MENU

A cápaporc fogyasztónk szemszögéből


A Cápaporc szerepe a mozgásszervi betegségek kiegészítő kezelésében*


A mozgásszervek funkcionális egységet képeznek.

 

Azért hogy a speciális követelményeknek megfelelhessenek, az ízületek porccal borított felszíneit ízületi tokok, szalagok, inak, úgynevezett kötőszöveti elemek tartják össze.

 

A kötőszövet és a porc rugalmas kollagénből és nem rugalmas proteoglykánokból áll.

 

A kollagén-képződés C-vitamin hiányában károsodik!

 

A kollagén fő alkotóeleme a hialuronsav, melyet az ízületi hártya sejtjei termelnek. A hialuronsav felelős az ízületi folyadék viszkozitásáért és így az ízület mozgásának gördülékenységéért.
A porcsejtek mind kollagént, mind proteoglykánokat termelnek.
Sérülés, gyulladás, kopás és egyéb eredetű elváltozás hatására csökken a fenti anyagok mennyisége, károsodnak a sejtfunkciók.


A kollagén és proteoglykánok enzimatikus károsodása a porc károsodásával jár.

A kollagén regenerációja mind kiterjedésében, mind irányában korlátozott, ezért a károsodás viszonylag hamar visszafordíthatatlanná válik, kialakul a fájdalom, mozgáskorlátozottság, instabilitás és alaki elváltozás.

Bizonyított, hogy a porc felső rétegének elváltozásai alig gyógyulnak. Észlelték, hogy a porc elszíneződik, lecsiszolódik. A csontok széli részein meszes felrakódások alakulnak ki, az ízületi hártya és az ízületi tok megvastagodik.

 

A gyulladásos és kopásos ízületi elváltozások kezelései nagyon jó eredménnyel kiegészíthetőek a cápaporcal.

A cápák testében csak porc van.

Hatásmechanizmusának lényege, hogy helyreállítja azokat a folyamatokat, melyek csökkentik a gyulladások során képződő kóros anyagok mennyiségét. Kopásos elváltozásnál, sportsérülésnél segít a porc visszaépítésében.

 

"Munkám során több betegnél is sikerrel alkalmaztam a CaliVita készítményét a mozgásszervi betegségek kiegészítésének kezelésénél.

Fiataloknál, sportsérülést követően naponta 2x2 tabletta adásával tartós panaszmentesség érhető el. 3-4- hét után folytatható a megszokott sporttevékenység. Amennyiben ultrahang-vizsgálattal porckárosodást igazoltak, a kezelés idejét el kell húzni.

Idősebb, közepes fokban megkopott ízületnél 3x2 tabletta adása javasolt akár 3-6 hónapig folyamatosan. Pár hónap után szükség szerint a kúra ismételhető.

Előrehaladott ízületi kopásoknál a műtét időpontja eltolható volt, illetve a műtét előtti időt is élhetővé tette a beteg számára.

Dr. Pásztor Éva"

 

*A cápaporc alkalmazása önmagában nem helyettesíti a cikkben szereplő mozgásszervi panaszok és betegségek orvos által végzett gyógyszeres vagy egyéb módon előírt kezelését.