MENU

A kalcium és D - vitamin szerepe a csontok egészségének megőrzésében

 

A kalcium és D-vitamin a csontok egészségének megőrzése érdekében történő együttes alkalmazásáról gyakran a betegek és az egészségügyi szakemberek is keveset tudnak. Nem csupán betegség esetén, hanem életünk során mindig biztosítanunk kellene az optimális kalcium és D-vitamin bevitelt, mivel ez számos életfunkciónkhoz hozzájárul, valamint segít megelőzni a ma már sajnos népbetegségnek számító osteoporosist*.

 

Az ún. maximális csonttömeget általában 30 éves korunkra érjük el, aminek kialakulását a rendszeres testmozgás, és a kamaszkorban, ill. a felnőttkor kezdetén magunkhoz vett kalcium és D-vitamin mennyisége biztosítják. A kalcium az emberi szervezet nélkülözhetetlen elemeként számos sejtfunkcióban vesz részt. Azon felül, hogy létfontosságú alkotója a csontok szerkezetének, szükséges még a neuromuscularis (ideghez és izmokhoz tartozó) tevékenységhez, a véralvadáshoz és a normál szívműködéshez. A kalcium több mint 99%-át a csontokban és fogakban tároljuk, de megtalálható a sejten kívüli (extracelluláris) állományban és a plazmában is. Kalcium háztartásunkat a plazma kalcium szintje szabja meg, ami elsősorban megfelelő kalcium bevitellel tartható fenn.

 

A napi étrendi szükségletelsősorban magas kalciumtartalmú élelmiszerek fogyasztásával biztosítható. A legkézenfekvőbb kalciumforrások a tejtermékek (tej, sajt joghurt), illetve pár zöldségféle (pl. a brokkoli), azonban az optimális kalcium beviteli biztosítása bizonyos emberek számára bonyolultabb lehet, például a vegetáriánusok, laktóz-érzékenyek, vagy a kalóriaszegény étrendet követők esetében, ráadásul számos anyag megbolygathatja a szervezet kalcium-hasznosító képességét. Ilyenek például az oxalát vagy az ún. fitátok, melyek egyes zöldségfélékben találhatók (sóska, spenót, rebarbara) és csökkentik a kalcium felszívódását, továbbá a magas fehérje tartalmú étrend, a foszforsav (kólafélék), illetve a koffein.

 

Azok az egyének, akik nem tudnak elég kalciumhoz jutni kiváló minőségű étrend-kiegészítők segítségével pótolhatják a megfelelő bevitelt. Mivel a gyomor- és béltraktus egyszerre csak 500-600 mg kalciumot tud felszívni, egyszerre csak ekkora mennyiséget érdemes bevenni**.

 

D-vitamin szintén fontos tápanyag a csontok egészségének a fenntartásában. Elsődleges funkciója a kalcium bélből való felszívódásának szabályozása és a csontokból való „újra-felhasználás" fokozása, ami a szérum kalcium koncentrációjának fenntartását biztosítja.

 

D-vitamin hiányos állapotok fokozott osteoclast-(csontlebontó) tevékenységet eredményeznek. Amennyiben nem korrigáljuk a D-vitamin hiányát, a kalcium továbbra is kivonódik a csontokból, ami extrém esetekben gyermekeknél angolkór, felnőtteknél csontlágyulás és osteoporosis kialakulását eredményezheti. 

 

A napfény a legismertebb D-vitamin-forrás. A nyak, kar, kéz vagy hát 5-15 perces napnak való kitettsége délelőtt 10-tól délután 3-ig  tavasszal, nyáron és ősszel, legalább két alkalommal egy héten általában elég a legtöbb bőrtípusú ember számára a megfelelő D-vitamin szint fenntartásához.*** A napfény káros hatásainak tudatos hangsúlyozása azonban korlátozhatja a D-vitamin szintézist a bőrben, ami megfelelő fényvédő krémek alkalmazásával természetesen kiküszöbölhető. Ha nem kapunk megfelelő mennyiségű napfényt, akkor a D-vitamin étrendi forrásai használhatók. Mivel ilyenből relatív kevés van, D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők segítségét kérhetjük a megfelelő bevitel eléréséhez.

 

Egy újabb keletű tanulmány a kalcium és D-vitamin kiegészítés (együttes alkalmazásban) és a csonttörések kockázatára vonatkozólag közöl eredményeket. Azt vették észre, hogy azok a posztmenopauzás nők, akik követték a tanulmányban előírt étrendet (1000 mg kalcium karbonát és 400 egység D-vitamin/nap) 29%-os csökkenést mutattak csonttöréseket illetően. Ez a csökkenés 60 év feletti nők esetében 21% volt. (Jackson RD, LaCroix AZ, Gass M, et al. Calcium plus vitamin D supplementation and the risk of fractures. N Engl J Med. 2006;354:669-83.)

 

Egy 29 tanulmányos újabb analízis több mint 63000 egyént vizsgált meg kalcium, ill. kalcium-D-vitamin kombinációját tartalmazó készítmények alkalmazásáról csonttörés esetén, ill. csontveszteség megelőzésében. A szerzők 12%-os kockázat csökkenést állapítottak meg a csonttörések összes típusát illetően, továbbá azt, hogy ezen készítmények hatásosak az osteoporosis preventív kezelésében is. (Tang BM, Eslick GD, Nowson C, et al. Use of kalcium or kalcium in combination with vitamin D supplementation to prevent fractures and bone loss in people aged 50 years and older: a meta-analysis. Lancet.2007;370:657-66.)  

 

Mivel egyedül a kalcium és D-vitamin rendelkezik csontveszteséget gátló képességgel, oda kell figyelnünk a megfelelő bevitelre. Nem csupán azokban az élethelyzetekben, amikor a kockázat fokozott, hanem egészen fiatal kortól kezdve, hiszen csontjaink erősségének megalapozása fiatal korban megkezdődik.

 

 

* A kalcium pótlás önmagában nem eredményez 100% védettséget az Osteoporozis ellen.

** Heaney RP, Saville PD, Recker RR. Calcium absorption as a function of calcium intake. J Lab Clin Med.1975;85:881-90.

*** Holick MF. Sunlight and vitamin D for bone health and prevention of autoimmune diseases, cancers and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 2004b;80(Suppl):1678S-88S.