MENU

Senior formula - multivitamin 50 év fölött


Ár: 11 450 Ft
Kosárba

 

Senior formula

CaliVita International

90 tabletta


Senior Formula termék leírása


Az életkor előrehaladtával - sok máshoz hasonlóan - a szervezet vitaminigénye is megváltozik. Változik az életritmus, gyakori probléma a kiegyensúlyozatlan táplálkozás. Lassul az anyagcsere, és a tápanyagok felszívódása is csökken. Ezért idős korban a vitaminok és ásványi anyagok pótlására fokozott szükség lehet.


50 éves kor felett megszaporodik azon tényezők száma, melyek megnövelik a szervezet vitamin- és ásványianyag-igényét. A legjellemzőbb okok az idő előrehaladtával bekövetkező fontos élettani változások. Lassul az anyagcsere, csökken a tápanyagok felszívódása, és az egész életritmus megváltozik.

 

A Senior Formula különösen ajánlható azoknak, akiknél gyakran váltják egymást az eltérő fizikai aktivitással járó periódusok, akiknek kiegyensúlyozatlan a napi ritmusuk és a táplálkozásuk, illetve akik tartósan fogyókúráznak/diétáznak. A dohányzás, a nagy mennyiségű kávéfogyasztás, a stressz, a fokozott testi-szellemi igénybevétel, valamint a különböző környezeti ártalmak általában emelik egyes vitaminok és ásványi anyagok szükségletét.

 

A kifejezetten az 50 év feletti korosztályt megcélzó multivitamin-készítményünk összetételénél fogva hozzájárul a szervezet és a normál élettani folyamatok egészséges működéséhez.


A készítmény vitaminokon és ásványi anyagokon kívül különböző jótékony növényi kivonatokat, például a Gingko biloba (páfrányfenyő) levelének kivonatát is tartalmazza. Ez a fafajta több mint 200 millió éve él Földünkön, így akár élő kövületnek is tekinthető. Ez a különleges növény erőteljes antioxidáns hatású, flavonoidjai pedig elősegítik a keringési rendszer normális működését, a megfelelő véráramlást, így a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátottságát, ezáltal segítik a testi-szellemi frissesség megőrzését.

 

További összetevők: a lutein és a szőlőmag kivonat, ezek szintén antioxidáns hatásúak, így hozzájárulnak a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához.


FIGYELEM:

- A Gingko biloba fogyasztása véralvadást gátló szerek szedése közben, illetve műtétek előtt nem javasolt, mert növelheti a véralvadási időt.
- Terhesség és szoptatás alatt alkalmazása kerülendő.
- Cukorbetegek a termék használata előtt konzultáljanak orvosukkal!
- Allergén összetevő: tejsavó


 

Adagolás : 1 tabletta naponta

 

 

Frissítsük ismereteinket - Ginko Biloba

Szeretne érdekességeket megtudni a ginkgo bilobáról? A folytatáshoz kattintson ide...

teljes cikk elolvasása

 

 

A Ginkgo bilobát (páfrányfenyő) a földtörténet legidősebb fájának szokták nevezni.

 

Legrégibb levélkövületei alapján már 270 millió évvel ezelőtt is létezett, és azóta sem változott semmiben. A ginkó nem csupán őskövület, hanem a ma élő egyik leghosszabb életű fa is, természetes élőhelyén számos 2000 éves kor körüli példány is található.
Fiatal korában lassan nő, 10-12 éves korában még „csak" körülbelül 6 méteres, de később rendszerint eléri a 30-40 méteres magasságot. Alakja emlékeztet a fenyőére, ám nevével ellentétben nem tűlevelű. Levelei jellegzetes, legyező alakúak, középen behasítottak.

 

Termése leginkább a szilvára emlékeztet, héja világos, fehéres színű (a ginkgo japánul ezüst barackot jelent).

 

Kétlaki növény, tehát külön léteznek hím- és nőivarú példányok. Az egyedek neme nem határozható meg könnyen, ehhez általában meg kell várni a termő kort, ami csak 25-30 éves koruk után kezdődik (de akár 1000 évig is eltarthat!).


Őshazája Kelet-Kína, ahol szent faként tisztelték. Kolostorok és templomok kertjében kiemelt helyekre ültették, és a szerzetesek gondos ápolásának köszönhetően sok helyütt elterjedt, például Japánban is. Itt figyelt fel ezekre a különleges fákra ázsiai utazásai során egy német katonaorvos 1690-ben. Valószínűleg neki köszönhetően került át később Európába is a ginkó.

 

Az első facsemetét 1730-ban ültették el Hollandiában az utrechti botanikus kertben, mely példány egyébként még ma is él. Bécsben 1768-ban ültették el az első példányt, Magyarországon a legidősebb fát, mely Acsádon található, 1808-ban ültették. Amerikába az első ginkó példányok Philadelphia mellé lettek telepítve 1784-ben, William Hamilton jóvoltából.A Ginkgo biloba az évmilliók alatt hihetetlen életerőre tett szert. Bebizonyosodott róla, hogy kiválóan tűri a városi levegő és a környezet megpróbáltatásait, ezért közkedvelt növény parkokban, utak mellett, akár nagy forgalmú városközpontokban is.

 

Érdekesség, hogy Hirosimában ma is él egy példány, amely csak pár kilométerre volt az atombomba robbanási centrumától, és bár teljesen elszenesedett, a következő tavaszon újra kirügyezett. Gondos ápolásnak köszönhetően mára már erőteljes ágazat fejlődött ki rajta.
Ez a csodálatos növény nem csupán túlélőművész, az idők során maga is számtalan művészt ihletett meg. Ginkgo biloba címmel maga Goethe is költeményt írt egyik régi nagy szerelméhez.


Az, hogy évszázadokon át szent faként tisztelték, valószínűleg egészségre gyakorolt kiváló hatásának köszönhető. A ginkó ma is népszerű alapanyag a gyógyszer- és étrendkiegészítő-iparban, számos kutatás folyik vele kapcsolatban napjainkban is.


Hatóanyagai két csoportra, flavonoidokra (kempferol, kvercetin) és terpénekre oszthatók.   A terpéncsoportba tartozik a ginkgolid és a bilobalid, melyek csak a Ginkgo bilobában fordulnak elő.   A ginkó flavonoidjai hozzájárulnak a keringési rendszer normál működéséhez, a megfelelő véráramláshoz, így a sejtek oxigénnel és tápanyagokkal történő ellátásához. Alkalmazása ezért különösen alkalmazható idősebb korban (időskori agyműködés megfelelő szinten tartásának támogatására), fokozott fizikai és szellemi terhelés (sport, nehéz fizikai munka, stressz) esetén, illetve olyan egyéneknél, akik gyakran panaszkodnak kihűlt végtagokra, főként a hűvösebb évszakokban.

 

A fentieken túl a ginkó kiváló antioxidáns is, hatóanyagai védelmet nyújthatnak a szabad gyökök sejteket károsító hatásai ellen.

 

 

Ismerje meg Ön is a CaliVita International Ginko Biloba tartalmú éterndkiegészítő készítményeit :

 

Mega Protect 4 Life >>>           Protect 4 Life >>>

 

 

Senior Formula >>>                  Ginko Xc >>>

 

Pál Szabina
Dietetikus

 

 

 

Mit nyújthatnak Önnek a bioflavonoidok ?

A bioflavonoidok valójában nem is vitaminok, csak Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezéséért orvosi Nobel-díjban részesült hazánkfia nevezte el őket annak idején az erek áteresztőképességére (permeabilitására) utalva P-vitaminnak (antipermeabilitás-vitaminnak)...

teljes cikk elolvasása

 

 

Örök rejtély marad, hogy a C-vitamin és a bioflavonoidok története hogyan alakult volna, ha Szent-Györgyi Albert felesége nem kínálja a zöld paprikát férje reggelije mellé oly következetesen.

Szent-Györgyi ugyanis nem szerette a zöldpaprikát, és azokat a példányokat, amelyeket a felesége a reggelije mellé tett, bevitte a kutatóintézetbe, hogy megvizsgálja, vajon tartalmaznak-e valami érdemlegeset a népszerűségen kívül?

 

Mivel az aszkorbinsavat korábban az állatok mellékveséjéből választották ki, ezért Szent-Györgyi és munkatársai növényi források után kutattak. Szerteágazó kutatásaikból adódott, hogy a paprika aszkorbinsav-tartalmát is bevizsgálják. A kísérletek eredményeképpen Szent-Györgyi meglepődve tapasztalta, hogy az általa oly kevésre értékelt zöldpaprika milyen gazdag aszkorbinsavban, azaz C-vitaminban. A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a C-vitamin egyik leggazdagabb forrása a zöldpaprika húsa, amelynek 100 grammja 150 mg C-vitamint tartalmaz. A későbbiekben a paprika karotintartalmát is kimutatták, ami 100 grammra számítva megközelítőleg 0,5 mg.

 

További vizsgálataik során az is kiderült, hogy a tiszta formában előállított aszkorbinsav kevésbé hatásos a mellette található „kísérőanyagok" nélkül. A kutatások - mint utóbb kiderült - egy flavonoidszármazékra utaltak, amely fokozottan csökkentette a vörösvértestek hajszálereken át történő átjárhatóságát, permeabilitását. Az új anyag erőteljesen fokozta a C-vitamin hatását a vérzékenység gyógyításában. Ezzel együtt megszületett az újabb vitamin, amely a permeabilitás (a véredény áteresztőképessége) első betűjéről kapta a P-vitamin nevet. Azóta büszkélkedhetünk a „magyar vitaminok" elnevezéssel.

 

Az 1930-as években dr. Bencsáth Aladár kutatóorvos és tanár is tagja volt annak a tudós csoportnak, amely a P-vitamint felfedezte. Visszaemlékezései szerint nagyszerű kutatókollektíva alakult ki Szegeden, és nagyon jó együttműködés fejlődött ki a belklinika és a biokémiai intézet között.

 

Mik a bioflavonoidok ?

 

A bioflavonoidok a definíció szerint olyan színes vegyületek csoportjába tartoznak, amelyek megtalálhatók sok gyümölcsben és jó néhány zöldségfélében, valamint lényeges szerepet játszanak a C-vitamin felszívódásában és annak a szervezetben történő feldolgozásában.

 

Ezek az anyagok valójában nem is vitaminok, csak Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezéséért orvosi Nobel-díjban részesült hazánkfia nevezte el őket annak idején az erek áteresztőképességére (permeabilitására) utalva P-vitaminnak (antipermeabilitás-vitaminnak).

 

Ő tulajdonképpen a C-vitamin felfedezése során mintegy melléktermékként bukkant rá a bioflavonoidokra. Egyik barátjának fogínyvérzése volt, és ennek gyógyítására tisztítatlan C-vitamint adott neki, amitől a vérzés hamarosan el is múlt. Később a barát ínyvérzése újra visszatért, amire Szent-Györgyi ismét C-vitaminnal próbálkozott, amely akkortájt már tisztított formában is rendelkezésre állt. A C-vitamin e formájától még erőteljesebb hatásra számított, ami azonban meglepetésére nem következett be, ellenkezőleg: a beteg ínye változatlanul tovább vérzett.

 

Szent-Györgyi ekkor újra megvizsgálta az először használt készítményt, és megállapította, hogy a vérzésgátló hatásért egy szennyeződésnek tartott anyag felelős. Mivel ez a vegyileg akkor még nem azonosított tényező csökkentette a vérerek áteresztőképességét (antipermeabilitás hatás), ezért P-vitaminnak nevezte el.

 

Vegyileg a bioflavonoidokat a harmincas években azonosították, és mintegy három évtizedig sikeresen alkalmazták is a gyógyszeres terápiában, elsősorban a hajszálerek védelme céljából, mígnem 1968-ban az amerikai gyógyszerellenőrző hatóság, az FDA eltávolította őket a piacról, önkényesen kijelentvén, hogy „ezek az emberben nem hatásosak semmilyen kórkép esetén sem".

Ennek következtében az orvosok nem írtak fel többé bioflavonoidokat, ami persze a nagyközönséget nem akadályozta meg abban, hogy a természetes táplálkozást támogató szaküzletekből továbbra is beszerezzék azokat. A bioflavonoidokat többnyire csak „cseles úton" lehetett forgalmazni olyan kombinált készítményeken keresztül, amelyekben ezek a C-vitaminhoz kötötten voltak jelen.

 

A kilencvenes évek derekán viszont újra feltámadt az érdeklődés a bioflavonoidok iránt. A gyógyszerkutatás egyik vezető világlapja, a Trends in Pharmacological Sciences akkor ezt írta:

 

„A természetben előforduló flavonoidoknak hatékony allergiaellenes (antiallergiás), gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságaik vannak. Mivel ezek az anyagok általában a normál étrend részét képezik, felvetődik a kérdés: vajon nem töltenek-e be olyan szerepet, amely módosítja a szervezet természetes biológiai anyagokra adott válaszát?"

 

Erre a szemléletváltásra azért kerülhetett sor, mert a sommás ítéletek ellenére akadt néhány tudós, aki csak azért sem hagyott fel a flavonoidok tanulmányozásával.

 

Mik a polifenolok ?

 

A természet bővelkedik polifenolokban. Ezek képezik a gyümölcsök, a bogyók és a bor festékanyagainak (pigmentjeinek) alapját - a mélyvöröstől a kékig -, illetve a narancshéj belső, szivacsszerű rétegének fehér színét. A sárga gyümölcsök és zöldségek színe azonban - néhány kivételtől eltekintve, mint például a xanthonok stb. - főként a karotinoidoknak köszönhető.

 

A bioflavonoidok mindenütt fellelhető, nem mérgező, növényi eredetű vegyületek. Az őszi erdő csodálatos színei is főként a bioflavonoidoktól erednek, melyek csak akkor válnak láthatóvá, amikor a zöld festék - a klorofill - szintézise megszűnik.

 

A szakértők szerint a bioflavonoidok általános jelenléte (ubiquitáris jellege) a növényvilágban szerepük kivételes jelentőségét bizonyítja. A bioflavonoidok igen sokoldalú szerepet töltenek be a növényvilágban. Először is színt kölcsönöznek a virágoknak és a gyümölcsöknek, ami kétségkívül nagyon fontos a porzás (szaporodás) szempontjából. Bebizonyosodott, hogy a megfelelő színek megfelelő rovarokat vonzanak a megfelelő szirmokra. A biofalvonoidok ezenfelül képesek megvédeni a növényeket a környezeti stresszhatásokkal - az ibolyántúli sugárzással és az ózonnal - szemben. A polifenolok és bioflavonoidok e védő szerepe valószínűleg antioxidatív szerepüknek tulajdonítható. Ezenfelül számos bioflavonoid rendelkezik antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal. Felfedezték, hogy a bioflavonoidok szabályozzák az auxinnak, azon növényi hormonnak a szállítását, amely a növények fejlődését és növekedését irányítja. Ebben a tekintetben a kvercetin hatása a legerőteljesebb.

 

A citrusfélékből származó flavonoidok (rutin, heszperidin és kvercetin)A citrusféleségek lágy, fehér burkában található bioflavonoidok segítenek megőrizni (konzerválni) a C-vitamint az oxidálódástól és annak biológiai/biokémiai hatásaitól. Kimutatták, hogy ezek csökkentik a magas vérnyomást, és ami külön kiemelendő: enyhítik a különféle allergiákat. Mindazonáltal ezen vegyületcsoport tagjai eddig csupán mellékszereplők voltak a biokémiai színpadon. A természetben leginkább a C-vitamin környezetében találhatók meg azok a bioflavonoidok, melyek közül a legismertebbek: a rutin, a heszperidin és a kvercetin. Manapság viszont a korábban P-vitaminnak nevezett citrusfélékből eredő komplexum egyik tagjának, a kvercetinnek felismerésével és rakétaszerű felemelkedésével a bioflavonoidok szupersztárokká váltak.  

 

A különféle narancsok (Lat. Citrus aurontium L. var. dulcis; Citrus sininsis Gall.), a citrom (lat. Citrus Limonum Risso; Citrus medica var Limonum L.), a mandarin (lat. Citrus reticulata) és a grapefruit (lat. Citrus paradisi) a fehér színű bioflavonoidok gazdag forrása. A citrusfélék héjának taplószerű lágy belseje fehér színű, szagtalan és íztelen. Amikor meghámozzuk a gyümölcsöt, ezt a belső szivacsos réteget rendszeresen eldobjuk. A polifenolok íze lehet keserű, fanyar, olykor édeskés. Összehúzó, baktérium- és vírusölő tulajdonságokkal rendelkeznek, és számos más kórokozóra (mikrobára) is pusztító hatással vannak. A polifenolok hozzájárulnak a kávé, a tea, a bor, a banán és a vanília ízéhez éppúgy, mint a fekete bors és a csípős paprika (Cayenne-bors) ízéhez. A polifenolokat állatbőrök cserzésére, élelmiszerek antioxidációs védelmére használják, oxidációjuk miatt a felvágott gyümölcs színe egy idő után rozsdabarnára változik.  

 

A növényekben újból felfedezett, természetes „gyógyhatású" hatóanyagok

 

A tudósok a teljesen átlagos táplálékokban újabb és újabb anyagokat fedeznek fel, mint például az ellágsav, a glicirrhizin, a katechinek, a resveratrol és számos más vegyület (angol elnevezésük: the ellagic acid, catechin, glycyrrhizin, resveratrol). Ezek az anyagok sem energiát nem adnak, sem az emésztésben nem játszanak szerepet. Viszont védőhatást fejtenek ki többek között a rákkal, a reumával, a magas vérnyomással és a szívinfarktussal szemben, hogy csak néhányat említsünk tulajdonságaik közül.

 

Melyek azok a táplálékok, fűszer-, illetve gyógynövények, amelyek mai ismereteink szerint valóban hozzájárulnak egészségünk megóvásához? Több olyan gyümölcs, zöldségféle, élvezeti, fűszer- és gyógynövény van, amely különbözik a többitől, mert nemcsak vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak, hanem ún. polifenolokat, valamint bioflavonoidokat (növényi színezőanyagokat) is, melyek a legújabb tudományos ismeretek szerint az összes természetes „gyógyszer" közül a legerősebbek. Lehetőség szerint minél többet kell fogyasztani belőlük. Ezek mindegyike egy újabb „garanciaszelet" egészségünk megőrzésére.

 

Szinte minden növény tartalmaz valamilyen cseranyagot. Ezek kémiailag nem egységes, nitrogénmentes vegyületek. Két fő vegyületcsoportjuk ismert:

 

 • A vízoldékony csoportba tartoznak a fenolkarbonsav cukorral képzett észterei: a tanninok és cukor nélküli formájuk, a depszidek: a klorogénsav (chlorogenic acid), a kínasav (chinoic acid) és a kávésav (caffeic acid).
 • A másik csoport vízben rosszul oldódik, ezek kondenzált, gyűrűs vegyületek, ide tartoznak a katechinek. Ezek íze fanyar.


Élettani hatásuk:


  - A növényeket óvják a korhadástól, az emberiség állati bőrük cserzésére már ősidők óta használja ezeket az anyagokat.-


 - Nyálkahártya-összehúzó adsztringens hatásúak: a nyálkahártyák felületén a fehérjemolekulákat kicsapják, koagulációs hártyát képeznek.

 - A gyulladt felületeken kialakított védőhártyával és a mirigyjáratok lezárásával csökkentik a váladékok elválasztását.   

 -Mérsékelik a gyulladásos tüneteket, a vérbőséget és a fájdalmat. A védőréteg védi a sérült nyálkahártyát a külső károsító tényezőktől, gyomorsavtól, egyéb nyálkahártya-izgató anyagoktól, így alatta a sejtregeneráció megindulhat.


 - Kisebb nyálkahártya-vérzéseket (angolul: mucous-membrane bleedings) is megszüntetnek.


 - A cserzőanyagok hatására megváltozott bőr és nyálkahártya felszíne kedvezőtlen a baktériumok számára. A baktériumok falát károsítják, szaporodásukat gátolják, antibakteriális hatásúak.

Az ellágsav, a hidrolizálható cserzőanyagok csoportjába sorolható polifenolszármazék nagyon felkeltette a rákkutatók figyelmét, jó hatást várnak tőle a rák elleni küzdelemben. Az ellágsav bőséges forrása az eper, a szőlő, a cseresznye, a gránátalma és a mangó.


Az ellágsavnak nincs hivatalosan megállapított megengedett, javasolt adagja. Tulajdonképpen nincs is elegendő adat vagy tapasztalat arra vonatkozóan, hogy mennyit is kellene belőle szedni. Táplálkozási szakértők általában azt szokták ajánlani az embereknek, hogy naponta egyenek meg egy jó adagot (fél csészényit) a fenti gyümölcsök valamelyikéből.

 

Az ellágsav antioxidáns hatású, ennek révén meggátolja a szabad gyökök romboló hatását. Az állatkísérletek eredményei szerint az ellágsav kölcsönhatásba lép mind a szintetikusan előállított, mind a természetesen előforduló rákkeltő anyagokkal is, azok hatását közömbösíti, és ezáltal megakadályozza, hogy az egészséges sejtek rákosan elfajuljanak. Vagyis megfékezi a szervezetben azokat az enzimeket, melyek a rákos sejtek elszaporodásában aktívan részt vesznek. Az ellágsavnak az a képessége, hogy a rákkeltő anyagokkal kölcsönhatásba tud lépni, nagyon sokat ígér.

 

A következő CaliVita termékek tartalmaznak zöldteakivonatot s benne ellágsavat:

 

Mega Protect 4Life>>>


Slim Formula>>>


Smokerade>>> 


Vital AB>>>

 

A közkedvelt Noni és a ZenThonic bogyós gyümölcskivonatai szintén tartalmaznak ellágsavat.

 

Bővebben a Noni-ról >>>

 

Bővebben a ZenThonic-ról >>>


Polifenolok és bioflavonoidok a fűszer- és gyógynövényekben

 

A fűszernövények kiváló tartósító hatását polifenolos vegyületeik antioxidáns, baktericid és fungicid tulajdonságainak köszönhetjük.

Az utóbbi évek kutatásai megállapították, hogy a flavonoidok, a fenolsavak és a galluszsav hatásosabbnak bizonyult húsok (fagyasztva) tárolása során, mint az aszkorbinsav. Leghatásosabb az ellágsav, a galluszsav, a miricetin és a kvercetin volt.

 

Kísérletekkel igazolták, hogy számos, az ókorban is használt fűszernövény kiváló lipidperoxidáció-gátló. Ilyen fűszer a szegfűszeg, a fahéj, a kömény, a feketebors, a görögszéna, de kitűnő hatású húsok tárolására a zsálya, a rozmaring, a majoránna és a szurokfű is. Érdekes, hogy erre a célra a vöröshagyma jobb a fokhagymánál. Néhány fontos fűszernövény, amely szintén bevonult a népek történelmébe: az ánizs, a babér, a bazsalikom, a gyömbér, a kakukkfű, a koriander, a menta, a sáfrány, a tárkony, a tárnics és a zellermag.

 

A flavonoidok a vitaminokkal szinergikusan hatnak. Immunstimuláns és antikarcinogén hatásuk bizonyított. Az élelmiszerekben leggyakrabban előforduló flavonoidglükozidok: a kvercetin, a rutin, a heszperidin és a robinin. E vegyületek a belekben lévő baktériumflóra hatására hidrolizálnak, és biológiailag aktív aglikonokká válnak.

 

Számos tudományos vizsgálat igazolja, hogy a táplálkozási antioxidánsok együttes alkalmazása kedvezőbb hatást eredményez, mintha külön-külön történne ezen anyagok bevitele. A karotinoidok, a koenzim-Q és a flavonoidok között szinergikus hatást írtak le. A C-vitamint a flavonoidok regenerálják, de ismert a flavonoidok és az E-vitamin immunrendszerre kifejtett szinergikus hatása is.

 

Kattintson ide, és tudjon meg többet a CoQ10 jótékony hatásairól >>>

 

Kattintson ide, és tudjon meg többet az E - vitamin jelentőségéről >>>

 

Flavonoid tartalmú gyógynövények

 

Kémiai jellemzők:


A növényvilágban elterjedt vegyületek, 2000 képviselőjük ismert. A virágszirmok, termések, őszi levelek sárga színét adó, illetve a színtelen, a kék és a lila színű növényi festékanyagok tartoznak ide. Legismertebb képviselői: a flavon, a kvercetin, a rutin, a luteolin és az antocianidin. A növényekben általában glikozidos formában találhatók.

 

Élettani hatás:


Rutin: érvédő hatású, csökkenti a hajszálerek folyadékáteresztő képességét, törékenységét, így a helyi vizenyők (ödémák) kialakulását, a hajszáleres vérzéseket (eng. capillary bleedings) is csökkenti. Magas vérnyomás, érelmeszesedés, cukorbetegség érszövődményeinek (vascular complications) megelőzésére használható.

 

 • vérnyomáscsökkentő, szívkoszorúér-tágító, a szívizom kontrakciós képességét (eng. myocardial contractility), a szívpumpa funkcióját (pumping action of heart muscle) javítja;
 • gátolja a vérrögképződést (eng. thrombus formation);
 • koleszterinszint-csökkentő;
 • vizelethajtó (eng. Diuretic);
 • baktérium-, gomba- és vírusölő hatású;
 • májvédő, epehajtó (eng. choleretic), bélgörcsoldó;
 • gyulladáscsökkentő;

 

Szívre kifejtett hatásukat tekintve hasonlóak a digitalis glikozidokhoz, de mérgező hatásuk csekély, tartósan adhatóak. Szívhatásuk mellett kiemelkedő az érrendszeri hatásuk is, geriátriában kiterjedten alkalmazzák.

 

FLAVONOID TARTALMÚ GYÓGYNÖVÉNYEK

 • árnika (virág)
 • bodza (virág)
 • boróka (bogyó)
 • galagonya (virágos hajtás)
 • hársfa (virág)
 • kamilla (virág)
 • kecskeruta (fű)
 • körömvirág
 • kukorica (bajusz)
 • máriatövis (termés)
 • napraforgó (virág)
 • nyírfa (levél)
 • szemvidítófű
 • tarackbúza (gyöktörzs)
 • tövises iglice (gyökér)

 

A rutin a Vital 0 , Vital  B és a Vital AB vércsoport-specifikus termékek, valamint a Super Mega 50 alkotó eleme.

 

Heszperidint a Vital 0, Vital  B ésa Vital AB vércsoport-specifikus termékek, a Super Mega 50 , valamint a Senior Formula termékek tartalmaznak.

 

A Vital 0 , Vital B és a Vital AB vércsoport-specifikus termékek tartalmaznak kvercetint is.

 

Prof. Szedlák-Vadócz Valéria M.D. PhD

 

 

Az Alzheimer-kórról...
teljes cikk elolvasása

Alzheimer-kór

Szeptember 21-e 1994 óta az Alzheimer Világnapja, mely a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával indult útjára, és napjainkra már 75 ország csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. A nap célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a korra.

 

 

A memória és a tájékozódási képesség fokozódó romlása jellemzi ezt a lassan, de folyamatosan súlyosodó agyi betegséget. A korai felismerés és kezelés lassíthatja vagy átmenetileg meg is állíthatja ezt a pusztító kórt.

A betegség leírása

Az Alzheimer-kór az agy leépülésének következtében a memóriát és az egyéb szellemi funkciókat is károsítja. A betegség általában nagyon las­san alakul ki. Kezdeti szakaszában leginkább a rövid távú emlékezet, a döntéshozó képesség romlása figyelhető meg, valamint az, hogy a beteg egyszerű feladatok végrehajtásának módját is elfelejti. Az előrehaladott szakaszban a memória és beszédkészség fokozatosan leépül. a beteg képtelen a vizelet és széklet visszatartására. Jelentős jellembeli változá­sok következhetnek be; ez általában fokozott agresszivitásban vagy teljes visszahúzódásban nyilvánul meg. A betegség a 65 év feletti korosztály 6%-át, a 85 év felettieket viszont már 20%-ban érinti.

Tünetek:

 

 • memóriavesztés, a közelmúlt eseményeinek lassú felidézése, egyszerű feladatok nehézkes megoldása, a megfelelő szó nehezen történő megtalálása
 • tájékozódási zavarok ismerős helyeken, még az otthon közelében is
 • személyiségváltozások, amelyekre izgatottság, szorongás, harciasság, másokkal szembeni közömbösség, szociális visszahúzódás, az ítélőképesség megromlása jellemző
 • a nyelvi kifejezőkészség romlása, többek között zavaros beszéd, hosszú szünetek, a gondolatok ismételgetése

Mi okozza?

A szakemberek gyakorlatilag egyáltalán nem tudják, hogy az Alzheimer-kórt mi váltja ki. Egyes elméletek szerint kialakulásában lassú vírusok játszanak szerepet. A korábbi feltételezésekkel szemben a főzőedényekből származó alumínium viszont valószínűleg nem okoz Alzheimer-kórt. Annyi ismert, hogy a betegség az idegsejtek nagymérvű pusztulásával jár együtt, és főképp az agy memóriáért és gondolkodásért felelős területeit érinti. A betegségre jellemző, hogy csökken azoknak az agyban lévő vegyületeknek a mennyisége is, amelyek az emlékezésben fontos szerepet játszanak. Az olyan személyek, akiknek a családjában már előfordult Alzheimer-kór, nagyobb valószínűséggel betegednek meg.

Mit tehet még?

 

 • rendszeres mozgás javasolt: a szellemi képességet már napi egyszeri rövid séta is javíthatja
 • tornáztassa agyát rendszeresen olvasással, puzzle-lal (kirakójátékkal) vagy memóriagyakorlatokkal, kerülje a stresszt

 

A étrend-kiegészítők hatása:

Bár az Alzheimer-kór napjainkban még nem gyógyítható, tüneteit némi­képp már lehet enyhíteni. Többféle táplálékkiegészítő is ismert, amelyek a kezdeti szakaszban segíthetnek a memóriazavarok kiküszöbölésében, és még a súlyosabb tünetek kialakulását is késleltethetik. Az ajánlott ki­egészítők használhatók egyenként vagy együttesen is; szedésüket azon­ban mindenképpen a betegség minél korábbi szakaszában érdemes el kezdeni. Nyolc hét is eltelhet, amíg valamilyen hatás észlelhető. A táplálékkiegészítők vényre kapható gyógyszerekkel együtt is alkalmazhatók, de szedésük előtt mindenképpen kérje orvosa tanácsát.

 

Az egyik ígéretes táplálékkiegészítő forrása az agy vérellátását javító páfrányfenyő (gingkó). Ellenőrzött keretek között történő kipróbálása azt mutatta, hogy némelyik beteg esetében a memória javulását idézi elő. Hatását feltehetően részben antioxidáns tulajdonsága révén, az idegsej­tek állapotának általános javításával éri el. Az egyéb antioxidánsok kö­zül. amelyek hasznosak lehetnek, érdemes megemlíteni a C és az E- vita­mint, a kevert karotinoidokat és a Q10 koenzimet. Olyan készítmények is kaphatók, amelyek ezeket a hatóanyagokat a megfelelő arányban ke­verve tartalmazzák.

Fontos szempont az is, hogy a szervezet elegendő B vitaminhoz jus­son, mivel ezek alacsony szintje is hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához. A B vitamin-komplexet B6-vitaminnal kiegészítve alkalmaz­za. A ligetszépeolajat, az ázsiai gázló gyógynövényt és a szibériai ginszenget (tajgagyökér) szintén érdemes kipróbálni, ezek az idegimpul­zusok átvitelének elősegítéséveI javíthatják a memóriát. Két további anyag - az L-acetil-karnitin (naponta háromszor 500 mg) vagy a foszfatidilszerin (naponta háromszor 100 mg) - a memóriajavító agyi anyagok szintézise révén fejtheti ki jótékony hatását. A két kiegészítő közül szedje azt, amelyiket hatásosabbnak érzi.

Újabb kutatások

 

A páfrányfenyőnek az Alzheimer-kór kezelésében mutatott hatékonyságát átfogó amerikai vizsgálatban tanulmányozták. A kezelés a betegek 27%-ánál a betegség előrehaladását 6 hónappal vetette vissza. A kontrollcsoportnál ez az érték 14% volt.

Svájci kutatók megfigyelték, hogy azok az egészséges idős alanyok, akiknek a vérében a béta-karotin és a C-vitamin szintje az átlagosnál magasabb volt, a szó- és felismerési memóriafeladatokban jobb teljesítményt értek el.

 

Egy másik vizsgálat eredménye szerint azok az Alzheimer betegek, akik napi 1250 mg E-vitamint szedtek, kisebb valószínűséggel kerültek kórházba - bár memóriajavulást nem mutattak -, mint vitamint nem szedő társaik.

 

A vitaminokról
teljes cikk elolvasása

 

 

Ön mit tud a vitaminokról?

 

A vitaminok olyan biológiailag aktív szerves vegyületek, melyek nélkülözhetetlenek szervezetünk zavartalan működéséhez, egészségünk megőrzéséhez.

Az élő szervezetben a vitaminok milligrammnyi mennyiségei összetett enzimfolyamatok tömegének lebonyolításához szükségesek.

Sokan úgy gondolják, hogy éppen elegendő mennyiségű vitamint fogyasztanak a napi táplálékukkal. De igazság szerint ez már annak is csak nagyon nehezen sikerül, aki gondosan odafigyel arra, hogy mit eszik.

 

Hogy mire kell figyelnie, mielőtt vitaminokat vásárol ?

 

A vitaminok és ásványi anyagok bevitelét tekintve több szempontból is nehéz helyzetben vagyunk. A káros környezeti hatások az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőttek (ide értendő a stressz is!), és sajnos ezzel párhuzamosan viszont a termőföld kihasználtsága és helytelen kezelése miatt, a gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök mikro-tápanyag tartalmais jelentősen csökkent.

 

A zöldségek és gyümölcsök felhasználják vitaminjaikat a saját "egészségük" védelmére, így abból már lényegesen kevesebb marad nekünk. Ráadásul nagyon fontos lenne, hogy mindig friss gyümölcsöt, zöldséget fogyasszunk, hiszen a vitaminvesztés azonnal megkezdődik, amint leszedik a termést, és megkezdődik a tárolás.

 

Ezt még tovább rontjuk a főzéssel, aminek következtében a vitaminveszteség elérheti az 50%-ot is. Párolásnál viszont már csak 15-20%, gőzölésnél pedig csak 6-7% a veszteség.

 

Összességében azonban azt mondhatjuk, hogy az értékes tápanyagok jelentős hányada sajnos nem jut el a tányérunkig!

 

Vízben és zsírban oldódó vitaminok


A vitaminoknak két típusát különböztetjük meg, a vízben- és a zsírban oldódó vitaminokat. Vízoldékony vitamin a B-vitamin csoport, a riboflavin, a niacin, a pantoténsav és a C-vitamin.

Ezek a szervezetben nem tudnak felhalmozódni, és az állandóan cserélődő vízzel együtt gyorsan kiürülnek. A szükséges mennyiségben, naponta kell felvennünk a táplálékainkkal, különben azonnal megkezdődik a hipovitaminózis, azaz a vitaminveszteség kialakulása.

 

Zsíroldékony vitaminok az A-, D-, E- és K-vitaminok. Különösen sokat raktároz belőlük a máj, és a későbbi mostohább ellátású időkben a tartalékból fokozatosan kerül vissza a véráramba a szükséges mennyiség. Vitaminhiány jellemzően a tavaszi hónapokra alakulhat ki, amikorra a készletek kimerülhetnek, ha nem pótoljuk őket időközben.

 

Ásványi anyagok és nyomelemek


A szervezet ásványi-anyag készlete csupán 4-5 százalék, melynek körülbelül felét a kalcium, negyedét a foszfornyomelemeknek. teszi ki. Ezeken kívül sokféle más anyag is jelen van, bár többnyire igen kis mennyiségben. Ezért is nevezték el ezeket

Az ásványok funkciójáról ma már széleskörű információs anyag áll rendelkezésünkre. A legfontosabbak a kalcium, kálium, nátrium, magnézium, foszfor, króm, kobalt, réz, vas, mangán, szelén, cink, jód, fluor és molibdén.

 

Azonban az ásványi anyagok zömét nagyon nehezen építi be a szervezet! Például a szervezetünkbe kerülő szervetlen vasnak csupán a 2-10 százaléka szívódik fel. Ezért a korszerű készítmények az ásványi anyagokat már szerves aminosav-kelátok formájában tartalmazzák. Ezek könnyebben felszívódnak, és jobb lesz a hasznosulásuk is.Ilyen készítmények a CaliVita International termékei is.

 

Ráadásul az ásványi anyagok igen érzékeny egyensúlyban állnak egymással, ezért érdemes mindig komplex készítményt fogyasztania. Az ilyen készítmények az ásványokat és vitaminokat szerves formában és a megfelelő arányban tartalmazzák, így azok segítik egymás felszívódását.

 

Minőségi vitaminok


A vitamin és ásványi-anyag pótlásra a megoldást a különböző vitaminkészítmények jelentik. Segítségükkel kiegészíthetjük gyakran hiányos táplálkozásunkat, hogy testünk megkapjon minden építőanyagot az erős, egészséges és ellenálló szervezet felépítéséhez.

 

A jó minőségű vitamin készítmények természetes alapanyagúak, szerves kelát kötésűek és mega-dózis esetén folyamatos felszívódásúak. Ha választott készítményünk ezeknek nem felel meg, akkor pénzünk nagyobbik részét egyenesen a lefolyóba engedjük.

 

Lehetőleg étkezés közben vagy közvetlenül utána vegyük be a vitaminokat, mivel az emésztési és felszívódási folyamatok ilyenkor a legaktívabbak. A folyamatos felszívódású tablettákat és a kapszulákat egészben kell lenyelni, mert ha darabokra törjük, vagy szétrágjuk a tablettát, akkor a felszívódása is gyorsabban történik, ezért rövidebb idő alatt ki is ürül a szervezetből.

 

A méret a lényeg!

 

Annak megállapítása, hogy kinek mennyi a vitaminra van szüksége, több tényezőn is múlik. Ebben nagy szerepet játszik az illető testsúlya, lakhelye, munkája és fizikai állapota.

 

Egy belvárosban lakó 100 kg testsúlyú benzinkutasként dolgozó férfinak, aki esténként súlyzózik egy konditerem pincehelységében, és tipikus magyaros táplálkozást folytat, lényegesen nagyobb a vitaminszükséglete, mint egy vidéki 50 kg-os egyetemista lánynak. De teljesen eltérő a vitaminszükséglete egy kismamának, egy nyugdíjasnak és egy tinédzsernek is.

 

Szerencsére minden igénybevételnek megvan a saját vitaminkészítménye! Válassza ki az Önnek leginkább megfelelőt! Azonban mielőtt a multivitaminokról beszélnénk, mindenképpen ejtsünk szót a C-vitaminról, amit mindenkinek és minden nap szednie kell! Ez alól egyszerűen nincs kivétel!

 

C-vitamint mindenkinek!

 

A C-vitamin a szervezetünk egyik legfontosabb antioxidáns hatású vitaminja, így jelentős szerepe van a szabadgyökök semlegesítésében.

Erősíti az immunrendszert, növeli a fehérvérsejtek számát, szükségünk van rá a növekedésben, a fogak és a csontok fejlődésében. A skorbut ellen tökéletes fegyver, de vírus- és baktérium-ellenes hatása is bizonyított.

 

Az ajánlott napi adagolásról megoszlanak a vélemények. Mindenesetre az elgondolkoztató, hogy Michael Colgan, a világ egyik leghíresebb táplálkozási szakértője 5 grammot, Linus Pauling, kétszeres Nobel-díjas tudós, (93 évet élt meg), 10-15 gramm C-vitamint fogyasztott naponta. Szent-Györgyi Albert szintén 93 éves kort élt meg, a napi adagját 1 grammról 8 grammra emelte, amikor beteg volt.

 

Sajnos tévedés azt hinni, hogy táplálékainkból elegendő mennyiségű C-vitaminhoz jutunk. Ráadásul egyetlen szál cigaretta elszívása 100-150 mg C-vitamint pusztít el. És mindez hol van a szmog által végzett pusztításhoz képest?

 

C-vitamin a mindennapokra

 

C-vitamint minden nap fogyasztanunk kell! Ez alól nincs kivétel!A természetes forrásból származó C-vitamin készítményben az aszkorbinsav poliaszkorbát (többszörösen összetett) formában fordul elő, aminek a hatása sokkal tartósabb, mint az egyszerű, szintetikus aszkorbinsavé.

 

Ha ezt a C-vitamint egy speciális eljárással folyamatos felszívódásúvá tesszük, akkor elérjük, hogy a vitaminkészítmény 10-18 óra alatt oldódjon fel a szervezetben.

Ez pedig azt jelenti, hogy ez idő alatt folyamatosan testünk rendelkezésére áll a szükséges mennyiségű C-vitamin.

 

Ha nem folyamatos felszívódású, de mega-dózisú készítményt választunk, akkor a pillanatnyi szükségleten túli mennyiség legkésőbb 60-90 perc elteltével távozik a szervezetünkből. Mivel azonban a mellékhelyiség vízkő-mentesítésére létezik olcsóbb megoldás is, érdemesebb a jobb minőségű és késleltetett felszívódású készítményeket választanunk. Ha igazán jó C-vitamint szeretne, akkor próbálja ki a Timed release C-1000-et, amivel biztosan elégedett lesz!

 

Ha odafigyel a rendszeres C-vitamin bevitelre, akkor hamarosan észre fogja venni magán, hogy gyorsabban regenerálódik a szervezete. Gyorsabban gyógyulnak a sebei, jobb lesz a keringése, ellenállóbb lesz a szervezete, és a rendszeres C-vitamin fogyasztás késlelteti még a bőr öregedését is.

 

Szeretnék én is többet tudni a CaliVita International C1000 készítményéről >>>

 

A C-vitamin fogyasztása azonban még nem minden, hiszen szükségünk van a vitaminok és ásványi anyagok minden napos pótlására is. Nézzük meg milyen lehetőségek közül választhatunk.

 

Full Spectrum, általános multivitamin,
kis igénybevétel esetére

 

Full Spectrum, általános múltivitamin, kis igénybevétel esetéreA vitaminok és ásványi anyagok számos élettani folyamatban erősítik egymás hatását.vitaminok egymáshoz viszonyított aránya rendkívül fontos. Kísérletek során is bebizonyosodott, hogy a szervezetbe kerülő

A komplex táplálék-kiegészítők nagy előnye, hogy a hatóanyagokat optimális arányban tartalmazzák. Így a hatóanyagok szinergikusan, egymás hatását erősítve fejtik ki hatásukat, ezzel pedig ötször-tízszer jobb felszívódást érhetünk el.

A Full Spectrumról elmondható, hogy minden szükséges benne van, de csak kis mennyiségben, ezért szedését alacsony igénybevétel esetén, tiniknek és felnőtteknek egyaránt ajánlom.

 

Szeretném én is közelebbről megismerni a Full Spectrum-ot>>>

 

Ha közepes dózisú vitamint szeretne, akkor ajánljuk figyelmébe a vércsoport specifikus multivitaminokat.

 

Vércsoport specifikus multivitamin,
átlagos igénybevétel esetére

 

Vital vitaminok, vércsoport szerint, átlagos igénybevétel esetéreNapjaink korszerű multivitamin készítményei már nem csak vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, hanem gyógynövényeket is. Ezzel is igazodva életkorunkhoz és életvitelünkhöz.

A Vital termékcsalád hatékony, testreszabott multivitamin készítményekből áll, amelyek mindegyike több mint 40 hatóanyagot tartalmaz. Összetételüket a legújabb tudományos eredmények felhasználásával, valamint az egyes vércsoportok alkati sajátosságainak, vitamin-, ásványianyag-, és gyógynövény szükségletének figyelembevételével alakították ki.

 

Szeretnék többet tudni a vércsoport szerinti táplálkozásról >>>

 

A Vital termékcsaládot közepes igénybevétel esetén ajánlom tiniknek és felnőtteknek egyaránt.


Super Mega 50, fokozott igénybevétel esetére

 

Super Mega 50, fokozott igénybevétel esetéreA sport igaz, hogy előnyös élettani hatásokkal bír, de egyben szabadgyök termelő tevékenység is lehet. Különösen abban az esetben, ha rossz viszonyok között (pl. rossz minőségű levegő) vagy helytelen tápanyagbevitellel párhuzamosan végezzük.

Ugyanígy a fokozott fizikai munka is fokozott vitamin és ásványi anyag bevitelt követel. Megfelelő pótlás hiányában a test hamar feléli tartalékait, és a vitaminhiányos állapot alakulhat ki.

Ennek a hiánynak a megelőzésére alkalmas a Super Mega 50 készítmény, amely mega-dózisban, optimális arányban és szerves kelát kötésben tartalmazza a szükséges vitaminokat, illetve ásványi anyagokat.

A Super Mega 50 készítményt fokozott szellemi-fizikai igénybevétel, aktív sport és túlhajszolt stresszes életmód esetén ajánljuk felnőttek részére.


Tovább a Super Mega 50 - re >>>


Senior Formula, az idősebb korosztály multivitaminja

 

 

Senior Formula, az idősebb korosztály multivitaminjaNem csak a húszéveseké a világ... A kor előrehaladtával megszaporodik azon tényezők száma, melyek megnövelik a szervezet vitamin és ásványi anyag igényét.

Lassul az anyagcsere, csökken a tápanyagok felszívódása, és az egész életritmus megváltozik.

Kifejezetten az 50 év feletti korosztályt megcélzó multivitamin-készítmény a Senior Formula. A vitaminokon és ásványi anyagokon kívül Ginkgo bilobát, szőlőmag kivonatot és luteint is tartalmaz.

A Ginkgo erőteljes antioxidáns hatású, flavonoidjai pedig elősegítik a keringési rendszer normális működését, a megfelelő véráramlást, így a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátottságát, ezáltal a testi-szellemi frissesség megőrzését.

A Senior Formula szedését kifejezetten az ötvenen túli korosztály részére ajánljuk.

 

Szeretném közelebbről is megismerni a Senior Formulát >>>


New Life, vitaminkészítmény kismamáknak

 

 

NewLife, vitaminkészítménye kismamáknakSzinte minden nő életében van egy olyan időszak, amikor az anyaságé a főszerep.

Erre már a terhességet megelőzően fontos felkészíteni szervezetet, és fel kell tölteni vitaminraktárait. Hiszen a terhes és szoptató anyák vitamin- és ásványianyag-igénye is megnövekszik.

Az optimális vitamin-ellátottság nemcsak a kismama egészségének fenntartásához, hanem a magzat egészséges fejlődéséhez is fontos. Sok minden más mellett a folsav elégséges bevitele biztosítja az egészséges sejtosztódást, a vérképzést és a magzati velőcső normál struktúrájának kialakulását. A kiegyensúlyozott gyermekáldás titkairól ide kattintva olvashat.

A New Life szedését nemcsak terhes kismamáknak ajánlom, hiszen összetételében alig marad le a Super Mega 50-től. Ezért férfiak is nyugodtan szedhetik, ha a közepesnél nagyobb, de a nagy dózisnál kisebb vitamin komplexre van szükségük.

 

Szeretnék én is többet tudni a New Life multivitaminról >>>

 

Fogadja el a tanácsunk, és válasszon saját magának és családtagjainak is az életvitelüknek megfelelő vitaminkészítményt, és szedjék rendszeresen a Time released C-1000 C-vitamin készítménnyel együtt!

 

Már egy-két hónapos szedés után észre fogják venni, hogy a szervezetük meghálálja a törődést...

 

Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen ?
teljes cikk elolvasása

 

 

Beköszöntött a tavasz, az idő egyre kellemesebb, hosszabbak a nappalok, mégis sokan nem kifejezetten a feltöltődés élményét élik át, hanem elsősorban kimerültséggel, nyomott hangulattal és aluszékonysággal küzdenek ebben az időszakban.

 

Kinél gyengébb, kinél erőteljesebb tünetekkel, de a tavaszi fáradtság mindenkinél jelentkezik. De mi is állhat ennek hátterében?

A tavaszi fáradtság kialakulásával kapcsolatban sokféle magyarázat született már, de egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy komplex tényezők állnak a hátterében, így a megoldást is érdemes több oldalról megközelíteni. A tavaszi fáradtság nem betegség, hanem egy olyan állapot, amin nagyon egyszerűen lehet (és kell) is segíteni.Vitaminhiány:

 

Valamennyi magyarázat közül talán a legnagyobb hagyománnyal bíró, valamint ez is tűnik a legkézenfekvőbbnek. Télen a táplálkozásunk, még ha nem is egyoldalú, de a korlátozott választéknak köszönhetően egyértelműen szegényebb, nem pusztán vitaminokban, de pl. enzimekben is. Még ha törekszünk is naponta friss gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani, nagyon szűk réteghez jut el jó minőségű, nem kényszerérett, nem hetekig konténerekben tárolt, valóban friss áru.

 

Hogyan segíthetünk ezen?- a már ismert sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett, étrendünket ajánlatos jó minőségű étrend-kiegészítő készítményekkel is felturbóznunk.

 

A Calivita termékskálájában rengeteg ilyen készítményt talál, pl.:

 

Multivitaminok ( full spectrum , super mega 50 , vércsoportoknak megfelelő készítmények , stb. )

 

Antioxidáns készítmények ( protect 4life , mega protect 4life , smokerade , stb. ), melyek közül mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

 

Ne feledkezzen meg az ilyenkor különösen jól ajánlható zenthonic-ról, valamint az olyan készítményekről sem, melyek energiapótlásra is kiválóan alkalmasak ( Coq10 , energy and memory, stb.).Pszichológiai okok:

 

Bár sokfelé tartja magát az a hiedelem, hogy a tünetek pusztán pszichológiai alapon jelentkeznek (azaz a tavaszi fáradtság csupán egyfajta „divatos" állapot ebben az időszakban), nem szabad szó nélkül elmenni azon tény mellett, hogy ennek az elméletnek bizony nagyon valós élettani alapja is van.

 

A szerotonin nevű hormon szintje ugyanis a fényhiányos, mozgásszegény téli hónapokban lecsökken, ez pedig összefüggésbe hozható a hasonló, fáradtsággal, ill. levertséggel járó állapotokkal.

Hogyan segíthetünk ezen?- semmi esetre se édességgel pótoljuk a hiányzó boldogságélményt. Mozogjunk sokat, töltsünk több időt a friss levegőn, irodában ülve is gyakran nyissunk ablakot! Már egy rövid délutáni séta a napsütésben is sokat segíthet!Anyagcsere:

 

Télen az anyagcserénk alacsonyabb fokozaton működik. Kisebb a fizikai aktivitásunk, nagyobb az alvásigényünk, és jóval kevesebbet töltünk a friss levegőn.

 

Az anyagcsere felgyorsításában a legkiválóbb segítség a rendszeres fizikai aktivitás beiktatása (lehetőleg szabadban), ami lehet akár egy rendszeres napi séta is. Gondolnunk kell bőrünk állapotára és anyagcseréjére is. Kezdje minden napját hideg-meleg váltózuhannyal, majd ápolja bőrét a Calivita kiváló minőségű kozmetikumaival.

 

Ne feledje, hogy a kellő hatás eléréséhez a Cellulit elleni harcot is idejében el kell kezdeni, melyhez már a Calivita C-rx krém terméke is nagymértékben hozzájárulhat.Tavaszi nagytakarítás:

 

Sokan vallják, hogy a tavaszt egy, az egész szervezetre kiterjedő nagytakarítással kell kezdeni.

 

A Calivita termékei közül számos, a méregtelenítő folyamatokat támogató készítményt talál (pl. green care , liquid chlorophyll , detox patch , aquarion lúgos víz , stb.), bármilyen tisztító kúrát is választ. 

 

Rázza le a nyomott hangulatot, a télen felrakódott kilókat, és válassza bátran a Calivita készítményeit a tavaszi fáradtság elleni küzdelem kiegészítéseként!

 

Forrás : CaliNews

 

Az ősz növénye: A szőlő

A szőlő kiváló vitaminforrás (C-, A-, B1-, B2-vitamin) illetve ásványianyag forrás. Magas a kalcium, magnézium, vas és foszfortartalma, valamint káliumtartalma is jelentős. A szőlő különösen ismert magas antioxidáns tartalmáról...

teljes cikk elolvasása

gyumik.jpg


A szőlő, és vele együtt a bor, szinte egyidős az emberiséggel. A szőlőfélék több, mint százmillió évvel ezelőtt a krétakorban kezdtek megjelenni a Földön, ezzel egyikei a legidősebb virágzó növényeknek. A jégkorszakban nagymértékben lecsökkent az életterük, minek folytán az európai kontinensen csupán egy, a ma is vadon lő ligeti szőlő őse élte túl, az amerikai kontinensen azonban több fajnak is sikerült átvészelni a jégkorszakot. Eredetileg női és hím egyedek éltek a Földön, ám a ma élő egyedek „hímnősek, melyek a szőlőtermesztés elkezdésével (valószínűleg a hím és női egyedek egymás mellé ültetésével és szaporításával) alakultak ki.


A szőlő világszerte kedvelt őszi csemege. Magas, 80% körüli víztartalmának köszönhetően ideális őszi „kúragyümölcs”, azaz tisztító és egyéb kúrák közkedvelt főszereplője. Tápanyagai közül legjelentősebb a cukortartalma, 100 grammjában fajtától függően 18-22g jól felszívódó, gyors energiát szolgáltató cukor van. szolo1.jpgKiváló vitaminforrás (C-, A-, B1-, B2-vitamin) illetve ásványianyag forrás. Magas a kalcium, magnézium, vas és foszfortartalma, valamint káliumtartalma is jelentős, mely utóbbi –természetes vízhajtóként hatva- szintén hozzásegíti egyes kúrák hatékonyságához, mivel segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait. Héja és húsa magas gyümölcssavakban, cellulózban és pektinekben, melyek kiválóan segítik az emésztést. szolo2.jpgA pektinek az ún. oldható rostok csoportjába tartoznak, melyek nagy mennyiségű vizet és egyéb anyagot (pl. koleszterint, méreganyagokat, epesavakat) képesek megkötni, ezáltal nem csupán az emésztőrendszert tisztítják, hanem lazítják a székletet, és gyorsítják az tápanyag haladását.

A szőlő különösen ismert magas antioxidáns tartalmáról. Héja, húsa, valamint magja is kiváló forrása természetes antioxidáns hatású vegyületeknek, melyek közül a legismertebbek a flavonoidok. A flavonoidoknak elsősorban a szív és keringési rendszerre gyakorolt hatása vitathatatlan, ugyanakkor védelmet nyújthatnak más sejtjeinknek is a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. szolo3.jpgA szőlőhéj másik jellemző hatóanyaga a rezveratrol, mely antioxidáns hatása mellett még számos egyéb biológiai hatással is rendelkezik, például értágító, szíverősítő, fizikai aktivitás során növelheti a kitartást, valamint elhízás ellenes hatást is kifejthet. A szőlőmag szintén számos antioxidáns hatású anyagot tartalmaz, melyek közöl a legismertebb egy polifenol csoport az ún. OPC’k, azaz oligomerikus proantociánok,. Az OPC’k népszerű hatóanyagai nem csupán antioxidáns, hanem ereket- kiváltképp a vénákat- támogató készítményeknek is.

 A CaliVita globális hálózatában kapható készítmények közül az alábbiak tartalmaznak szőlőből származó hatóanyagot: Resveratrol PLUS, Vein ProteX, Senior Formula, Kids Greens, Xantho PLUS, Vital AB.

 szolo4.jpg

Irodalom:

Dr. Bíró-Dr. Lindner- Tápanyagtáblázat, Medicina Kiadó 1999.

Resveratrol improves health and survival of mice on a high calorie diet. Vol 444I16 November 2006IDoi:10.1038/nature05354

Készüljön fel a télre

AZelsô fontos dolog, amit tudnunk kell, hogy van természetes és szerzett immunitásunk. Ez azt jelenti, hogy bizonyos fokú védettséggel már születésünkkor is rendelkezünk, de a jelentôsebb részét életünk során „tanuljuk meg“. A szervezetünkbe bejutó káros mikrobák, azaz a vírusok, baktériumok, gombák és különbözô paraziták elszaporodását az immunrendszerünk részeit képezô antibakteriális fehérjék, immunsejtek (melyek képesek a fertôzô anyagokat és betolakodókat elpusztítani) és egyéb anyagok fékezik meg...

teljes cikk elolvasása


AZelsô fontos dolog, amit tudnunk kell, hogy van természetes és szerzett immunitásunk. Ez azt jelenti, hogy bizonyos fokú védettséggel már születésünkkor is rendelkezünk, de a jelentôsebb részét életünk során „tanuljuk meg“. A szervezetünkbe bejutó káros mikrobák, azaz a vírusok, baktériumok, gombák és különbözô paraziták elszaporodását az immunrendszerünk részeit képezô antibakteriális fehérjék, immunsejtek (melyek képesek a fertôzô anyagokat és betolakodókat elpusztítani) és egyéb anyagok fékezik meg. Ezek alapvetôen a természetes immunitás alkotói, de egy részük a szerzett immunitásunk mûködésében is szerepet játszik. A káros mikroorganizmusok közül azokat, amelyeket nem ismerünk, elôször feltérképezzük, majd „megtanuljuk“ és elpusztítjuk.
A tanulási folyamat része lehet a jövôbeni „emlékezés“, melynek elvével leginkább a védôoltások kapcsán találkozhatunk. Ha az oltás során egy legyengített vírust juttatunk be a szervezetünkbe, a késôbbiekben már gyorsabban, aktívabban fogunk védekezni ellene. Akár szerzett, akár természetes immunitásról legyen szó, az immunrendszer mûködésének egyensúlya a különbözô sejtek, fehérvérsejtek, ölôsejtek energiaellátásán múlik. Mindez hatalmas munkát ró a szervezetre, mert rengeteg energiát igényel, így a mi aktív segítségünkre is nagy szükség van. Ahogy odafigyelünk étkezésünkre és tisztálkodásunkra, úgy az immunrendszerünk is megérdemli, hogy folyamatos figyelmet, törôdést kapjon tôlünk, hiszen nap mint nap az életünket köszönhetjük neki. Az évszakok változásával szervezetünk immunitása is változik. Az ôsz az az idôszak, amikor szervezetünk felkészül a szûkösebb téli hónapokra. Ilyenkor raktározza el azokat a számára fontos anyagokat is, amelyek télen a védekezéshez szükségesek lesznek.Fontos, hogy tudatosan segítsük ezt a felkészülést! Ma már szinte mindenki az egyszerû, gyors megoldásokat keresi, amire lehetôség nyílik a komplex készítmények használatával. Általános elv, hogy az étrend-kiegészítô készítmények nem helyettesítik az egészséges táplálkozást, csupán kisegítik, támogatják. Sokan azt gondolhatják, hogy ha a pótlás nem nélkülözhetetlen, akkor nem is olyan fontos, pedig az élelmiszerek cáfolhatatlan minôségromlása, a növekedô stressz és a környezeti ártalmak mind-mind szükségessé tehetik az étrend kiegészítését. Vannak olyan hatóanyagok, amelyeket a szervezet képes felhalmozni, de olyanok is, amelyek gyorsan kiürülnek. Továbbá figyelembe kell venni azt is, hogy a szervezet igénybevétele és ezáltal igényei életszakaszonként és élethelyzetenként is változnak. Ez eltérô fiatal és idôs korban, befolyásolja a különbözô fizikai-szellemi igénybevétel, valamint a terhesség és a szoptatás is. A prevenció alapja az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás, melynek szerves része a megfelelô mennyiségû és minôségû ásványianyag- és vitaminbevitel. A Full Spectrum egy komplex készítmény, mely figyelembe veszi azokat az élettani folyamatokat, amelyek az összetevôk hasznosulását elôsegítik. Az immunrendszer tökéletes erôsítôje lehet; összetevôi fedezik egy aktív, felnôtt korú ember napi ásványianyag- és vitaminszükségletét. Szinte nap mint nap halljuk, hogy mozogjunk többet, éljünk aktívabban. Természetes, hogy az aktívabb életmód következtében energiafelhasználásunk és energiaigényünk megnô. Ekkor lehet segítségünkre a Super Mega 50, amely megnövekedett terhelés esetén kielégítheti szervezetünk igényeit – akár fokozott szellemi igénybevételrôl, akár sportról, akár fizikai munkáról legyen szó. Nem csupán az említett esetekben hanem az ôszi idôszakban is ajánlható, mivel összetétele ideális szervezetünk téli idôszakra való felkészítésére.

A CaliVita gondolt a közeljövôben gyermeket tervezôkre és a várandós kismamákra is a speciálisan nekik összeállított New Life készítménnyel. Köztudomású, hogy a szervezet igénye megnô, amikor egy második életet is nevel, mint ahogyan az is, miért fontos a szervezetünket már elôre felkészíteni a fogantatásra. Külön említést érdemel, hogy a New Life a vitaminokat és az ásványi anyagokat olyan mennyiségben és minôségben tartalmazza, mellyel nem csak a szervezet napi szintû igényeit szolgálja ki, hanem raktározni is képes belôle, ezzel mintegy felvértezi a szervezetet a téli idôszakra is. A CaliVita az idôsödôk és az egészen fiatalok vitaminigényérôl sem feledkezett meg. Gyermekeknek kifejlesztett multivitamin készítményei például a Lion Kids Multivitamin, és az Infant Formula, míg a Senior Formula kifejezetten az 50 éven felüli csoportot célozza meg. Eddig a komplex vitaminkészítményekrôl volt szó, most itt az ideje, hogy az ásványi anyagokról is szó essék.
Az ásványi anyagok szintje a legkisebb mozdulatunkra is csökken a szervezetünkben, így fontosságuk megkérdôjelezhetetlen. Általános probléma, hogy nem iszunk elég folyadékot, és ezzel megakadályozzuk, hogy az élelmiszerekkel bevitt ásványi anyagok megfelelôen oldódjanak és hasznosuljanak szervezetünkben. És ha folyadékbevitelünk megfelelô is, de korunk mohó gazdálkodásának következtében a kizsigerelt földben megtermelt zöldségek, gyümölcsök sem tudnak már megfelelô mennyiségû ásványi anyagot biztosítani számunkra. Mindezek kiküszöbölésére táplálkozásunkat kiegészíthetjük ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítôkkel. Azonban az sem mindegy, hogy a gyártó milyen alapanyagokból nyeri ki a szükséges anyagokat. A kiegészítéshez olyan kiváló mennyiségi és minôségi összetétellel rendelkezô készítményekre van szükség, mint a CaliVita által kínált termékek (az ásványi anyagok közül például a komplex Power Mins vagy a MagneZi B6), melyek összeállítása során maximálisan törekedtek arra, hogy az alapanyagok a szervezet számára legkönnyebben hasznosítható formában legyenek megtalálhatók. Az említett készítményeken kívül természetesen sok más – vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó – termék található a CaliVita kínálatában; így mindenki könnyedén megtalálhatja a saját szükségleteinek megfelelôt. Ne feledje! Különösen fontos ez ôsszel, amikor immunrendszerünk télre történô felkészítésére nagy hangsúlyt kell fektetnünk!

Ajánlott napi vitamin bevitel (RDA)

Amennyiben szeretne többet tudni az ajánlott napi vitamin bevitelről (RDA) kattintson ide, és látogassa meg a tények tévhitek oldalt

teljes cikk elolvasása


Kosárba Ár: 11 450 Ft

Összetétel:
1,2 mg
1 mcg
1,5 mg
1,5 mg
1,7 mg
60 mg
5 mg
10 mg
70 mcg
5 mg
20 mcg
5 mg
5 mg
50 mcg
500 mcg
800 mcg
25 mcg
10 mg
4 mg
300 mcg
20 mcg
3 mg