MENU

A Feketebodzáról

A feketebodzát valószínûleg mindenki ismeri, hiszen egész Európában nagyon elterjedt. Virágzatát számos országban elôszeretettel használják fel szörpként, azt viszont kevesen tudják, hogy megfelelô elôkészítés mellett termése is fogyasztható, sôt, jótékony hatása is lehet szervezetünkre.
A népi gyógyászatban már hosszú idô óta alkalmazzák elsôsorban megfázás, köhögés esetén, valamint az emésztés javítására. Az utóbbi idôben a tengerentúlon újra hihetetlen népszerûségnek örvend, különösen a téli idôszakban és extrém testi-szellemi terhelés, igénybevétel esetén az év bármely szakaszában. Mindez annak köszönhetô, hogy számos hasznos anyagot magas koncentrációban tartalmaz, többek között flavonoidokat (kvercetin, rutin), A- és C-vitamint, gyümölcssavakat, valamint különféle glikozidokat, melyek amellett, hogy többségük erôs antioxidáns hatással bír, immunrendszerttámogató, öregedést gátló és általános közérzetjavító hatásúak.

A készítmény másik fô összetevôje egy olyan gyógynövénykivonatkeverék, melynek két összetevôjét már évszázadok (ha nem évezredek) óta elôszeretettel használja a népi gyógyászat. Az echinacea az egyik legismertebb gyógynövény, mely Észak-Amerika füves síkságairól származik. Az indiánok megfázás, sérülések, sôt még kígyómarás esetén is alkalmazták, mind külsôleg, mind belsôleg. Az astragalus ugyanilyen népszerû a kínai orvoslásban, hosszú idôk óta az életenergia (chi) egyik fô erôsítôjeként, valamint vitalizálóként tekintenek rá. A készítményt a gyógynövények mellett C-vitaminnal és cinkkel is kiegészítettük, mely kombináció szintén régóta ismert immunerôsítô hatásáról.