfelelőbb megoldás, a betegséget előidéző kockázati tényezők megszüntetése, még mielőtt az egészséges szervezetben kifejtenék romboló tevékenységüket.

 

Ön milyen tartalommal tölti meg a megelőzés fogalmát? Csupán elméleti szinten igyekszik vele foglalkozni?  Esetleg már kevesebb zsíros ételt és több zöldségfélét fogyaszt? Bravó! Ám ez még nem elégséges!

 

A szabad gyökök

 

A modern életvitel és életritmus, az ivóvíz és a levegő szennyezettsége, a talajból hiányzó elemek, és egy sor további tényező a környezetünkben és szervezetünkben is fokozza az agresszív szabad gyökök keletkezését. Ezek megtámadják az egészséges sejteket, behatolnak azok belsejébe, ahol a DNS molekulák sérülését okozzák, melyek a genetikai információ hordozói. A leghatékonyabb megoldás egy védelmi rendszer felépítése, amely nemcsak megakadályozza a bejutásukat, hanem azonnal meg is semmisíti őket. A különböző „harcosok" akkor láthatják el legjobban ezt a feladatot, ha egymást kölcsönösen kiegészítik és segítik - tehát hatásuk szinergikus.

 

Protect 4Life

 

Így működnek együtt az antioxidáns képességekkel rendelkező Protect 4Life készítmény hatóanyagai is: a béta-karotin, a C- és E-vitamin, a szelén vagy az egyedülálló Gingko. A Protect 4Life hatékony védelmet nyújt a szabad gyökökkel vívott mindennapi küzdelemben, napi 1-3 tabletta adagban.

 

Szeretném én is közelebbről megismerni a Protect 4 Life készítményt >>>
MegaProtect 4Life

 

 

A Mega Protect 4Life-ot főleg idősebbek, valamint azok figyelmébe ajánlom, akik huzamosabb ideig vannak stresszhelyzetnek kitéve, esetleg különböző betegségek hatására legyengült a szervezetük. A CoQ10, a L-cystein, a L-glutation és a liponsav, a C- és E-vitaminokkal együtt védelmet nyújtanak a szabad gyökök káros hatása ellen, valamint segítenek a cukrok energiává való átalakításában. Erős antioxidáns hatást fejtenek ki a zöldtea-kivonatban található polifenolok és az áfonyából származó bioflavonoidok. Ezenkívül, a Mega Protect 4Life segít abban is, hogy a szervezet hozzájusson  a szükséges esszenciális nyomelemekhez, energiát juttat a sejtekbe és javítja a szervezet ellenálló-képességét. Általános napi adagja 2 x 1-2 tbl.
Remélem, hogy ha rendszeresen fogyasztják a készítményt, akkor megmosolyogják a „tavaszi fáradtságot".
                                                                    

   Szeretném közelebbről megismerni a Mega Protect 4 Life készítményt is >>>

 

 

MUDr. Melita Hromadová, PhD.

 

 

 

Frissítsük ismereteinket - Ginko Biloba

Szeretne érdekességeket megtudni a ginkgo bilobáról? A folytatáshoz kattintson ide...

teljes cikk elolvasása

 

 

A Ginkgo bilobát (páfrányfenyő) a földtörténet legidősebb fájának szokták nevezni.

 

Legrégibb levélkövületei alapján már 270 millió évvel ezelőtt is létezett, és azóta sem változott semmiben. A ginkó nem csupán őskövület, hanem a ma élő egyik leghosszabb életű fa is, természetes élőhelyén számos 2000 éves kor körüli példány is található.
Fiatal korában lassan nő, 10-12 éves korában még „csak" körülbelül 6 méteres, de később rendszerint eléri a 30-40 méteres magasságot. Alakja emlékeztet a fenyőére, ám nevével ellentétben nem tűlevelű. Levelei jellegzetes, legyező alakúak, középen behasítottak.

 

Termése leginkább a szilvára emlékeztet, héja világos, fehéres színű (a ginkgo japánul ezüst barackot jelent).

 

Kétlaki növény, tehát külön léteznek hím- és nőivarú példányok. Az egyedek neme nem határozható meg könnyen, ehhez általában meg kell várni a termő kort, ami csak 25-30 éves koruk után kezdődik (de akár 1000 évig is eltarthat!).


Őshazája Kelet-Kína, ahol szent faként tisztelték. Kolostorok és templomok kertjében kiemelt helyekre ültették, és a szerzetesek gondos ápolásának köszönhetően sok helyütt elterjedt, például Japánban is. Itt figyelt fel ezekre a különleges fákra ázsiai utazásai során egy német katonaorvos 1690-ben. Valószínűleg neki köszönhetően került át később Európába is a ginkó.

 

Az első facsemetét 1730-ban ültették el Hollandiában az utrechti botanikus kertben, mely példány egyébként még ma is él. Bécsben 1768-ban ültették el az első példányt, Magyarországon a legidősebb fát, mely Acsádon található, 1808-ban ültették. Amerikába az első ginkó példányok Philadelphia mellé lettek telepítve 1784-ben, William Hamilton jóvoltából.A Ginkgo biloba az évmilliók alatt hihetetlen életerőre tett szert. Bebizonyosodott róla, hogy kiválóan tűri a városi levegő és a környezet megpróbáltatásait, ezért közkedvelt növény parkokban, utak mellett, akár nagy forgalmú városközpontokban is.

 

Érdekesség, hogy Hirosimában ma is él egy példány, amely csak pár kilométerre volt az atombomba robbanási centrumától, és bár teljesen elszenesedett, a következő tavaszon újra kirügyezett. Gondos ápolásnak köszönhetően mára már erőteljes ágazat fejlődött ki rajta.
Ez a csodálatos növény nem csupán túlélőművész, az idők során maga is számtalan művészt ihletett meg. Ginkgo biloba címmel maga Goethe is költeményt írt egyik régi nagy szerelméhez.


Az, hogy évszázadokon át szent faként tisztelték, valószínűleg egészségre gyakorolt kiváló hatásának köszönhető. A ginkó ma is népszerű alapanyag a gyógyszer- és étrendkiegészítő-iparban, számos kutatás folyik vele kapcsolatban napjainkban is.


Hatóanyagai két csoportra, flavonoidokra (kempferol, kvercetin) és terpénekre oszthatók.   A terpéncsoportba tartozik a ginkgolid és a bilobalid, melyek csak a Ginkgo bilobában fordulnak elő.   A ginkó flavonoidjai hozzájárulnak a keringési rendszer normál működéséhez, a megfelelő véráramláshoz, így a sejtek oxigénnel és tápanyagokkal történő ellátásához. Alkalmazása ezért különösen alkalmazható idősebb korban (időskori agyműködés megfelelő szinten tartásának támogatására), fokozott fizikai és szellemi terhelés (sport, nehéz fizikai munka, stressz) esetén, illetve olyan egyéneknél, akik gyakran panaszkodnak kihűlt végtagokra, főként a hűvösebb évszakokban.

 

A fentieken túl a ginkó kiváló antioxidáns is, hatóanyagai védelmet nyújthatnak a szabad gyökök sejteket károsító hatásai ellen.

 

 

Ismerje meg Ön is a CaliVita International Ginko Biloba tartalmú éterndkiegészítő készítményeit :

 

Mega Protect 4 Life >>>           Protect 4 Life >>>

 

 

Senior Formula >>>                  Ginko Xc >>>

 

Pál Szabina
Dietetikus

 

 

 

Mit nyújthatnak Önnek a bioflavonoidok ?

A bioflavonoidok valójában nem is vitaminok, csak Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezéséért orvosi Nobel-díjban részesült hazánkfia nevezte el őket annak idején az erek áteresztőképességére (permeabilitására) utalva P-vitaminnak (antipermeabilitás-vitaminnak)...

teljes cikk elolvasása

 

 

Örök rejtély marad, hogy a C-vitamin és a bioflavonoidok története hogyan alakult volna, ha Szent-Györgyi Albert felesége nem kínálja a zöld paprikát férje reggelije mellé oly következetesen.

Szent-Györgyi ugyanis nem szerette a zöldpaprikát, és azokat a példányokat, amelyeket a felesége a reggelije mellé tett, bevitte a kutatóintézetbe, hogy megvizsgálja, vajon tartalmaznak-e valami érdemlegeset a népszerűségen kívül?

 

Mivel az aszkorbinsavat korábban az állatok mellékveséjéből választották ki, ezért Szent-Györgyi és munkatársai növényi források után kutattak. Szerteágazó kutatásaikból adódott, hogy a paprika aszkorbinsav-tartalmát is bevizsgálják. A kísérletek eredményeképpen Szent-Györgyi meglepődve tapasztalta, hogy az általa oly kevésre értékelt zöldpaprika milyen gazdag aszkorbinsavban, azaz C-vitaminban. A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a C-vitamin egyik leggazdagabb forrása a zöldpaprika húsa, amelynek 100 grammja 150 mg C-vitamint tartalmaz. A későbbiekben a paprika karotintartalmát is kimutatták, ami 100 grammra számítva megközelítőleg 0,5 mg.

 

További vizsgálataik során az is kiderült, hogy a tiszta formában előállított aszkorbinsav kevésbé hatásos a mellette található „kísérőanyagok" nélkül. A kutatások - mint utóbb kiderült - egy flavonoidszármazékra utaltak, amely fokozottan csökkentette a vörösvértestek hajszálereken át történő átjárhatóságát, permeabilitását. Az új anyag erőteljesen fokozta a C-vitamin hatását a vérzékenység gyógyításában. Ezzel együtt megszületett az újabb vitamin, amely a permeabilitás (a véredény áteresztőképessége) első betűjéről kapta a P-vitamin nevet. Azóta büszkélkedhetünk a „magyar vitaminok" elnevezéssel.

 

Az 1930-as években dr. Bencsáth Aladár kutatóorvos és tanár is tagja volt annak a tudós csoportnak, amely a P-vitamint felfedezte. Visszaemlékezései szerint nagyszerű kutatókollektíva alakult ki Szegeden, és nagyon jó együttműködés fejlődött ki a belklinika és a biokémiai intézet között.

 

Mik a bioflavonoidok ?

 

A bioflavonoidok a definíció szerint olyan színes vegyületek csoportjába tartoznak, amelyek megtalálhatók sok gyümölcsben és jó néhány zöldségfélében, valamint lényeges szerepet játszanak a C-vitamin felszívódásában és annak a szervezetben történő feldolgozásában.

 

Ezek az anyagok valójában nem is vitaminok, csak Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezéséért orvosi Nobel-díjban részesült hazánkfia nevezte el őket annak idején az erek áteresztőképességére (permeabilitására) utalva P-vitaminnak (antipermeabilitás-vitaminnak).

 

Ő tulajdonképpen a C-vitamin felfedezése során mintegy melléktermékként bukkant rá a bioflavonoidokra. Egyik barátjának fogínyvérzése volt, és ennek gyógyítására tisztítatlan C-vitamint adott neki, amitől a vérzés hamarosan el is múlt. Később a barát ínyvérzése újra visszatért, amire Szent-Györgyi ismét C-vitaminnal próbálkozott, amely akkortájt már tisztított formában is rendelkezésre állt. A C-vitamin e formájától még erőteljesebb hatásra számított, ami azonban meglepetésére nem következett be, ellenkezőleg: a beteg ínye változatlanul tovább vérzett.

 

Szent-Györgyi ekkor újra megvizsgálta az először használt készítményt, és megállapította, hogy a vérzésgátló hatásért egy szennyeződésnek tartott anyag felelős. Mivel ez a vegyileg akkor még nem azonosított tényező csökkentette a vérerek áteresztőképességét (antipermeabilitás hatás), ezért P-vitaminnak nevezte el.

 

Vegyileg a bioflavonoidokat a harmincas években azonosították, és mintegy három évtizedig sikeresen alkalmazták is a gyógyszeres terápiában, elsősorban a hajszálerek védelme céljából, mígnem 1968-ban az amerikai gyógyszerellenőrző hatóság, az FDA eltávolította őket a piacról, önkényesen kijelentvén, hogy „ezek az emberben nem hatásosak semmilyen kórkép esetén sem".

Ennek következtében az orvosok nem írtak fel többé bioflavonoidokat, ami persze a nagyközönséget nem akadályozta meg abban, hogy a természetes táplálkozást támogató szaküzletekből továbbra is beszerezzék azokat. A bioflavonoidokat többnyire csak „cseles úton" lehetett forgalmazni olyan kombinált készítményeken keresztül, amelyekben ezek a C-vitaminhoz kötötten voltak jelen.

 

A kilencvenes évek derekán viszont újra feltámadt az érdeklődés a bioflavonoidok iránt. A gyógyszerkutatás egyik vezető világlapja, a Trends in Pharmacological Sciences akkor ezt írta:

 

„A természetben előforduló flavonoidoknak hatékony allergiaellenes (antiallergiás), gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságaik vannak. Mivel ezek az anyagok általában a normál étrend részét képezik, felvetődik a kérdés: vajon nem töltenek-e be olyan szerepet, amely módosítja a szervezet természetes biológiai anyagokra adott válaszát?"

 

Erre a szemléletváltásra azért kerülhetett sor, mert a sommás ítéletek ellenére akadt néhány tudós, aki csak azért sem hagyott fel a flavonoidok tanulmányozásával.

 

Mik a polifenolok ?

 

A természet bővelkedik polifenolokban. Ezek képezik a gyümölcsök, a bogyók és a bor festékanyagainak (pigmentjeinek) alapját - a mélyvöröstől a kékig -, illetve a narancshéj belső, szivacsszerű rétegének fehér színét. A sárga gyümölcsök és zöldségek színe azonban - néhány kivételtől eltekintve, mint például a xanthonok stb. - főként a karotinoidoknak köszönhető.

 

A bioflavonoidok mindenütt fellelhető, nem mérgező, növényi eredetű vegyületek. Az őszi erdő csodálatos színei is főként a bioflavonoidoktól erednek, melyek csak akkor válnak láthatóvá, amikor a zöld festék - a klorofill - szintézise megszűnik.

 

A szakértők szerint a bioflavonoidok általános jelenléte (ubiquitáris jellege) a növényvilágban szerepük kivételes jelentőségét bizonyítja. A bioflavonoidok igen sokoldalú szerepet töltenek be a növényvilágban. Először is színt kölcsönöznek a virágoknak és a gyümölcsöknek, ami kétségkívül nagyon fontos a porzás (szaporodás) szempontjából. Bebizonyosodott, hogy a megfelelő színek megfelelő rovarokat vonzanak a megfelelő szirmokra. A biofalvonoidok ezenfelül képesek megvédeni a növényeket a környezeti stresszhatásokkal - az ibolyántúli sugárzással és az ózonnal - szemben. A polifenolok és bioflavonoidok e védő szerepe valószínűleg antioxidatív szerepüknek tulajdonítható. Ezenfelül számos bioflavonoid rendelkezik antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal. Felfedezték, hogy a bioflavonoidok szabályozzák az auxinnak, azon növényi hormonnak a szállítását, amely a növények fejlődését és növekedését irányítja. Ebben a tekintetben a kvercetin hatása a legerőteljesebb.

 

A citrusfélékből származó flavonoidok (rutin, heszperidin és kvercetin)A citrusféleségek lágy, fehér burkában található bioflavonoidok segítenek megőrizni (konzerválni) a C-vitamint az oxidálódástól és annak biológiai/biokémiai hatásaitól. Kimutatták, hogy ezek csökkentik a magas vérnyomást, és ami külön kiemelendő: enyhítik a különféle allergiákat. Mindazonáltal ezen vegyületcsoport tagjai eddig csupán mellékszereplők voltak a biokémiai színpadon. A természetben leginkább a C-vitamin környezetében találhatók meg azok a bioflavonoidok, melyek közül a legismertebbek: a rutin, a heszperidin és a kvercetin. Manapság viszont a korábban P-vitaminnak nevezett citrusfélékből eredő komplexum egyik tagjának, a kvercetinnek felismerésével és rakétaszerű felemelkedésével a bioflavonoidok szupersztárokká váltak.  

 

A különféle narancsok (Lat. Citrus aurontium L. var. dulcis; Citrus sininsis Gall.), a citrom (lat. Citrus Limonum Risso; Citrus medica var Limonum L.), a mandarin (lat. Citrus reticulata) és a grapefruit (lat. Citrus paradisi) a fehér színű bioflavonoidok gazdag forrása. A citrusfélék héjának taplószerű lágy belseje fehér színű, szagtalan és íztelen. Amikor meghámozzuk a gyümölcsöt, ezt a belső szivacsos réteget rendszeresen eldobjuk. A polifenolok íze lehet keserű, fanyar, olykor édeskés. Összehúzó, baktérium- és vírusölő tulajdonságokkal rendelkeznek, és számos más kórokozóra (mikrobára) is pusztító hatással vannak. A polifenolok hozzájárulnak a kávé, a tea, a bor, a banán és a vanília ízéhez éppúgy, mint a fekete bors és a csípős paprika (Cayenne-bors) ízéhez. A polifenolokat állatbőrök cserzésére, élelmiszerek antioxidációs védelmére használják, oxidációjuk miatt a felvágott gyümölcs színe egy idő után rozsdabarnára változik.  

 

A növényekben újból felfedezett, természetes „gyógyhatású" hatóanyagok

 

A tudósok a teljesen átlagos táplálékokban újabb és újabb anyagokat fedeznek fel, mint például az ellágsav, a glicirrhizin, a katechinek, a resveratrol és számos más vegyület (angol elnevezésük: the ellagic acid, catechin, glycyrrhizin, resveratrol). Ezek az anyagok sem energiát nem adnak, sem az emésztésben nem játszanak szerepet. Viszont védőhatást fejtenek ki többek között a rákkal, a reumával, a magas vérnyomással és a szívinfarktussal szemben, hogy csak néhányat említsünk tulajdonságaik közül.

 

Melyek azok a táplálékok, fűszer-, illetve gyógynövények, amelyek mai ismereteink szerint valóban hozzájárulnak egészségünk megóvásához? Több olyan gyümölcs, zöldségféle, élvezeti, fűszer- és gyógynövény van, amely különbözik a többitől, mert nemcsak vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak, hanem ún. polifenolokat, valamint bioflavonoidokat (növényi színezőanyagokat) is, melyek a legújabb tudományos ismeretek szerint az összes természetes „gyógyszer" közül a legerősebbek. Lehetőség szerint minél többet kell fogyasztani belőlük. Ezek mindegyike egy újabb „garanciaszelet" egészségünk megőrzésére.

 

Szinte minden növény tartalmaz valamilyen cseranyagot. Ezek kémiailag nem egységes, nitrogénmentes vegyületek. Két fő vegyületcsoportjuk ismert:

 

 • A vízoldékony csoportba tartoznak a fenolkarbonsav cukorral képzett észterei: a tanninok és cukor nélküli formájuk, a depszidek: a klorogénsav (chlorogenic acid), a kínasav (chinoic acid) és a kávésav (caffeic acid).
 • A másik csoport vízben rosszul oldódik, ezek kondenzált, gyűrűs vegyületek, ide tartoznak a katechinek. Ezek íze fanyar.


Élettani hatásuk:


  - A növényeket óvják a korhadástól, az emberiség állati bőrük cserzésére már ősidők óta használja ezeket az anyagokat.-


 - Nyálkahártya-összehúzó adsztringens hatásúak: a nyálkahártyák felületén a fehérjemolekulákat kicsapják, koagulációs hártyát képeznek.

 - A gyulladt felületeken kialakított védőhártyával és a mirigyjáratok lezárásával csökkentik a váladékok elválasztását.   

 -Mérsékelik a gyulladásos tüneteket, a vérbőséget és a fájdalmat. A védőréteg védi a sérült nyálkahártyát a külső károsító tényezőktől, gyomorsavtól, egyéb nyálkahártya-izgató anyagoktól, így alatta a sejtregeneráció megindulhat.


 - Kisebb nyálkahártya-vérzéseket (angolul: mucous-membrane bleedings) is megszüntetnek.


 - A cserzőanyagok hatására megváltozott bőr és nyálkahártya felszíne kedvezőtlen a baktériumok számára. A baktériumok falát károsítják, szaporodásukat gátolják, antibakteriális hatásúak.

Az ellágsav, a hidrolizálható cserzőanyagok csoportjába sorolható polifenolszármazék nagyon felkeltette a rákkutatók figyelmét, jó hatást várnak tőle a rák elleni küzdelemben. Az ellágsav bőséges forrása az eper, a szőlő, a cseresznye, a gránátalma és a mangó.


Az ellágsavnak nincs hivatalosan megállapított megengedett, javasolt adagja. Tulajdonképpen nincs is elegendő adat vagy tapasztalat arra vonatkozóan, hogy mennyit is kellene belőle szedni. Táplálkozási szakértők általában azt szokták ajánlani az embereknek, hogy naponta egyenek meg egy jó adagot (fél csészényit) a fenti gyümölcsök valamelyikéből.

 

Az ellágsav antioxidáns hatású, ennek révén meggátolja a szabad gyökök romboló hatását. Az állatkísérletek eredményei szerint az ellágsav kölcsönhatásba lép mind a szintetikusan előállított, mind a természetesen előforduló rákkeltő anyagokkal is, azok hatását közömbösíti, és ezáltal megakadályozza, hogy az egészséges sejtek rákosan elfajuljanak. Vagyis megfékezi a szervezetben azokat az enzimeket, melyek a rákos sejtek elszaporodásában aktívan részt vesznek. Az ellágsavnak az a képessége, hogy a rákkeltő anyagokkal kölcsönhatásba tud lépni, nagyon sokat ígér.

 

A következő CaliVita termékek tartalmaznak zöldteakivonatot s benne ellágsavat:

 

Mega Protect 4Life>>>


Slim Formula>>>


Smokerade>>> 


Vital AB>>>

 

A közkedvelt Noni és a ZenThonic bogyós gyümölcskivonatai szintén tartalmaznak ellágsavat.

 

Bővebben a Noni-ról >>>

 

Bővebben a ZenThonic-ról >>>


Polifenolok és bioflavonoidok a fűszer- és gyógynövényekben

 

A fűszernövények kiváló tartósító hatását polifenolos vegyületeik antioxidáns, baktericid és fungicid tulajdonságainak köszönhetjük.

Az utóbbi évek kutatásai megállapították, hogy a flavonoidok, a fenolsavak és a galluszsav hatásosabbnak bizonyult húsok (fagyasztva) tárolása során, mint az aszkorbinsav. Leghatásosabb az ellágsav, a galluszsav, a miricetin és a kvercetin volt.

 

Kísérletekkel igazolták, hogy számos, az ókorban is használt fűszernövény kiváló lipidperoxidáció-gátló. Ilyen fűszer a szegfűszeg, a fahéj, a kömény, a feketebors, a görögszéna, de kitűnő hatású húsok tárolására a zsálya, a rozmaring, a majoránna és a szurokfű is. Érdekes, hogy erre a célra a vöröshagyma jobb a fokhagymánál. Néhány fontos fűszernövény, amely szintén bevonult a népek történelmébe: az ánizs, a babér, a bazsalikom, a gyömbér, a kakukkfű, a koriander, a menta, a sáfrány, a tárkony, a tárnics és a zellermag.

 

A flavonoidok a vitaminokkal szinergikusan hatnak. Immunstimuláns és antikarcinogén hatásuk bizonyított. Az élelmiszerekben leggyakrabban előforduló flavonoidglükozidok: a kvercetin, a rutin, a heszperidin és a robinin. E vegyületek a belekben lévő baktériumflóra hatására hidrolizálnak, és biológiailag aktív aglikonokká válnak.

 

Számos tudományos vizsgálat igazolja, hogy a táplálkozási antioxidánsok együttes alkalmazása kedvezőbb hatást eredményez, mintha külön-külön történne ezen anyagok bevitele. A karotinoidok, a koenzim-Q és a flavonoidok között szinergikus hatást írtak le. A C-vitamint a flavonoidok regenerálják, de ismert a flavonoidok és az E-vitamin immunrendszerre kifejtett szinergikus hatása is.

 

Kattintson ide, és tudjon meg többet a CoQ10 jótékony hatásairól >>>

 

Kattintson ide, és tudjon meg többet az E - vitamin jelentőségéről >>>

 

Flavonoid tartalmú gyógynövények

 

Kémiai jellemzők:


A növényvilágban elterjedt vegyületek, 2000 képviselőjük ismert. A virágszirmok, termések, őszi levelek sárga színét adó, illetve a színtelen, a kék és a lila színű növényi festékanyagok tartoznak ide. Legismertebb képviselői: a flavon, a kvercetin, a rutin, a luteolin és az antocianidin. A növényekben általában glikozidos formában találhatók.

 

Élettani hatás:


Rutin: érvédő hatású, csökkenti a hajszálerek folyadékáteresztő képességét, törékenységét, így a helyi vizenyők (ödémák) kialakulását, a hajszáleres vérzéseket (eng. capillary bleedings) is csökkenti. Magas vérnyomás, érelmeszesedés, cukorbetegség érszövődményeinek (vascular complications) megelőzésére használható.

 

 • vérnyomáscsökkentő, szívkoszorúér-tágító, a szívizom kontrakciós képességét (eng. myocardial contractility), a szívpumpa funkcióját (pumping action of heart muscle) javítja;
 • gátolja a vérrögképződést (eng. thrombus formation);
 • koleszterinszint-csökkentő;
 • vizelethajtó (eng. Diuretic);
 • baktérium-, gomba- és vírusölő hatású;
 • májvédő, epehajtó (eng. choleretic), bélgörcsoldó;
 • gyulladáscsökkentő;

 

Szívre kifejtett hatásukat tekintve hasonlóak a digitalis glikozidokhoz, de mérgező hatásuk csekély, tartósan adhatóak. Szívhatásuk mellett kiemelkedő az érrendszeri hatásuk is, geriátriában kiterjedten alkalmazzák.

 

FLAVONOID TARTALMÚ GYÓGYNÖVÉNYEK

 • árnika (virág)
 • bodza (virág)
 • boróka (bogyó)
 • galagonya (virágos hajtás)
 • hársfa (virág)
 • kamilla (virág)
 • kecskeruta (fű)
 • körömvirág
 • kukorica (bajusz)
 • máriatövis (termés)
 • napraforgó (virág)
 • nyírfa (levél)
 • szemvidítófű
 • tarackbúza (gyöktörzs)
 • tövises iglice (gyökér)

 

A rutin a Vital 0 , Vital  B és a Vital AB vércsoport-specifikus termékek, valamint a Super Mega 50 alkotó eleme.

 

Heszperidint a Vital 0, Vital  B ésa Vital AB vércsoport-specifikus termékek, a Super Mega 50 , valamint a Senior Formula termékek tartalmaznak.

 

A Vital 0 , Vital B és a Vital AB vércsoport-specifikus termékek tartalmaznak kvercetint is.

 

Prof. Szedlák-Vadócz Valéria M.D. PhD

 

 

Az Alzheimer-kórról...
teljes cikk elolvasása

Alzheimer-kór

Szeptember 21-e 1994 óta az Alzheimer Világnapja, mely a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával indult útjára, és napjainkra már 75 ország csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. A nap célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a korra.

 

 

A memória és a tájékozódási képesség fokozódó romlása jellemzi ezt a lassan, de folyamatosan súlyosodó agyi betegséget. A korai felismerés és kezelés lassíthatja vagy átmenetileg meg is állíthatja ezt a pusztító kórt.

A betegség leírása

Az Alzheimer-kór az agy leépülésének következtében a memóriát és az egyéb szellemi funkciókat is károsítja. A betegség általában nagyon las­san alakul ki. Kezdeti szakaszában leginkább a rövid távú emlékezet, a döntéshozó képesség romlása figyelhető meg, valamint az, hogy a beteg egyszerű feladatok végrehajtásának módját is elfelejti. Az előrehaladott szakaszban a memória és beszédkészség fokozatosan leépül. a beteg képtelen a vizelet és széklet visszatartására. Jelentős jellembeli változá­sok következhetnek be; ez általában fokozott agresszivitásban vagy teljes visszahúzódásban nyilvánul meg. A betegség a 65 év feletti korosztály 6%-át, a 85 év felettieket viszont már 20%-ban érinti.

Tünetek:

 

 • memóriavesztés, a közelmúlt eseményeinek lassú felidézése, egyszerű feladatok nehézkes megoldása, a megfelelő szó nehezen történő megtalálása
 • tájékozódási zavarok ismerős helyeken, még az otthon közelében is
 • személyiségváltozások, amelyekre izgatottság, szorongás, harciasság, másokkal szembeni közömbösség, szociális visszahúzódás, az ítélőképesség megromlása jellemző
 • a nyelvi kifejezőkészség romlása, többek között zavaros beszéd, hosszú szünetek, a gondolatok ismételgetése

Mi okozza?

A szakemberek gyakorlatilag egyáltalán nem tudják, hogy az Alzheimer-kórt mi váltja ki. Egyes elméletek szerint kialakulásában lassú vírusok játszanak szerepet. A korábbi feltételezésekkel szemben a főzőedényekből származó alumínium viszont valószínűleg nem okoz Alzheimer-kórt. Annyi ismert, hogy a betegség az idegsejtek nagymérvű pusztulásával jár együtt, és főképp az agy memóriáért és gondolkodásért felelős területeit érinti. A betegségre jellemző, hogy csökken azoknak az agyban lévő vegyületeknek a mennyisége is, amelyek az emlékezésben fontos szerepet játszanak. Az olyan személyek, akiknek a családjában már előfordult Alzheimer-kór, nagyobb valószínűséggel betegednek meg.

Mit tehet még?

 

 • rendszeres mozgás javasolt: a szellemi képességet már napi egyszeri rövid séta is javíthatja
 • tornáztassa agyát rendszeresen olvasással, puzzle-lal (kirakójátékkal) vagy memóriagyakorlatokkal, kerülje a stresszt

 

A étrend-kiegészítők hatása:

Bár az Alzheimer-kór napjainkban még nem gyógyítható, tüneteit némi­képp már lehet enyhíteni. Többféle táplálékkiegészítő is ismert, amelyek a kezdeti szakaszban segíthetnek a memóriazavarok kiküszöbölésében, és még a súlyosabb tünetek kialakulását is késleltethetik. Az ajánlott ki­egészítők használhatók egyenként vagy együttesen is; szedésüket azon­ban mindenképpen a betegség minél korábbi szakaszában érdemes el kezdeni. Nyolc hét is eltelhet, amíg valamilyen hatás észlelhető. A táplálékkiegészítők vényre kapható gyógyszerekkel együtt is alkalmazhatók, de szedésük előtt mindenképpen kérje orvosa tanácsát.

 

Az egyik ígéretes táplálékkiegészítő forrása az agy vérellátását javító páfrányfenyő (gingkó). Ellenőrzött keretek között történő kipróbálása azt mutatta, hogy némelyik beteg esetében a memória javulását idézi elő. Hatását feltehetően részben antioxidáns tulajdonsága révén, az idegsej­tek állapotának általános javításával éri el. Az egyéb antioxidánsok kö­zül. amelyek hasznosak lehetnek, érdemes megemlíteni a C és az E- vita­mint, a kevert karotinoidokat és a Q10 koenzimet. Olyan készítmények is kaphatók, amelyek ezeket a hatóanyagokat a megfelelő arányban ke­verve tartalmazzák.

Fontos szempont az is, hogy a szervezet elegendő B vitaminhoz jus­son, mivel ezek alacsony szintje is hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához. A B vitamin-komplexet B6-vitaminnal kiegészítve alkalmaz­za. A ligetszépeolajat, az ázsiai gázló gyógynövényt és a szibériai ginszenget (tajgagyökér) szintén érdemes kipróbálni, ezek az idegimpul­zusok átvitelének elősegítéséveI javíthatják a memóriát. Két további anyag - az L-acetil-karnitin (naponta háromszor 500 mg) vagy a foszfatidilszerin (naponta háromszor 100 mg) - a memóriajavító agyi anyagok szintézise révén fejtheti ki jótékony hatását. A két kiegészítő közül szedje azt, amelyiket hatásosabbnak érzi.

Újabb kutatások

 

A páfrányfenyőnek az Alzheimer-kór kezelésében mutatott hatékonyságát átfogó amerikai vizsgálatban tanulmányozták. A kezelés a betegek 27%-ánál a betegség előrehaladását 6 hónappal vetette vissza. A kontrollcsoportnál ez az érték 14% volt.

Svájci kutatók megfigyelték, hogy azok az egészséges idős alanyok, akiknek a vérében a béta-karotin és a C-vitamin szintje az átlagosnál magasabb volt, a szó- és felismerési memóriafeladatokban jobb teljesítményt értek el.

 

Egy másik vizsgálat eredménye szerint azok az Alzheimer betegek, akik napi 1250 mg E-vitamint szedtek, kisebb valószínűséggel kerültek kórházba - bár memóriajavulást nem mutattak -, mint vitamint nem szedő társaik.

 

Hogyan védheti bőrét az UV sugárzástól ?
teljes cikk elolvasása

 

 

A Nap a hullámhosszak széles spektrumában bocsát ki sugarakat. Az ibolyán túli (UV) sugárzás felelős többek közt a nap okozta leégésért és egyéb egészségkárosodásokért. Az UV-fény a látható fénynél rövidebb, a röntgensugárzásnál hosszabb hullámhosszúságú elektromágneses sugárzás. Hullámhossztartománya 200-400 nm tartományban van.Az UV-sugárzást három csoportba sorolják:

 

UV-A

 

Az ózonpajzs egyáltalán nem nyeli el, jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést és a barnulást. Hiányában angolkór léphet fel. Ugyanakkor a többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez. Roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. Korábban kevésbé veszélyesnek tartották, de közvetve képes károsítani a DNS-t, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat.

 

UV-B:

 

Normális esetben elnyeli a Föld ózonrétege. Áthatol a bőrfelszínen, és leégést okoz, közvetlenül károsítja a DNS-t, így bőrrákot okozhat. Az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja.

 

UV-C:

 

Teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C-sugárzásra védelmet biztosítani.
Az utóbbi években az ózonréteg elvékonyodása miatt megnövekedett sugárzás egészségkárosító hatása miatt minden eddiginél nagyobb gondot kell fordítanunk egészségünk védelmére.Az MTA enciklopédiájában Nemes János állította össze, hogy mit is kell tudnunk az ózonpajzsról.


„Az ózon oxigénből keletkezik ultraibolya sugarak hatására. Az ózonpajzs az atmoszféra legkülsőbb, 25-100 km magasságban lévő burka, amely az utóbbi években elvékonyodott. Az ózonréteg természetes keletkezésének és lebomlásának egyensúlya nagy valószínűséggel a freongáznak, de bizonyos bozótirtó vegyszereknek is betudhatóan bomlott meg. Ahol az elvékonyodás mértéke elérte az 50%-ot, ott úgynevezett ózonlyukak keletkeztek. Ennek következtében a napfény káros, 220-320 nm hullámhosszú UV-sugarai akadálytalanul áthatolhatnak az ózonpajzson, és a sejtek osztódásáért felelős fehérjemolekulákat megbombázva, azok daganatos elváltozását idézik elő. Ez az oka a bőrrák, elsősorban a melanoma malignum világméretű megszaporodásának. A természetes védekezés része a fokozatos napozás. Hatására a hám megfelelő sejtrétege 3-5-szörösére megvastagodik, és elzárja az utat a mélyebb rétegeket károsító UV-sugarak elől."

 

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint Magyarország felett tízévenként 1,7%-kal csökken az ózon koncentrációja. Ha 1%-kal csökken a magaslégköri ózonkoncentráció, akkor 2%-kal erősödik a napsütés, és fokozódik az UV-B sugárzás, ezzel együtt a bőrrák kialakulásának valószínűsége.

 

Vegyük tehát komolyan a figyelmeztetést, lehetőleg ne tartózkodjunk 11 és 15 óra között a tűző napon, használjunk fényvédő krémeket és védjük szervezetünket antioxidánsokkal.Mint tudjuk, a C-vitamin a szabad gyökök közömbösítője, amely a kollagén felépítéséhez szükséges, csökkenti a pigmentációt és segíti a bőr felhámjának védekező funkcióját. Hatását más antioxidánsok tovább erősítik, ezért a legcélszerűbb „multi" antioxidáns készítmények használata.
A CaliVita az antioxidánsok széles skáláját kínálja, így mindenki kiválaszthatja a számára legjobb összetételű, megfizethető árú terméket.

 

Szeretnék bővebben olvasni a C - vitamin jelentőségéről >>>

 

 

A Protect 4 Life termékben megtalálható a béta-karotin, a C- és E-vitamin, valamint a szelén - mindezek kiváló antioxidánsok, lassítják a bőr öregedési folyamatait. Másik fő alkotója a Ginkgo biloba, a páfrányfenyő, amely a Föld történetének legidősebb fája. A ginkó széles körű egészségvédő hatását erőteljes antioxidáns hatásának, flavonoid tartalmának köszönheti, mely elősegíti a keringési rendszer normális működését, a megfelelő véráramlást, így a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátottságát, támogatva ezáltal a testi-szellemi frissesség megőrzését.

 

 

 

A Mega Protect 4 Life rendkívül komplex antioxidáns készítmény, amely az ismert antioxidáns hatású vitaminokon (béta-karotin, A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin) és nyomelemeken (szelén, cink, mangán) kívül fekete áfonyát, zöld tea-kivonatot, Q10-koenzimet, növényi karotinoidokat és aminosavakat is tartalmaz. Különleges hatóanyaga a Ginkgo biloba kivonata. Az összetevők elősegítik a szervezet védekező mechanizmusainak hatékony működését.

 

 

 

 

A legkedveltebb antioxidáns mégis a folyékony ZenThonic. A készítmény fő összetevője a mangosztán nevű gyümölcs. Ez egy egyedülálló összetételű növény, melynek fő hatóanyaga a xanthon, ez az erőteljes antioxidáns hatású flavonoid. A gyümölcs ezen kívül más antioxidáns hatású vegyületeket - polifenolokat, katechineket, illetve szintén antioxidáns hatású C-vitamint is bőségesen tartalmaz.

A gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, illetve B1-, B2- és B6-vitamint is, melyek hatékonyan támogatják egészségünk megőrzését. A mangosztánban tehát számos olyan alkotórész található, amely támogatja szervezetünk védelmét a szabad gyökökkel szemben, így segít fenntartani a sejtek normál működését. Isteni íze mellett rövid idő alatt érezhető közérzetjavító hatása miatt is közkedvelt.
A nyáron felerősödő UV-B-sugárzás a bőrünkön kívül a szemünket is károsíthatja.

 

 

Az antioxidáns hatású táplálékösszetevőknek kiemelt szerep jut a szem egészségének megőrzésében. A szembe ugyanis nagyon sok fény jut, és a fényben található UV-sugárzás olyan lebontó folyamatokat indít el, amelyek káros, oxidáló anyagokat, ún. szabad gyököket eredményeznek.

Ezek a szabad gyökök károsítják az ideghártyát, és visszafordíthatatlan látásromlást vagy akár vakságot is okozhatnak. Jelenlétük bizonyítottan szorosan összefügg a szürke hályog és az időskori makuladegeneráció kialakulásával. Az antioxidáns vegyületek éppen ezeknek a káros szabad gyököknek a hatását küszöbölik ki, ezért védő hatást fejtenek ki a fenti szembetegségek ellen.

 

A karotin-származékok, például a béta-karotin kiváló antioxidáns, amely a látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga. Az A-vitamin alapvető fontosságú a szem egészséges működéséhez, hiányában farkasvakság, azaz az éjszakai látás romlása jöhet létre, amely kezelés nélkül a szem kiszáradásához, a szaruhártya kifekélyesedéséhez és akár vaksághoz is vezethet.

 

 

 

Egy másik karotin-származék, a lutein szerepére derült fény az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog megelőzésével kapcsolatban. Ez a két anyag felel a szem éleslátásért felelős területe, a sárgafolt (vagy orvosi nevén makula) védekező rendszerét alkotó pigment sűrűségéért.
Magas lutein tartalmúak a zöld színű, leveles zöldségek, mint például a spenót vagy a káposzta, de a brokkoli, a borsó, a kelkáposzta, a kelbimbó, a kukorica és a tojássárgája is jó forrás.


Fogyasszunk legalább napi 6 mg luteint, hogy segítsünk szervezetünknek megvédeni szemünket a növekvő UV-B-sugárterheléstől!És ne feledjük, még a szeptemberi napnak is van ereje...Dr. Varga Edit

 

 

Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen ?
teljes cikk elolvasása

 

 

Beköszöntött a tavasz, az idő egyre kellemesebb, hosszabbak a nappalok, mégis sokan nem kifejezetten a feltöltődés élményét élik át, hanem elsősorban kimerültséggel, nyomott hangulattal és aluszékonysággal küzdenek ebben az időszakban.

 

Kinél gyengébb, kinél erőteljesebb tünetekkel, de a tavaszi fáradtság mindenkinél jelentkezik. De mi is állhat ennek hátterében?

A tavaszi fáradtság kialakulásával kapcsolatban sokféle magyarázat született már, de egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy komplex tényezők állnak a hátterében, így a megoldást is érdemes több oldalról megközelíteni. A tavaszi fáradtság nem betegség, hanem egy olyan állapot, amin nagyon egyszerűen lehet (és kell) is segíteni.Vitaminhiány:

 

Valamennyi magyarázat közül talán a legnagyobb hagyománnyal bíró, valamint ez is tűnik a legkézenfekvőbbnek. Télen a táplálkozásunk, még ha nem is egyoldalú, de a korlátozott választéknak köszönhetően egyértelműen szegényebb, nem pusztán vitaminokban, de pl. enzimekben is. Még ha törekszünk is naponta friss gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani, nagyon szűk réteghez jut el jó minőségű, nem kényszerérett, nem hetekig konténerekben tárolt, valóban friss áru.

 

Hogyan segíthetünk ezen?- a már ismert sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett, étrendünket ajánlatos jó minőségű étrend-kiegészítő készítményekkel is felturbóznunk.

 

A Calivita termékskálájában rengeteg ilyen készítményt talál, pl.:

 

Multivitaminok ( full spectrum , super mega 50 , vércsoportoknak megfelelő készítmények , stb. )

 

Antioxidáns készítmények ( protect 4life , mega protect 4life , smokerade , stb. ), melyek közül mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

 

Ne feledkezzen meg az ilyenkor különösen jól ajánlható zenthonic-ról, valamint az olyan készítményekről sem, melyek energiapótlásra is kiválóan alkalmasak ( Coq10 , energy and memory, stb.).Pszichológiai okok:

 

Bár sokfelé tartja magát az a hiedelem, hogy a tünetek pusztán pszichológiai alapon jelentkeznek (azaz a tavaszi fáradtság csupán egyfajta „divatos" állapot ebben az időszakban), nem szabad szó nélkül elmenni azon tény mellett, hogy ennek az elméletnek bizony nagyon valós élettani alapja is van.

 

A szerotonin nevű hormon szintje ugyanis a fényhiányos, mozgásszegény téli hónapokban lecsökken, ez pedig összefüggésbe hozható a hasonló, fáradtsággal, ill. levertséggel járó állapotokkal.

Hogyan segíthetünk ezen?- semmi esetre se édességgel pótoljuk a hiányzó boldogságélményt. Mozogjunk sokat, töltsünk több időt a friss levegőn, irodában ülve is gyakran nyissunk ablakot! Már egy rövid délutáni séta a napsütésben is sokat segíthet!Anyagcsere:

 

Télen az anyagcserénk alacsonyabb fokozaton működik. Kisebb a fizikai aktivitásunk, nagyobb az alvásigényünk, és jóval kevesebbet töltünk a friss levegőn.

 

Az anyagcsere felgyorsításában a legkiválóbb segítség a rendszeres fizikai aktivitás beiktatása (lehetőleg szabadban), ami lehet akár egy rendszeres napi séta is. Gondolnunk kell bőrünk állapotára és anyagcseréjére is. Kezdje minden napját hideg-meleg váltózuhannyal, majd ápolja bőrét a Calivita kiváló minőségű kozmetikumaival.

 

Ne feledje, hogy a kellő hatás eléréséhez a Cellulit elleni harcot is idejében el kell kezdeni, melyhez már a Calivita C-rx krém terméke is nagymértékben hozzájárulhat.Tavaszi nagytakarítás:

 

Sokan vallják, hogy a tavaszt egy, az egész szervezetre kiterjedő nagytakarítással kell kezdeni.

 

A Calivita termékei közül számos, a méregtelenítő folyamatokat támogató készítményt talál (pl. green care , liquid chlorophyll , detox patch , aquarion lúgos víz , stb.), bármilyen tisztító kúrát is választ. 

 

Rázza le a nyomott hangulatot, a télen felrakódott kilókat, és válassza bátran a Calivita készítményeit a tavaszi fáradtság elleni küzdelem kiegészítéseként!

 

Forrás : CaliNews

 


Kosárba Ár: 18 130 Ft