MENU

A lecitin teljes egészében az egészségünket szolgálja.


A lecitin nem „lerágott csont" !

 

Olyan tulajdonságokkal rendelkezik, hogy írni róla megtiszteltetés. Aki még nem ismeri, ideje, hogy ezt megtegye, aki már ismeri, tudja, hogy figyelmet érdemel. Ezért szentelünk neki újból néhány sort.

A lecitin olyan természetes anyag (zsírféle), amelynek rendkívüli előnyeit még mindig nem ismerik elegen. Fő alkotórésze a kolin és az inozitol, két igen fontos ingerületközvetítő alapanyag.

A kolin kulcsszerepet tölt be az ún. biológiai membránok szerkezetében, és gyakran kapcsolódik a vitaminokhoz (a B-vitamincsoport tagjaként tartják számon). Biológiai membránok alatt a sejtek és más struktúrák falait értjük. Élettani szempontból a kolin különösen az izom- és idegsejtek, valamint az agyburok falaiban tölt be elengedhetetlen szerepet.

 

A lecitin és az érrendszer


A kolint, inozitolt és a belőlük összetevődő lecitint egyaránt zsírégető, zsírbontó, epe- és májvédő, valamint érfalvédő anyagként, tudományos kifejezéssel élve lipotróp anyagként tartják számon.

A lipotróp anyagok elősegítik, hogy a koleszterin a szervezetben biztonságosan keringjen, és káros lerakódásokat ne okozzon. A lipotróp, azaz a „zsírégető" anyagok a szervezet zsírsavaira hatva meggyorsítják a természetes zsírlebontó, „zsírégető" folyamatokat. Ezek az anyagok megakadályozhatják a zsírmáj kialakulását is.

 

A hagyományos fogyasztószerekkel szemben kizárólag a felesleges zsírok lebontásában működnek közre.

 

Lecitin szükséges tehát ahhoz, hogy a koleszterin ne rakódhasson le az erek falára. A lecitin ugyanis a koleszterint és az egyéb zsírokat vízben oldódó formává alakítja át, így azok hatékonyan kiürülnek a szervezetből. A lecitin tartós szedése emulgeálja a koleszterint, és ezáltal lassíthatja vagy megakadályozhatja az epehólyagban keletkező koleszterinkövek növekedését, illetve azok kialakulását is. A lecitin tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot. Jó székletlazító és puffadásgátló hatása is van. A lecitin és a „védő hatású" HDL-koleszterin rendkívül fontos szerepet játszik a belső elválasztású mirigyek működésében, ezáltal szerelmi életünkben is.

 

A lecitin és az ízületek


A lecitin igen jelentős szerepet játszik az ízületi bántalmakban szenvedők életében, hogy gond nélkül folytassanak olyan tevékenységet, amire egyébként fájdalmaik miatt képtelenek lennének. Különösen erős ízületi fájdalmak esetén (például időváltozáskor) a szokásos mennyiségnek a többszöröse is fogyasztható, mivel semmiféle káros hatása nem ismert, és ezért túladagolni nem lehet. Nagy segítség a lecitin az időjárási frontokra érzékeny embereknek. Olyan sportolók sem nélkülözhetik, akiknek a teljesítményét ízületi fájdalmak korlátozzák.

 

A lecitin számtalan jótékony hatással rendelkezik...

 

A lecitin egészséges színt ad a hajnak és csökkenti a hajhullást. Segítségével megelőzhető az ekcéma kialakulása.

Javítja az emlékezőképességet és enyhén nyugtató hatású. Javítja az idős, étvágytalan, kedvetlen emberek általános közérzetét, mivel kiváló roboráló és tonizáló szer.

A lecitin növeli a betegségekkel szembeni ellenállást azáltal, hogy elősegíti a csecsemőmirigy (thymus) működését, serkenti a nyiroksejtekben az ellenanyagok termelődését, fokozza a falósejtek (phagocyták) szaporodását és tevékenységét.

A falósejtek körülveszik és felfalják a szervezetet megtámadó testidegen anyagokat és kórokozókat, valamint a nyiroksejtekkel (lymphocitákkal) karöltve elpusztítják az idegen vagy kórosan elváltozott szöveteket a testben.

 

A lecitin teljes egészében az egészségünket szolgálja.

Prof. Szedlák-Vadócz Valéria M.D. Phd