MENU

Omega 3 concentrate - a tenger gyümölcse


Ár: 12 460 Ft
Kosárba

 

Omega-3

CaliVita International

100 gélkapszula

 

Az egészség alfája és omegája


A tenger élővilága nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem számtalan egészséget védő anyag forrásául is szolgál. Ismerkedjen meg egy olyan készítménnyel, melynek alapanyagai a tengerekből és óceánokból származnak, és nagymértékben támogatják szervezetünk egészséges működését.

 

Esszenciális zsírsavak

 

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, van-e összefüggés az étrend, illetve a szív- és érrendszeri betegségek között, s ha igen, milyen. Bang, Dyerberg és munkatársaik felfigyeltek arra, hogy Grönland nyugati részének eszkimó lakossága alig ismeri ezeket a betegségeket, étrendjük viszont rendkívül gazdag halban és a tenger különféle gyümölcseiben. A tudomány nyelvén megfogalmazva: az eszkimók étrendjében alig van szénhidrát, viszont viszonylag sok benne a fehérje és a zsír. Igen ám, de a fejlett társadalmak Európától Amerikáig ugyancsak fehérje- és zsírdús táplálékon élnek, egészségüket mégis elsősorban a szívbetegségek veszélyeztetik.

 

Mi lehet a magyarázat?

 

A különbség éppen abban rejlik, hogy az eszkimók ételeiben nagy mennyiségű tengeri eredetű fehérje és zsír található, ezekben pedig sok a hosszú szénláncú, telítetlen, úgynevezett omega-3 zsírsav. Az eszkimók az említett állatok fogyasztásával legalább 10-szer több omega-3 zsírsavat vesznek magukhoz, mint a közép-európai emberek.

 

Az omega-3-zsírsavak fogyasztása megfelelő mennyiségben (napi 5-8 g) tehát mindenképpen hasznos, mert számottevően hozzájárul a vér normál trigliceridszintjének megtartásához, az egészséges szívműködéshez, illetve a normális véralvadás folyamatához. Az omega-3 zsírsav (pontosabban a dokozahexaénsav-DHA) a magzati korban is nagyon fontos, mert szükséges az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez. Kismamák számára ezért különösen ajánlható.

 

Fő természetes forrásai a tengeri halak (a makréla és a lazac). A hazai, édesvízi halak közül a busa (Hypophthalmichthys molitrix and Hypophthalmichthys nobilis) nagyobb mennyiségben, míg a kecsege és az angolna kisebb adagban tartalmaz omega-3 zsírsavakat.

 

FIGYELEM!

 

  • A telítetlen zsírsavak fokozottan érzékenyek a szabadgyökök károsító hatásaira, ezért aki jelentősebb mennyiségben fogyaszt omega-3 zsírsavakat, annak ajánlott az antioxidáns-kiegészítés.

Omega-3

 

Adagolás: 1-3 gélkapszula naponta.

 

 

 

Omega zsírsavak a Gyermekekért!
teljes cikk elolvasása

 

 

Halolaj a baba egészségéért

 

A halolaj nem csak a kisgyermekek fejlődését segíti, hanem a magzatokét is. Ha a várandósság időszakában rendszeresen fogyasztunk halolajat, azzal segítjük születendő gyermekünk szem-kéz koordinációját. Az omega-3 telítetlen zsírsavakban gazdag halolaj az omega-6 zsírsavakkal együtt a hormonháztartás egyensúlyától az immunműködésig, számos szervezeti „feladat" megfelelő működésére van jó hatással.

 

Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak a szemek és az agy kialakulásában, illetve a csecsemőkori fejlődésben. Ausztrál kutatók 98 várandós nőt vontak be kísérletükbe. A kismamák egy része terhessége 20. hetétől renszeresen szedett halolajkészítményt, miközben a másik csoportnak olívaolajat adtak. A csecsemők köldökzsinór-vérmintáiból egyértelműen igazolható volt a magas omega-3, illetve omega-6 zsírsavszint.
Amikor a gyermekek két és fél évesek lettek, a kutatók megvizsgálták őket. A kicsik nyelvi készsége, illetve növekedése között nem volt jelentős különbség. A kéz-szem koordinációt felmérő vizsgálaton a halolaj készítményt szedett édesanyák gyermekei jóval kiemelkedőbben teljesítettek.

 

Okosabb gyerekek?

 

Egy nagy-britanniai kutatócsoport érdekes és meglepő eredményről számolt be négy, 8-13 éves korú gyerekkel végzett vizsgálata kapcsán: a gyerekek agya és ezzel együtt mentális képességeik hirtelen "átalakultak", miután egyszerű táplálékkiegészítőt kaptak.
A három hónapig tartó kísérlet végén a gyerekek agyáról készített felvételekből megállapították, hogy három évnyit(!) fejlődött agyuk.

Ezzel egyidőben jelentős javulás következett be olvasási készségükben, koncentrációjukban, problémamegoldási képességükben és memóriájukban. Az egyik kisfiú, aki korábban megvetette a könyveket és állandóan tévézett, kijelentette, hogy "unja" a tévét, és megszerette az olvasást.A gyerekek omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavak kombinációját tartalmazó készítményt kaptak. Emellett bátorították őket a testmozgásra és a zsíros rágcsálnivalók és szénsavas üdítők bevitelének csökkentésére. A kísérlet végén egy olyan géppel készítettek felvételt agyukról, mely kimutatja az agyi fejlődés biokémiai jelzőanyagát, az NAA-t (N-Acetylaspartat). A magas NAA szint jelzi az agyi idegrostok növekvő számát.

Az eredmények a kutatókat is meglepték. Három hónap alatt csekély NAA növekedést vártak, de ennek mértéke akkora volt, amely normál esetben három év alatt történik meg. A gyerekek agyában több lett az idegi összeköttetések száma és nőtt az agysejtek sűrűsége is (ahhoz hasonlóan, ahogy egy fa több ágat növeszt).Egyéb vizsgálatok bizonyították, hogy az EPA tartalmú zsírsav készítmények jól használhatók az ún. figyelemhiányos hiperaktivitásos állapottal (ADHD), dyslexiával és autizmussal küzdő gyerekek kezelésében. A korábbi kutatásokkal ellentétben nem a DHA zsírsavnak, hanem az EPA-nak van döntő szerepe az agy fejlődésében.


Omega 3 zsírsavban gazdag ételek például a lenmag, dió, mogyoró, repce és a tengeri halak de koncentrált formátumban - gélkapszulában is kapható.

 

Kattintson ide, és ismerkedjen meg közelebbről Ön is a CaliVita Omega 3 készítményével >>>

 

 

 

A fiatalok 53%-a gondolt már rá...
teljes cikk elolvasása

 

A napokban egy megdöbbentő statisztikai adat látott napvilágot hazánkban.

Az Európai Unió tagállamaiban a fiatalkorúak esetében a második leggyakoribb halálok az öngyilkosság!

A fiatalok 33%-a már gondolt rá. 17%-a egy éven belül foglalkozott a gondolattal és 7% (!) már meg is próbálta!

 

A probléma olyannyira égető, hogy az Európa Tanács is foglalkozott a kérdéssel, és elfogadott egy határozatot, amelyben felszólítják a tagállamokat a probléma kiemelt kezelésére, hiszen a fejlett országokban a fiatal korban véget ért élet második leggyakoribb oka az önpusztítás. Azt gondolhatjuk, hogy a mi családunkat nem érheti ilyen csapás, pedig sajnos ez nem így van.Hiszen az öngyilkosság nem egyfajta különös betegség, nincsenek öngyilkos típusok vagy személyiségek. Az öngyilkosság egy út tragikus, de elkerülhető vége. Bárki juthat olyan állapotba, ahol az önpusztítás közeli, szinte kézzelfogható veszéllyé válik.   Nincs az öngyilkosságra immunis ember!


Ahhoz viszont, hogy ez az állapot bekövetkezzen, sok tényező pillanatnyi kedvezőtlen, tragikus együttállása szükséges. E tényezők nem egyik napról a másikra jelennek meg, hosszú ideje lappanghatnak a háttérben, és legtöbbjük felismeréséhez nincs szükség szakemberre, mi is tudunk segíteni. Meg tudjuk tehát védeni családunkat, barátainkat.

 

2006 júniusában meghökkentő közlemény látott napvilágot a „Journal of American Psychiatry" nevű szaklapban, a világ egyik legrangosabb pszichiátriai folyóiratában.     

A kolumbiai egyetem ambulanciáján két éven át kísértek figyelemmel 33 depressziós beteget, vizsgálva, hogy a klinikára kerülésük időpontjában a vérükben kimutatott Omega-3 és Omega-6 zsírsavak aránya alapján a „magas Omega-3 szintű", illetve az „alacsony Omega-3 szintű" csoportokba sorolás címén előrejelezhető-e az esetlegesen bekövetkező öngyilkosság.

 

A vizsgálat ideje alatt 7 öngyilkossági esemény következett be, melyből 5 kísérlet, 2 pedig végzetes erejű volt! 6 alkalommal volt megfigyelhető, hogy az „alacsony Omega-3 szintű csoportba" besoroltak esetében következett be ez az esemény. Minek után a vér omega-3 tartalma a klasszikusnak számító öngyilkossági rizikófaktoroknál is (mániás-depresszió, korábbi öngyilkossági kísérlet) pontosabban előrejelezte a veszélyt, a vizsgálat vezetői úgy vélik, hogy az Omega-3 kiegészítő és preventív alkalmazása fontos szerepet játszhat a jövőben az öngyilkosságok megelőzésében.


  Eszkimók - Egészségesebb szívvel...   

 

 

 

 Már 40-50 éve felfigyeltek arra is, hogy az eszkimóknál lényegesen kisebb a szív-érrendszeri betegségek előfordulása és az ebből eredő halálozás, mint a fejlett ipari társadalmakban. Ezt a táplálkozási szokásokkal, a magas halfogyasztással hozták összefüggésbe, ami a sejtmembránok foszfolipid összetételének elemzésével vizsgálható.   A halhúsban a zsír többszörösen telítetlen zsírsavakat, nagy mennyiségben Omega-3 zsírsavat tartalmaz.

 

Ezek eltérnek azoktól a szintén többszörösen telítetlen zsírsavaktól, amelyek a növényi olajokban vannak (Omega-6 zsírsavak), és szervezetre gyakorolt hatásuk is különböző. A két leghatékonyabb Omega-3 zsírsav,nagy mennyiségben megtalálható a lazacban, a pisztrángban, a makrélában és a tonhalban is.

 

  Az ősember élelme, kontra civilizált világ látszólagos túltápláltsága.   


  A táplálkozástörténettel foglalkozó szakemberek véleménye szerint az ősemberek tápláléka a telítetlen zsírsavakon belül, kis mennyiségben ugyan, de egyenlő arányban tartalmazott Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat. Mára a növényi olajok és állati húsok túlzott fogyasztása miatt ez az arány 1:20-hoz közelít, vagyis - állítják a táplálkozáskutatók - a civilizált világ, miközben látszólag túltáplált, Omega-3 hiányban szenved, és ez számos civilizációs betegség kialakulásában szerepet játszhat.  

 

A hatvanas-hetvenes évek epidemiológiai kutatásai arra is rámutattak, hogy ahol magas a szív- és érrendszeri halálozás, ott gyakori a depresszió, és azokon a területeken, ahol jellemző a lakosság nagy hal- és tengeriélőlény-fogyasztása, ott lényegesen alacsonyabb a szív-és érrendszeri betegségekből eredő halálozás és a depresszió is.
A 90-es évek elején a dr. Richard Smith által végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a depressziós betegek szérumában vagy vörösvérsejtjeiben csökkent Omega-3 tartalom figyelhető meg a depresszió súlyosságának mértékében. De telítetlen zsírsavhiány mutatható ki hiperaktivitásban, szklerózis multiplexben, allergiában és asztmában is.

Joseph Hibbeln és Norman Salem amerikai kutatók fogalmazták meg 1995-ben először az American Journal of Clinical Nutritionban azt a hipotézist, hogy az Omega-3 hiányának oki szerepe lehet a depresszió, a mániás-depresszió és a szülés utáni depresszió kialakulásában.

Kutatók egybehangzó véleménye, hogy a halfogyasztás, legalábbis az Omega-3 fogyasztásának növelése fontos előrelépés lehetne a depresszió, valamint egyéb civilizációs betegségek leküzdésében.


A fiatalok érintettsége jelentősen megnövekedett az utóbbi években. Láthatjuk azonban, hogy sokszor elegendő egy kis figyelmesség, gondoskodás, hogy egy fiatal élet ne végződjön borzalmas és az egész család számára feldolgozhatatlan tragédiával. Figyeljünk egymásra, segítsünk a környezetünkben élőknek, és juttassuk el a tudást, a segítséget, hiszen ez a CaliVita legfontosabb célkitűzése. Segíteni, megelőzni és egy boldogabb, szebb életet teremteni mindannyiunknak.  

 

Szeretném közelebbről is megismerni a CaliVita International kiváló minőségű Omega 3 készítményét>>>

 

Írták:
Dr. Varga Edit
Kovács Tímea

 

 

A téli depresszióról

A hidegebb hónapok beköszöntével szinte mindannyian átélünk hosszabb-rövidebb ideig tartó levertséggel, kedvetlenséggel, hangulatváltozással járó időszakokat. De mi is lehet ennek az oka? Cikkünkben néhány hasznos információt osztunk meg Önnel a köznyelvben „téli depressziónak" nevezett jelenségről.

teljes cikk elolvasása


A hidegebb hónapok beköszöntével szinte mindannyian átélünk hosszabb-rövidebb ideig tartó levertséggel, kedvetlenséggel, hangulatváltozással járó időszakokat. De mi is lehet ennek az oka? Cikkünkben néhány hasznos információt osztunk meg Önnel a köznyelvben „téli depressziónak" nevezett jelenségről.


Mindenekelőtt különbséget kell tennünk a levertséggel járó állapotok és a depresszió között. A depresszió több, mint egy átmeneti rossz hangulat, komoly betegségnek számít. Nem múló állapot, hanem rendszerint olyan probléma, amely szakszerű kezelés hiányában nehezen küzdhető le.


A depressziós betegek nagy része (körülbelül kétharmada) nem fordul orvoshoz, mivel panaszaikat csak fáradtságnak, fásultságnak, illetve külső negatív életesemény következményének tulajdonítják. Komolyan oda kell tehát figyelnünk ezekre a jelenségekre, mivel könnyen átfordulhatnak betegségbe.


A depressziónak számtalan válfaja létezik, melyek kötődhetnek például életszakaszokhoz (szülés utáni depresszió, időskori depresszió), de akár évszakokhoz is. Általában biológiai, pszichológiai és környezeti tényezők együttes hatása váltja ki. Az ún. „téli depresszió" a depresszió sajátos formája, szezonális hangulati zavarnak (seasonal affective disorder - SAD) is nevezik. Köztudott, hogy a borús hónapok beköszöntével a levertséggel járó állapotok száma megugrik, ami elsősorban a természetes fény hiányára vezethető vissza.


A téli depresszió speciális jellemzője az állandó álmosság, a fáradtságérzés. A más hónapokban aktív emberek kedvetlenné, levertté, visszahúzódóvá válnak. Gyakori a fokozott étvágy, amely elsősorban szénhidrátra, édességre irányul, ezért gyakori testi tünet a felesleges kilók megszaporodása. Sokan gyakrabban néznek ilyenkor a pohár fenekére, az északi országokban például megfigyelhető a téli hónapokban a megnövekedett alkoholfogyasztás, melynek egyik gyökere valószínűleg szintén a hosszú téli sötétség. Jellegzetes tünet a szexuális kedv megcsappanása is. Egyes kutatók a téli álomra vezetik vissza ezeket a tüneteket, annak „maradványtünetének" tulajdonítják.

 


A lehangoltság ezen formái egy bizonyos hormonnak (melatonin) fényhiány okozta túltermelődésével hozhatók összefüggésbe, ezért a legjobb természetes gyógyír, ha minél több időt töltünk természetes fényben. Elég nehezen kivitelezhető ez, hiszen mikor munkába indulunk, még, mikor meg hazafelé tartunk, akkor pedig már sötét van.

 

Tartózkodjunk minél többet a friss levegőn, amikor még világos van!

 

Ha tehetjük, tegyünk egy sétát ebédidőben. A hétvégéket lehetőség szerint fordítsuk szabadidős tevékenységekre.

 

Az egyik legelterjedtebb kezelési módszer a fényterápia, mely során a beteg egy speciális, színes (a nap teljes fényspektrumához hasonló) fényt kibocsátó, erős fényforrás előtt ül naponta másfél-három órát, többnyire reggelente.

 

Tudnunk kell, hogy egy óra séta a téli napsütésben mintegy két és fél óra fényterápiával ér fel, érdemes tehát a természetes (és olcsóbb) megoldást választanunk. A mesterséges fényforrások erre a célra nem jók, sőt, a világos fehér fényt kibocsátó fénycsövek kifejezetten káros (a stresszhormonokéhoz hasonló) hatással vannak a szervezetre. A rendszeres sport, illetve a lazító gyakorlatok (jóga, nyújtás) szintén segítenek legyőzni a rossz hangulatot. Rendkívül fontos, hogy a nehéz időszakokban se húzódjunk vissza környezetünktől, járjunk társaságba, szervezzünk családi programokat!

 


Szót kell még ejtenünk a szerotoninról, amely egy ingerületközvetítő anyag. Megváltoztatja a hangulatot, javítja a memóriát, a figyelmet és az összpontosítási képességet. Téli időszakban ennek a hormonnak a hiánya jelentősen hozzájárul a depressziós tünetekhez. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek tartalmaznak szerotonint, ilyen például a banán és a csokoládé. Ezek mértékletes fogyasztása ezért növelheti a lecsökkent hormonszintet. Nélkülözhetetlen a szerotonin termeléséhez a szénhidrát is. Talán ezért is jár együtt fokozott nassolási vágy a levertséggel, illetve ez a fő oka annak, hogy a drasztikus, szénhidrátszegény diéták egyik „mellékhatása" a depresszió.

 

Olvassa el a Depresszió a szakember szemszögéből című cikkünket is>>>Természetesen fontos betartani a táplálkozástudományi ajánlásokat, amelyek nemcsak a minőségre, de a mennyiségre is vonatkoznak.

A szezonális depresszió súlyosabb formáiban pszichoterápiás és/vagy gyógyszeres kezelésre lehet szükség.FIGYELEM!: A cikk kizárólag tájékoztató jellegű információkat tartalmaz! Amennyiben panaszai vannak, a pontos diagnózis és a legmegfelelőbb kezelési mód meghatározása érdekében keresse fel kezelőorvosát!

 

 

Miért nem depressziós az eszkimó ?
teljes cikk elolvasása


40-50 éve kezdtek felfigyelni arra, hogy miközben a civilizált világban egyre nő a szív- és érrendszer eredetű halálozás, addig a jóformán csak tengeri állatokat fogyasztó eszkimók körében ez a betegség szinte ismeretlen. Bebizonyosodott, hogy az omega-3-nak nevezett ún. esszenciális, vagyis a szervezet által elő nem állítható, ám normál működéséhez nélkülözhetetlen zsírsavcsoport a védőfaktor.

 

A táplálkozástani kutatások szerint elődeink táplálékában az omega-3 és a szintén fontos omega-6 zsírsavak 1:1 arányban voltak megtalálhatók, mára - a növényi olajok és állati húsok túlzott fogyasztása miatt - ez az arány 1:20-hoz közelít, ami számos civilizációs betegség egyik oka lehet. Az 1960-70-es évek epidemiológiai kutatásai arra is rámutattak, hogy ahol magas a szív- és érrendszeri halálozás, ott ugyancsak gyakori a depresszió, és ahol a nagy halfogyasztás miatt alacsony a szívhalálozás, ott a depresszió is igen ritka.

 

l995-ben jelent meg először az a hipotézis, hogy az omega-3 hiánynak oki szerepe lehet a depresszió kialakulásában. A halfogyasztás mértéke és a depresszió gyakorisága között szoros, fordított irányú kapcsolatot mutattak ki. 1998-as adatok szerint az USA-ban 24 kg az évente egy főre jutó tengeri eredetű táplálék, Németországban csak 13 kg, míg Japánban 73 kg. Ennek megfelelően az USA-ban a lakosság 3%-a, Németországban 5%-a, míg Japánban mindössze 0.1%-a depressziós.

 

A kutatók rámutattak, hogy az agysejtek egymás közti finom, összehangolt kommunikációja DHA-ból és EPA-ból felépülő membránokon és receptorokon keresztül történik. Omega-3 hiány esetén e fontos sejtelemek a rugalmatlanabb omega-6-ból épülnek fel, s így az idegsejtek, s összességében az agy működése károsodik.

 

Andrew L. Stoll, amerikai pszichiáter világhírű „Omega-3 kapcsolat" című könyvében leírja, hogy az omega-3 biokémiai tulajdonságai alapján hatásos hangulat-stabilizálónak ígérkezik. Joseph Hibbeln és munkatársa 2003-as tanulmányukban kimutatták, hogy a bipoláris betegségcsoport előfordulási gyakorisága ugyancsak a halfogyasztással függ össze. Míg adataik szerint Magyarországon az évi 15 kg halfogyasztás mellett a bipoláris betegségek 5.5%-os gyakoriságot mutatnak, addig Puerto Ricoban 35 kg halfogyasztással ez 1%-os, Izlandon 115 kg-os halfogyasztással 0.2%-os gyakoriság jár.

 

Egy görög vizsgálatban 2002-ben kimutatták, hogy a közepesen depressziósok zsírszövetében 34%-kal kevesebb omega-3 található, mint az egészségesekében.

 

A vizsgálatok szerint az omega-3 csoportba tartózó DHA és EPA közül leginkább az utóbbi hatásos depresszív tünetek kezelésére. Egy angol orvos csoport 2002-ben egy 7 éve semmilyen gyógyszerre nem reagáló, súlyos depressziótól, szociális félelmektől és gyakori öngyilkossági késztetésektől szenvedő férfi esetéről számoltak be, aki már egy hónapos EPA kezelésre hihetetlen javulást, 9 hónapos kezelésre teljes gyógyulást mutatott.

 

2006-os vizsgálatok alapján izraeli pszichiátereknek számos bizonyítékuk van arra is, hogy a szülés utáni depresszió összefüggésben áll az anyai szervezet omega-3 tartalmának drámai csökkenésével, ugyanis a magzat és a csecsemő agyának fejlődéséhez nélkülözhetetlen omega-3 egyedüli forrása: az anya.

 

Számos adat igazolja, hogy a szervezet omega-3 szintje szoros kapcsolatban áll az agy szerotonin szintjével, melynek csökkenése bizonyos agyműködési zavarokhoz, csökkent stressz-tűréshez, impulzív és agresszív viselkedéshez vezet, amely nem csupán az öngyilkosságokban, de a statisztikák szerint a gyilkosságokban is nagy szerepet játszik.

 

Fentiek csak példaként szolgálnak arra, hogy milyen idegrendszeri működési zavarokhoz vezethet az omega-3 hiányos táplálkozás. Omega-3 hiányt írtak le ugyanis hiperaktivitásban, szkizofréniában, multiplex sclerózisban, szív- és érrendszeri megbetegedésekben, allergiában és asztmában, autoimmun betegségekben, sőt prosztatarákban is. Úgy tűnik, hogy az omega-3 nem egyszerűen csak egy tünékeny tudományos divat, hanem a vitaminok jelentőségének felismerésével vetekedő felfedezés, mely arra figyelmezteti a modernkor emberét, hogy veszélyesen eltért az evolúció kimunkálta táplálkozási szabályoktól.

 

Kattintson ide, és ismerje meg Ön is közelebbről a CaliVita Omega 3 készítményét >>>

 

 

Allergia, a modern civilizáció járványa
teljes cikk elolvasása

 

 

Allergia télen-nyáron

 

Állatszőr, házi por, penészgomba, liszt, cement, élelmiszer, légszennyező anyagok, vegyi anyagok, gyógyszerek vagy pollen? Vajon melyik bűnös, ha kora tavasztól októberig ki sem látunk a zsebkendőnk mögül?

Orrunk, nyálkahártyánk, szemünk duzzadt. Szemviszketés, gyakori tüsszögés, száraz, gyakran rohamszerű köhögés, fulladás, légszomj és vérnyomáscsökkenés, néha rosszullét és hányás...

Akit az allergia egyszer utolért, az már soha sem szabadul a kellemetlen tünetektől. Vagy mégis?

 

Allergia, mint immundefekt

 

Az allergia a szervezet védekező rendszerének kóros túlműködése,túlérzékenységi reakció.

Immunrendszerünk védelmet biztosít a szervezetet veszélyeztető kórokozókkal és káros környezeti hatásokkal szemben. Egy bizonyos pontot túllépve azonban az ártalmas, testidegen anyagok túlterhelik ezt a védőbástyát.

Az allergiás folyamat lényege a szervezet immunrendszerének téves riasztása. A kórokozók felismerésére és elpusztítására hivatott immunrendszer normális esetben képes megkülönböztetni egymástól a szervezetre ártalmatlan anyagot és a betolakodót.

Túlterheltség esetén azonban ezeket félreértelmezi, és túlzott reakciót indít el a bennünket körülvevő "szokványos" anyagokkal szemben is. Ennek a folyamatnak köszönhetően az immunrendszer kémiai reakciói okozzák az allergia tüneteit.

 

Allergia dömping

 

Az allergia, hasonlóan a legtöbb megbetegedéshez, nem velünk született, de az allergiára való hajlam örökölhető.

Az allergiák különböző eredetűek lehetnek az allergiát kiváltó allergéntől függően. Beszélünk pollen, por, rovarcsípés, fém, fogászati, kémiai-anyagok okozta, vagy élelmiszer allergiáról is.

Sőt, tulajdonképpen minden, a szervezet számára idegen anyag válthat ki allergiás tüneteket.

Az allergia gyűjtőfogalom, az immunrendszer megbetegedését jelzi. Az alapján, hogy ez hogyan jelentkezik a betegnél, beszélhetünk különböző allergiafajtákról, mint asztma, szénanátha, ekcéma, csalánkiütés, anafilaxia és még sorolhatnánk.

 

Allergia teszt

 

z allergiák sokfélesége miatt a tünetek is igen sokfélék lehetnek. A bőrön csalánkiütések vagy sömör jelenhet meg az allergénnel való érintkezés után.

A pollenallergiákra jellemző a szem kötőhártyájának gyulladása, szemviszketés és erős könnyezés, orr és garatviszketés, állandó tüsszögés, vízszerű orrfolyás vagy orrdugulás.

Az allergiától szenvedők immunrendszere fokozottan működik, így egy allergiás időszak különösen kimerítő lehet.ekcéma és asztma. Állandó fejfájással, alvási zavarokkal és szinte állandó rossz közérzettel. A nem kezelt allergia azonban hosszabb távon sokkal komolyabb problémákat is okozhat. Ilyenek az arcüreg-, középfül-, és torokgyulladás,

 

Keresztreakciók

 

Ha a különböző allergiás reakciók csak bizonyos allergének együttes jelenlétével okoznak tüneteket, akkor keresztreakcióról beszélünk.

A kora tavaszi fapollenek kiválthatnak alma, körte, mogyoró, dió és barack érzékenységet.


A nyári füvekre a zeller, ánizs, petrezselyem, lestyán, sárgarépa, édeskömény, kapor és a méz.


Az őszi pollenek esetében pedig a dinnye, a tök és az uborka adhat kellemetlen keresztreakciót.

 

Ha allergiás tüneteket tapasztalunk magunkon, tanácsos szakorvoshoz fordulni, aki a megfelelő tesztekkel segíthet felderíteni az elkerülendő allergéneket, és hormonkészítményekkel segít majd enyhíteni a kialakult tüneteket.

 

Szénanátha, asztma

 

Amikor az allergiás reakció a tüdő légszöveteit, a légzőszerveket, az orr- és arcüreget terheli, akkor a szervezet oxigénszintjének emelése lehet a segítségünkre.

A vér oxigénszintjének növelése minden allergiás reakció mértékét csökkenti, hiszen az oxigén nem csak a légzési nehézségekből adódó tüneteket enyhíti, de bizonyos fokig semlegesíti az allergéneket is. A rendszeres testmozgás ezért rendkívül kedvezően hat az allergiás tünetek enyhítésére.

 

Az oxigénpótlás nehézsége az, hogy ugyan a városban tesszük tönkre a szervezetünket, de a természetben jelentkeznek az allergiás tünetek. Így az oxigéndús levegő általában allergéndús levegőt is jelent egyúttal.

 

Az oxigén pótlására azonban más lehetőség is van, például az oxigénben gazdag ionizált lúgos víz fogyasztása. A vízben az ionizálás során az oxigén aránya jelentősen megnő a hidrogénhez képest. Ezért az eredmény egy könnyen felszívódó, gazdag oxigénforrás, mely duplája is lehet a csapvízben vagy palackozott vízben található oxigén mennyiségének.

 

Az ionizált lúgos vízben nagy mennyiségben találhatók negatív töltésű hidroxil ionok (OH-), melyek hatásos antioxidánsként működnek szervezetünkben. Ezek az antioxidánsok megtalálják és semlegesítik a pozitív töltésű szabadgyököket és allergéneket.

 

Szeretnék bővebben olvasni az ionizált, lúgos vízről >>>

 

Csalánkiütés, bélgyulladás

 

Ha az allergének az ételeinkkel kerülnek a szervezetünkbe, akkor gyakran jelentkezik a bőrön csalánkiütés, vagy rejtettebb, de annál kellemetlenebb tünetként bélgyulladás, és a vele járó emésztőrendszeri rendellenességek.

 

Ebben az esetben az emésztőrendszer megtisztítása és a természetes bélflóra helyreállítása a cél, természetesen az allergének elkerülése mellett. Ez utóbbi gyakran nehézségekbe ütközik, hiszen tejre, tojásra, lisztre és szinte bármilyen élelmiszerre vagy élelmiszer adalékanyagra kialakulhat allergia. A bélflóra helyreállításában az élőflórás joghurtok rendszeres napi fogyasztása segíthet.

 

Sajnos, egyre nehezebb valóban élőflórát tartalmazó joghurthoz hozzájutni. Az élő acidophilus pótlására az AC-Zymes nevű készítmény kínál lehetőséget.

 

Kattintson ide, és olvasson bővebben a barátságos bélbaktériumról.>>>

 

 

 

Ekcéma


Az ekcéma egy idegi eredetű, vagy másként stressz alapú bőrgyulladás. Kezelése a stressz faktorok kiiktatásával és a felhalmozódott feszültség levezetésével lehetséges.

Kezelésében kiemelt helyen van a jóga, a meditáció, a mozgás, a masszázs és az alvás, vagyis minden olyan tevékenység, amely segít megszabadulni a felgyülemlett feszültségtől.

 

A stressz leküzdésében a különböző feszültségoldó teák és a Rhodiola rosea adaptogén gyógynövény alkalmazása nyújthat segítséget, illetve a bőr elváltozásaira is kiválóan alkalmazható, rendkívül magas antioxidáns tartalmú mangosztán. Mindkettő enyhíti az allergiás tünetek.

 

Szeretnék Bővebben olvasni a Rhodiola Roseáról >>>

 

Alternatív allergia terápiák

 

A holisztikus szemléletű alternatív terápiák az immunrendszer támogatásával igyekeznek a tüneteket csökkenteni, és a szervezet természetes egyensúlyát helyreállítani.

 

A tünetek enyhítésére kiegészítő lehetőséget kínál a változatos, vitaminokban és antioxidánsokban bővelkedő étrend is. Különösen fontos a C- és E-vitamin, kalcium, magnézium, omega 3 zsírsavak és a bioflavonoidokkasvirág, a hársfa, a legyezőfű, a csipkebogyó tea fogyasztása. megfelelő mennyiségű fogyasztása.

 

Hatékonyan alkalmazható az akupunktúra, a homeopátia és különböző gyógynövényes táplálék kiegészítők, illetve nyomelemek, vitaminok, antioxidánsok és bioflavonoidok pótlása.

 

Napjainkra ezek mindegyike elfogadott módszernek számít, már csak az a kérdés, hogy melyiket mikor kell, vagy lehet sikerrel alkalmazni? Nézzük tehát, melyek azok a természetes lehetőségek, amelyek segíthetnek helyreállítani az egészséges egyensúlyt..

 

Az immunrendszer helyreállítása

 

A stressz erőteljesen elnyomja az immunrendszert, tönkreteszi a különböző támadásokkal szembeni ellenálló képességet. Ráadásul csökkenti az immuntoleranciát a szervezet saját antigénjei iránt.

 

A csökkent immuntolerancia automatikus velejárója az allergia, hiszen védekező rendszerünk nem ismeri fel, hogy mi ártalmas szervezetünkre. Minél régebb óta tapasztal allergiás tüneteket, annál több, korábban ártalmatlan anyaggal szemben is kialakul az allergia. Ráadásul stresszes életvitelünkkel tovább rontjuk esélyeinket.

 

A növekvő stressz és a csökkent immunitás tökéletes ellenszere a Rhodiola rosea, mint különleges adaptogén gyógynövény. Egyik legfontosabb szerepe, hogy visszaállítja a szervezet egyensúlyát. Ha ez a helyreál, az immunsejtek is helyesen működnek. Kattintson ide, és olvasson bővebben a Rhodiola Roseáról.

###TERMEKEK###

Természet fegyvere

 

Egy hazánkban még szinte ismeretlen, rendkívül finom trópusi gyümölcsből, a mangosztánból készült ital fogyasztása hozhat még meglepő eredményeket.

Gyümölcsének héjában a kutatók egy olyan anyagot találtak, amely kiegyensúlyozza a prosztaglandin E szintézisét és a hisztamin felszabadulását. Ez a két folyamat többek között az allergiás reakciók velejárója is.

A mangosztán nem csak az allergiás tünetek enyhítésében különleges, de rendkívüli antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Korábban az aszalt szilvát ismertük legerősebb antioxidánsként (5.770 ORAC-érték), de a mangosztán minimum háromszor erősebb antioxidáns erővel bír (17.000 - 24.000 ORAC-érték).

Ennek a hihetetlen mértékű természetes antioxidáns összetételének köszönhető, hogy a mangosztán hatékony immunrendszer-erősítő. Kattintson ide, és olvasson bővebben az istenek gyümölcséről, az egyedülálló mangosztánról.

 

17 indok, hogy miért fogyasszunk mangosztán alapú italt>>>

 

Gyermekallergiák

 

Semmi sem rosszabb, mint a tehetetlenség, ha kisgyermekünk allergiáját szeretnénk elviselhetőbbé tenni.

A legnagyobb problémát a hatalmas tabletták lenyelése és azok mellékhatása szokta okozni.

Viszont piciknek is kiváló megoldást jelent a mangosztánból készült ZenThonic gyümölcslé koncentrátum. Rendkívül finom ízének köszönhetően nem ütközünk ellenállásba a gyermekek részéről sem.

 

 

Biorezonanciával is lehet

 

Napjainkban egyre több helyen és különböző formákban alkalmazzák a biorezonanciát a diagnosztizálásban és terápiás eszközként egyaránt.

Az allergiás reakciók enyhítésében és az immunrendszer megerősítésében nagyon jó eredményekről számolhatnak be a különböző biorezonanciás gyógymódok.

 

A BioHarmonex, az otthoni biorezonancia terápia ideális eszköze is jól alkalmazható az allergiás reakciók csökkentésében. Az immunrendszer erősítésében az Immun és az Örökifjú programok, a stressz eredetű allergiák esetében pedig a Lazítás és az Idegek programok lehetnek a segítségünkre.

 

Célszerű az Emésztés, a Légzés és a Méregtelenítő programok futtatása, illetve a bőrszövet elváltozásainál a Bőr és Vese programok használata. Általános harmonizálás esetén pedig a Bioritmus és a Meridián programokat indítsa el. Az apróságok kezelésében pedig válassza a Gyermek programot.

 

A biorezonancia terápia jó hatással van az öröklött és a szerzett immunitásra is, valamint a szervezet regenerációs képességére. Használatával fokozható a táplálék kiegészítők és gyógyszerek hatása.

 

Szeretnék többet tudni a biorezonanciáról >>>

 

Allergiamentesen

 

Az egész életet burokban leélni szinte lehetetlen. Ha szeretne megszabadulni az allergiától, akkor az első helyen az allergének azonosítása és életteréből való kiszűrése áll.

Ezután meg kell találnia azokat az Önnek leginkább megfelelő módszereket, amelyek segítségére lehetnek, hogy az immunrendszere újra helyesen működhessen.

 

Kezdje azzal, hogy a még nem allergizáló, de sok bioflavonoid tartalmú és antioxidáns hatású zöldségekből és gyümölcsökből fogyasszon minél többet, ha csak teheti nyers formában. Ha ezzel egy időben csökkenti a "műanyag" élelmiszerek fogyasztását, akkor máris nagyon sokat segített az immunrendszerének.

 

A helyesen megválasztott táplálék-kiegészítőknek köszönhetően pedig könnyebben fogja viselni az allergiás időszakokat.

 

 

 

Az eszkimók titka...
teljes cikk elolvasása

 

Az ismerőseink körében egyre több szülőtől hallhatjuk, vagy tapasztalhatjuk mi magunk is, hogy milyen sokat követelnek a gyerekektől mostanában az iskolában, és milyen jó lenne, ha valamilyen étellel vagy "csodabogyóval" lehetne javítani a befogadóképességüket!


Jelentjük, ez megoldható! A neve: Omega-3!

 

Magyarországon sajnos lényegesen kevesebb omega-3 forrást, például tengeri halat fogyasztunk, mint amennyire szervezetünknek alapvetően szüksége lenne. Pedig az elmúlt évek kutatásai során kiderült, hogy az omega-3 kiemelkedő szerepet tölt be agyunk optimális fejlődésében, érrendszerünk épségének fenntartásában, valamint a manapság nem ritka depresszió csökkentésében.

 

Okosabb gyerekek?

 

Az omega-3 zsírsavak nagyon fontos szerepet játszanak a szemek és az agy kialakulásában, illetve a csecsemőkori fejlődésben. Az omega-3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ettől folyékonyak, rugalmasak, hajlékonyak és átjárhatóak az idegsejt-membránok.

 

Éppen ezért a megfelelő omega-3 bevitel már a terhesség ideje alatt is létfontosságú erővel bír. Ausztrál kutatók közel 100 várandós nőt vontak be egy kísérletükbe. A kismamák egy része terhessége 20. hetétől rendszeresen szedett halolaj készítményt, miközben a másik csoportnak olívaolajat adtak.

 

A születés után halolajjal táplált kismamák csecsemőinél a köldökzsinór-vérmintáiból egyértelműen igazolható volt a magasabb omega-3, illetve omega-6 zsírsavszint. Amikor a gyermekek két és fél évesek lettek, egy kéz-szem koordinációt felmérő vizsgálaton a halolaj készítményt szedett édesanyák gyermekei sokkal kiemelkedőbben teljesítettek.

 

Egy másik, talán még érdekesebb kísérletben pedig egy nagy-britanniai kutatócsoport igen meglepő eredményről számolt be néhány 8 és 13 éves korú gyerekkel végzett vizsgálata kapcsán. A gyerekek omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavak kombinációját tartalmazó készítményt kaptak. Emellett bátorították őket a testmozgásra, a zsíros rágcsálnivalók és szénsavas üdítők bevitelének csökkentésére. A kísérlet végén egy olyan géppel készítettek felvételt agyukról, mely kimutatja az agyi fejlődés biokémiai jelzőanyagát, az NAA-t (N-Acetylaspartat). A magas NAA szint jelzi az agyi idegrostok növekvő számát.

 

Az eredmények a kutatókat is meglepték. Három hónap alatt csekély NAA növekedést vártak, de ennek mértéke akkora volt, amely normál esetben három év alatt történik meg! A gyerekek agyában több lett az idegi összeköttetések száma és nőtt az agysejtek sűrűsége is (ahhoz hasonlóan, ahogy egy fa több ágat növeszt). Jelentős javulás következett be a gyerekek olvasási készségében, koncentráló és probléma megoldási képességében, valamint a memóriájukban.

 

Az eszkimók titka

 

Orvosok néhány csoportja már a 60-as években felfigyelt arra, hogy az eszkimóknál nagyságrendekkel kevesebb a szív-érrendszeri betegségek előfordulása és az ebből eredő halálozás, mint a fejlett nyugaton.

Véleményük szerint ez a táplálkozási szokásokkal, konkrétabban, a magas halfogyasztással van összefüggésben.

 

Ugyanis a halhús úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsavakat, köztük nagy mennyiségben omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ezek eltérnek azoktól a szintén többszörösen telítetlen zsírsavaktól, amelyek a növényi olajokban vannak (omega-6 zsírsavak), és szervezetre gyakorolt hatásuk is teljesen különböző.

 

A kutatások során megállapították, hogy az omega-3 zsírsavak hatékonyan csökkentik a koleszterin és a triglicerid szintet. A szív és érrendszeri védőhatást tovább növeli az a tény, hogy az omega-3 megnöveli az érfalban képződő azon anyagok elválasztását, melyek az érbelhártya épségének megőrzése a feladatuk. Ezek csökkentik a gyulladásos folyamatokat, és így csökkentik az érfalakra rakódó plakkok kialakulásának a veszélyét is.

 

Az is bizonyságot nyert, hogy az omega-3 zsírsavak megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását, növelik a véralvadási időt, ezáltal minimalizálják a vérrög kialakulásának az esélyét. Kísérletek igazolják azt is, hogy a hatásosan kezelhető omega-3 zsírsavval a kismértékű, úgynevezett határérték szintű magas vérnyomás.

 

Ezen tények tükrében már nem is csoda, hogy az eszkimóknál igen ritka az infarktus. Náluk a napi halfogyasztás 20-400 g közé esik, ezáltal pedig legalább 10-szer több omega-3 zsírsavat vesznek magukhoz, mint a közép-európai emberek.
Ezzel szemben Magyarországon még az európai átlagnál is jóval kevesebb halat fogyasztjuk. Viszont a szív és érrendszeri megbetegedéseink, illetve az ebből eredő haláleseteink mennyiségét figyelembe véve, azt hiszem nem ártana növelni az omega-3 bevitelünket.

 

Omega-3 és a depresszió

 

A kilencvenes évek közepén fogalmazták meg először amerikai kutatók azt a feltevést miszerint az omega-3 hiányának tényleges szerepe lehet a depresszió, a mániás-depresszió és a szülés utáni depresszió kialakulásában.

Dr. Richard Smith által végzett vizsgálatok szerint a depressziós betegek szérumában vagy vörösvérsejtjeiben jelentősen csökkent omega-3 tartalom figyelhető meg a depresszió súlyosságának mértékében.

 

A vizsgálatok arra is rámutattak, hogy például Tajvanon vagy Hong Kongban 10-szer ritkább a depresszió, mint az Egyesült Államokban. A szerzők azt is felvetették, hogy a depresszió és a kardiovaszkuláris (szív és érrendszeri) megbetegedés, valamint a miokardiális infarktus közt igen erős kapcsolat figyelhető meg. Tulajdonképpen a depresszió manapság az egyik legjobb előrejelzője lehet az infarktusnak.

 

Végül a kutatók egybehangzóan kijelentették, hogy a halfogyasztás, különösen az omega-3 fogyasztásának növelése fontos előrelépés lehetne a depresszió, valamint az ehhez kapcsolódó egyéb civilizációs betegségek leküzdésében.

 

Jó és rossz zsírok

 

Ezek után az emberben felvetődik a kérdés, hogy akkor most vannak "hasznos" és vannak "káros" zsírok is? Igen!

"Káros" zsírok az úgy nevezett telített zsírsavakban gazdag zsiradékok, melyek elsősorban állati eredetűek (pl. disznózsír, vaj). Legszembetűnőbb tulajdonságuk, hogy szobahőmérsékleten kemény állagúak. Ezek azok a zsírok, melyek energiát adnak.

Túlzott fogyasztásuk nagymértékben megnöveli a kóros szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ugyanis feleslegként lerakódnak, elzárják az ereket, és növelik a koleszterinszintet.

 

A "hasznos" zsírok csoportja a telítetlen zsírsavak, melyek közül elkülönítjük azokat, amelyek egyszeresen, illetve többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Külső tulajdonságuk, hogy szobahőmérsékleten folyékony állagúak, a szervezetbe jutva támogatják az idegműködést, hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét. Fő forrásuk az olíva- és a repceolaj, illetve az olajos magvak, a többszörösen telítetlenek a legtöbb növényi és halolajban, valamint az olajos húsú halak többségében megtalálhatók.

A többszörösen telítetlen zsírok kategóriáján belül két fontos alosztályt különböztetünk meg: Az omega-3 és az omega-6 zsírokat. Az omega-6 leginkább a különböző gabonapelyhekben, a teljes őrlésű lisztből készült pékárukban, a dióban, mogyoróban, a tojásban, valamint a különböző növényi olajokban található meg.

 

Az omega-3 zsírsav alkotó elemei a linolénsav, az eikozapentaénsav (EPA), és a dokozahexaénsav (DHA). Megtalálható a halakban, kagylókban, tofuban, mandulában, dióban, valamint a lenmagból, dióból illetve repcéből származó növényi olajokban. Hazánkban omega-3 zsírsavat a fehér és pettyes busa tartalmaz nagyobb mennyiségben, a kecsege pedig kisebb mennyiségben. Bár két "magyar" hal omega-3 tartalmáról nincs pontos adat.

 

Modern táplálkozásunk

 

Táplálkozástani kutatások szerint őseink eledelében az omega-3 és a szintén fontos omega-6 zsírsavak 1-2 millió éven át azonos arányt képviseltek. Sajnos mára viszont a növényi olajok és az állati húsok túlzott fogyasztása miatt a jótékony omega-3 zsírsavak aránya huszadára csökkent.

 

Az ideális az 1:3 vagy 1:5 arány volna, azaz telítetlen omega-6 zsírsavakból maximum ötször nagyobb mennyiséget fogyaszthatnánk. Ezzel szemben a civilizált világban szokásos, rosszul összeállított étrend 1:10, de néhány esetben 1:30 arányban tartalmazza ezt a két fajta zsírsavat.

A helyes arány visszaállításához növelnünk kellene az omega-3 zsírokban gazdag ételeket, és csökkentenünk a hő-kezelt, finomított és hidrogenizált növényi olajok, illetve állati húsok túlzott fogyasztását. Ideális esetben naponta 1-1,5 gramm omega-3 és 3-5 gramm omega-6 zsírsavat kellene fogyasztanunk. Az ideális arány megtalálása azonban egyáltalán nem könnyű feladat.

 

A civilizált világ túltápláltsága csak látszólagos, valójában az emberiség nagy része omega-3-hiányban szenved. Közel nyolcszor annyi halat kellene ennünk, mint eddig, hogy biztosítani tudjuk az optimális mennyiségű omega-3-bevitelt.

 

...vadat, halat, s mi jó falat...

 

Azt már tudjuk, hogy jóval több omega-3 forrást kellene bevinnünk szervezetünkbe, mint eddig, ahhoz hogy egészségesebb érrendszerünk, okosabb, gyorsabb gondolkodású gyermekeink, és depressziótól mentesebb életünk legyen. Most már csak az a kérdés, hogy mit kell ennünk ehhez?

 

A legjobb omega-3 forrás a hering, a makréla, a lazac és a tonhal. Az optimális omega-3 szint eléréséhez legalább hetente 2-3 alkalommal kellene valamilyen tengeri halat beiktatni az étkezésünkbe. De sajnos a tonhalkonzerv nem oldja meg maradéktalanul a hiányt, mert az értékes omega-3 halolaj zömét a feldolgozás során kinyerik a halhúsból, és kevésbé drága növényi olajokkal helyettesítik.

 

Hogy mi történik ilyenkor a drága omega-3-mal? E-vitaminnal tartósítva gél-kapszulába zárják, és a világ minden részén értékesítik azoknak, akik helyre akarják állítani a vérnyomásukat, normalizálni szeretnék a koleszterinszintjüket, a szívinfarktus árnyékában élnek, depressziósak vagy egyszerűen csak pengébb agyra vágynak.

 

 

A halak, kagylók és rákok omega-3 tartalma (g / 100g)
Lazac, Atlanti, tenyésztett, főtt, szárazon hevített 1.8
Szardínia, csendes óceáni, paradicsomszószban eltett, csonttal együtt szárított 1.4
Hering, atlanti, pácolt 1.2
Makréla, atlanti, főtt, szárazon hevített 1.0
Pisztráng, szivárvány, tenyésztett, főtt, szárazon hevített 1.0
Tonhal, fehér, vízben eltett, szárított 0.7
Tőkehal, atlanti, főtt, szárazon hevített 0.1
Kagyló, kék, főtt, nedvese hevített 0.7
Osztriga, keleti, vad, főtt, szárazon hevített 0.5
Fésűkagyló, vegyes fajok, főtt, szárazon hevített 0.3
Garnélarák, vegyes faj, főtt, nedvesen hevített 0.3
Busa nincs adat
Kecsege nincs adat

 

Az egészség alfája és omegája

 

Egyetlen Omega-3 gélkapszula 100 g halolajat tartalmaz, amelybben 30 g omega-3 telítetlen zsírsav található.

Vagyis egyetlen gélkapszulával kiváltható napi 1,7 kg lazac fogyasztása. Ez pedig a pénztárcánknak sem mindegy, hiszen ez az egyetlen gélkapszula kevesebb, mint 50 forintból finanszírozható!

Az egészségesebb életmód felé vezető út egyik legfontosabb lépése lehet az Omega-3 rendszeres fogyasztása. A reggeli müzli és gyümölcs mellé az egész család tányérja mellé oda kerülhet ez a kis gélkapszula.

Az eredmény pedig nagyobb szellemi kapacitás, tisztább erek, és felszabadultabb, nyugodtabb hétköznapok lesznek.

 

 

Ismerkedjen meg Ön is a CaliVita Omega 3 készítményével >>>

 

 

 


Kosárba Ár: 12 460 Ft

Összetétel:
10 N.E.
1000 mg ebben 180 mg EPA (eikozapentaénsav)