MENU

A fiatalok 53%-a gondolt már rá...

 

A napokban egy megdöbbentő statisztikai adat látott napvilágot hazánkban.

Az Európai Unió tagállamaiban a fiatalkorúak esetében a második leggyakoribb halálok az öngyilkosság!

A fiatalok 33%-a már gondolt rá. 17%-a egy éven belül foglalkozott a gondolattal és 7% (!) már meg is próbálta!

 

A probléma olyannyira égető, hogy az Európa Tanács is foglalkozott a kérdéssel, és elfogadott egy határozatot, amelyben felszólítják a tagállamokat a probléma kiemelt kezelésére, hiszen a fejlett országokban a fiatal korban véget ért élet második leggyakoribb oka az önpusztítás. Azt gondolhatjuk, hogy a mi családunkat nem érheti ilyen csapás, pedig sajnos ez nem így van.Hiszen az öngyilkosság nem egyfajta különös betegség, nincsenek öngyilkos típusok vagy személyiségek. Az öngyilkosság egy út tragikus, de elkerülhető vége. Bárki juthat olyan állapotba, ahol az önpusztítás közeli, szinte kézzelfogható veszéllyé válik.   Nincs az öngyilkosságra immunis ember!


Ahhoz viszont, hogy ez az állapot bekövetkezzen, sok tényező pillanatnyi kedvezőtlen, tragikus együttállása szükséges. E tényezők nem egyik napról a másikra jelennek meg, hosszú ideje lappanghatnak a háttérben, és legtöbbjük felismeréséhez nincs szükség szakemberre, mi is tudunk segíteni. Meg tudjuk tehát védeni családunkat, barátainkat.

 

2006 júniusában meghökkentő közlemény látott napvilágot a „Journal of American Psychiatry" nevű szaklapban, a világ egyik legrangosabb pszichiátriai folyóiratában.     

A kolumbiai egyetem ambulanciáján két éven át kísértek figyelemmel 33 depressziós beteget, vizsgálva, hogy a klinikára kerülésük időpontjában a vérükben kimutatott Omega-3 és Omega-6 zsírsavak aránya alapján a „magas Omega-3 szintű", illetve az „alacsony Omega-3 szintű" csoportokba sorolás címén előrejelezhető-e az esetlegesen bekövetkező öngyilkosság.

 

A vizsgálat ideje alatt 7 öngyilkossági esemény következett be, melyből 5 kísérlet, 2 pedig végzetes erejű volt! 6 alkalommal volt megfigyelhető, hogy az „alacsony Omega-3 szintű csoportba" besoroltak esetében következett be ez az esemény. Minek után a vér omega-3 tartalma a klasszikusnak számító öngyilkossági rizikófaktoroknál is (mániás-depresszió, korábbi öngyilkossági kísérlet) pontosabban előrejelezte a veszélyt, a vizsgálat vezetői úgy vélik, hogy az Omega-3 kiegészítő és preventív alkalmazása fontos szerepet játszhat a jövőben az öngyilkosságok megelőzésében.


  Eszkimók - Egészségesebb szívvel...   

 

 

 

 Már 40-50 éve felfigyeltek arra is, hogy az eszkimóknál lényegesen kisebb a szív-érrendszeri betegségek előfordulása és az ebből eredő halálozás, mint a fejlett ipari társadalmakban. Ezt a táplálkozási szokásokkal, a magas halfogyasztással hozták összefüggésbe, ami a sejtmembránok foszfolipid összetételének elemzésével vizsgálható.   A halhúsban a zsír többszörösen telítetlen zsírsavakat, nagy mennyiségben Omega-3 zsírsavat tartalmaz.

 

Ezek eltérnek azoktól a szintén többszörösen telítetlen zsírsavaktól, amelyek a növényi olajokban vannak (Omega-6 zsírsavak), és szervezetre gyakorolt hatásuk is különböző. A két leghatékonyabb Omega-3 zsírsav,nagy mennyiségben megtalálható a lazacban, a pisztrángban, a makrélában és a tonhalban is.

 

  Az ősember élelme, kontra civilizált világ látszólagos túltápláltsága.   


  A táplálkozástörténettel foglalkozó szakemberek véleménye szerint az ősemberek tápláléka a telítetlen zsírsavakon belül, kis mennyiségben ugyan, de egyenlő arányban tartalmazott Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat. Mára a növényi olajok és állati húsok túlzott fogyasztása miatt ez az arány 1:20-hoz közelít, vagyis - állítják a táplálkozáskutatók - a civilizált világ, miközben látszólag túltáplált, Omega-3 hiányban szenved, és ez számos civilizációs betegség kialakulásában szerepet játszhat.  

 

A hatvanas-hetvenes évek epidemiológiai kutatásai arra is rámutattak, hogy ahol magas a szív- és érrendszeri halálozás, ott gyakori a depresszió, és azokon a területeken, ahol jellemző a lakosság nagy hal- és tengeriélőlény-fogyasztása, ott lényegesen alacsonyabb a szív-és érrendszeri betegségekből eredő halálozás és a depresszió is.
A 90-es évek elején a dr. Richard Smith által végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a depressziós betegek szérumában vagy vörösvérsejtjeiben csökkent Omega-3 tartalom figyelhető meg a depresszió súlyosságának mértékében. De telítetlen zsírsavhiány mutatható ki hiperaktivitásban, szklerózis multiplexben, allergiában és asztmában is.

Joseph Hibbeln és Norman Salem amerikai kutatók fogalmazták meg 1995-ben először az American Journal of Clinical Nutritionban azt a hipotézist, hogy az Omega-3 hiányának oki szerepe lehet a depresszió, a mániás-depresszió és a szülés utáni depresszió kialakulásában.

Kutatók egybehangzó véleménye, hogy a halfogyasztás, legalábbis az Omega-3 fogyasztásának növelése fontos előrelépés lehetne a depresszió, valamint egyéb civilizációs betegségek leküzdésében.


A fiatalok érintettsége jelentősen megnövekedett az utóbbi években. Láthatjuk azonban, hogy sokszor elegendő egy kis figyelmesség, gondoskodás, hogy egy fiatal élet ne végződjön borzalmas és az egész család számára feldolgozhatatlan tragédiával. Figyeljünk egymásra, segítsünk a környezetünkben élőknek, és juttassuk el a tudást, a segítséget, hiszen ez a CaliVita legfontosabb célkitűzése. Segíteni, megelőzni és egy boldogabb, szebb életet teremteni mindannyiunknak.  

 

Szeretném közelebbről is megismerni a CaliVita International kiváló minőségű Omega 3 készítményét>>>

 

Írták:
Dr. Varga Edit
Kovács Tímea

 

 

Kapcsolódó termékek: