MENU

Védelem a szívnek, energia a sejteknek

 

Q10 - védelem a szívnek, energia a sejteknek

 


A helyes életmódról, a megfelelő táplálkozásról és a megelőzésről sokat olvashatunk, de az esetleges szívinfarktus utáni teendőkről annál kevesebbet.
A különböző szívproblémák és szövődményeik Magyarországon sajnos az egyik leggyakoribb halálozási ok, pedig táplálék-kiegészítőkkel itt is tudunk javítani a helyzeten.

A koenzim-Q10-et annak idején csodaszernek tartották. Eleinte még szívgyógyszerként vezették be Japánban, de szerencsére ma már étrend-kiegészítőként szolgálja emberek millióinak egészségét az életkorral járó energiacsökkenés és öregedés kompenzálására.

 


Mi is az a Q10?

A Q10 koenzim, más néven ubikinon, egy vitaminhoz hasonló, zsíroldékony enzim, és még az E-vitaminnál is erőteljesebb antioxidáns hatással rendelkezik.

Legfontosabb feladata, hogy testünk sejtjeit energiával ellátó mitokondriumok munkáját működésben tartsa.

A táplálkozással felvett szénhidrátok, zsírok és részben a fehérjék ezekben a mitokondriumokban a koenzim-Q10 közreműködésével ATP-vé, azaz energiahordozóvá válnak. Ha a sejtnek energiára van szüksége, lebontja az ATP-t, és felszabadítja az energiát.

Minél magasabb a sejtekben található Q10 szintje, annál több energiát képesek előállítani. Magyarul a Q10 létfontosságú testünk sejtszintű energiatermelésének folyamatában.

Fontosságát jelzi, hogy a kémiai Nobel-díjat 1978-ban a brit Prof. Dr. Peter Mitchell kapta, mert felfedezte a Q10 elengedhetetlen szerepét az energiafolyamatban.


Honnan juthatunk Q10-hez?

Szervezetünk két forrásból jut ehhez a létfontosságú vegyülethez. A szükséges mennyiség egy részét maga a testünk, konkrétan a májunk termeli, néhány szintén létfontosságú nyomelem és vitamin (folsav, B6-, B12- és C-vitamin) segítségével.

A másik részét pedig néhány alapvető élelmiszer segítségével juttatjuk be. Ezek közé tartozik a teljes kiőrlésű gabonatermékek, a brokkoli, a spenót, a halak és a marhahús.

Normál esetben körülbelül 30 éves korunkig elégséges mennyiségű Q10-hez jut a szervezetünk ebből a két forrásból. Van viszont néhány olyan tényező, amely negatívan befolyásolja szervezetünk Q10 ellátását.

Modern étkezési szokásainknak hála a máj Q10 termelő munkájához szükséges nyomelemek és vitaminok mennyisége drasztikusan csökkent az elmúlt évtizedekben, illetve a magasabb Q10 tartalmú élelmiszereinket is tönkretesszük a sütéssel, főzéssel és tartósítással. A nem megfelelően táplált szervezetben a Q10 hiány is könnyebben kialakul.

A mindennapos stressz, a fokozott szellemi és fizikai igénybevétel és néhány gyógyszer is, mint a koleszterinszint- és vérnyomás-csökkentők tovább csökkentik a Q10 szintet szervezetünkben. Ráadásul a kor előrehaladtával is folyamatosan csökken a Q10 szintézis.

 
A szív testőre


A Q10 hiány következménye enyhébb esetekben csak krónikus fáradékonyság, kisebb terhelhetőség és fogínyvérzés. Súlyosabb esetben akár valamilyen szívbetegség is lehet.

Testünkben az egyik legtöbb Q10-et tartalmazó szerv a szív. Ha a szívizom nem jut elegendő Q10-hez, akkor képtelen nehéz munkáját megfelelően ellátni. Számos megfigyelés bizonyítja, hogy szinte minden megvizsgált szívritmuszavaros, illetve szívelégtelenségben szenvedő paciens esetében nagymértékű Q10 hiány volt kimutatható.

A nyolcvanas évek végén dr. Per Langsjoen az Egyesült Államokban több mint 800 súlyos szívbetegségben szenvedő beteg adatait elemezve arra a következtetésre jutott, hogy állapotukban a Q10 koenzim adagolása "jelentős" javulást hozott.

Éppen ezért a Q10 egyik legjobban dokumentált alkalmazási területe a szívbetegség, azon belül is a kardiomyopathiák. A kardiomyopathia a szívizom bármilyen eredetű megbetegedése, melynek következtében a szív izomereje csökken, így a szív nem képes kellő mennyiségű vér keringtetésére.

Némely esetben a szívritmus is zavart szenved, azaz aritmia alakul ki. A betegség oka legtöbb esetben ismeretlen, de lehet akár vírusfertőzés is. A szívátültetések leggyakoribb oka kardiomyopathia. Ilyenkor a Q10 nagy dózisú szedése javít a csökkent szívpumpa-funkción, csökkenti a fáradékonyságot, a légszomjat és a mellkasi fájdalmat.

Japánban már a 60-as években alkalmazták pangásos szívbetegségek kezelésére, 2003-ban pedig a Huntington-kór és a gyermekkori kongesztív szívelégtelenség terápiájának hivatalos gyógyszere lett a Q10.

A koenzim-Q10 egyike az utóbbi évtizedek legfontosabb táplálkozástudományi felfedezéseinek.

 

 

Nyugaton és persze hazánkban is rengeteg embernek okoz fejtörést az állandó és szinte kezelhetetlen fogínyvérzés.

 

Sokan hiába próbálták ki az ultra szuper rezgőfejes elektromos fogkefét, az erősebb sikálást (mert állítólag az a jó), és a megemelt dózisú C-vitamin pótlást. A fogínyvérzést nem sikerült megállítani.

A Q10 klinikai kísérletei során megtapasztalt eredmények még az orvosokat is meglepték, mivel igen rossz állapotú fogínysorvadást is vissza tudta fordítani. A Q10 alkalmazása olyan fogsort is megmentett, amire már az összes fog biztosnak látszó kihullása várt.


Újabb kutatásokAz elmúlt években megszaporodott kutatások megállapították, hogy a Q10 sokkal sokoldalúbb enzim, mint gondolták.

Kiderült, hogy növeli a DNS oxidációjával szembeni ellenálló képességét, erősíti a DNS hibákat kijavító enzimek aktivitását, és elősegíti a természetes ölősejtek munkáját.

A kutatások során az is bizonyságot nyert, hogy a Q10 koenzimnek jótékony hatása van a különféle allergiák, az asztma és légúti megbetegedések esetén is.

Sok helyen alkalmazzák kísérleti jelleggel a skizofrénia, az Alzheimer-kór és a sclerosis multiplex kezelésére. A Q10 igen erős antioxidáns és sejt-energetizáló hatását alapul véve, egyre több kutatás és kísérlet folyik a lehetséges daganatellenes, illetve öregedés lassító hatásaival is.A legutóbbi sportorvosi kutatások kimutatták, hogy a nagy állóképességet és erőkifejtést igénylő sportok akár jelentékenyen is gyöngíthetik az immunrendszert. A sportolókkal végzett kísérleteknél megfigyelték, hogy különösen nagy terhelés idején a Q10 segít megőrizni a teljesítő képességet, illetve gyorsítja a regenerálódást. Megfiatalítja a szervezetet, acélosítja az izmokat és igen jó hatással van az agyműködésre is.Erős antioxidáns hatásáról is jól ismert a Q10
. Erősebben veszi fel a harcot a sejtjeinket károsító szabad gyökök ellen, így nagymértékben késlelteti szervezetünk öregedését. Védi bőrünket is a napfény és a káros UV-sugárzások esetleges következményitől is.


Azt már egyértelműen bebizonyították, hogy az évek elteltével fokozatosan csökkenti testünk a Q10 termelést, ezért van nagy jelentősége a kívülről bevitt pótlásnak. Mindenképpen érdemes fokozni 30 év felett a Q10 tartalmú ételek fogyasztását, de a már említett hőkezelésnek és tartósításnak kitett, alaphelyzetben sem túl egészséges, gyakran génkezelt élelmiszerekből nem nyerünk elégséges mennyiséget. Más módszerhez kell fordulnunk.

 

Az orvosi technológia fejlődésének köszönhetően a Q10 már nem csak hagyományos élelmiszerekből vihető be, hanem táplálék-kiegészítő formájában is elérhető.

 

Ismerje meg közelebbről a CaliVita International Coq10 készítményét>>>

 

Ismerje meg Ön is közelebbről a CaliVita International COQ10 Pluss készítményét>>>Sőt, a CaliVita újfajta Q10-et hozott forgalomba, mely gyorsabban és hatékonyabban szívódik fel és hat a szervezetre, fokozva ezzel a hasznosulást.A sublingualis Q10 tabletta, melyet a nyelv alá kell helyezni, percek alatt feloldódik, a nyelv alatti ereken át közvetlenül bekerül a vérkeringésbe, és hiánytalanul felszívódik a szervezetben.

A termék alkalmazása minden olyan esetben javasolt, amikor az alsó béltraktusban gátolt vagy csökkent az emésztés és felszívódás. A termék további előnye, hogy koncentráltabb, 30 mg-os töménységű, mely által mind a megelőzésben, mind a fenntartásban sokkal praktikusabban alkalmazható, mint hagyományos társai.

 

 

 

 

Mennyi Q10-et érdemes szedni?

 

Normál esetben napi 10-30 mg bevitele ajánlott az optimális szint visszaállítására.

Legalább 3-4 hét kell, hogy testünkben visszaálljon az ideális Q10 szint. Ha már néhány nap után is érezzük a hatását, az azt jelenti, igen komoly Q10 hiányunk volt.

Sportolók emelhetik a dózist napi 60mg-ra, valamilyen szívbetegség esetén a terápiás dózis ennek többszöröse is lehet.