MENU

Strong Bones 100 - kalcium magnézium


Ár: 7 835 Ft
Kosárba

 

Strong Bones

CaliVita International

100 kapszula

 

Az ép és erős csontokért


Vázrendszerünk szilárdságának egyik alapvető faktora csontjaink ásványianyag-tartalma.

A csontok hosszirányú növekedésének befejeztével még mindig sokat tehetünk azok erősségéért, hisz a mineralizáció (azaz „csontépülés") a harmincas éveink végéig is eltarthat. Természetesen ezután sem szabad elfeledkezni ezen anyagok megfelelő beviteléről, hisz ezenkívül még számos más fontos élettani folyamat részeit képezik.

 

A készítmény két aktív komponense a kalcium és a magnézium.

 

Testsúlyunk kb. 2%-át szervezetünk kalciumtartalma adja. A kalcium kb. 99%-a a csontokban és a fogakban található, azok normál szerkezetének fenntartásához szükséges. Fontos szerepe van még az egészséges izomműködésben, az idegrendszer működésében, illetve egyik fontos eleme a véralvadás normál folyamatának is.

 

FIGYELEM!

  • Tartós, nagy mennyiségű kalciumbevitel esetén kérje ki orvosa véleményét! Kis mennyiségű D-vitamin fokozza a kalcium felszívódását.
  • A dohányzás, kávé, tea, valamint a magas rostbevitel, illetve egyes növényekben (pl. sóska, rebarbara) található oxálsav, fitin a kalcium felszívódását gátolhatják. A magas fehérjefogyasztás a vesén át történő kalcium-kiválasztást fokozza.

 

A magnézium a negyedik leggyakoribb elem az emberi testben. Legnagyobb része a csontokban (~60%) és az izomzatban (~30%) található, de megtalálható a sejtek közötti térben, illetve magukban a sejtekben is. Nélkülözhetetlen a csontok és a fogak normál szerkezetének fenntartásához, fontos szerepet játszik az idegrendszer és az izmok normális működésében. Elengedhetetlen faktora a szervezet bizonyos energiatermelő folyamatainak, részt vesz a fehérjék szintézisében, szerepet játszik a normál sejtosztódási folyamatokban, valamint a szervezet kálium-nátrium egyensúlyának fenntartásának egyik fontos faktora.

 

FIGYELEM!

  • Túl nagy mennyiségű magnézium bevitele hosszabb távon nem javasolt.
  • A kalcium és a magnézium aránya tapasztalatok szerint 2:1 kell hogy legyen. A korszerű készítmények, mint például a Strong Bones, e két makroelemet együtt és ilyen arányban tartalmazzák.
  • A kalcium és a magnézium akkor tud a legkönnyebben felszívódni és hasznosulni, ha a készítmény, amit szedünk, e két makroelemet kelát, azaz szerves kötésű formában tartalmazza.

Strong Bones

 

 

 

A kalcium és a csontozatunk
teljes cikk elolvasása

 

A kálcium az egyik legfontosabb makroelem. A szervezet ásványianyag-tartalmának 47%-át teszi ki, a felnőtt ember testtömegének 1,5%-át adja. Mennyisége férfiaknál 950-1300 g körül, nőknél 770-920 g körül mozog.

 

A test kálciumtartalmának 99%-a a csontokban és fogakban található, így ezek egyfajta biztonsági raktárként is szolgálnak.

 

A kálciumkoncentráció fenntartása a szervezet különböző régióiban igen szűk határok között történő, szabályozott folyamat eredménye. A vérszérum kálciumszintje is szűk mozgásteret kap: 2,2-2,65 mmol/1 között kell lennie.

A kálcium a bélrendszerből kétféle mechanizmus útján szívódik fel: aktív, illetve passzív módon. Aktív transzport során legfeljebb 400 mg tud felszívódni, ugyanakkor 200 mg naponta vissza is jut a bélbe, így összességében ilyen módon csak 200 mg hasznosulhat. A kálcium bélből történő felszívódását a béltartalom összetevői is befolyásolják. A tejcukor a hasznosulást növeli - feltéve, ha nem tartoznak a tejcukor-érzékeny emberek közé. A többszöri étkezés szintén jobb hasznosulást tesz lehetővé, mint az egyszeri „túltáplálkozás".

 

Gátolja viszont a kálcium felszívódását:

 

  • a nyers gabonák és hüvelyesekben található fitátok,

  • egyes növényekben lévő oxalátok, amelyek komplexet hozznak létre,

  • többszörösen telítetlen zsírsavak, ún. szappanokat hozznak létre a bélben, így gátolják a felszívódást,

  • ezenkívül a nagyarányú foszforbevitel is a kálciumhasznosulás ellen hat.

Az egészségesen működő bélrendszer az elfogyasztott kálcium 30-35%-át szívja fel a vékonybélből. A vérből történő kiválasztódása során a kálcium a vesében választódik ki. Mindezekből adódóan stabil csontállomány csak egészséges bélrendszer és veseműködés mellett képzelhető el, mivel az előbbi a jó felszívódásban, az utóbbi a visszatartásban játszik szerepet.

 

A kálciumparadoxon

 

A kálcium-anyagcsere egyik legfontosabb szereplője maga a csontrendszer. A csontszövet a vérből veszi fel a számára szükséges építőelemek, és szükség szerint oda adja le a vérben lévő szabályzók által „megrendelt" kálciumot is. Amennyiben a helytelen vagy hiányos táplálkozásból adódóan a vér kálciumszintje ingadozni kezd, a csontokban több kálciumot kell leadniuk, mint amennyit felvesznek, így e fontos építőelem lassan kiáramlik a csontszövetekből.

 

A felmérések azonban rámutattak, hogy a magyar lakosság esetében a szakemberek által javasolt kálciummennyiség (800-1200 mg) háromnegyed része (600-900 mg) bejut a szervezetbe a táplálékkal, ill. a kiegészítőkkel. Tény, hogy az étrend kálciumtartalmának növelése egyes esetekben javítja a csontanyagcsere egyensúlyát, mégis úgy tűnik, hogy még elégséges vagy ahhoz közeli kálciumbevitel mellett is kialakulhat súlyos csontritkulás.

 

Sok vizsgálatot folytattak olyan populációk körében, amelyeknél nagyon különböző volt a kálciumfelvétel szintje, mégsem tudtak különbséget felfedezni a csontszilárdság között. Mintegy ötven éve ismert, hogy alacsony kálciumbevitel esetében a bélrendszer megnöveli az elfogyasztott táplálékból megkötött kálcium mennyiséget, így ugyanannyit tud felszívni, mint bőséges kálciumbevitel mellett.

 

A szakemberek ekkor elismerték, hogy az alacsony kálciumfelvételt lehetővé tevő étrend nem áll kapcsolatban a csontritkulás kifejlődésével. A kutatók azonban nem álltak meg itt, hanem tovább vizsgálódtak, és még hajmeresztőbb felmérésekre jutottak.

 

Megállapítottak, hogy a fogszuvasodás előfordulásának esélye alapvetően alacsonyabb az olyan közösségekben, amelyeknél a kálciumbevitel alacsony, míg a nagyobb kálciumtartalmú étrenden élő nyugati államokban a fogszuvasodás igen gyakori. Eszerint nem elsősorban a kálciumbeviteltől, hanem a bélrendszer állapotától és a D-vitamin-beviteltől függ a kálcium-anyagcsere.

 

Mindez alátámasztja az újabb megfigyelés, miszerint egy dél-amerikai városban a 67-94 éveseknél a csontritkulás gyakorisága lényegesen kisebb, mint az ugyanilyen korú észak-amerikaiaké, annak ellenére, hogy az előbbi helyen a napi kálcium-bevitel jóval kevesebb, mint az átlagos amerikai étrendben.

A korábbiakban említett kutatások teljesen új oldalról közelítik meg a kálcium-anyagcsere kérdését. A szakmai anyagok tudományosan eredményeit azonban általában nem publikálhatják, mivel ütközik az osteoporosis mai szemléletével.

Nem az első, és bizonyára nem is az utolsó eset, hogy tudományosan igazolt, de az általános szemlélettel és a bevett gyakorlattal konfrontálódó alapigazságokat a szőnyeg alá söpörnek.

 

A szakmai viták eredményeként a WHO elvette, hogy egyértelmű, mindenki számára betartandó kálciumbeviteli értékekekt határozzanak meg, sőt elfogadták, hogy a bélrendszeri abszorpció kompenzációs képessége még 260-300 mg/nap kálciumbeviteli értéknél is hatékony és eredményes.

 

Ma tehát ismét a kálciumbevitel növelését sürgetik lépten-nyomon, jóllehet ez a hipotézis húsz-harminc éve gyakorlatilag megdőlt. A közhiedelemmel ellentétben tehát elsősorban nem a kálcium okozza a csontritkulást. Másképpen fogalmazva: az egyes esetekben tapasztalható kisebb mértékű kálciumbevitel nem ad magyarázatot a néma járvány népbetegségszerű terjedési sebességi. A csontok szilárdságát és tömegét nem elsősorban az elfogyasztott, hanem a felszívódó és csontba beépülő kálcium mennyisége határozza meg.

 

Forrás: Tóth Gábor: Ne veszítsd el a csontjaidat. Pilis-Vet Kiadó. 2005

 

Allergia, a modern civilizáció járványa
teljes cikk elolvasása

 

 

Allergia télen-nyáron

 

Állatszőr, házi por, penészgomba, liszt, cement, élelmiszer, légszennyező anyagok, vegyi anyagok, gyógyszerek vagy pollen? Vajon melyik bűnös, ha kora tavasztól októberig ki sem látunk a zsebkendőnk mögül?

Orrunk, nyálkahártyánk, szemünk duzzadt. Szemviszketés, gyakori tüsszögés, száraz, gyakran rohamszerű köhögés, fulladás, légszomj és vérnyomáscsökkenés, néha rosszullét és hányás...

Akit az allergia egyszer utolért, az már soha sem szabadul a kellemetlen tünetektől. Vagy mégis?

 

Allergia, mint immundefekt

 

Az allergia a szervezet védekező rendszerének kóros túlműködése,túlérzékenységi reakció.

Immunrendszerünk védelmet biztosít a szervezetet veszélyeztető kórokozókkal és káros környezeti hatásokkal szemben. Egy bizonyos pontot túllépve azonban az ártalmas, testidegen anyagok túlterhelik ezt a védőbástyát.

Az allergiás folyamat lényege a szervezet immunrendszerének téves riasztása. A kórokozók felismerésére és elpusztítására hivatott immunrendszer normális esetben képes megkülönböztetni egymástól a szervezetre ártalmatlan anyagot és a betolakodót.

Túlterheltség esetén azonban ezeket félreértelmezi, és túlzott reakciót indít el a bennünket körülvevő "szokványos" anyagokkal szemben is. Ennek a folyamatnak köszönhetően az immunrendszer kémiai reakciói okozzák az allergia tüneteit.

 

Allergia dömping

 

Az allergia, hasonlóan a legtöbb megbetegedéshez, nem velünk született, de az allergiára való hajlam örökölhető.

Az allergiák különböző eredetűek lehetnek az allergiát kiváltó allergéntől függően. Beszélünk pollen, por, rovarcsípés, fém, fogászati, kémiai-anyagok okozta, vagy élelmiszer allergiáról is.

Sőt, tulajdonképpen minden, a szervezet számára idegen anyag válthat ki allergiás tüneteket.

Az allergia gyűjtőfogalom, az immunrendszer megbetegedését jelzi. Az alapján, hogy ez hogyan jelentkezik a betegnél, beszélhetünk különböző allergiafajtákról, mint asztma, szénanátha, ekcéma, csalánkiütés, anafilaxia és még sorolhatnánk.

 

Allergia teszt

 

z allergiák sokfélesége miatt a tünetek is igen sokfélék lehetnek. A bőrön csalánkiütések vagy sömör jelenhet meg az allergénnel való érintkezés után.

A pollenallergiákra jellemző a szem kötőhártyájának gyulladása, szemviszketés és erős könnyezés, orr és garatviszketés, állandó tüsszögés, vízszerű orrfolyás vagy orrdugulás.

Az allergiától szenvedők immunrendszere fokozottan működik, így egy allergiás időszak különösen kimerítő lehet.ekcéma és asztma. Állandó fejfájással, alvási zavarokkal és szinte állandó rossz közérzettel. A nem kezelt allergia azonban hosszabb távon sokkal komolyabb problémákat is okozhat. Ilyenek az arcüreg-, középfül-, és torokgyulladás,

 

Keresztreakciók

 

Ha a különböző allergiás reakciók csak bizonyos allergének együttes jelenlétével okoznak tüneteket, akkor keresztreakcióról beszélünk.

A kora tavaszi fapollenek kiválthatnak alma, körte, mogyoró, dió és barack érzékenységet.


A nyári füvekre a zeller, ánizs, petrezselyem, lestyán, sárgarépa, édeskömény, kapor és a méz.


Az őszi pollenek esetében pedig a dinnye, a tök és az uborka adhat kellemetlen keresztreakciót.

 

Ha allergiás tüneteket tapasztalunk magunkon, tanácsos szakorvoshoz fordulni, aki a megfelelő tesztekkel segíthet felderíteni az elkerülendő allergéneket, és hormonkészítményekkel segít majd enyhíteni a kialakult tüneteket.

 

Szénanátha, asztma

 

Amikor az allergiás reakció a tüdő légszöveteit, a légzőszerveket, az orr- és arcüreget terheli, akkor a szervezet oxigénszintjének emelése lehet a segítségünkre.

A vér oxigénszintjének növelése minden allergiás reakció mértékét csökkenti, hiszen az oxigén nem csak a légzési nehézségekből adódó tüneteket enyhíti, de bizonyos fokig semlegesíti az allergéneket is. A rendszeres testmozgás ezért rendkívül kedvezően hat az allergiás tünetek enyhítésére.

 

Az oxigénpótlás nehézsége az, hogy ugyan a városban tesszük tönkre a szervezetünket, de a természetben jelentkeznek az allergiás tünetek. Így az oxigéndús levegő általában allergéndús levegőt is jelent egyúttal.

 

Az oxigén pótlására azonban más lehetőség is van, például az oxigénben gazdag ionizált lúgos víz fogyasztása. A vízben az ionizálás során az oxigén aránya jelentősen megnő a hidrogénhez képest. Ezért az eredmény egy könnyen felszívódó, gazdag oxigénforrás, mely duplája is lehet a csapvízben vagy palackozott vízben található oxigén mennyiségének.

 

Az ionizált lúgos vízben nagy mennyiségben találhatók negatív töltésű hidroxil ionok (OH-), melyek hatásos antioxidánsként működnek szervezetünkben. Ezek az antioxidánsok megtalálják és semlegesítik a pozitív töltésű szabadgyököket és allergéneket.

 

Szeretnék bővebben olvasni az ionizált, lúgos vízről >>>

 

Csalánkiütés, bélgyulladás

 

Ha az allergének az ételeinkkel kerülnek a szervezetünkbe, akkor gyakran jelentkezik a bőrön csalánkiütés, vagy rejtettebb, de annál kellemetlenebb tünetként bélgyulladás, és a vele járó emésztőrendszeri rendellenességek.

 

Ebben az esetben az emésztőrendszer megtisztítása és a természetes bélflóra helyreállítása a cél, természetesen az allergének elkerülése mellett. Ez utóbbi gyakran nehézségekbe ütközik, hiszen tejre, tojásra, lisztre és szinte bármilyen élelmiszerre vagy élelmiszer adalékanyagra kialakulhat allergia. A bélflóra helyreállításában az élőflórás joghurtok rendszeres napi fogyasztása segíthet.

 

Sajnos, egyre nehezebb valóban élőflórát tartalmazó joghurthoz hozzájutni. Az élő acidophilus pótlására az AC-Zymes nevű készítmény kínál lehetőséget.

 

Kattintson ide, és olvasson bővebben a barátságos bélbaktériumról.>>>

 

 

 

Ekcéma


Az ekcéma egy idegi eredetű, vagy másként stressz alapú bőrgyulladás. Kezelése a stressz faktorok kiiktatásával és a felhalmozódott feszültség levezetésével lehetséges.

Kezelésében kiemelt helyen van a jóga, a meditáció, a mozgás, a masszázs és az alvás, vagyis minden olyan tevékenység, amely segít megszabadulni a felgyülemlett feszültségtől.

 

A stressz leküzdésében a különböző feszültségoldó teák és a Rhodiola rosea adaptogén gyógynövény alkalmazása nyújthat segítséget, illetve a bőr elváltozásaira is kiválóan alkalmazható, rendkívül magas antioxidáns tartalmú mangosztán. Mindkettő enyhíti az allergiás tünetek.

 

Szeretnék Bővebben olvasni a Rhodiola Roseáról >>>

 

Alternatív allergia terápiák

 

A holisztikus szemléletű alternatív terápiák az immunrendszer támogatásával igyekeznek a tüneteket csökkenteni, és a szervezet természetes egyensúlyát helyreállítani.

 

A tünetek enyhítésére kiegészítő lehetőséget kínál a változatos, vitaminokban és antioxidánsokban bővelkedő étrend is. Különösen fontos a C- és E-vitamin, kalcium, magnézium, omega 3 zsírsavak és a bioflavonoidokkasvirág, a hársfa, a legyezőfű, a csipkebogyó tea fogyasztása. megfelelő mennyiségű fogyasztása.

 

Hatékonyan alkalmazható az akupunktúra, a homeopátia és különböző gyógynövényes táplálék kiegészítők, illetve nyomelemek, vitaminok, antioxidánsok és bioflavonoidok pótlása.

 

Napjainkra ezek mindegyike elfogadott módszernek számít, már csak az a kérdés, hogy melyiket mikor kell, vagy lehet sikerrel alkalmazni? Nézzük tehát, melyek azok a természetes lehetőségek, amelyek segíthetnek helyreállítani az egészséges egyensúlyt..

 

Az immunrendszer helyreállítása

 

A stressz erőteljesen elnyomja az immunrendszert, tönkreteszi a különböző támadásokkal szembeni ellenálló képességet. Ráadásul csökkenti az immuntoleranciát a szervezet saját antigénjei iránt.

 

A csökkent immuntolerancia automatikus velejárója az allergia, hiszen védekező rendszerünk nem ismeri fel, hogy mi ártalmas szervezetünkre. Minél régebb óta tapasztal allergiás tüneteket, annál több, korábban ártalmatlan anyaggal szemben is kialakul az allergia. Ráadásul stresszes életvitelünkkel tovább rontjuk esélyeinket.

 

A növekvő stressz és a csökkent immunitás tökéletes ellenszere a Rhodiola rosea, mint különleges adaptogén gyógynövény. Egyik legfontosabb szerepe, hogy visszaállítja a szervezet egyensúlyát. Ha ez a helyreál, az immunsejtek is helyesen működnek. Kattintson ide, és olvasson bővebben a Rhodiola Roseáról.

###TERMEKEK###

Természet fegyvere

 

Egy hazánkban még szinte ismeretlen, rendkívül finom trópusi gyümölcsből, a mangosztánból készült ital fogyasztása hozhat még meglepő eredményeket.

Gyümölcsének héjában a kutatók egy olyan anyagot találtak, amely kiegyensúlyozza a prosztaglandin E szintézisét és a hisztamin felszabadulását. Ez a két folyamat többek között az allergiás reakciók velejárója is.

A mangosztán nem csak az allergiás tünetek enyhítésében különleges, de rendkívüli antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Korábban az aszalt szilvát ismertük legerősebb antioxidánsként (5.770 ORAC-érték), de a mangosztán minimum háromszor erősebb antioxidáns erővel bír (17.000 - 24.000 ORAC-érték).

Ennek a hihetetlen mértékű természetes antioxidáns összetételének köszönhető, hogy a mangosztán hatékony immunrendszer-erősítő. Kattintson ide, és olvasson bővebben az istenek gyümölcséről, az egyedülálló mangosztánról.

 

17 indok, hogy miért fogyasszunk mangosztán alapú italt>>>

 

Gyermekallergiák

 

Semmi sem rosszabb, mint a tehetetlenség, ha kisgyermekünk allergiáját szeretnénk elviselhetőbbé tenni.

A legnagyobb problémát a hatalmas tabletták lenyelése és azok mellékhatása szokta okozni.

Viszont piciknek is kiváló megoldást jelent a mangosztánból készült ZenThonic gyümölcslé koncentrátum. Rendkívül finom ízének köszönhetően nem ütközünk ellenállásba a gyermekek részéről sem.

 

 

Biorezonanciával is lehet

 

Napjainkban egyre több helyen és különböző formákban alkalmazzák a biorezonanciát a diagnosztizálásban és terápiás eszközként egyaránt.

Az allergiás reakciók enyhítésében és az immunrendszer megerősítésében nagyon jó eredményekről számolhatnak be a különböző biorezonanciás gyógymódok.

 

A BioHarmonex, az otthoni biorezonancia terápia ideális eszköze is jól alkalmazható az allergiás reakciók csökkentésében. Az immunrendszer erősítésében az Immun és az Örökifjú programok, a stressz eredetű allergiák esetében pedig a Lazítás és az Idegek programok lehetnek a segítségünkre.

 

Célszerű az Emésztés, a Légzés és a Méregtelenítő programok futtatása, illetve a bőrszövet elváltozásainál a Bőr és Vese programok használata. Általános harmonizálás esetén pedig a Bioritmus és a Meridián programokat indítsa el. Az apróságok kezelésében pedig válassza a Gyermek programot.

 

A biorezonancia terápia jó hatással van az öröklött és a szerzett immunitásra is, valamint a szervezet regenerációs képességére. Használatával fokozható a táplálék kiegészítők és gyógyszerek hatása.

 

Szeretnék többet tudni a biorezonanciáról >>>

 

Allergiamentesen

 

Az egész életet burokban leélni szinte lehetetlen. Ha szeretne megszabadulni az allergiától, akkor az első helyen az allergének azonosítása és életteréből való kiszűrése áll.

Ezután meg kell találnia azokat az Önnek leginkább megfelelő módszereket, amelyek segítségére lehetnek, hogy az immunrendszere újra helyesen működhessen.

 

Kezdje azzal, hogy a még nem allergizáló, de sok bioflavonoid tartalmú és antioxidáns hatású zöldségekből és gyümölcsökből fogyasszon minél többet, ha csak teheti nyers formában. Ha ezzel egy időben csökkenti a "műanyag" élelmiszerek fogyasztását, akkor máris nagyon sokat segített az immunrendszerének.

 

A helyesen megválasztott táplálék-kiegészítőknek köszönhetően pedig könnyebben fogja viselni az allergiás időszakokat.

 

 

 

A csontépítő
teljes cikk elolvasása

 

Világunk folyamatosan változik. A gyors fejlődés, a tudományos és technikai újdonságok bennünket is arra ösztönöznek, hogy a lehető leghatékonyabbá tegyük termékeinket. A CaliVita lépést tart a fejlődéssel. Tagjaink kérésének is megfelelve a jól ismert és kedvelt Strong Bones készítményt továbbfejlesztetve bővítjük termékpalettánkat.

 

A Strong Bones Plus kalcium és magnézium mellett D3-vitamint is tartalmaz >>>

 

Köztudott, hogy szervezetünknek szüksége van a kalciumra és magnéziumra az egészséges csontok és erős fogak felépítéséhez, fenntartásához. Vizsgálatok azt mutatják, hogy a kalcium különösen a D-vitaminnal kombinálva segíthet megelőzni a csontok leépülését. Ha étrendjében nem szerepel elegendő kalcium, hasznos lehet kalcium tartalmú étrend-kiegészítő készítmény alkalmazása.

 

Összegyűjtöttük a csontok szerkezetének egészséges fenntartásával kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket, melyeket Prof. MUDr. Miloslav Janovec Dr. Sc. ortopéd szakorvos válaszolt meg.

 

- Mi befolyásolhatja a csontok egészséges szerkezetét, illetve ennek megtartását?

 

- A csontok törékenységének kockázatát növelheti a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a feketekávé, illetve olyan italok fogyasztása, melyek nagyobb mennyiségben tartalmaznak foszfátokat (pl. a kóla). Hasonló hatása lehet az alultápláltságnak, a fehérjehiányos étrendnek, valamint a mozgásszegény életmódnak. Ha ez tartósan fennáll, továbbá egyéb (pl. hormonális) tényezők is hosszabb ideig közrejátszanak, kialakulhat a ma már népbetegségként számon tartott csontritkulás (osteoporosis).

 

- Milyen tünetei vannak a csontritkulásnak (osteoporosis)?

 

- Az osteoporosis fájdalommentes és nem jár specifikus külsőleges tünetekkel. Azonban már egy csonttörés vagy repedés is figyelmeztető jel lehet, és megfelelő alkalom arra, hogy kivizsgáltassuk magunkat egy osteoporosis megelőzésében és kezelésében jártas kezelőorvossal.

 

- Hogyan előzhető meg az osteoporosis kialakulása?

 

- Az osteoporosis prevenciójával és kezelésével kapcsolatos legújabb irányelvek szerint a rendszeres kalcium- és D3-vitamin-fogyasztás alapvető fontosságú. A kalcium nem szívódik fel, ha a testben nincs elegendő mennyiségű D-vitamin, melynek hiánya nagyon gyakori például idősebb embereknél. Ugyanis a bőr D-vitamint generáló kapacitása a korral jelentősen csökken, ugyanakkor kevés olyan táplálék létezik, amely D-vitamint tartalmaz.

 

- Szinte kizárólag női betegségnek tartják a csontritkulást. Mennyiben igaz ez?

 

- Nem csupán a nők, hanem a férfiak is szenvedhetnek csontritkulásban, bár az osteoporosisos férfibetegek száma valóban kevesebb. Általánosságban azt lehet mondani, hogy 3 osteoporosisban szenvedő nőre 1 osteoporosisos férfi jut.

 

- Mit ajánlana az osteoporosis megelőzésére?

 

- Az osteoporosis leghatékonyabb megelőzési módszere a kiegyensúlyozott, változatos, kalciumban, magnéziumban gazdag étrend, illetve az aktív életmód. Sajnos ismerünk olyan élethelyzeteket, amikor ez nem kivitelezhető (pl. laktózintolerancia, szigorú, hosszan tartó fogyókúrák, illetve a változó kor utáni időszak, amikor elsősorban hormonális változások miatt csökkenhet a csontállomány). Ilyenkor érdemes jó minőségű étrend-kiegészítő készítményt választani. Ebben az évben vezeti be a CaliVita Strong Bones nevű készítményének D-vitaminnal kiegészített, továbbfejlesztett változatát, a Strong Bones Plus-t. A Strong Bones Plus kalciumot, magnéziumot és D3-vitamint tartalmaz, amely teljesen megfelel az általános, korszerű osteoporosis-prevencióval, illetve -kezeléssel szemben támasztott követelményeknek.

 

- Hogyan kell a Strong Bones Plus-t alkalmazni?

 

- A Strong Bones Plus 500 mg kalciumot tartalmaz egy kapszulában, így ebből a termékből prevenciós célokra naponta két kapszulát ajánlok bevenni, illetve, ahogyan az orvos ajánlja. Az osteoporosis kezelésének kiegészítésére pedig rendszeres, megszakítás nélküli alkalmazását ajánlom. Az osteoporosis kezelése hasonló a magas vérnyomás kezeléséhez, amit soha nem lehet abbahagyni, mert az a vérnyomás ismételt emelkedését okozná. Ugyanez érvényes az osteoporosis kezelésére is.

 

FIGYELEM!
·        A készítmény nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet, az egészséges életmódot, valamint az orvos által előírt kezelést. Panaszok esetén minden esetben kérje ki orvosa véleményét!

 

Csontritkulás megelőzhető vagy az időskor természetes velejárója?

A csúcscsonttömeget, ha úgy tetszik, azt az állapotot, amibôl késôbb gazdálkodhatunk, nagyjából 25 éves korra érjük el. Ez a csonttömeg pár évig stagnál, majd csökkenni kezd. Már azzal sokat teszünk egészségünkért, ha a lehetô legmagasabb csúcscsonttömeget érjük el...

teljes cikk elolvasása

A csontjaink mindennap változnak, épülnek, ahogy a környezeti hatások megkívánják vagy éppen kiváltják. A hízás, fogyás, aktív sport vagy passzivitás, mind más csontszerkezetet igényel, ennek megfelelôen aktív épülés vagy átalakulás zajlik csontjainkban.
A csúcscsonttömeget, ha úgy tetszik, azt az állapotot, amibôl késôbb gazdálkodhatunk, nagyjából 25 éves korra érjük el. Ez a csonttömeg pár évig stagnál, majd csökkenni kezd. Már azzal sokat teszünk egészségünkért, ha a lehetô legmagasabb csúcscsonttömeget érjük el.
A csontépülésért felelôs sejtek, az ún. osteoblastok és a lebontást végzô ún. osteoclastok normális esetben 25 éves korig egyensúlyban mûködnek. De mûködésüket a fentebb említetteken kívül különbözô hormonok, gyógyszerek is befolyásolhatják. Az ösztrogének, azaz a nôi nemi hormonok mérséklik a csont lebontását végzô sejtek aktivitását. Éppen ezért érinti a betegség jellemzôen a változó korban lévô nôket, ugyanis ekkor az ösztrogének termelése csökken.

Emellett azok is veszélyeztetettek, akiknek a családi kórtörténetében már elôfordult a csontritkulás, netán kénytelenek hosszú távon olyan gyógyszert szedni, amelynek tartós szedése növeli a probléma kialakulásának kockázatát. A kortikoszteroidok, melyeket gyulladásgátló hatásuk miatt alkalmaznak például autoimmun betegségekben, csökkentik a kalcium felszívódását a vékonybélben, miközben fokozzák azok kiürülését. A savcsökkentô hatású protonpumpagátlók rendszeres szedése is elôsegítheti a csontritkulás kialakulását.
Tovább növelik a kockázatot az életmódbeli hibák: a dohányzás, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás alkoholfogyasztás, a túl sok, foszforsavban gazdag üdítô fogyasztása, a mozgásszegény élet.

Az alábbi tanácsok figyelembevételével azonban csökkenthetjük az osteoporosis kialakulásának mértékét.

 Kiemelt szerepe van a megfelelô kalcium-, magnézium- és D-vitamin-bevitelnek, melybôl sokan a szükséges mennyiségnek csak egy részét juttatják be szervezetükbe, holott naponta fél liter tej a napi kalciumszükséglet akár egészét is fedezheti. A hatékonyabb felszívódás érdekében célszerû ezt az adagot a nap folyamán kisebb mennyiségekre elosztva meginni. Emellett ügyeljünk arra, hogy mindennap együnk magnéziumban gazdag ételeket: zöldségféléket, gabonaféléket, tejtermékeket. D-vitamin-szükségletünket máj, tojás, tej és tejtermékek fogyasztásával fedezhetjük, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a D-vitamint a szervezetünk is elô tudja állítani napsugárzás hatására. Emellett hasonlóan fontos a rendszeres fizikai aktivitás. Legyen ez akár napi fél óra közepes tempójú séta vagy komolyabb sport, a hangsúly a rendszerességen és a mozgás jellegén van. A csontépülést leginkább a gravitáció ellen ható mozgások szolgálják, mint például a futás.
Sokan azonban nem tudják fedezni a szükségletüket, például laktóz- vagy tejfehérjeérzékenységük vagy rendszertelen étkezéseik miatt. Ilyenkor segíthetnek az étrend-kiegészítôk, melyek mai tudásunk szerint a legjobban hasznosuló, szerves formájában tartalmazzák a kalciumot. A korszerû készítmények esetében a gyártó azt is szem elôtt tartja, hogy a felszívódás akkor a leghatékonyabb, ha a kalcium mellé 2:1 arányban biztosított a magnézium is. Napfényhiányos idôszakokban emellett célszerû a D-vitamin pótlása is, a legkorszerûbb termékek már ilyen komplex összetétellel segítik mindennapjainkat. Ha Ön is figyel a megfelelô étkezésre és életmódra, máris tett azért, hogy idôs éveit fittebben és egészségesebben élje meg.


Kosárba Ár: 7 835 Ft

Összetétel:
300 mg
150 mg