MENU

A 3 legegészségesebb étel a konyhában

A 3 legegészségesebb étel a konyhában

Napjainkban egyre inkább teret hódit az egészséges táplálkozás, hiszen sokan rájöttek, hogy életmódot váltani inkább elhatározás, mintsem akarat kérdése. De melyek a legegészségesebb ételek, melyeket beépítve étrendünkbe, teljesen kihasználhatjuk az előnyös tulajdonságokat? Összegyűjtöttük azt a három ételt, amelyet rendszeresen fogyasztva, biztosan sokat teszünk az egészséges táplálkozásért.

Citrom

Csupán egyetlen citrom több C-vitamint tartalmaz, mint ami a felnőttek számára naponta ajánlott, ráadásul ez a vitamin erősíti a csontokat és növeli a HDL-koleszterin szintjét.

A koleszterineknek kétféle típusa különíthető el, az LDL-, illetve HDL-koleszterin. Az LDL-koleszterin már mindenki számára ismerős lehet, hiszen az érfalakon lerakódva érelmeszesedést okoz, illetve miatta nő a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata. A C-vitamin hatására megnövekvő mennyiségű HDL-koleszterin viszont képes a májba szállítani az érfalakon már lerakódott LDL-változatot, melyet a máj lebont, így az érfalak egészségesek maradnak.

A citrom a vitaminon felül még citrus flavonoidokat is tartalmaz, melyek gátolják a rákos sejtek növekedését és gyulladáscsökkentő hatásúak. A flavonoidokat már felhasználják a nyirokrendszerrel, illetve erekkel kapcsolatos betegségek kezelésénél.

Gyors tipp: Dobjunk egy gerezd citromot a zöldteánkba, és hagyjuk egy kicsit ázni! Egy tanulmány szerint a citrusok hatására az emberi szervezet 80%-kal több antioxidánst képes felszívni.

Brokkoli

Alig 100 grammnyi zsenge brokkoli tartalmazza a felnőttek számára naponta ajánlott C-vitamin 107%-át, illetve a K-vitamin szükséglet majdnem 97%-át. Emellett kisebb mennyiségben tartalmaz még A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, és E-vitaminokat is.

A brokkoli szintén elsődleges forrása az indole-3-carbinolnak, mely blokkolja a rákos sejtek kifejlődését, s természetes módon segít a méhnyak-, végbél-, vastagbél-, és más rák elkerülésében.

Gyors tipp: A brokkolit a mikrohullámú sütőben készítsük el! Míg a párolás, vagy főzés csak a vitaminok és tápanyagok 66%-át hagyja sértetlenül, addig a mikróban ez az érték 90%.

Étcsokoládé

Az egészséges táplálkozás sem lehet teljes édesség nélkül, s az édességhiányunk kielégítésére mi is lehetne tökéletesebb az étcsokoládénál? Bár nem az a klasszikus nyalánkság, napjainkban egyre többen ismerik fel természetes előnyeit.

Mindössze napi 7 gramm étcsoki képes lecsökkenteni a vérnyomást a normális mértékre, ha az emelkedésnek nincsenek szervi okai. A kakaópor gazdag flavonoidokban is, melyek csökkentik a vérben a rossz LDL-koleszterin, illetve emelik a jó HDL-koleszterin szintjét.

Kutatások azt is kimutatták, hogy minél több kakaót tartalmaz a csokoládé, annál inkább gazdag antioxidánsokban. A jó minőségű étcsokoládé magas kakaótartalma miatt nagyon sok antioxidánst tartalmaz, így megvédi a szervezetet a betegségektől és a sejtek korai öregedésétől.

Gyors tipp: Érdemes étcsokit fogyasztani a tejcsokoládé helyett, ugyanis egy szelet belőle 53,5 milligramm flavonoidot tartalmaz, míg a tejcsokinál ez az érték kevesebb, mint 14 milligramm.

 

Kapcsolódó termékek: