MENU

A nélkülözhetetlen C-vitamin

 


...avagy az élet sava!

Ha az emberek jobban ismernék, a világban sokminden másként lenne!

Az aszkorbinsav antioxidánsként fejti ki áldásos hatását a szervezetünkre. A napi beviteléről szóló 60 mg-os legendák azonban csak a skorbuttól óvnak meg bennünket.

Ettől azért jóval többre van szüksége a szervezetünknek a mai környezetszennyezés mellett!

 

A valódi áldás

Napjainkban már szinte minden iskolás gyermek tudja, hogy mi az a C-vitamin. Ma már a skorbut sem jelent ránk veszélyt, és a tengerészek is tudják, mi mindent kell egy hosszabb utazásra magukkal vinniük.

Számolnunk kell viszont (többnyire a saját hibánkból adódóan) a helytelen táplálkozás következményeivel, aminek eredményeként fellépnek a modern társadalom "járványai", vagyis a csontritkulás, a vérszegénység, a kövérség, az ellenálló-képesség gyengülése, a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek nagyszámú előfordulása.

 

Mi köze a C-vitaminnak mindehhez?

Nagyon sok! Ugyanis a felsorolt betegségek kialakulásának egyik oka pontosan a C-vitamin hiánya (más vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek hiánya mellett).

 

 A skorbut nem a hiány első tünete. A skorbut a szervezet végső összeomlásának a jele, a halál    előtti tünetegyüttes, és nagyon széles szakadék van a skorbut és az egészséges állapot között...

Ha a nem megfelelő táplálkozás miatt valaki meghűl, és tüdőgyulladásban meghal, a diagnózis tüdőgyulladás lesz, nem helytelen táplálkozás, és az orvosa valószínűleg csak a tüdőgyulladást kezelte.

Szent-Györgyi Albert

 

Nem véletlenül mondják, hogy az egészséges érrendszer az egészséges szervezet alapja, hisz ez felel a tápanyag és az oxigén "szállításáért" a test minden egyes sejtjébe. Az egészséges erek azok, melyek elég erősek, ugyanakkor rugalmasak, átjárhatóak, sima belső érfallal rendelkeznek, melyeken nincs lerakódás, sem aterosklerotikus hordalék.

Ebben kulcsszerepet játszik a C-vitamin, mivel hozzájárul az elasztin és a kollagén képzéséhez (ezek szükségesek az erek rugalmasságához és erősségéhez), és egyúttal tisztítja a belső érfalat is.

 

A C-vitamin szerepe

Megsemmisíti a fölösleges vérzsiradékot azáltal, hogy gyorsítja az elégetésüket. Egyúttal elősegíti a májban képződő koleszterin epesavakká való átalakulását.

Védi ereinket és ezzel szívünket is, mivel az egyik legerősebb antioxidáns. A C-vitamin pozitív hatásai ezzel a felsorolással még távolról sem értek véget.

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a C-vitamin gátolja a nitrozaminok keletkezését, melyek jelentős szerepet játszanak a rákos sejtek kialakulásában és növekedésében. Nagy segítséget nyújt a dohányosoknak, és az éppen leszokni kívánóknak, antioxidáns hatása miatt.

Segíti a hemoglobin és a vörös vérsejtek képződését a csontvelőben. Azáltal, hogy segíti a vas felszívódását az emésztőrendszerben, rendkívül jelentős szerepe van a vashiány okozta anémia megelőzésében, és gyógyításában.

Nem utolsósorban szólnunk kell a C-vitamin szerepéről az immunrendszer erősítésében és az allergia mérséklésében.

A C-vitamin felfedezése érdekes témául szolgálhatna akár egy regény megírásához is...

 

A paprika sztori...

 

A C-vitamin felfedezése érdekes témául szolgálhatna akár egy regény megírásához is. Ma már nehezen tudnánk elképzelni, hogy pont a C-vitamin hiánya okozta a skorbut megbetegedést és emiatt ezrek halálát.

Ez a betegség nem csak a tengerészek rémálma volt, de azoké is, akiket a szárazföldön nyomor és silány termés sújtott. A középkorban askorbut a tuberkulózissal együtt a leggyakoribb halálozási okok közé tartozott. Később 1911-ben, Nümbergben a rossz zöldségtermés miatt tört kiskorbut járvány...

Amikor aztán 1933-ban két angol tudós Hawort és Hirst valamint a német kémikus, Michael megfejtették a C-vitamin kémiai összetételét, az alkotóelemét aszkorbinsavnak (értsd: skorbutmentessé tesz) nevezték el.


Még több kutatót is említhetnénk a C-vitaminnal kapcsolatban, de mindenekelőtt Szentgyörgyi Albert nevét kell kiemelni. A magyar Nobel-díjas tudós a növények sejtlégzésének vizsgálatakor egy furcsa, addig meg nem nevezett anyagot fedezett fel, s ezzel döntő lépést tett afelé, hogy bebizonyítsa: a keresett C-vitaminról van szó.

S mivel a dolgozószobája Szegeden az egyik legnagyobb paprikatermő vidék közepén volt, nem bírta ki, hogy meg ne vizsgálja, nem talál-e aszkorbinsavat a paprikában. Az eredmény elképesztő volt!

A vizsgált 2000 Kg-nyi paprikából fél kiló C-vitamint nyert, ami jelentősen meghaladta az egyéb növényekből nyert mennyiséget.

 

No de mennyi is az annyi?

Van azonban egy bökkenő! A felsorolt funkcióit a C-vitamin csupán akkor tudja kifejteni, ha a szervezetben elegendő mennyiség van belőle!

Az általánosan elfogadott adag a - régebben a skorbut megelőzésére javasolt - 60-80 milligramm, de ez a nézet napjaink lég-, étel-, és környezetszennyezési mutatói mellett tarthatatlan.

Szent-Györgyi naponta 1.000 milligramm C-vitamint evett 84 éves koráig. Akkor tüdőgyulladás döntötte le a lábáról, s az adagot 1-ről 8 grammra emelte, és hamarosan felépült.

A neves táplálkozáskutató, Dr. Michael Colgan 5.000 milligrammot fogyaszt, a kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling adagja pedig napi 10-18 gramm volt.

Ehhez képest a mai átlagember jó, ha napi 80-100 milligramm C-vitamint fogyaszt. A szervezet számára szükséges adagot nagyban befolyásolják az életkörülmények.

 

Bizonyított tény, hogy minden igyekezetünk ellenére, ami a racionális táplálkozást célozza, nem tudunk sejtjeink számára elegendő mennyiségű C-vitamint biztosítani. Ezt nemcsak a tápanyagokban szegény termőföld, vagy az élelmiszerek feldolgozása, illetve tárolása okozza, de a helytelen életmódunk is.

Naponta 500 milligramm C-vitamin látványosan csökkenti a rákos megbetegedések, valamint a szív- és érrendszeri problémák kialakulását, vagyis a halálozás kockázatát. Tudományos kutatások szerint napi 10.000 milligramm C-vitamin feltűnően növeli a rákos betegek túlélési idejét.

 

Azt állítják, hogy a szív- és érrendszeri károsodások mutatói javulhatnak ekkora adag aszkorbinsav hatására, sőt, az immun- és a neuroendokrin rendszer megfelelő működéséhez is szükség van ennyi C-vitaminra.

A vesekőképződésről, a húgysavszint növekedéséről, a túladagolt C-vitamin okozta problémákról szóló jelentések megalapozatlannak bizonyultak.

 

Még egy egyszerű nátha is megsokszorozza a szervezet C-vitamin igényét. Egy komolyabb betegség esetén olyan tömegű C-vitamin használódhat fel a gyógyuláshoz, hogy a bélrendszerből akár napi 20.000 mg is felszívódik.

 

Az emberi test C-vitamin szükséglete 1.000-10.000 mg között állapítható meg. A szükségletünk attól függ, hogy milyen életet élünk.

 

Azon tényezők közül, melyek szó szerint megsemmisítik szervezetünkben a C-vitamin molekulákat, csak néhányat említsünk:

 

  • a stressz,
  • a dohányzás,
  • az alkohol,
  • az orvosságok,
  • a túlzott fizikai terhelés,
  • a klimax,
  • az ismétlődő fertőzések (főleg lázzal járó állapot),
  • a terhesség és szoptatás,
  • az 55 évet meghaladó életkor és még folytathatnánk.

 

Dohányosok esetében minden egyes elszívott cigarettára 50 milligramm C-vitamint kellene számolni, a szervezet alapvető igényén felül.

A fölöslegben felvett aszkorbinsav könnyen távozik a vizelettel.

A tévedések elkerülése végett: a C-vitaminnak a vizeletben való megjelenése még nem azt jelenti, hogy ne tudna többet felhasználni a szervezet. Ha tovább növeljük az adagot, már elkezd ürülni a vizelettel, miközben tovább emelkedik a vérben kimutatható mennyisége is. Ami eközben áldásos hatását fejti ki a szervezetünkre.

 

A szükséges C-vitamin szint biztosítása és huzamosabb megtartása a szervezetünkben csak olyan készítménnyekkel érhető el, melyek a legmodernebb, késleltetett felszívódást biztosító technológiával készültek.a folyamatos felszívódású vitaminok jelentőségét.

 

Gondoskodjon megfelelő minőségű és mennyiségű C-vitaminról, és meglátja a szervezete meg fogja ezt Önnek hálálni.