MENU

Calcium Magnesium Plus - Kalcium magnézium D vitaminnal


Ár: 11 450 Ft
Kosárba

A Strong Bones PLUS K2 a csontrendszer épségének megőrzését, a normális izomműködést és az idegrendszert támogató, kalciumot és magnéziumot tartalmazó készítmény, melyet a kalcium jobb felszívódásának érdekében D3- és K2-vitaminnal egészítettünk ki. Ha szeretnéd a megfelelő csonttömeget elérni és fenntartani, vagy megelőzni, lassítani a csontritkulást, akkor a Strong Bones PLUS K2 segítséget nyújthat ebben!

A kalcium és magnézium a makroelemek csoportjába tartozó ásványi anyagok, A szervezetben ellátott feladatuk nagyon sokrétű, mely közül a legismertebb, hogy támogatják a csontok és fogak normál szerkezetének fenntartását.


A kalcium hasznosulása nagyon sok tényezőn múlik a szervezetben, egyik ilyen a megfelelő a D-vitamin ellátottság. Ebből indult ki a fejlesztési irány, melynek eredményeképp az évek óta közkedvelt Strong Bones készítményt ezzel a vitaminnal egészítettük ki.


A D-vitamin egy szteroidszármazék, mely zsírban oldódó, hővel szemben ellenálló vitamin. Két formája jelentős, a D2- (ergokalciferol), és D3-vitamin (kolekalciferol), melyek közül a D3-vitamin forma az aktívabb. Növényi eredetű táplálékokban csak a D2-, állati eredetűekben viszont mindekét forma megtalálható. A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását a bélcsatornából, a csontokba való beépülését, valamint segít megőrizni a vérplazma kalcium egyensúlyát. Ez utóbbi azért fontos, mert a kalcium, a csontépítő szerepén túl az egészséges izomműködésben, az idegrendszer működésében, véralvadás normál folyamatában is fontos szerepet játszik, melyekhez a vérplazmában levő kalciumra van elsősorban szükség.

FIGYELEM!
- A dohányzás, kávé, tea, valamint a magas rostbevitel, illetve egyes növényekben (pl. sóska, rebarbara) található oxálsav, fitin a kalcium felszívódását gátolhatják. 
- A magas fehérjefogyasztás a vesén át történő kalcium-kiválasztást fokozza.
- A kalcium és a magnézium aránya tapasztalatok szerint 2:1 kell hogy legyen. A korszerű készítmények, mint például a Strong Bones Plus, e két makroelemet együtt és ilyen arányban tartalmazzák.Strong Bones Plus hatóanyag/2 kapszula:

 

 

A csontépítő
teljes cikk elolvasása

 

Világunk folyamatosan változik. A gyors fejlődés, a tudományos és technikai újdonságok bennünket is arra ösztönöznek, hogy a lehető leghatékonyabbá tegyük termékeinket. A CaliVita lépést tart a fejlődéssel. Tagjaink kérésének is megfelelve a jól ismert és kedvelt Strong Bones készítményt továbbfejlesztetve bővítjük termékpalettánkat.

 

A Strong Bones Plus kalcium és magnézium mellett D3-vitamint is tartalmaz >>>

 

Köztudott, hogy szervezetünknek szüksége van a kalciumra és magnéziumra az egészséges csontok és erős fogak felépítéséhez, fenntartásához. Vizsgálatok azt mutatják, hogy a kalcium különösen a D-vitaminnal kombinálva segíthet megelőzni a csontok leépülését. Ha étrendjében nem szerepel elegendő kalcium, hasznos lehet kalcium tartalmú étrend-kiegészítő készítmény alkalmazása.

 

Összegyűjtöttük a csontok szerkezetének egészséges fenntartásával kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket, melyeket Prof. MUDr. Miloslav Janovec Dr. Sc. ortopéd szakorvos válaszolt meg.

 

- Mi befolyásolhatja a csontok egészséges szerkezetét, illetve ennek megtartását?

 

- A csontok törékenységének kockázatát növelheti a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a feketekávé, illetve olyan italok fogyasztása, melyek nagyobb mennyiségben tartalmaznak foszfátokat (pl. a kóla). Hasonló hatása lehet az alultápláltságnak, a fehérjehiányos étrendnek, valamint a mozgásszegény életmódnak. Ha ez tartósan fennáll, továbbá egyéb (pl. hormonális) tényezők is hosszabb ideig közrejátszanak, kialakulhat a ma már népbetegségként számon tartott csontritkulás (osteoporosis).

 

- Milyen tünetei vannak a csontritkulásnak (osteoporosis)?

 

- Az osteoporosis fájdalommentes és nem jár specifikus külsőleges tünetekkel. Azonban már egy csonttörés vagy repedés is figyelmeztető jel lehet, és megfelelő alkalom arra, hogy kivizsgáltassuk magunkat egy osteoporosis megelőzésében és kezelésében jártas kezelőorvossal.

 

- Hogyan előzhető meg az osteoporosis kialakulása?

 

- Az osteoporosis prevenciójával és kezelésével kapcsolatos legújabb irányelvek szerint a rendszeres kalcium- és D3-vitamin-fogyasztás alapvető fontosságú. A kalcium nem szívódik fel, ha a testben nincs elegendő mennyiségű D-vitamin, melynek hiánya nagyon gyakori például idősebb embereknél. Ugyanis a bőr D-vitamint generáló kapacitása a korral jelentősen csökken, ugyanakkor kevés olyan táplálék létezik, amely D-vitamint tartalmaz.

 

- Szinte kizárólag női betegségnek tartják a csontritkulást. Mennyiben igaz ez?

 

- Nem csupán a nők, hanem a férfiak is szenvedhetnek csontritkulásban, bár az osteoporosisos férfibetegek száma valóban kevesebb. Általánosságban azt lehet mondani, hogy 3 osteoporosisban szenvedő nőre 1 osteoporosisos férfi jut.

 

- Mit ajánlana az osteoporosis megelőzésére?

 

- Az osteoporosis leghatékonyabb megelőzési módszere a kiegyensúlyozott, változatos, kalciumban, magnéziumban gazdag étrend, illetve az aktív életmód. Sajnos ismerünk olyan élethelyzeteket, amikor ez nem kivitelezhető (pl. laktózintolerancia, szigorú, hosszan tartó fogyókúrák, illetve a változó kor utáni időszak, amikor elsősorban hormonális változások miatt csökkenhet a csontállomány). Ilyenkor érdemes jó minőségű étrend-kiegészítő készítményt választani. Ebben az évben vezeti be a CaliVita Strong Bones nevű készítményének D-vitaminnal kiegészített, továbbfejlesztett változatát, a Strong Bones Plus-t. A Strong Bones Plus kalciumot, magnéziumot és D3-vitamint tartalmaz, amely teljesen megfelel az általános, korszerű osteoporosis-prevencióval, illetve -kezeléssel szemben támasztott követelményeknek.

 

- Hogyan kell a Strong Bones Plus-t alkalmazni?

 

- A Strong Bones Plus 500 mg kalciumot tartalmaz egy kapszulában, így ebből a termékből prevenciós célokra naponta két kapszulát ajánlok bevenni, illetve, ahogyan az orvos ajánlja. Az osteoporosis kezelésének kiegészítésére pedig rendszeres, megszakítás nélküli alkalmazását ajánlom. Az osteoporosis kezelése hasonló a magas vérnyomás kezeléséhez, amit soha nem lehet abbahagyni, mert az a vérnyomás ismételt emelkedését okozná. Ugyanez érvényes az osteoporosis kezelésére is.

 

FIGYELEM!
·        A készítmény nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet, az egészséges életmódot, valamint az orvos által előírt kezelést. Panaszok esetén minden esetben kérje ki orvosa véleményét!

 

A kalcium és D - vitamin szerepe a csontok egészségének megőrzésében
teljes cikk elolvasása

 

A kalcium és D-vitamin a csontok egészségének megőrzése érdekében történő együttes alkalmazásáról gyakran a betegek és az egészségügyi szakemberek is keveset tudnak. Nem csupán betegség esetén, hanem életünk során mindig biztosítanunk kellene az optimális kalcium és D-vitamin bevitelt, mivel ez számos életfunkciónkhoz hozzájárul, valamint segít megelőzni a ma már sajnos népbetegségnek számító osteoporosist*.

 

Az ún. maximális csonttömeget általában 30 éves korunkra érjük el, aminek kialakulását a rendszeres testmozgás, és a kamaszkorban, ill. a felnőttkor kezdetén magunkhoz vett kalcium és D-vitamin mennyisége biztosítják. A kalcium az emberi szervezet nélkülözhetetlen elemeként számos sejtfunkcióban vesz részt. Azon felül, hogy létfontosságú alkotója a csontok szerkezetének, szükséges még a neuromuscularis (ideghez és izmokhoz tartozó) tevékenységhez, a véralvadáshoz és a normál szívműködéshez. A kalcium több mint 99%-át a csontokban és fogakban tároljuk, de megtalálható a sejten kívüli (extracelluláris) állományban és a plazmában is. Kalcium háztartásunkat a plazma kalcium szintje szabja meg, ami elsősorban megfelelő kalcium bevitellel tartható fenn.

 

A napi étrendi szükségletelsősorban magas kalciumtartalmú élelmiszerek fogyasztásával biztosítható. A legkézenfekvőbb kalciumforrások a tejtermékek (tej, sajt joghurt), illetve pár zöldségféle (pl. a brokkoli), azonban az optimális kalcium beviteli biztosítása bizonyos emberek számára bonyolultabb lehet, például a vegetáriánusok, laktóz-érzékenyek, vagy a kalóriaszegény étrendet követők esetében, ráadásul számos anyag megbolygathatja a szervezet kalcium-hasznosító képességét. Ilyenek például az oxalát vagy az ún. fitátok, melyek egyes zöldségfélékben találhatók (sóska, spenót, rebarbara) és csökkentik a kalcium felszívódását, továbbá a magas fehérje tartalmú étrend, a foszforsav (kólafélék), illetve a koffein.

 

Azok az egyének, akik nem tudnak elég kalciumhoz jutni kiváló minőségű étrend-kiegészítők segítségével pótolhatják a megfelelő bevitelt. Mivel a gyomor- és béltraktus egyszerre csak 500-600 mg kalciumot tud felszívni, egyszerre csak ekkora mennyiséget érdemes bevenni**.

 

D-vitamin szintén fontos tápanyag a csontok egészségének a fenntartásában. Elsődleges funkciója a kalcium bélből való felszívódásának szabályozása és a csontokból való „újra-felhasználás" fokozása, ami a szérum kalcium koncentrációjának fenntartását biztosítja.

 

D-vitamin hiányos állapotok fokozott osteoclast-(csontlebontó) tevékenységet eredményeznek. Amennyiben nem korrigáljuk a D-vitamin hiányát, a kalcium továbbra is kivonódik a csontokból, ami extrém esetekben gyermekeknél angolkór, felnőtteknél csontlágyulás és osteoporosis kialakulását eredményezheti. 

 

A napfény a legismertebb D-vitamin-forrás. A nyak, kar, kéz vagy hát 5-15 perces napnak való kitettsége délelőtt 10-tól délután 3-ig  tavasszal, nyáron és ősszel, legalább két alkalommal egy héten általában elég a legtöbb bőrtípusú ember számára a megfelelő D-vitamin szint fenntartásához.*** A napfény káros hatásainak tudatos hangsúlyozása azonban korlátozhatja a D-vitamin szintézist a bőrben, ami megfelelő fényvédő krémek alkalmazásával természetesen kiküszöbölhető. Ha nem kapunk megfelelő mennyiségű napfényt, akkor a D-vitamin étrendi forrásai használhatók. Mivel ilyenből relatív kevés van, D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők segítségét kérhetjük a megfelelő bevitel eléréséhez.

 

Egy újabb keletű tanulmány a kalcium és D-vitamin kiegészítés (együttes alkalmazásban) és a csonttörések kockázatára vonatkozólag közöl eredményeket. Azt vették észre, hogy azok a posztmenopauzás nők, akik követték a tanulmányban előírt étrendet (1000 mg kalcium karbonát és 400 egység D-vitamin/nap) 29%-os csökkenést mutattak csonttöréseket illetően. Ez a csökkenés 60 év feletti nők esetében 21% volt. (Jackson RD, LaCroix AZ, Gass M, et al. Calcium plus vitamin D supplementation and the risk of fractures. N Engl J Med. 2006;354:669-83.)

 

Egy 29 tanulmányos újabb analízis több mint 63000 egyént vizsgált meg kalcium, ill. kalcium-D-vitamin kombinációját tartalmazó készítmények alkalmazásáról csonttörés esetén, ill. csontveszteség megelőzésében. A szerzők 12%-os kockázat csökkenést állapítottak meg a csonttörések összes típusát illetően, továbbá azt, hogy ezen készítmények hatásosak az osteoporosis preventív kezelésében is. (Tang BM, Eslick GD, Nowson C, et al. Use of kalcium or kalcium in combination with vitamin D supplementation to prevent fractures and bone loss in people aged 50 years and older: a meta-analysis. Lancet.2007;370:657-66.)  

 

Mivel egyedül a kalcium és D-vitamin rendelkezik csontveszteséget gátló képességgel, oda kell figyelnünk a megfelelő bevitelre. Nem csupán azokban az élethelyzetekben, amikor a kockázat fokozott, hanem egészen fiatal kortól kezdve, hiszen csontjaink erősségének megalapozása fiatal korban megkezdődik.

 

 

* A kalcium pótlás önmagában nem eredményez 100% védettséget az Osteoporozis ellen.

** Heaney RP, Saville PD, Recker RR. Calcium absorption as a function of calcium intake. J Lab Clin Med.1975;85:881-90.

*** Holick MF. Sunlight and vitamin D for bone health and prevention of autoimmune diseases, cancers and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 2004b;80(Suppl):1678S-88S. 

 

Csontritkulás megelőzhető vagy az időskor természetes velejárója?

A csúcscsonttömeget, ha úgy tetszik, azt az állapotot, amibôl késôbb gazdálkodhatunk, nagyjából 25 éves korra érjük el. Ez a csonttömeg pár évig stagnál, majd csökkenni kezd. Már azzal sokat teszünk egészségünkért, ha a lehetô legmagasabb csúcscsonttömeget érjük el...

teljes cikk elolvasása

A csontjaink mindennap változnak, épülnek, ahogy a környezeti hatások megkívánják vagy éppen kiváltják. A hízás, fogyás, aktív sport vagy passzivitás, mind más csontszerkezetet igényel, ennek megfelelôen aktív épülés vagy átalakulás zajlik csontjainkban.
A csúcscsonttömeget, ha úgy tetszik, azt az állapotot, amibôl késôbb gazdálkodhatunk, nagyjából 25 éves korra érjük el. Ez a csonttömeg pár évig stagnál, majd csökkenni kezd. Már azzal sokat teszünk egészségünkért, ha a lehetô legmagasabb csúcscsonttömeget érjük el.
A csontépülésért felelôs sejtek, az ún. osteoblastok és a lebontást végzô ún. osteoclastok normális esetben 25 éves korig egyensúlyban mûködnek. De mûködésüket a fentebb említetteken kívül különbözô hormonok, gyógyszerek is befolyásolhatják. Az ösztrogének, azaz a nôi nemi hormonok mérséklik a csont lebontását végzô sejtek aktivitását. Éppen ezért érinti a betegség jellemzôen a változó korban lévô nôket, ugyanis ekkor az ösztrogének termelése csökken.

Emellett azok is veszélyeztetettek, akiknek a családi kórtörténetében már elôfordult a csontritkulás, netán kénytelenek hosszú távon olyan gyógyszert szedni, amelynek tartós szedése növeli a probléma kialakulásának kockázatát. A kortikoszteroidok, melyeket gyulladásgátló hatásuk miatt alkalmaznak például autoimmun betegségekben, csökkentik a kalcium felszívódását a vékonybélben, miközben fokozzák azok kiürülését. A savcsökkentô hatású protonpumpagátlók rendszeres szedése is elôsegítheti a csontritkulás kialakulását.
Tovább növelik a kockázatot az életmódbeli hibák: a dohányzás, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás alkoholfogyasztás, a túl sok, foszforsavban gazdag üdítô fogyasztása, a mozgásszegény élet.

Az alábbi tanácsok figyelembevételével azonban csökkenthetjük az osteoporosis kialakulásának mértékét.

 Kiemelt szerepe van a megfelelô kalcium-, magnézium- és D-vitamin-bevitelnek, melybôl sokan a szükséges mennyiségnek csak egy részét juttatják be szervezetükbe, holott naponta fél liter tej a napi kalciumszükséglet akár egészét is fedezheti. A hatékonyabb felszívódás érdekében célszerû ezt az adagot a nap folyamán kisebb mennyiségekre elosztva meginni. Emellett ügyeljünk arra, hogy mindennap együnk magnéziumban gazdag ételeket: zöldségféléket, gabonaféléket, tejtermékeket. D-vitamin-szükségletünket máj, tojás, tej és tejtermékek fogyasztásával fedezhetjük, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a D-vitamint a szervezetünk is elô tudja állítani napsugárzás hatására. Emellett hasonlóan fontos a rendszeres fizikai aktivitás. Legyen ez akár napi fél óra közepes tempójú séta vagy komolyabb sport, a hangsúly a rendszerességen és a mozgás jellegén van. A csontépülést leginkább a gravitáció ellen ható mozgások szolgálják, mint például a futás.
Sokan azonban nem tudják fedezni a szükségletüket, például laktóz- vagy tejfehérjeérzékenységük vagy rendszertelen étkezéseik miatt. Ilyenkor segíthetnek az étrend-kiegészítôk, melyek mai tudásunk szerint a legjobban hasznosuló, szerves formájában tartalmazzák a kalciumot. A korszerû készítmények esetében a gyártó azt is szem elôtt tartja, hogy a felszívódás akkor a leghatékonyabb, ha a kalcium mellé 2:1 arányban biztosított a magnézium is. Napfényhiányos idôszakokban emellett célszerû a D-vitamin pótlása is, a legkorszerûbb termékek már ilyen komplex összetétellel segítik mindennapjainkat. Ha Ön is figyel a megfelelô étkezésre és életmódra, máris tett azért, hogy idôs éveit fittebben és egészségesebben élje meg.


Kosárba Ár: 11 450 Ft

Összetétel:
200 N.E.
90 mcg
500 mg
250 mg
5 mg