MENU

A D vitamin szerepe egészségünk megőrzésében

Egyre több felmérés vizsgálja a lakosság D-vitamin-ellátottságát, és sorban napvilágot látnak a rémisztő adatok: a mérsékelt égövön a téli hónapokban a lakosság 70%-a szenved D-vitamin-hiányban, de még a nyári hónapok- ban is 50% feletti értéket mértek. két részes cikkünkben sorra vesszük azokat a betegsé- geket és állapotokat, amelyekben kiemelke- dően fontos a D-vitamin-pótlásra figyelni.

Csontritkulás, csontfejlődés

A D-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik csontjaink, csontrendszerünk felépíté- sében. Elősegíti a kalcium beépülését a cson- tokba, így gyermekkorban a csontrendszer megfelelő fejlődéséhez, majd idős korban a csontritkulás lassításához elengedhetetlenül szükséges a megfelelő D-vitamin-ellátás. Ez azért is különösen fontos, mert a kor előrehaladtával csökken a szervezet saját D-vitamin-termelő képessége. Egy tanulmány szerint 2010-ben Európa öt legnagyobb országában 2,5 millió csonttörést okoztak a törékeny csontok. Ez óránként 280 törést jelent! Ugyanakkor arra a sajnálatos tényre is rámutat- nak a kutatók, hogy naponta 80 haláleset tulajdonítható a csontritkulásnak.

Terhesség, szoptatás

A terhesség alatti D-vitamin-hiány több nega - tív következménnyel is járhat: fokozhatja a ter- hességi diabétesz kialakulásának kockázatát, növeli egyes terhességi szövődmények (pl. praeeclampsia) előfordulásának gyakoriságát, va- lamint negatív hatással lehet a magzat immun- rendszerére, idegrendszerére, izom- és csont- rendszerére. kutatások szerint a terhesség alatti 2000, illetve 4000 NE-s D-vitamin-kiegészítés javította az anya és az újszülöt t D-vitamin-szint- jét, így csökkent a fertőzések és a koraszülés kockázata. Szoptatás során szintén ajánlott a D-vitamin-pótlás, hogy az anya megőrizhesse csontrendszerének egészségét.

Rák

A D-vitaminnal kapcsolatos kutatások ter- mészetesen kiterjedtek napjaink egyik leggya- koribb betegségtípusára, a daganatos meg- betegedésekre is. Vizsgálatok azt találták, hogy a D-vitamin daganatellenes hatása leginkább sejtosztódást gátló és a sejtdifferenciálódást serkentő hatásában van. Ez teszi elenged- hetetlenül fontossá a rákos megbetegedések megelőzésében, valamint az a tény, hogy a D-vitamin segítségével olyan immunsejtek is érnek, amiknek az is feladatuk, hogy észleljék és elpusztítsák az elburjánzott sejteket. kiderült, hogy a megfelelő D-vitamin-bevitel csökkentheti egyes gyakori rákfajták előfordulási és halálozási számait, ilyen például a vastagbél-, a mell-, a prosztata- és a petefészekrák. Menopauza utáni nők vizsgálata során azt találták, hogy a kalciumpótlás és a napi 1000 NE D 3 -vitamin-pótlás lényegesen csökkentette több ráktípus előfordulását, köztük a mell-, a vastagbél- és a tüdődaganatokét. Mivel a megfelelő mennyiségű D-vitamint élelmiszerrel szinte lehetetlen bevinni, ősztől tavaszig pedig a kevés napfény miatt nem jutunk megfelelő mennyiséghez, így érdemes gondoskodni a D-vitamin pótlásáról. Ehhez nyújt segítséget a CaliVita folyékony D-vitaminja, a D-drops, melyet természetes forrásból, tőkehalból vontak ki. Egy csepp D-drops 400 NE D 3 -vitamint tartalmaz, az üveg- ben lévő 30 ml egyszerű, biztonságos adagolás- sal 300 napig elegendő.

Téli depresszió

Bár még nem teljesen egyértelmű az ok-okozati viszony, de nagyon úgy tűnik, hogy a téli, úgynevezett szezonális rossz hangulathoz az alacsony D-vitamin-szintnek is köze van. Sajnos a téli D-vitamin-hiány sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, egyes adatok alapján a lakosság jelentős többségét is érintheti. Jó hír viszont, hogy D-vitamin-pótlással sikeresen tudták csökkenteni a depresszió tüneteit egy norvég vizsgálatban.

Influenza

Sajnos nem csak a depresszió, de a télen gyakori fertőzések is megnehezítik, hogy élvezhessük a telet. Pedig a kívánt D-vitamin szint elérésével 90%-kal lehetne csökkenteni az influenzás megbetegedések előfordulását. De nem csak az influenzát, hanem egyéb légúti megbetegedést okozó fertőzéseket is könnyebben el lehetne kerülni, hiszen a D-vitamin fokozza az immunrendszer kórokozókkal szembeni ellenállását is. Eddig tehát úgy állunk, hogy a D-vitamin-pótlással elkerülhetjük a rossz kedvet és a fertőzéseket. Miben segíthet még?

Cukorbetegség

A terhesség során is hozzájárulhat mind az anya, mind a magzat egészségéhez. Ugyanis, hogy csak egy tényt említsünk, a
terhesség alatti D-vitamin-hiány fokozza a kisgyermekkori 1-es típusú cukorbetegség kockázatát, így a várandós nők és az
újszülöttek megfelelő D-vitamin-ellátottságával hozzájárulhatunk a gyermekek későbbi egészségéhez is. A korai években is fontos a megfelelő D-vitamin-bevitel, ugyanis megfigyelések szerint a kívánt D-vitamin-szint elérése gyermekkorban akár 78%-kal is képescsökkenteni az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét, a hiánypedig növeli a rizikót.
A vizsgálatok alapján úgy tűnik, a felnőttkori D-vitamin-hiány a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát növeli, ezért is
érdemes észben tartani a D-vitamin-pótlást.Érdemes átgondolni, hogy volt-e a családban cukorbeteg, hordozunk-e túlsúlyt
vagy diagnosztizáltak-e már inzulinrezisztenciát. Ezek sajnos meglehetősen gyakori állapotok, ezért érdemes ezekhez igazítani a D-vitamin-bevitelt is az életmódbeli változtatások mellett.

 

Tudtad , hogy egy friss magyar klinikai kutatás szerint a lakosság 95%-a D-vitamin-hiányos tél végére? A Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja idén áprilisban mérte fel a felnőtt lakosság D-vitamin-szintjét. A kutatás nem, életkor és lakóhely szerint is reprezentatív, az első ilyen a világon. Az adatok aláhúzzák az orvosszakmai szervezet ajánlását, amely szerint a D-vitamin pótlására feltétlenül szükség van az őszi-téli hónapokban.

 

Forrás Calinews