MENU

Magas a vérnyomása ?


A magas vérnyomás jelei lehetnek a szédülés, a fejfájás, a fáradtságérzet, nehézlégzés, orrvérzés, látászavarok, mellkasi fájdalom és idegesség is.


De előfordul az is, hogy semmilyen tünet nem figyelmeztet a betegségre...

 

Pedig a hipertónia, azaz a magas vérnyomás betegség az egyik döntő oka az agyi érbetegségeknek. Az agyvérzés, más néven stroke, a harmadik leggyakoribb halálozási ok a világon. Magyarországon tavaly több mint tizennyolc-ezren haltak meg agyvérzésben.

Gondoljuk, nem okozunk nagy meglepetést, ha azt mondjuk, hogy életmód-változtatással ezen a területen is tudunk mit javítani.


Mi is a magas vérnyomás betegség?

 

A vérnyomás mérésekor azt vizsgálják, hogy a szív mekkora erővel pumpálja a vért az erek falára.

A vérnyomás megemelésével alkalmazkodik szervezetünk a különböző külső hatásokhoz, így az időjáráshoz, a fizikai terheléshez vagy a lázhoz.

Alaphelyzetben e hatások elmúltával a vérnyomás visszatér a normál értékére. Abban az esetben, ha a megemelkedett vérnyomás tartós, és nem csökken rövid időn belül a normál tartományon belülre, kialakulhat a magasvérnyomás-betegség.

 

Mennyi az annyi?

 

A felkaron, ülő helyzetben mérve 135/85 Hgmm alatti vérnyomás tekinthető normálisnak. Ez természetesen a kor és sportolás függvényében változik.

A vérnyomás első értéke a szisztolés nyomás, mely a bal kamra összehúzódásakor, míg a második értéke a diasztolés nyomás, a kamra elernyedésekor mérhető nyomás.

A nehézségi erő hatására, álló helyzetben a szív feletti erekben alacsonyabb, a szív alatti erekben magasabb. Fekvő testhelyzetben ez a nyomáskülönbség kiegyenlítődik.

 

Az okok

 

Sokszor nem meghatározható a betegség kezdete, ráadásul számos tényező, rizikó faktor kölcsönhatása révén alakul ki.

Ezek közül a legfontosabbak a genetikai-örökletes tényezők, a túlsúly, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás, illetve a fokozott só bevitel, a magas koleszterinszint és a stressz.

 

Ez a csoport az ún. elsődleges, vagy más néven esszenciális hipertónia. Az érintetteket hipertóniabetegeknek nevezzük.

A másik csoportba azok a betegek tartoznak, akik magas vérnyomásértékeit egy alapbetegség, pl. egyes szívbetegségek vagy vesebetegségek okozzák. Ebben az esetben másodlagos, azaz szekunder hipertóniáról beszélünk.

 

Megelőzés

 

A magas vérnyomás kezelésében nagyon nagy szerepe van a megelőzésnek.

Igen fontos a megfelelő táplálkozás, hiszen a mai feldolgozott, finomított félkész ételek helyett friss, tápanyag dús, egészséges ételekkel sokat segíthetünk testünknek a védekező képesség növelésében.

Lehetőleg sportoljunk, mivel az edzettség segít visszaállítani a normál értékeket, és feldolgozni a mindennapi stressz-helyzetet.

Minden nap legalább 2-3 liter tiszta vizet kell inni, hogy hígabb legyen a vér, és kisebb munkával járjon a továbbítása.

 

Növelnünk kell a zöldségek, gyümölcsök fogyasztását, ezáltal javítva a vitamin és rost bevitelt. A rostok megkötik a vérben található zsírokat, ezzel pedig segítik azok kiürülését, megelőzik a lerakódásokat.

Ezzel egy időben csökkentenünk kell a hús és állati fehérje, zsiradék, illetve fehérkenyér fogyasztást, de le kell mondanunk a dohányzásról és a kávézásról is!


Fűszerezésnél figyelnünk kell a cayen bors és az őrölt pirospaprika mennyiségére. Természetesen a minimálisra kell csökkentenie a só fogyasztását, de a legjobb, ha sikerül véglegesen elhagynia.

 

Ugyanakkor bizonyos ételek fogyasztásával célzottan tudunk segíteni testünknek. A fokhagyma jótékony hatásait évezredek óta ismerik világszerte. Természetes értágító, csökkenti a vér káros LDL-koleszterin szintjét, véralvadás gátló és vérnyomáscsökkentő hatása is közismert.

 

Vérnyomás csökkentő hatása van még a citromfűnek, vízhajtó hatása miatt a lestyánnak és a mustárnak, ami egyébként csökkenti az érelmeszesedést is. A rozmaring javítja a vérkeringést, a zeller pedig szintén erős vízhajtó.

 

Csak semmi pánik!

 

A magasvérnyomás-betegségek kialakulásának oka több mint 80 százalékban a stressz és az idegeskedő életvitelünk.

Ráadásul a legtöbb betegség kiváltó okaként is a stresszt tehetjük felelőssé.

A stressz reakciók közül, hipertónia betegség szempontjából nézve, az egyik legfontosabb folyamat, hogy stressz hatására a vese növeli a nátrium újra felszívódását, és serkenti a kálium kiválasztását. A káliumveszteség és a nátrium-visszatartás egyesült hatása növeli a folyadék mennyiséget, és emeli a vérnyomást.

Az adaptogén gyógynövények közé tartozó Rhodiola rosea tudományosan dokumentált hatásai közé tartozik az is, hogy normalizálja a mellékvesekéreg által termelt stressz hormon szintet, így megakadályozza a tartós vérnyomás-emelkedést.

De ezen kívül erősíti a szívizomzatot, szabályozza a szívritmust, optimalizálja a vércukor szabályozást és erőteljes antioxidáns hatást is kifejt.

 

Ha úgy érzi, hogy a kelleténél több stressz van az életében, akkor feltétlenül kattintson át, és olvassa el hogyan lehet a segítségére a különleges hatású Rhodiola rosea.>>>
Az érszűkület

 

Az érelmeszesedés okozta érszűkület is jelentősen növeli a vérnyomást.

A koleszterin szint emelkedésével kezdődnek a bajok, és a legrosszabb esetben akár egy szívinfarktus vagy agyvérzés is lehet a vége.

 

A koleszterin nagyon fontos vegyület a testünk számára, szinte minden szervünk nélkülözhetetlen alkotó része. A HDL-koleszterin, a "hasznos", amely visszajuttatja a koleszterint a májba, ahol feldolgozásra kerül, és kiválasztódik a szervezetből.

 

Az LDL-koleszterin viszont fokozza a zsírok lerakódását az érfalban. Az érszűkület megelőzésekor az a célunk, hogy ezeket a lerakódásokat megszüntessük, vagy eleve megakadályozzuk a kialakulásukat.

 

Fontos, hogy minden nap fogyasszunk emészthető és emészthetetlen rostokat (ballasztanyagokat). Csökkentsük le a zsíros ételek mennyiségét, és ezzel egy időben fokozzuk a lenmagolaj, az extra szűz olivaolaj, a fokhagyma és a tengeri halak fogyasztását. Érdemes bevonni a táplálék-kiegészítésből a lecitint és a krómot is.

 

De ha többet szeretne megtudni erről a témáról, akkor olvassa el a koleszterinszint csökkentéssel foglalkozó írásunkat.>>>

 

 A vérnyomás emelkedéssel járó megbetegedések az utolsó évtizedekben rendkívül gyakorivá váltak a civilizált országokban. Magyarország felnőtt lakosságának 15-20 százaléka, a hatvan év felettiek több mint fele magas vérnyomás betegségben szenved.

 

Sokan sajnos már csak olyan stádiumban veszik észre a bajt, amikor már nagyon nehéz rajta segíteni. Pedig évenkénti ellenőrzéssel, ésszerű táplálkozással és rendszeres testmozgással megelőzhető a magas vérnyomás kialakulása. Alakítsa át életmódját, hiszen az egészség életforma!