MENU

ZenThonic - A napfény íze


Ár: 26 590 Ft
Kosárba


ZenThonic

CaliVita International

946 ml


A napfény íze


A ZenThonic fő alkotóeleme a mangosztán nevű gyümölcs, mely Ázsiában az őserdei népek egyik legértékesebb tápláléka, amit az istenek gyümölcsének is hívnak. Ázsiában a mai napig az egyik legszentebb és legértékesebb gyümölcsnek tartják, Észak-Amerikában és Európában viszont szinte ismeretlen.


A készítmény fő összetevője a mangosztán nevű gyümölcs. Egyedülálló összetétellel bíró növény, melynek fő hatóanyaga a xanthon. A xanthon egy erőteljes antioxidáns hatású flavonoid, de a gyümölcs ezenkívül más antioxidáns hatású vegyületeket - polifenolokat, katechineket, illetve szintén antioxidáns hatású C-vitamint is gazdagon tartalmaz.


A mangosztán az utóbbi időkben a tudományos érdeklődés középpontjába került, mivel Keleten nemcsak finom íze miatt fogyasztják, hanem kiváló egészségvédő tulajdonságai miatt is. Ez volt az, ami miatt az utóbbi időkben egyre inkább a kutatások középpontjába került.


A gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, illetve B1-, B2-, B6-vitamint is, melyek hatékonyan támogatják egészségünk megőrzését. A mangosztánban tehát számos olyan alkotórész található, melyek támogatják szervezetünk védelmét a szabad gyökökkel szembeni védekezésben, így segítenek fenntartani a sejtek normál működését.


A készítmény további összetevői gondosan válogatott, hasonlóan kiváló értékkel bíró gyümölcsök sűrítményei, melyek szintén jótékony hatásúak az egészségre, emellett a ZenThonic kellemes ízét is fokozzák.


ZenThonic

Összetevők:


Mangosztán

Fekete szőlőlé sűrítmény

Földieperlé sűrítmény

Vörös áfonyalé sűrítmény

Málnalé sűrítmény

Cseresznyelé sűrítmény

Almalé sűrítmény

Körtelé sűrítmény

Körtepüré

Kék áfonyalé sűrítmény


Adagolás: 2-6 evőkanál naponta


 

Mit nyújthatnak Önnek a bioflavonoidok ?

A bioflavonoidok valójában nem is vitaminok, csak Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezéséért orvosi Nobel-díjban részesült hazánkfia nevezte el őket annak idején az erek áteresztőképességére (permeabilitására) utalva P-vitaminnak (antipermeabilitás-vitaminnak)...

teljes cikk elolvasása

 

 

Örök rejtély marad, hogy a C-vitamin és a bioflavonoidok története hogyan alakult volna, ha Szent-Györgyi Albert felesége nem kínálja a zöld paprikát férje reggelije mellé oly következetesen.

Szent-Györgyi ugyanis nem szerette a zöldpaprikát, és azokat a példányokat, amelyeket a felesége a reggelije mellé tett, bevitte a kutatóintézetbe, hogy megvizsgálja, vajon tartalmaznak-e valami érdemlegeset a népszerűségen kívül?

 

Mivel az aszkorbinsavat korábban az állatok mellékveséjéből választották ki, ezért Szent-Györgyi és munkatársai növényi források után kutattak. Szerteágazó kutatásaikból adódott, hogy a paprika aszkorbinsav-tartalmát is bevizsgálják. A kísérletek eredményeképpen Szent-Györgyi meglepődve tapasztalta, hogy az általa oly kevésre értékelt zöldpaprika milyen gazdag aszkorbinsavban, azaz C-vitaminban. A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a C-vitamin egyik leggazdagabb forrása a zöldpaprika húsa, amelynek 100 grammja 150 mg C-vitamint tartalmaz. A későbbiekben a paprika karotintartalmát is kimutatták, ami 100 grammra számítva megközelítőleg 0,5 mg.

 

További vizsgálataik során az is kiderült, hogy a tiszta formában előállított aszkorbinsav kevésbé hatásos a mellette található „kísérőanyagok" nélkül. A kutatások - mint utóbb kiderült - egy flavonoidszármazékra utaltak, amely fokozottan csökkentette a vörösvértestek hajszálereken át történő átjárhatóságát, permeabilitását. Az új anyag erőteljesen fokozta a C-vitamin hatását a vérzékenység gyógyításában. Ezzel együtt megszületett az újabb vitamin, amely a permeabilitás (a véredény áteresztőképessége) első betűjéről kapta a P-vitamin nevet. Azóta büszkélkedhetünk a „magyar vitaminok" elnevezéssel.

 

Az 1930-as években dr. Bencsáth Aladár kutatóorvos és tanár is tagja volt annak a tudós csoportnak, amely a P-vitamint felfedezte. Visszaemlékezései szerint nagyszerű kutatókollektíva alakult ki Szegeden, és nagyon jó együttműködés fejlődött ki a belklinika és a biokémiai intézet között.

 

Mik a bioflavonoidok ?

 

A bioflavonoidok a definíció szerint olyan színes vegyületek csoportjába tartoznak, amelyek megtalálhatók sok gyümölcsben és jó néhány zöldségfélében, valamint lényeges szerepet játszanak a C-vitamin felszívódásában és annak a szervezetben történő feldolgozásában.

 

Ezek az anyagok valójában nem is vitaminok, csak Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezéséért orvosi Nobel-díjban részesült hazánkfia nevezte el őket annak idején az erek áteresztőképességére (permeabilitására) utalva P-vitaminnak (antipermeabilitás-vitaminnak).

 

Ő tulajdonképpen a C-vitamin felfedezése során mintegy melléktermékként bukkant rá a bioflavonoidokra. Egyik barátjának fogínyvérzése volt, és ennek gyógyítására tisztítatlan C-vitamint adott neki, amitől a vérzés hamarosan el is múlt. Később a barát ínyvérzése újra visszatért, amire Szent-Györgyi ismét C-vitaminnal próbálkozott, amely akkortájt már tisztított formában is rendelkezésre állt. A C-vitamin e formájától még erőteljesebb hatásra számított, ami azonban meglepetésére nem következett be, ellenkezőleg: a beteg ínye változatlanul tovább vérzett.

 

Szent-Györgyi ekkor újra megvizsgálta az először használt készítményt, és megállapította, hogy a vérzésgátló hatásért egy szennyeződésnek tartott anyag felelős. Mivel ez a vegyileg akkor még nem azonosított tényező csökkentette a vérerek áteresztőképességét (antipermeabilitás hatás), ezért P-vitaminnak nevezte el.

 

Vegyileg a bioflavonoidokat a harmincas években azonosították, és mintegy három évtizedig sikeresen alkalmazták is a gyógyszeres terápiában, elsősorban a hajszálerek védelme céljából, mígnem 1968-ban az amerikai gyógyszerellenőrző hatóság, az FDA eltávolította őket a piacról, önkényesen kijelentvén, hogy „ezek az emberben nem hatásosak semmilyen kórkép esetén sem".

Ennek következtében az orvosok nem írtak fel többé bioflavonoidokat, ami persze a nagyközönséget nem akadályozta meg abban, hogy a természetes táplálkozást támogató szaküzletekből továbbra is beszerezzék azokat. A bioflavonoidokat többnyire csak „cseles úton" lehetett forgalmazni olyan kombinált készítményeken keresztül, amelyekben ezek a C-vitaminhoz kötötten voltak jelen.

 

A kilencvenes évek derekán viszont újra feltámadt az érdeklődés a bioflavonoidok iránt. A gyógyszerkutatás egyik vezető világlapja, a Trends in Pharmacological Sciences akkor ezt írta:

 

„A természetben előforduló flavonoidoknak hatékony allergiaellenes (antiallergiás), gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságaik vannak. Mivel ezek az anyagok általában a normál étrend részét képezik, felvetődik a kérdés: vajon nem töltenek-e be olyan szerepet, amely módosítja a szervezet természetes biológiai anyagokra adott válaszát?"

 

Erre a szemléletváltásra azért kerülhetett sor, mert a sommás ítéletek ellenére akadt néhány tudós, aki csak azért sem hagyott fel a flavonoidok tanulmányozásával.

 

Mik a polifenolok ?

 

A természet bővelkedik polifenolokban. Ezek képezik a gyümölcsök, a bogyók és a bor festékanyagainak (pigmentjeinek) alapját - a mélyvöröstől a kékig -, illetve a narancshéj belső, szivacsszerű rétegének fehér színét. A sárga gyümölcsök és zöldségek színe azonban - néhány kivételtől eltekintve, mint például a xanthonok stb. - főként a karotinoidoknak köszönhető.

 

A bioflavonoidok mindenütt fellelhető, nem mérgező, növényi eredetű vegyületek. Az őszi erdő csodálatos színei is főként a bioflavonoidoktól erednek, melyek csak akkor válnak láthatóvá, amikor a zöld festék - a klorofill - szintézise megszűnik.

 

A szakértők szerint a bioflavonoidok általános jelenléte (ubiquitáris jellege) a növényvilágban szerepük kivételes jelentőségét bizonyítja. A bioflavonoidok igen sokoldalú szerepet töltenek be a növényvilágban. Először is színt kölcsönöznek a virágoknak és a gyümölcsöknek, ami kétségkívül nagyon fontos a porzás (szaporodás) szempontjából. Bebizonyosodott, hogy a megfelelő színek megfelelő rovarokat vonzanak a megfelelő szirmokra. A biofalvonoidok ezenfelül képesek megvédeni a növényeket a környezeti stresszhatásokkal - az ibolyántúli sugárzással és az ózonnal - szemben. A polifenolok és bioflavonoidok e védő szerepe valószínűleg antioxidatív szerepüknek tulajdonítható. Ezenfelül számos bioflavonoid rendelkezik antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal. Felfedezték, hogy a bioflavonoidok szabályozzák az auxinnak, azon növényi hormonnak a szállítását, amely a növények fejlődését és növekedését irányítja. Ebben a tekintetben a kvercetin hatása a legerőteljesebb.

 

A citrusfélékből származó flavonoidok (rutin, heszperidin és kvercetin)A citrusféleségek lágy, fehér burkában található bioflavonoidok segítenek megőrizni (konzerválni) a C-vitamint az oxidálódástól és annak biológiai/biokémiai hatásaitól. Kimutatták, hogy ezek csökkentik a magas vérnyomást, és ami külön kiemelendő: enyhítik a különféle allergiákat. Mindazonáltal ezen vegyületcsoport tagjai eddig csupán mellékszereplők voltak a biokémiai színpadon. A természetben leginkább a C-vitamin környezetében találhatók meg azok a bioflavonoidok, melyek közül a legismertebbek: a rutin, a heszperidin és a kvercetin. Manapság viszont a korábban P-vitaminnak nevezett citrusfélékből eredő komplexum egyik tagjának, a kvercetinnek felismerésével és rakétaszerű felemelkedésével a bioflavonoidok szupersztárokká váltak.  

 

A különféle narancsok (Lat. Citrus aurontium L. var. dulcis; Citrus sininsis Gall.), a citrom (lat. Citrus Limonum Risso; Citrus medica var Limonum L.), a mandarin (lat. Citrus reticulata) és a grapefruit (lat. Citrus paradisi) a fehér színű bioflavonoidok gazdag forrása. A citrusfélék héjának taplószerű lágy belseje fehér színű, szagtalan és íztelen. Amikor meghámozzuk a gyümölcsöt, ezt a belső szivacsos réteget rendszeresen eldobjuk. A polifenolok íze lehet keserű, fanyar, olykor édeskés. Összehúzó, baktérium- és vírusölő tulajdonságokkal rendelkeznek, és számos más kórokozóra (mikrobára) is pusztító hatással vannak. A polifenolok hozzájárulnak a kávé, a tea, a bor, a banán és a vanília ízéhez éppúgy, mint a fekete bors és a csípős paprika (Cayenne-bors) ízéhez. A polifenolokat állatbőrök cserzésére, élelmiszerek antioxidációs védelmére használják, oxidációjuk miatt a felvágott gyümölcs színe egy idő után rozsdabarnára változik.  

 

A növényekben újból felfedezett, természetes „gyógyhatású" hatóanyagok

 

A tudósok a teljesen átlagos táplálékokban újabb és újabb anyagokat fedeznek fel, mint például az ellágsav, a glicirrhizin, a katechinek, a resveratrol és számos más vegyület (angol elnevezésük: the ellagic acid, catechin, glycyrrhizin, resveratrol). Ezek az anyagok sem energiát nem adnak, sem az emésztésben nem játszanak szerepet. Viszont védőhatást fejtenek ki többek között a rákkal, a reumával, a magas vérnyomással és a szívinfarktussal szemben, hogy csak néhányat említsünk tulajdonságaik közül.

 

Melyek azok a táplálékok, fűszer-, illetve gyógynövények, amelyek mai ismereteink szerint valóban hozzájárulnak egészségünk megóvásához? Több olyan gyümölcs, zöldségféle, élvezeti, fűszer- és gyógynövény van, amely különbözik a többitől, mert nemcsak vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak, hanem ún. polifenolokat, valamint bioflavonoidokat (növényi színezőanyagokat) is, melyek a legújabb tudományos ismeretek szerint az összes természetes „gyógyszer" közül a legerősebbek. Lehetőség szerint minél többet kell fogyasztani belőlük. Ezek mindegyike egy újabb „garanciaszelet" egészségünk megőrzésére.

 

Szinte minden növény tartalmaz valamilyen cseranyagot. Ezek kémiailag nem egységes, nitrogénmentes vegyületek. Két fő vegyületcsoportjuk ismert:

 

 • A vízoldékony csoportba tartoznak a fenolkarbonsav cukorral képzett észterei: a tanninok és cukor nélküli formájuk, a depszidek: a klorogénsav (chlorogenic acid), a kínasav (chinoic acid) és a kávésav (caffeic acid).
 • A másik csoport vízben rosszul oldódik, ezek kondenzált, gyűrűs vegyületek, ide tartoznak a katechinek. Ezek íze fanyar.


Élettani hatásuk:


  - A növényeket óvják a korhadástól, az emberiség állati bőrük cserzésére már ősidők óta használja ezeket az anyagokat.-


 - Nyálkahártya-összehúzó adsztringens hatásúak: a nyálkahártyák felületén a fehérjemolekulákat kicsapják, koagulációs hártyát képeznek.

 - A gyulladt felületeken kialakított védőhártyával és a mirigyjáratok lezárásával csökkentik a váladékok elválasztását.   

 -Mérsékelik a gyulladásos tüneteket, a vérbőséget és a fájdalmat. A védőréteg védi a sérült nyálkahártyát a külső károsító tényezőktől, gyomorsavtól, egyéb nyálkahártya-izgató anyagoktól, így alatta a sejtregeneráció megindulhat.


 - Kisebb nyálkahártya-vérzéseket (angolul: mucous-membrane bleedings) is megszüntetnek.


 - A cserzőanyagok hatására megváltozott bőr és nyálkahártya felszíne kedvezőtlen a baktériumok számára. A baktériumok falát károsítják, szaporodásukat gátolják, antibakteriális hatásúak.

Az ellágsav, a hidrolizálható cserzőanyagok csoportjába sorolható polifenolszármazék nagyon felkeltette a rákkutatók figyelmét, jó hatást várnak tőle a rák elleni küzdelemben. Az ellágsav bőséges forrása az eper, a szőlő, a cseresznye, a gránátalma és a mangó.


Az ellágsavnak nincs hivatalosan megállapított megengedett, javasolt adagja. Tulajdonképpen nincs is elegendő adat vagy tapasztalat arra vonatkozóan, hogy mennyit is kellene belőle szedni. Táplálkozási szakértők általában azt szokták ajánlani az embereknek, hogy naponta egyenek meg egy jó adagot (fél csészényit) a fenti gyümölcsök valamelyikéből.

 

Az ellágsav antioxidáns hatású, ennek révén meggátolja a szabad gyökök romboló hatását. Az állatkísérletek eredményei szerint az ellágsav kölcsönhatásba lép mind a szintetikusan előállított, mind a természetesen előforduló rákkeltő anyagokkal is, azok hatását közömbösíti, és ezáltal megakadályozza, hogy az egészséges sejtek rákosan elfajuljanak. Vagyis megfékezi a szervezetben azokat az enzimeket, melyek a rákos sejtek elszaporodásában aktívan részt vesznek. Az ellágsavnak az a képessége, hogy a rákkeltő anyagokkal kölcsönhatásba tud lépni, nagyon sokat ígér.

 

A következő CaliVita termékek tartalmaznak zöldteakivonatot s benne ellágsavat:

 

Mega Protect 4Life>>>


Slim Formula>>>


Smokerade>>> 


Vital AB>>>

 

A közkedvelt Noni és a ZenThonic bogyós gyümölcskivonatai szintén tartalmaznak ellágsavat.

 

Bővebben a Noni-ról >>>

 

Bővebben a ZenThonic-ról >>>


Polifenolok és bioflavonoidok a fűszer- és gyógynövényekben

 

A fűszernövények kiváló tartósító hatását polifenolos vegyületeik antioxidáns, baktericid és fungicid tulajdonságainak köszönhetjük.

Az utóbbi évek kutatásai megállapították, hogy a flavonoidok, a fenolsavak és a galluszsav hatásosabbnak bizonyult húsok (fagyasztva) tárolása során, mint az aszkorbinsav. Leghatásosabb az ellágsav, a galluszsav, a miricetin és a kvercetin volt.

 

Kísérletekkel igazolták, hogy számos, az ókorban is használt fűszernövény kiváló lipidperoxidáció-gátló. Ilyen fűszer a szegfűszeg, a fahéj, a kömény, a feketebors, a görögszéna, de kitűnő hatású húsok tárolására a zsálya, a rozmaring, a majoránna és a szurokfű is. Érdekes, hogy erre a célra a vöröshagyma jobb a fokhagymánál. Néhány fontos fűszernövény, amely szintén bevonult a népek történelmébe: az ánizs, a babér, a bazsalikom, a gyömbér, a kakukkfű, a koriander, a menta, a sáfrány, a tárkony, a tárnics és a zellermag.

 

A flavonoidok a vitaminokkal szinergikusan hatnak. Immunstimuláns és antikarcinogén hatásuk bizonyított. Az élelmiszerekben leggyakrabban előforduló flavonoidglükozidok: a kvercetin, a rutin, a heszperidin és a robinin. E vegyületek a belekben lévő baktériumflóra hatására hidrolizálnak, és biológiailag aktív aglikonokká válnak.

 

Számos tudományos vizsgálat igazolja, hogy a táplálkozási antioxidánsok együttes alkalmazása kedvezőbb hatást eredményez, mintha külön-külön történne ezen anyagok bevitele. A karotinoidok, a koenzim-Q és a flavonoidok között szinergikus hatást írtak le. A C-vitamint a flavonoidok regenerálják, de ismert a flavonoidok és az E-vitamin immunrendszerre kifejtett szinergikus hatása is.

 

Kattintson ide, és tudjon meg többet a CoQ10 jótékony hatásairól >>>

 

Kattintson ide, és tudjon meg többet az E - vitamin jelentőségéről >>>

 

Flavonoid tartalmú gyógynövények

 

Kémiai jellemzők:


A növényvilágban elterjedt vegyületek, 2000 képviselőjük ismert. A virágszirmok, termések, őszi levelek sárga színét adó, illetve a színtelen, a kék és a lila színű növényi festékanyagok tartoznak ide. Legismertebb képviselői: a flavon, a kvercetin, a rutin, a luteolin és az antocianidin. A növényekben általában glikozidos formában találhatók.

 

Élettani hatás:


Rutin: érvédő hatású, csökkenti a hajszálerek folyadékáteresztő képességét, törékenységét, így a helyi vizenyők (ödémák) kialakulását, a hajszáleres vérzéseket (eng. capillary bleedings) is csökkenti. Magas vérnyomás, érelmeszesedés, cukorbetegség érszövődményeinek (vascular complications) megelőzésére használható.

 

 • vérnyomáscsökkentő, szívkoszorúér-tágító, a szívizom kontrakciós képességét (eng. myocardial contractility), a szívpumpa funkcióját (pumping action of heart muscle) javítja;
 • gátolja a vérrögképződést (eng. thrombus formation);
 • koleszterinszint-csökkentő;
 • vizelethajtó (eng. Diuretic);
 • baktérium-, gomba- és vírusölő hatású;
 • májvédő, epehajtó (eng. choleretic), bélgörcsoldó;
 • gyulladáscsökkentő;

 

Szívre kifejtett hatásukat tekintve hasonlóak a digitalis glikozidokhoz, de mérgező hatásuk csekély, tartósan adhatóak. Szívhatásuk mellett kiemelkedő az érrendszeri hatásuk is, geriátriában kiterjedten alkalmazzák.

 

FLAVONOID TARTALMÚ GYÓGYNÖVÉNYEK

 • árnika (virág)
 • bodza (virág)
 • boróka (bogyó)
 • galagonya (virágos hajtás)
 • hársfa (virág)
 • kamilla (virág)
 • kecskeruta (fű)
 • körömvirág
 • kukorica (bajusz)
 • máriatövis (termés)
 • napraforgó (virág)
 • nyírfa (levél)
 • szemvidítófű
 • tarackbúza (gyöktörzs)
 • tövises iglice (gyökér)

 

A rutin a Vital 0 , Vital  B és a Vital AB vércsoport-specifikus termékek, valamint a Super Mega 50 alkotó eleme.

 

Heszperidint a Vital 0, Vital  B ésa Vital AB vércsoport-specifikus termékek, a Super Mega 50 , valamint a Senior Formula termékek tartalmaznak.

 

A Vital 0 , Vital B és a Vital AB vércsoport-specifikus termékek tartalmaznak kvercetint is.

 

Prof. Szedlák-Vadócz Valéria M.D. PhD

 

 

ZenThonic dzsúz - vissza a természethez
teljes cikk elolvasásaA CaliVita kifejlesztett egy új táplálékkiegészítőt, amelynek a neve Zen Thonic dzsúsz.


Az volt a célunk ezen új termék kifejlesztésével, hogy amennyire csak lehet, visszanyúljunk a természethez. Ha Ön már ismeri ezt a becses terméket, akkor örülni fog, hogy ebben a számban újabb ismereteket szerezhet róla. Ha viszont még nem döntötte el, hogy igya-e a ZenThonicot vagy sem, akkor itt elolvashatja, hogy miért jó, ha kipróbálja.

 

Tényeket szeretnénk felsorolni a mangosztán gyümölcsről és a dzsúsz egyéb gyümölcsösszetevőiről, illetve azok jótékony hatásairól, anélkül hogy az egekig magasztalnánk a ZenThonic dzsúszt vagy eltúloznánk értékeit.

 

A ZenThonic fő összetevője a mangosztán (lat. Garcinia mangostana) nevű, ázsiai eredetű „csodagyümölcs", amely kiegészül a hazai gyümölcsök „csodás keverékével".
A mangosztán délkelet Ázsiában honos ultra-trópusi gyümölcs, antioxidánsokban, enzimekben, vitaminokban és nyomelemekben rendkívül gazdag. Kivételesen nagy mennyiségű xanthont - erőteljes antioxidáns hatású flavonoidot - tartalmaz, de bővelkedik más antioxidáns hatású polifenolokban és katechinekben is.

 

A mangosztán mellett fekete szőlő-, vörös áfonya-, kék áfonya-, földieper-, málna -, alma- és körtelésűrítménnyel van gazdagítva. Ezek a gyümölcsök igen gazdagon tartalmaznak ellágsavat, fitinsavat, klorogénsavat, anthocyaninokat, valamint létfontosságú növényi rostokat. Mindegyikük önmagában is koncentrált napenergia, továbbá különböző védő- és tápanyagok bő forrása. Együttesen szinte minden vitamint, ásványi anyagot, enzimet és rostanyagot tartalmaznak, amire a szervezetnek szüksége van.

 

A ZenThonic összetevői révén a tápanyagok (biokémiai alapanyagok) és az élettanilag egészséges rezgések (bioinformatikai tényezők) gazdag tárháza.

 

Segít a szervezetet öngyógyító képességének megtartásában, illetve annak visszaszerzésében. Hozzájárul ahhoz, hogy testünk valamennyi sejtjének normális alapregulációs feltételei megteremtődjenek. Ennek előfeltétele, hogy kialakuljon elsősorban a laza rostos kötőszövetben az a helyzet, hogy minden sejt képes legyen egymással és az egészséges biokémiai és bioelektromos belső informatikai rendszerrel kommunikálni.

 

Miben segíthet a ZenThonic?

 

 • Lelassíthatja az öregedéssel összefüggő folyamatokat.
 • Segít az oxidatív károsodás elleni védekezésben.
 • Általában fokozza a tápanyagok biohasznosulását.
 • Önmagában is teljes értékű, sokoldalú étrendkiegészítő, amely erősen emeli a sejtek biofotonkészletét.
 • Frissítő, élénkítő hatású.
 • Javítja az erőnléti állapotot.
 • Növeli a szervezet önregeneráló, öngyógyító képességeit.
 • Hozzájárul a szellem, a lélek és a test harmóniájának eléréséhez.
 • A nap energiáját koncentrált formában tartalmazza.
 • Segíti az izmok és ízületek regenerálódását.
 • A benne lévő flavonoidok védik az immunrendszert és segítik más antioxidánsok, mint például a C- és E-vitamin normál szintre való beállítását.
 • Kellemes ízű. Akár desszertekhez vagy gabonapelyhekhez is adható!

 

A ZenThonic további összetevői

 

A ZenThonic dzsúszban lévő többi gyümölcs szintén hatékony természetes antioxidáns és immunrendszer-erősítő.

 

A bogyós gyümölcsök a természet leggazdagabb antioxidáns-forrásai. A természetes körülmények között termő kék áfonya, eper, málna és szeder hatékony betegségmegelőző növényi hatóanyagokat, így ellágsavat, kvercetint, C-vitamint és antociánokat tartalmaz. Ezek a bogyós gyümölcsök  egyúttal magas rosttartalmúak is.

 

A vöröshagymához és almához hasonlóan mostanra már számos bogyós gyümölcsről is megállapították, hogy a kvercetin nevű flavonoid kiváló forrása.

 

Hatás

 

A fekete áfonyában található antioxidánsok csökkentik a glükóz felszívódását a belekből, fokozzák a glükóz lebomlását, megelőzik a vércukorszint ingadozását, csökkentik a koleszterinszintet, megkötik a szabad gyököket és hozzájárulnak a degeneratív betegségek megelőzéséhez. Hatékony antioxidánsai - mint például a klorogén- és a koffeinsav - lelassíthatják a korral járó idegrendszeri elváltozásokat.

 

Bőségesen tartalmaz C-vitamint és ellágsavat. Az ellágsav a daganatkeltő anyagok kiürítésében résztvevő, születési rendellenességeket csökkentő, sebgyógyulást elősegítő és szívbetegséget megelőző hatású, természetben előforduló fenol.

 

Fogyasztható húgyúti fertőzések kezelésére. A gyümölcs bíborvörös-kékes színanyagai, a proantocianidinek és a flavonok lényeges antimikrobás hatással rendelkező anyagok.

 

Kiváló biohasznosulású polifenol, antioxidánsokat tartalmaz, melyek központi szerepet játszhatnak az öregedéssel összefüggő degeneratív folyamatok lelassításában, valamint floridzint, amely a vércukorszint szabályozását segíti.

 


A ZenThonic dzsúsz egyéb összetevői: kantalup dinnye, körte, rózsaszín grépfrút, narancs, szilva, eper, szeder, aszalt szilva és mazsola.


17 indok, hogy miért fogyasszunk mangosztán alapú italt

 

A jó egészségért és az öregedés ellen folytatott csata ma már háborúvá dagadt. A fő baj az, hogy nem is igazán ismerjük az ellenséget. Sejtjeink, szerveink és szöveteink nap mint nap veszélyes támadásoknak vannak kitéve. Néhány főbűnös éppen saját sejtanyagcserénk terméke, mások környezetünkből és helytelen táplálkozási szokásainkból adódnak.

 

Az élethez oly nélkülözhetetlen oxigén, ha egyszer oxidálódik, halálos méreggé válik. Amikor valamely kémiai folyamat során egy molekula elveszít, esetleg nyer egy elektront, oxidáns keletkezik. Ez a zavart működésű, gonosz kis atom vagy molekula veszélyessé válik, aztán fékevesztett ámokfutásba kezd, és tevékenységét mindenütt elfajulás követi. Tudományosan szólva ez az atom vagy molekula egy ROS (reaktív oxigénfajta), egy szabad gyök, mely betegségeket, immunzavarokat idéz elő, elpusztíthatja a sejteket, módosíthatja a DNS-t, és betegségeket hordozhat.

 

Ha a szabad gyökök elözönlik szervezetünket, az eredmény: oxidatív stressz.

 

Szervezetünknek minőségi táplálékra van szüksége. Legfőképpen azért, mert a molekuláris és sejtszinten folytatott harchoz „gyalogosok" kellenek, hogy helyben vívják meg a csatát. Szükségünk van fitotápanyagokra: antocianidinekre, flavonoidokra, xantonokra, ásványokra, vitaminokra és antioxidánsokra, méghozzá hatalmas mennyiségben. ERRE ÉPPEN A MANGOSZTÁN A LEGMEGFELELŐBB!


Lássuk csak, miféle antioxidáns és egyéb egészségvédő hatásokkal rendelkezik ez az egyedülálló gyümölcs!

 

 1. A xantonok - ezek a jó minőségű bioaktív antioxidánsok - javítják a sejtek közti kommunikációt még az agyban is, ahol a fitokemikáliák szállítása létfontosságú.
 2. A mangosztán proteint (sejtépítőanyagot), zsírt, rostot, hamut, kalciumot, foszfort, vasat, B-vitamint (tiamint), aszkorbinsavat (C-vitamint) tartalmaz. Mindegyikük elősegíti a sejtek megfelelő működését és lassítja az öregedést.
 3. A xantonok, melyek nagy teljesítményű „helyreállító" antioxidánsokként is ismertek, gyorsítják az immunválaszokat.
 4. A mangosztán összetevői életenergiát adnak, fokozzák az erőt és az állóképességet.
 5. Ez a gyümölcslé elősegíti az ízületek és izmok összehúzódását és regenerációját.
 6. A flavonoidok és flavonok segítik szervezetünk immunrendszerét más antioxidánsok, köztük a C- és az E-vitamin normál állapotának visszaállításában.
 7. A mangosztán kis mennyiségben történő, egyenletes adagolás esetén normalizálja a vércukorszintet.
 8. A mangosztánt évezredek óta használják az emésztés segítésére.
 9. A mangosztán támogatja a nyirokrendszert a sejtek testnedveken keresztül történő salaktalanításában.
 10. Régóta ismert, hogy erősíti a véredényeket, még a hajszálereket is, így azok hatékonyabban juttatják a sejtekhez a tápanyagokat.
 11. A benne található antioxidánsok elősegítik a napfény D-vitaminná alakulását.
 12. A mangosztán helyreállító xantonjaival enyhíti a fejfájást - a migrént is beleértve.
 13. A mangosztán figyelemreméltó xanton antioxidánsai alkalmazkodóképesek, azzá alakulnak, amire szervezetünknek szüksége van. Bioaktív anyagok.
 14. A flavonoidok fitokemikáliái (a növények narancs, vörös és bíbor pigmentjei) védik a növényeket, némelyikük nagy teljesítményű antioxidánsokat és más értékes nyomelemeket tartalmaz, melyek védik szervezetünk sejtanyagcseréjét.
 15. Fokozza az energiát - jól hat kimerültség esetén.
 16. Segít a normál testsúly fenntartásában.
 17. Jóízű! Desszertekhez, gabonapelyhekhez és más szokványos élelmiszerekhez keverhető. Könnyű megszeretni, mivel nagy teljesítményű xantonjai észrevétlenül harcolnak az egészségünkért.


Miért éppen most?


Sokan kíváncsiak, hogyan lehetséges, hogy csak most kerültek napvilágra a mangosztánban fellelhető fitotápanyagok értékéről szóló információk, és egyáltalán, miért került ilyen „váratlanul" kereskedelmi forgalomba a mangosztán gyümölcs hazánkban és más nyugati országokban.

A válasz egyszerű: a gyümölcs rosszul szállítható, és jóllehet gyógyhatásai miatt Délkelet-Ázsiában már évszázadok óta használatos, sok ember és vállalat összehangolt csapatmunkája kellett ahhoz, hogy a gyümölcs jóízű ital formájába megjelenhessen a piacon.

 

Fogyassza, és váljék egészségére!

 


Modern bizonyíték

Ebben a különleges trópusi gyümölcsben jelentős mennyiségben vannak jelen polifenolok és katechinek is, amelyek hatékony antioxidánsok. Gazdag poliszacharidokban, amelyek baktérium és gombaölő hatást fejtenek ki, valamint tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, B1-, B2-, B6- és C-vitamint is.

A mangosztánban található hatóanyagok sora azonban ezzel nem zárul le! Az igazi értékét az adja, hogy különösen nagy mennyiségű xantont tartalmaz.

A xantonok, a flavonoidok családjába tartozó rendkívül erős antioxidáns vegyületek, melyek egyes vizsgálatok szerint ötször hatékonyabbak a C- és E-vitaminnál. Több mint 200 féle létezik a természetben, és minden xanton más és más hatást fejt ki a szervezetre. Mindennek megvan a maga sajátos hatás profilja, egymással kombinálva pedig hatásaik felerősödnek, és így az egész szervezet egészséges működését elősegítik.

 

Ami rendkívül figyelemre méltó a mangosztán gyümölccsel kapcsolatban, hogy 17 különböző xanthon jellegű vegyületet tartalmaz. Ez az eddig ismert leggazdagabb forrása ezeknek a jótékony hatású flavonoidoknak, amely táplálékként használt gyümölcsökben fellelhető.

 

Bár a mangosztán xantonjait már közel 150 éve (Schmid, 1855) ismerjük, a tudomány még napjainkra sem bizonyította, hogy a xantonok emberi betegségek klinikai kezelésére felhasználhatóak-e.

 

De a gyümölcs valódi értékének megítélésében nem csak a tradicionális gyógyítók megfigyeléseire támaszkodhatunk. Dr. Duke, Fitokémiai és etnobotanikai adatbázisaiban (Duke, 2004) a mangosteen összetevőinek részletes listáját is megtaláljuk.

 

Az etnobotanikus, dr. James Duke számos táplálék-kiegészítőként alkalmazott természetes készítmény kémiai összetételét vizsgálta meg. A kémiai alkotóelemek alapján felsorolta az összetevők ismert hatásait.

Dr. Duke megadja a feltételezett napi adagokat és a várható kedvező hatásokat (a magnosztán gyümölcs alkotórészeivel kapcsolatban elvégzett saját és egyéb szakértők általi vizsgálatok alapján). A kedvező hatások teljes listája embert próbáló hosszúságú, 138 különböző tulajdonságot tartalmaz.

 

Az alábbiakban felsoroljuk azt a néhány kedvező hatást, amelyeket a magnosztánt fogyasztó emberek nagy többségénél megfigyelhetők voltak.

 

 • Vérzsírszint csökkentő hatás - csökkenti az LDL-szintet,
 • Antihipertenzív hatás - csökkenti a vérnyomást,
 • Megelőzi az érelmeszesedést - az artériák elzáródását és megkeményedését,
 • Kardioprotektor hatás - védi a szívizmot,
 • Hipoglikémiás hatás - csökkenti a vércukorszintet,
 • Parkinson-kór és Alzheimer-kór elleni hatás, illetve kedvezően hat az elbutulás egyéb formáira is,
 • Immunstimuláns - serkenti az immunválaszt,
 • Gombaölő hatás,
 • Antibakteriális hatás,
 • Antivirális hatás,dermatitis, sebfertőzések, tinea és akne kezelésére alkalmazható,
 • Gyulladáscsökkentő hatás,
 • Antipiretikus hatás - lázcsillapító,
 • Zöldhályog és szürkehályog ellenes hatás,
 • Csökkenti a pikkelysömör keltette viszketést,
 • Ínybetegséget megelőző hatás, erősíti a fogágy kötőszöveteit,
 • Hasmenést csökkentő hatás,
 • Rost- és gyümölcssav tartalma segíti az emésztést és bélműködést,
 • Elhízás elleni hatás - természetes fogyás,
 • Kimerültséget csökkentő hatás,
 • Antidepresszív és szorongásoldó hatás,
 • Öregedés gátló hatás.

A tudomány számára még nem teljes mértékben ismeretes, hogy a mangosztán miért hatékony ennyi különböző betegség kezelésében, de feltehetően gazdag xanton tartalmában keresendő a megoldás.

 

 

Figyelmeztetés: A fentiek nem tekinthetők orvosi tanácsnak. Ez a táplálékkiegészítő önmagában nem használható semmiféle humán betegség megelőzésére és gyógyítására. Az eredmények eltérőek lehetnek. Egészségügyi problémákkal minden esetben forduljon orvoshoz vagy táplálkozási szakemberhez. A mikrotápanyagot tartalmazó étrend-kiegészítők hasznosak, de csak minőségi makrodiétával, hatékony testmozgással, stresszmentes életmóddal kombinálva.

 

Egészségvédelem mangosztánnal

 

Annak ellenére, hogy a mangosztán nevű trópusi gyümölcsöt még nem túl széles körben ismerik Észak-Amerikában és Európában, s ezeken a helyeken még nem terjedt el a használata az orvoslásban, egészségvédő tulajdonságai felkeltették az emberek érdeklődését, és ezért érdemes többet is megtudni róla.

Ebből a cikkből kiderül, hogyan segíthet a mangosztán abban, hogy megőrizzék mentális képességeiket és megalapozzák jó közérzetüket.

 

 

 


Miért éppen dzsúz?

 

Sokan teszik fel a kérdést, hogy miért nem kapható a mangosztán a többi trópusi gyümölcshöz hasonlóan. Ha a benne rejlő fitotápanyagok tényleg olyan jó hatással vannak a szervezetre, akkor biztos lenne rá érdeklődés.

A válasz igen egyszerű, a gyümölcs nagyon rosszul viseli a szállítást.

Ezért bár jótékony hatásai miatt Délkelet-Ázsiában már évszázadok óta használják a népi orvoslásban, nekünk európaiaknak mégis a dzsúzként feldolgozott mangosztán italokkal kell beérnünk. Ez azonban egyáltalán nem jár lemondással, hiszen a jóízű ZenThonic valóban tartalmazza a mangosztán különleges hatóanyagait.

 

A test harmóniája

 

Mivel a magház és a héj nagy mennyiségben tartalmaz biológiai anyagokat, beleértve vitaminokat és antioxidánsokat, ezért a jobb minőségű mangosztán alapú gyümölcslevek mindig az egész gyümölcsöt hasznosítják. A héj azonban fanyar ízt kölcsönözne az italnak, amit további gyümölcsök hozzáadásával kompenzálnak.

Ezért a ZenThonicban a mangosztánt olyan gyümölcsökkel egészítették ki, melyek szintén hatékony antioxidánsok és immunrendszer-erősítők, ugyanakkor nagyon finomak.

 

A fekete áfonyában található antioxidánsok csökkentik a glükóz felszívódását a belekből, illetve lelassíthatják a korral járó idegrendszeri elváltozásokat. A málna bőségesen tartalmaz C-vitamint és ellágsavat.

 

A vörös áfonya antimikrobás hatással rendelkezik. Az alma olyan antioxidánsokat tartalmaz, melyek központi szerepet játszhatnak az öregedéssel összefüggő degeneratív folyamatok lelassításában, illetve a vércukorszint szabályozását segíti.

 

Mindezeken kívül a ZenThonic még cseresznyét, kantalup dinnyét, körtét, rózsaszín grépfrútot, narancsot, szilvát, epret, szedret, aszalt szilvát és mazsolát is tartalmaz. Ezekkel az összetevőkkel együtt pedig egy olyanegyedülálló koktélt kapunk, ami páratlanná teszi a ZenThonicot a mangosztán italok között.

 

Hogy biztosan érzékelje Ön is a mangosztán áldásos hatásait, azt javasoljuk, hogy legalább 90 napon keresztül fogyassza a ZenThonicot. Gyakran egy hónap nem elegendő a hosszú idő alatt kialakult energiahiányos állapot megváltoztatására.

 

Mint mindenben, itt is nagyon fontos a következetesség. Amennyiben 90 napon keresztül, napi rendszerességgel fogyasztja a ZenThonicot, sokkal jelentősebb változást fog érezni, mint ha egy-két hétig vagy össze-vissza issza, amikor éppen az eszébe jut.

 

A ZenThonicban található számtalan xanthon és más jótékony hatású anyag zsírban oldódik. Ezért érdemes étkezés előtt fogyasztani, vagy legalább néhány szem olajos magvat megenni hozzá (természetesen sótlan formában), hogy tökéletesebben felszívódhasson.

 

Fogyasszon naponta két evőkanál ZenThonicot, és töltse fel magát életenergiájával! A mangosztánban biztosan nem fog csalódni. Ráadásul a ZenThonic annyira finom, hogy a kisgyermekek is örömmel fogyasztják.

 

 

Az autizmus és a mangosztán


Szakértők számításai szerint minden századik gyermeket autistaként diagnosztizálnak. Az autizmus olyan viselkedésben nyilvánul meg, mint például az önbántalmazás, a hangulatingadozás, az elszigetelődés, a csökkent verbális kommunikációs képesség. Az autistáknál előforduló tünetek egy része sok más mentális és viselkedési rendellenesség esetén is előfordul. Ezek mindegyike egyéb olyan rendellenességhez is kapcsolódik, amiket az alábbiakban tárgyalunk.

 

Aminosavak. A kutatók úgy gondolják, hogy a GI-problémákkal küzdő autista gyermekek bizonyos aminosavakból (peptidekből) túl nagy mennyiséget engednek a véráramba, s ez okozza az abnormális viselkedést. Mivel az aminosavak a neurotranszmitterek elsődleges építőelemei (ezek befolyásolják hangulatunkat és viselkedésünket), lehetséges, hogy hat az ember hangulatára és viselkedésére az, ha a szervezetben levő aminosav-egyensúly megbomlik. A mangosztánban levő xanthonok hatékony gyulladásgátló anyagok, segíthetnek az emésztőrendszer egészségének megőrzésében és a létfontosságú aminosavak egyensúlyának fenntartásában.

 

Létfontosságú zsírsavak. A létfontosságú zsírsavak kritikus fontosságúak a normális agyműködés szempontjából. Abnormális agyfejlődéshez vezethet, ha fiatal korban kevés van belőlük. Ráadásul az olyan neurotranszmitterekre, mint például a szerotonin, szintén hatással lehet a megbomlott zsírsavegyensúly.

Az autista gyerekeknél az omega-6 szint igen magas, az omega-3 viszont alacsony, és ez kapcsolatban van a hiperaktivitással és a gyakori dühkitörésekkel.

Habár az autisták és az autizmushoz kapcsolódó betegségek száma egyre növekszik, a mangosztán segíthet abban, hogy csökkenjen a gyermekek körében előforduló ilyen betegségek kockázata.


A mangosztán segítségével meg lehet előzni az oxidációt és meg lehet szüntetni a gyulladásos folyamatokat, amelyeket a zsírsavegyensúly megbomlásával kapcsolatos étkezési problémák okoznak.

 

Megbomlott melatonin-egyensúly. A kutatások azt mutatják, hogy az autista gyerekek körében gyakori az alvási rendellenesség, ami azt jelzi, hogy autizmus esetén kevesebb melatonin keletkezik, ami befolyásolja a szervezet „belső óráját". Az abnormális melatonin szint olyan hormonális és biokémiai reakciók sorozatát válthatja ki, amelyek negatívan hatnak a viselkedésre. A melatonin erős antioxidáns is, amely zsírban és vízben is oldódik, s ezzel átlépi a vér/agy határt, és az agysejteket mentesíti az oxidatív stressztől.

 

Ételallergia. Sok autista páciens érzékeny bizonyos élelmiszerekre. Az autista gyerekeknél gyakran előfordul fokozott GI-permeabilitás, ami lehetővé teszi, hogy az ételekből származó peptidek bekerüljenek a véráramba, s ezek az immunrendszerből abnormális viselkedéshez kapcsolódó reakciókat váltanak ki. A xanthonok gyulladásgátló tulajdonsága pozitívan hathat  arra, hogy az autista páciensek allergiás epizódjainak száma csökkenjen. A xanthonok nemcsak a belekben levő gyulladást csökkentik, hanem megölik azokat a parazitákat és baktériumokat is, amelyek a GI-(gyomor-bél)-gyulladást és a szivárgó belek szindrómáját súlyosbítják.

 

A mangosztán aktív hatóanyagai segíthetnek csökkenteni a depresszió, a demencia és az alvászavarok kockázatát.

 

Nehézfémek. Kisgyermekeknél a vér/agy gát - ami megakadályozza, hogy a veszélyes anyagok károsítsák az agyat - csak körülbelül egy évvel a születés után alakul ki teljesen. Egy tanulmány során azt az eredményt kapták, hogy a 18 autista gyerekből álló csoportban 16 személy vérében a toxinmennyiség a felnőttekre vonatkozó maximális toleranciaszintet is meghaladta. Tanulmányok azt is alátámasztják, hogy összefüggés van az autizmus és a magas ólomszint között. A GI-diszfunkciót okozó fokozott áteresztőképesség miatt nagyobb mennyiségű nehézfém hatol át a beleken és kerül be a véráramba. Ez fiatal gyermekeknél megnöveli a toxikus anyagok jelenlétét.

 

A depresszió leküzdése mangosztánnal

 

Tudjuk, hogy a depresszió kialakulását sok tényező befolyásolja: elégtelen táplálkozás, emésztési rendellenességek, a zsírsavegyensúly megbomlása, toxicitás, a kortizol- és hormonegyensúly megbomlása, hogy csak néhányat említsünk. A xanthonok enyhíthetik a megbomlott zsírsavegyensúly káros hatásait, és a veszélyes toxinok által okozott károsodást is helyreállítják. A xanthonok csökkenthetik a stresszt, a túl magas kortizol szintet, és segíthetnek a megfelelő hormonegyensúly fenntartásában.

 

Nyugodtabb alvás a mangosztánnal


A mangosztán juice fogyasztása segíthet, amikor más természetes gyógymód nem segít. A xanthonok csökkentik a fizikai stresszt, szabályozzák a kortizol szintet, egyensúlyban tartják a melatonin szintet és elősegítik a megfelelő metabolizmust az aminosav szint egyensúlyban tartásával. A xanthonok normalizálják a belek áteresztőképességét, amelynek kulcsfontosságú szerepe van az egészséges triptofán szint fenntartásában. A triptofán bizonyítottan növeli az alvás mennyiségét és javítja annak minőségét, s mindezt anélkül teszi, hogy károsan hatna a memóriára és a kognitív teljesítményre, ahogyan azt az alvással kapcsolatos problémák enyhítésére adott benzodiazepin tartalmú gyógyszerek teszik.

 

Szeretném közelebbről megismerni a ZenThonic dzsúzt >>>

 

 

Dr. Kenneth J. Finsand funkcionális medicina specialista kutatásai alapján

 

 

17 indok, hogy miért fogyasszunk mangosztán alapú italt
teljes cikk elolvasása

 

 

A zenthonic dzsúz


A Calivita International kifejlesztett egy új táplálékkiegészítőt, amelynek a neve Zen Thonic dzsúsz.

 

Az volt a célunk ezen új termék kifejlesztésével, hogy amennyire csak lehet, visszanyúljunk a természethez. Ha ön már ismeri ezt a becses terméket, akkor örülni fog, hogy ebben a számban újabb ismereteket szerezhet róla. Ha viszont még nem döntötte el, hogy igya-e a zenthonicot vagy sem, akkor itt elolvashatja, hogy miért jó, ha kipróbálja.

 

 

Tényeket szeretnénk felsorolni a mangosztán gyümölcsről és a dzsúsz egyéb gyümölcsösszetevőiről, illetve azok jótékony hatásairól, anélkül hogy az egekig magasztalnánk a zenthonic dzsúszt vagy eltúloznánk értékeit.

 

A zenthonic fő összetevője a mangosztán (lat. garcinia mangostana) nevű, ázsiai eredetű „csodagyümölcs", amely kiegészül a hazai gyümölcsök „csodás keverékével".

 

A mangosztán délkelet ázsiában honos ultra-trópusi gyümölcs, antioxidánsokban, enzimekben, vitaminokban és nyomelemekben rendkívül gazdag. Kivételesen nagy mennyiségű xanthont - erőteljes antioxidáns hatású flavonoidot - tartalmaz, de bővelkedik más antioxidáns hatású polifenolokban és katechinekben is.

 

A mangosztán mellett fekete szőlő-, vörös áfonya-, kék áfonya-, földieper-, málna -, alma- és körtelésűrítménnyel van gazdagítva. Ezek a gyümölcsök igen gazdagon tartalmaznak ellágsavat, fitinsavat, klorogénsavat, anthocyaninokat, valamint létfontosságú növényi rostokat.

 

Mindegyikük önmagában is koncentrált napenergia, továbbá különböző védő- és tápanyagok bő forrása. Együttesen szinte minden vitamint, ásványi anyagot, enzimet és rostanyagot tartalmaznak, amire a szervezetnek szüksége van.

 

A zenthonic összetevői révén a tápanyagok (biokémiai alapanyagok) és az élettanilag egészséges rezgések (bioinformatikai tényezők) gazdag tárháza.

Segít a szervezetet öngyógyító képességének megtartásában, illetve annak visszaszerzésében. Hozzájárul ahhoz, hogy testünk valamennyi sejtjének normális alapregulációs feltételei megteremtődjenek.

 

Ennek előfeltétele, hogy kialakuljon elsősorban a laza rostos kötőszövetben az a helyzet, hogy minden sejt képes legyen egymással és az egészséges biokémiai és bioelektromos belső informatikai rendszerrel kommunikálni.

 

Miben segíthet a zenthonic?
-lelassíthatja az öregedéssel összefüggő folyamatokat.


-segít az oxidatív károsodás elleni védekezésben.


-általában fokozza a tápanyagok biohasznosulását.


-önmagában is teljes értékű, sokoldalú étrendkiegészítő, amely erősen emeli a sejtek biofotonkészletét.


-frissítő, élénkítő hatású.


-javítja az erőnléti állapotot.


-növeli a szervezet önregeneráló, öngyógyító képességeit.


-hozzájárul a szellem, a lélek és a test harmóniájának eléréséhez.


-a nap energiáját koncentrált formában tartalmazza.


-segíti az izmok és ízületek regenerálódását.


-a benne lévő flavonoidok védik az immunrendszert és segítik más antioxidánsok, mint például a c- és e-vitamin normál szintre való beállítását.


Kellemes ízű. akár desszertekhez vagy gabonapelyhekhez is adható!

 

  Szeretném közelebbről megismerni a páratlan összetételű ZenThonic-ot >>>

 

 

A zenthonic további összetevői

 

A zenthonic dzsúszban lévő többi gyümölcs szintén hatékony természetes antioxidáns és immunrendszer-erősítő.

 

A bogyós gyümölcsök a természet leggazdagabb antioxidáns-forrásai. A természetes körülmények között termő kék áfonya, eper, málna és szeder hatékony betegségmegelőző növényi hatóanyagokat, így ellágsavat, kvercetint, c-vitamint és antociánokat tartalmaz. Ezek a bogyós gyümölcsök  egyúttal magas rosttartalmúak is.

 

A vöröshagymához és almához hasonlóan mostanra már számos bogyós gyümölcsről is megállapították, hogy a kvercetin nevű flavonoid kiváló forrása.

 

 

A hatás

 

A fekete áfonyában található antioxidánsok csökkentik a glükóz felszívódását a belekből, fokozzák a glükóz lebomlását, megelőzik a vércukorszint ingadozását, csökkentik a koleszterinszintet, megkötik a szabad gyököket és hozzájárulnak a degeneratív betegségek megelőzéséhez.

 

Hatékony antioxidánsai - mint például a klorogén- és a koffeinsav - lelassíthatják a korral járó idegrendszeri elváltozásokat.

 

Bőségesen tartalmaz c-vitamint és ellágsavat. Az ellágsav a daganatkeltő anyagok kiürítésében résztvevő, születési rendellenességeket csökkentő, sebgyógyulást elősegítő és szívbetegséget megelőző hatású, természetben előforduló fenol.

 

Fogyasztható húgyúti fertőzések kezelésére. a gyümölcs bíborvörös-kékes színanyagai, a proantocianidinek és a flavonok lényeges antimikrobás hatással rendelkező anyagok.

 

Kiváló biohasznosulású polifenol, antioxidánsokat tartalmaz, melyek központi szerepet játszhatnak az öregedéssel összefüggő degeneratív folyamatok lelassításában, valamint floridzint, amely a vércukorszint szabályozását segíti.

 

 

A zenthonic dzsúsz egyéb összetevői: kantalup dinnye, körte, rózsaszín grépfrút, narancs, szilva, eper, szeder, aszalt szilva és mazsola.

 

17 indok, hogy miért fogyasszunk mangosztán alapú italt


A jó egészségért és az öregedés ellen folytatott csata ma már háborúvá dagadt. A fő baj az, hogy nem is igazán ismerjük az ellenséget. Sejtjeink, szerveink és szöveteink nap mint nap veszélyes támadásoknak vannak kitéve. Néhány főbűnös éppen saját sejtanyagcserénk terméke, mások környezetünkből és helytelen táplálkozási szokásainkból adódnak.

Az élethez oly nélkülözhetetlen oxigén, ha egyszer oxidálódik, halálos méreggé válik. Amikor valamely kémiai folyamat során egy molekula elveszít, esetleg nyer egy elektront, oxidáns keletkezik.

 

Ez a zavart működésű, gonosz kis atom vagy molekula veszélyessé válik, aztán fékevesztett ámokfutásba kezd, és tevékenységét mindenütt elfajulás követi. Tudományosan szólva ez az atom vagy molekula egy ros (reaktív oxigénfajta), egy szabad gyök, mely betegségeket, immunzavarokat idéz elő, elpusztíthatja a sejteket, módosíthatja a dns-t, és betegségeket hordozhat.

 

Ha a szabad gyökök elözönlik szervezetünket, az eredmény: oxidatív stressz.

 

Szervezetünknek minőségi táplálékra van szüksége. Legfőképpen azért, mert a molekuláris és sejtszinten folytatott harchoz „gyalogosok" kellenek, hogy helyben vívják meg a csatát.

 

Szükségünk van fitotápanyagokra: antocianidinekre, flavonoidokra, xantonokra, ásványokra, vitaminokra és antioxidánsokra, méghozzá hatalmas mennyiségben.

 

Erre éppen a mangosztán a legmegfelelőbb! 
Lássuk csak, miféle antioxidáns és egyéb egészségvédő hatásokkal rendelkezik ez az egyedülálló gyümölcs!


 
 -A xantonok - ezek a jó minőségű bioaktív antioxidánsok - javítják a sejtek közti kommunikációt még az agyban is, ahol a fitokemikáliák szállítása létfontosságú. -A mangosztán proteint (sejtépítőanyagot), zsírt, rostot, hamut, kalciumot, foszfort, vasat, b-vitamint (tiamint), aszkorbinsavat (c-vitamint) tartalmaz. mindegyikük elősegíti a sejtek megfelelő működését és lassítja az öregedést.


 
 -A xantonok, melyek nagy teljesítményű „helyreállító" antioxidánsokként is ismertek, gyorsítják az immunválaszokat. -A mangosztán összetevői életenergiát adnak, fokozzák az erőt és az állóképességet. -Ez a gyümölcslé elősegíti az ízületek és izmok összehúzódását és regenerációját. -A flavonoidok és flavonok segítik szervezetünk immunrendszerét más antioxidánsok, köztük a c- és az e-vitamin normál állapotának visszaállításában. -A mangosztán kis mennyiségben történő, egyenletes adagolás esetén normalizálja a vércukorszintet. -A mangosztánt évezredek óta használják az emésztés segítésére. -A mangosztán támogatja a nyirokrendszert a sejtek testnedveken keresztül történő salaktalanításában. -régóta ismert, hogy erősíti a véredényeket, még a hajszálereket is, így azok hatékonyabban juttatják a sejtekhez a tápanyagokat. -A benne található antioxidánsok elősegítik a napfény d-vitaminná alakulását. -A mangosztán helyreállító xantonjaival enyhíti a fejfájást - a migrént is beleértve. -A mangosztán figyelemreméltó xanton antioxidánsai alkalmazkodóképesek, azzá alakulnak, amire szervezetünknek szüksége van. bioaktív anyagok. -A flavonoidok fitokemikáliái (a növények narancs, vörös és bíbor pigmentjei) védik a növényeket, némelyikük nagy teljesítményű antioxidánsokat és más értékes nyomelemeket tartalmaz, melyek védik szervezetünk sejtanyagcseréjét. -Fokozza az energiát - jól hat kimerültség esetén. -Segít a normál testsúly fenntartásában. -Jóízű! desszertekhez, gabonapelyhekhez és más szokványos élelmiszerekhez keverhető. könnyű megszeretni, mivel nagy teljesítményű xantonjai észrevétlenül harcolnak az egészségünkért.

 

 

Miért éppen most?

 

Sokan kíváncsiak, hogyan lehetséges, hogy csak most kerültek napvilágra a mangosztánban fellelhető fitotápanyagok értékéről szóló információk, és egyáltalán, miért került ilyen „váratlanul" kereskedelmi forgalomba a mangosztán gyümölcs hazánkban és más nyugati országokban.

 

A válasz egyszerű: a gyümölcs rosszul szállítható, és jóllehet gyógyhatásai miatt délkelet-ázsiában már évszázadok óta használatos, sok ember és vállalat összehangolt csapatmunkája kellett ahhoz, hogy a gyümölcs jóízű ital formájába megjelenhessen a piacon.

 

 

Fogyassza, és váljék egészségére!

 

Szervezetének szüksége van rá !

 

Egészségvédelem mangosztánnal

 

Annak ellenére, hogy a mangosztán nevű trópusi gyümölcsöt még nem túl széles körben ismerik észak-amerikában és európában, s ezeken a helyeken még nem terjedt el a használata az orvoslásban, egészségvédő tulajdonságai felkeltették az emberek érdeklődését, és ezért érdemes többet is megtudni róla.

 

Ebből a cikkből kiderül, hogyan segíthet a mangosztán abban, hogy megőrizzék mentális képességeiket és megalapozzák jó közérzetüket.

 

Az autizmus és a mangosztán

 

Szakértők számításai szerint minden századik gyermeket autistaként diagnosztizálnak.

Az autizmus olyan viselkedésben nyilvánul meg, mint például az önbántalmazás, a hangulatingadozás, az elszigetelődés, a csökkent verbális kommunikációs képesség. Az autistáknál előforduló tünetek egy része sok más mentális és viselkedési rendellenesség esetén is előfordul. Ezek mindegyike egyéb olyan rendellenességhez is kapcsolódik, amiket az alábbiakban tárgyalunk.

 

Aminosavak.

 

A kutatók úgy gondolják, hogy a gi-problémákkal küzdő autista gyermekek bizonyos aminosavakból (peptidekből) túl nagy mennyiséget engednek a véráramba, s ez okozza az abnormális viselkedést. Mivel az aminosavak a neurotranszmitterek elsődleges építőelemei (ezek befolyásolják hangulatunkat és viselkedésünket), lehetséges, hogy hat az ember hangulatára és viselkedésére az, ha a szervezetben levő aminosav-egyensúly megbomlik.

 

A mangosztánban levő xanthonok hatékony gyulladásgátló anyagok, segíthetnek az emésztőrendszer egészségének megőrzésében és a létfontosságú aminosavak egyensúlyának fenntartásában.

 

Létfontosságú zsírsavak.

 

 

A létfontosságú zsírsavak kritikus fontosságúak a normális agyműködés szempontjából. abnormális agyfejlődéshez vezethet, ha fiatal korban kevés van belőlük. Ráadásul az olyan neurotranszmitterekre, mint például a szerotonin, szintén hatással lehet a megbomlott zsírsavegyensúly.

Az autista gyerekeknél az omega-6 szint igen magas, az omega-3 viszont alacsony, és ez kapcsolatban van a hiperaktivitással és a gyakori dühkitörésekkel.

 

Habár az autisták és az autizmushoz kapcsolódó betegségek száma egyre növekszik, a mangosztán segíthet abban, hogy csökkenjen a gyermekek körében
előforduló ilyen betegségek kockázata.

 

A mangosztán segítségével meg lehet előzni az oxidációt és meg lehet szüntetni a gyulladásos folyamatokat, amelyeket a zsírsavegyensúly megbomlásával kapcsolatos étkezési problémák okoznak.

 

Megbomlott melatonin-egyensúly.

 

A kutatások azt mutatják, hogy az autista gyerekek körében gyakori az alvási rendellenesség, ami azt jelzi, hogy autizmus esetén kevesebb melatonin keletkezik, ami befolyásolja a szervezet „belső óráját". Az abnormális melatonin szint olyan hormonális és biokémiai reakciók sorozatát válthatja ki, amelyek negatívan hatnak a viselkedésre. a melatonin erős antioxidáns is, amely zsírban és vízben is oldódik, s ezzel átlépi a vér/agy határt, és az agysejteket mentesíti az oxidatív stressztől.

 

Ételallergia.

 

Sok autista páciens érzékeny bizonyos élelmiszerekre. Az autista gyerekeknél gyakran előfordul fokozott gi-permeabilitás, ami lehetővé teszi, hogy az ételekből származó peptidek bekerüljenek a véráramba, s ezek az immunrendszerből abnormális viselkedéshez kapcsolódó reakciókat váltanak ki.

 

A xanthonok gyulladásgátló tulajdonsága pozitívan hathat  arra, hogy az autista páciensek allergiás epizódjainak száma csökkenjen. A xanthonok nemcsak a belekben levő gyulladást csökkentik, hanem megölik azokat a parazitákat és baktériumokat is, amelyek a gi-(gyomor-bél)-gyulladást és a szivárgó belek szindrómáját súlyosbítják.

 

A mangosztán aktív hatóanyagai segíthetnek csökkenteni a depresszió, a demencia és az alvászavarok kockázatát.

 

Nehézfémek.

 

kisgyermekeknél a vér/agy gát - ami megakadályozza, hogy a veszélyes anyagok károsítsák az agyat - csak körülbelül egy évvel a születés után alakul ki teljesen. egy tanulmány során azt az eredményt kapták, hogy a 18 autista gyerekből álló csoportban 16 személy vérében a toxinmennyiség a felnőttekre vonatkozó maximális toleranciaszintet is meghaladta. A

 

Tanulmányok azt is alátámasztják, hogy összefüggés van az autizmus és a magas ólomszint között. a gi-diszfunkciót okozó fokozott áteresztőképesség miatt nagyobb mennyiségű nehézfém hatol át a beleken és kerül be a véráramba. ez fiatal gyermekeknél megnöveli a toxikus anyagok jelenlétét.

 

A depresszió leküzdése mangosztánnal

 

Tudjuk, hogy a depresszió kialakulását sok tényező befolyásolja: elégtelen táplálkozás, emésztési rendellenességek, a zsírsavegyensúly megbomlása, toxicitás, a kortizol- és hormonegyensúly megbomlása, hogy csak néhányat említsünk.

 

A xanthonok enyhíthetik a megbomlott zsírsavegyensúly káros hatásait, és a veszélyes toxinok által okozott károsodást is helyreállítják. A xanthonok csökkenthetik a stresszt, a túl magas kortizol szintet, és segíthetnek a megfelelő hormonegyensúly fenntartásában.

 

Depresszióról bővebben : Depresszió - A szakember szemszögéből.>>>

 

Nyugodtabb alvás a mangosztánnal

 

A mangosztán juice fogyasztása segíthet, amikor más természetes gyógymód nem segít. A xanthonok csökkentik a fizikai stresszt, szabályozzák a kortizol szintet, egyensúlyban tartják a melatonin szintet és elősegítik a megfelelő metabolizmust az aminosav szint egyensúlyban tartásával.

 

A xanthonok normalizálják a belek áteresztőképességét, amelynek kulcsfontosságú szerepe van az egészséges triptofán szint fenntartásában. A triptofán bizonyítottan növeli az alvás mennyiségét és javítja annak minőségét, s mindezt anélkül teszi, hogy károsan hatna a memóriára és a kognitív teljesítményre, ahogyan azt az alvással kapcsolatos problémák enyhítésére adott benzodiazepin tartalmú gyógyszerek teszik.

 

dr. kenneth j. finsand funkcionális medicina specialista kutatásai alapján

 

Figyelmeztetés: a fentiek nem tekinthetők orvosi tanácsnak. ez a táplálékkiegészítő önmagában nem használható semmiféle humán betegség megelőzésére és gyógyítására. Az eredmények eltérőek lehetnek. Egészségügyi problémákkal minden esetben forduljon orvoshoz vagy táplálkozási szakemberhez. A mikrotápanyagot tartalmazó étrend-kiegészítők hasznosak, de csak minőségi makrodiétával, hatékony testmozgással, stresszmentes életmóddal kombinálva.

 

Az érelmeszesedésről
teljes cikk elolvasása

 

 

Az érelmeszesedést nem csak azért fontos tárgyalnunk, mert népbetegségnek számít, hanem mert sok más betegségben is fontos szerepe van. Magas vérzsírszint, magas vérnyomás, dohányzás és cukorbetegség esetén nagyobb valószínűséggel jelenik meg, illetve ezen állapotokban gyorsabban alakulnak ki a szövődmények is.

Orvosi neve atherosclerosis, mert az ér falában egy kásás tapintatú meszes anyag halmozódik fel. Az „athera" görögül kását, a „skleros" pedig keményet jelent.

 

 

A tünetek

 

A betegségnek nincsenek tünetei, így sokszor már csak előrehaladott állapotban kerül felismerésre. Szövődményei angina, klaudikáció, sztrók fokozatosan alakulnak ki, és az ér szűkítésének mértékében egyre súlyosbodnak, a probléma csak az, hogy akár 70%-os is lehet a szűkület, mire egyáltalán fellépnek a tünetek.

Laborleletekben a vérzsírszintek -triglicerid, LDL koleszterin, LDL/HDL arány, a homocisztein szint-, illetve a vércukor szint, amire fokozott figyelmet érdemes fordítani. A homocisztein az aminosav anyagcsere közti terméke, és egy fontos laborparaméter, amit rutinszerűen nem néznek. Sajnos azonban sokkal fontosabb rizikótényező, mint a koleszterin.

 

Az érelmeszesedés kialakulása:

 

Az érelmeszesedés létrejöttéhez előbb az ér sérülésére van szükség, ahol könnyen megtapad a koleszterin, főleg az LDL és annak a szabad gyökök által károsodott „oxidált" formája, majd az érfal sejtjei és az immunsejtek közötti kölcsönhatás következtében egy kötőszövet szaporulat jön létre az érfal simaizom-sejtjeinek fokozott növekedésével.

 

Az érelmeszesedés típusai:

 

 • szívet ellátó artériákat érinti: koszorúér betegségről beszélünk, mely végül szívinfarktushoz vezethet;
 • lábat ellátó ereket érinti: akkor terhelésre jelentkező fájdalom (klaudikáció intermittens) jelentkezhet
 • nyaki ütőeret érinti: agyi keringési zavart okozhat, mely sztókhoz vezethet.

A mechanizmus részleteit intenzíven kutatják, számunkra azonban az első lépés a legfontosabb.

 

Mi is okozza az érsérülést, mely az érelmeszesedés első lépcsője?

 

Tudjuk, hogy ereink nap mint nap mechanikai traumának vannak kitéve, hiszen tágulnak-összehúzódnak, tágulnak-összehúzódnak. Másrészt mozognak is, gondoljunk csak a hajlatokban lévő erekre, vagy mint egyik legfontosabbra ebből a szempontból, a koszorúérre. Ez a szívvel együtt folyamatosan mozog, sőt az izomba belépő ágak, még a szívizom által kívülről is összenyomatást szenvednek el. Ez már épp elég lenne ahhoz, hogy érsérülés jöjjön létre, mégis csak egyesekben jön létre, és a korral előrehaladva a gyakoriság nő.

 

Ezen felül meg kell említeni a szöveti szinten jelentkező sav-bázis egyensúlyzavart (elsavasodást) mely mai táplálkozásunk egyenes következménye, és szintén a kötőszövet károsodását okozza. Továbbá ne feledkezzünk meg a baktériumok, vírusok által felszabaduló kötőszövetet bontó enzimekről, illetve az ezek elleni védekezés során felszabaduló szabad-gyökök hatásáról sem.

 

Olvassa el a szervezet sav - bázis egyensúlyáról szóló cikkünket is >>>

 

A magas koleszterin szint növeli a betegség kialakulásának valószínűségét, de nem feltétlen velejárója.

 

Magas a koleszterinje ? >>>

 

Itt egy pillanatra érdemes elkalandozni. Hogy is van ez a magas koleszterin szinttel? Az csak oda fog lerakódni, ahol sérülés van, tehát nem lehet oki tényező. Persze az érsérülés kialakulását követően már könnyebben oda tapad, főleg, ha maga a koleszterin is károsodott (oxidált) formában van jelen, a szabad gyökök hatásaként. Ezzel nem azt szeretnénk sugallni, hogy nem kell rá odafigyelni, pusztán azt, hogy nem elég.

 

Az ér falának stabilitását a sejtek közötti kötőszöveti rostok adják. Ezek a rostok fehérjékből épülnek fel, melyek alapvető építőkövei az aminosavak, melyeknek 30%-a Lizin és Prolin. Ezek a fehérjék hosszú, csavart és redőzött formájú láncokat alkotnak, melyek egymással is összekapcsolódnak. Úgy képzelhetjük ezt el, mint egy drótkötél hálót.

A Lizin esszenciális aminosav, tehát kívülről kell bevinnünk. Legnagyobb mennyiségben a sörélesztőben, a hüvelyesekben, a tejtermékekben, a halban és értelemszerűen a húsokban (lévén ott is a kötőszövet fő alkotója) található.

A prolin fél-esszenciális, ami azt jelenti, hogy képesek vagyunk előállítani, de megnövekedett igény esetén kívülről történő pótlásra is szükség van. Az így felépülő dróthálók egymáshoz ezen aminosavak révén kapcsolódnak úgynevezett hidroxi(OH)-hidakkal.

 

Ez azért fontos, mert ezek kialakulásához C-vitaminra van szükség. Így már látható, miért olyan fontos a C-vitamin pótlása, antioxidáns tulajdonságán felül.

 

A C - vitaminról bővebben >>>

 

Összegzésképpen:

 

Az érfal kötőszövete állandó ártalmaknak van kitéve, melyek károsítják szerkezetét. Erre válaszképp egy folyamatos felépítő folyamat is történik. Ez egy egyensúlyi folyamat, melynek mindkét oldalát meg kell célozni. Nevezetesen csökkenteni a károsító hatásokat (antioxidánsok, lúgosító étrend) és támogatni a kötőszövet felépülését ( Lizin, C-vitamin). Ezt követően kell megcélozni a vérzsírok eltéréseit, melyek néha ezek hatására is rendeződnek, mintegy azt sugallva, hogy azok egy elsődleges ok hatására borultak fel.

 

Kezelés

 

A legjobb kezelés a megelőzés. Ez a mondat elcsépelten hangzik, de ebben az esetben fokozottan igaz. Bár vannak adatok, hogy megfelelő táplálkozási szokások és étrend-kiegészítők mellett a folyamat visszafordítható.

Itt meg kell jegyezni, hogy nem csak a táplálkozás az egyedüli életmódi tényező, mely fontos szerepet játszik a megelőzésben. A legfontosabb tényező a dohányzás elhagyása, mely az érelmeszesedés, illetve a szívinfarktus legfontosabb rizikótényezője. A másik az elhízás, mely nem csak a zsíranyagcsere zavara, hanem a hozzá kapcsolódó életmód révén válik fontossá.

 

Pszichológiai tényezőként az A típusú személyiséget kell megemlíteni (időmániás, türelmetlen, agresszív), aki hajlamosabb a betegségre valószínűleg azért, mert nem tudja hatékonyan kezelni a stresszt, melynek hormonális kilengései nem csillapodnak le megfelelő idő alatt, és a kelleténél tovább fennmaradnak, annak minden következményével.

 

Életmód tanácsok:

 

Ezek után nézzük meg milyen életmódbeli változtatásokat érdemes megfontolni, melyek nem csak az érelmeszesedés, de ezzel együtt az érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentik?

A megfigyelések szerint a mediterrán diéta jelentősen csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Ennek lényeges eleme a napi többszöri zöldségfogyasztás, és nagy mennyiségű nyers olaj bevitele is. A diéta része a vörösbor fogyasztása is, melyben sok értékes antioxidáns is megtalálható.

A zöldségfogyasztás azért is fontos, mert lebomlásunk során lúgos kémhatású bomlástermék keletkeznek, mely szöveti szinten jótékony hatású. Minél lúgosabb ugyanis a közeg, annál kevésbé tudnak károsítani a szabadgyökök. E mellett a növényi rostok fontos szerepet játszanak a koleszterin bélben történő megkötésében is. Ez azért fontos, mert nem csak a kívülről bevitt, de a máj által megtermelt koleszterin egy része is megkötődik ilyen formán.

A többszörösen telítetlen zsírsavak bevitele egyértelműen csökkenti a betegség kockázatát, mind a zsíranyagcsere javulása, mind a membránok védelme révén. Azonban nem feledjük, hogy a hőkezelés károsítja ezeket az olajokat, így nyers fogyasztásuk (pl:salátaöntetként) ajánlott. Az is a hidegen sajtolt fajtából.

A dohányzás elhagyása az egyik legfontosabb tanács, melyet nem lehet elégszer hangsúlyozni. A nikotin közvetlen módon károsítja az érfalat, illetve a kötőszövetet bontó enzimek működését fokozza.

A vérnyomás normális szinten tartása, is fontos. A magas vérnyomás ugyanis az érfal nagyobb feszülését okozza, így vezetve érfalkárosodáshoz.

Megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgás.

 

Étrend-kiegészítők szerepe

 

A fentiekben már említettük a C-vitamin és a Lizin nevű aminosavak szerepét. A C-vitamint a főemlősök a tengerimalac, a füstifecske és néhány denevérfaj kivételével az állatok képesek előállítani. Bennük nem is figyelhető meg érelmeszesedés, a néhol igen magas koleszterin szint ellenére. Ez is az ér-stabilitás fontossága mellett szól, így a pótlás elengedhetetlen.

 

 

Tovább a C - vitaminról szóló cikkünkre >>>

 

A nikotinsav ( B3 vitamin)(illatve a nem „kipirítós" inozitol-hexanicotinát) csökkenti a máj koleszterin termelését, amely fontosabb tényező a koleszterin szint befolyásolásában, mint a táplálkozás. Ezen kívül csökkenti még a lipoprotein A (erről a zsíranyagcserénél olvashat bővebben), a trigliceridek és a fibrinogén (a véralvadásért felelős fehérje) szintjét is, mely által nem csak az érelmeszesedés ellen véd, hanem az infarktus kialakulásának kockázatát is csökkenti. Ne feledjük, hogy minden B-vitamint B-komplex formájában együtt érdemes fogyasztani, és nem külön-külön, így biztosítva az egyensúlyt.

 

 

Tovább a CaliVita International folyamatos felszívódású Mega B Komplex készítményére >>>

 

A Q10 az egyik legfontosabb antioxidáns kiegészítő, mely a szív és érrendszeri betegségek számos formája ellen véd. Védi az LDL koleszterint az oxidációtól, illetve támogatja a szívizom normális funkcióját. Segíti az érfal sejtjeinek jobb energiafelhasználását, ezáltal véd a magas vérnyomás ellen, mely az érelmeszesedés fontos rizikófaktora.

 

 

Mindenképp olvassa el a COQ10-ről szóló cikkünket is >>>

 

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a probiotikumok bevitele szerepet játszik a koleszterin széklethez való kötődésében, így hatékony kiürítésében. A bélflóra megfelelő egyensúlya e mellett fontos a normális immunműködésekhez, melyek (egyensúlyzavar esetén) szintén hozzájárulnak az érfal károsításához.

 

 

 

Szeretnék többet tudni a probiotikumok egészségvédő hatásairól is>>>

 

 

Az E - vitamin jelentősége
teljes cikk elolvasása


Az E-vitamin antioxidáns vegyület, amely segít semlegesíteni a szervezetben felgyülemlett, káros hatású szabad gyököket. E-vitaminra testünk minden sejtjének szüksége lehet, ezért van az, hogy jótékony hatását szívünktől kezdve az agyunkig minden szervünk érzi. A gének működésében is fontos szerepet játszik, márpedig a gének hordozzák a legalapvetőbb biológiai információkat.

 

 • különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában
 • a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében
 • erősítik az immunrendszert, amely a fertőzésektől védi a szervezetünket

 

Más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a szervezetben csak rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges. Az E-vitamin fiatal tagja a vitaminok családjának, hiszen története csak a XX. század elejére nyúlik vissza. Kémiai szerkezetének leírása 1943-ban Fernholz nevéhez fűződik.

 

Az egy tévhit, hogy az olyan növényi olajok, mint például a szója- vagy mogyoróolaj az E-vitamin jó étrendi forrásai. Ezekben az olajokban ugyanis leginkább az E-vitamin gamma-tokoferol, nem pedig az alfa-tokoferol formája található. (A tokoferol az E-vitamin kémiai neve, az alfa-tag pedig az E-vitaminnak azt a molekuláját jelzi, amely az emberi szervezetben a legaktívabb.)

Bár a gamma-tokoferolnak is vannak antioxidáns tulajdonságai, a szervezetünknek elsősorban alfa-tokoferolra van szüksége. Az is elképzelhető, hogy a túl sok növényi olaj fogyasztása megakadályozza az alfa-tokoferol felhasználását szervezetünkben.

 

A természetes E-vitamin típusai:

 

 • d-alfa-tokoferol : ez az E-vitamin természetes és igen jól felszívódó formája
 • d-alfa-tokoferil-acetát: az E-vitamint egy ecethez hasonló molekulával kombinálták, hogy ez által nagyobb stabilitást nyerjen, ez a legjobb formája a szívbetegségek megelőzésére, a legtöbb orvosi kísérlet során is ezt használták
 • d-alfa-tokoferil-szukcinát: ezt a szintén stabil E-vitamin-fajtát alkalmazták a legtöbb rákellenes kutatásban

 

Természetes forrásai: búzacsíraolaj, napraforgómag, mogyoró, mandula, édes burgonya, müzli

 

Felszívódását segítő tényezők:

 

 

Felszívódását gátló tényezők:

 

 • magas koleszterinszint kezelésére felírt kolesztiramin tartós szedése
 • a margarinfélékben és félkész termékekben előforduló transzzsírsavak
 • légszennyeződés
 • fogamzásgátló tabletták
 • túladagolt vas réz mangán

 

A szervetlen vas ( vas II-szulfát) fogyasztásakor tönkremegy az E-vitamin, ezért ha lehet csak a szerves formát ( vas II glukonát, citrát) szedjük.

 

Szeretném közelebbről megismerni a CaliVita International Iron Plus készítményét, mely a hatóanyagot szerves formában tartalmazza >>>

 

Feltétlenül többre van szükség annál a 8 NE-nél, amely egy átlagos mai ember étrendjében megtalálható. A Harvard-kutatások szerint legalább napi 200 NE E-vitaminra van szükség két éven át ahhoz, hogy a szívbetegség megjelenésének esélyét csökkenteni tudjuk. A különböző tanulmányokra támaszkodva az optimális mennyiségnek a napi 400 NE látszik, bár sok embernek még ennél is többre van szüksége.

 

Hiányállapotok:

 

 • kimerültség
 • sérülékeny bőr
 • lassú sebgyógyulás
 • visszértágulat
 • izomtónus-vesztés
 • terméketlenség

 

A szabad gyökök és az Evitamin, mint antioxidánsok:

 

A szabad gyökök olyan molekulák, amelyeknek legalább egy szabad elektronjuk van. Ennek eredményeként igen instabilak és reaktívak, állandóan olyan más vegyületeket keresnek, amelyekről leszakíthatnak egy elektront, s így stabilizálódhatnak. Az antioxidánsok hatástalanítják a szabad gyököket azáltal, hogy elektronokat adnak át nekik, s így kiegészítik őket. Ez azt jelenti, hogy az antioxidánsok még azelőtt semlegesítik a szabad gyököket, mielőtt azok kárt okozhatnának sejtjeinknek. Az antioxidánsokat olyan testőrökként képzelhetjük el, amelyek védik testünket a szabad gyökök támadásától. A szabad gyökök okozta károsodások nemcsak a szívbetegség kifejlődéséért, hanem majdnem az összes visszafordíthatatlan betegség kialakulásáért felelősek.

 

Az olyan antioxidánsok rendszeres szedése, mint az E-vitamin, nemcsak a szívet, hanem az egész testet védi a betegségek ellen.

 

Véd a szívbetegség ellen:

 

A szívbetegség (melyet néha szívkoszorúér-megbetegedésnek hívnak) lassan fejlődik ki. Azzal kezdődik, hogy a koszorúér falában kárt tesznek a szabad gyökök. Ekkor az erek falán a sérüléseknél simaizomsejtek halmozódnak fel, lerakódást képezve. Ezután az események további alakulása oda vezethet, hogy az erek falára zsír és koleszterinrögök rakódnak. Ha az erek túl keskenyek lesznek, a vér pedig túl sűrű és rögös, a vérkeringés elzáródhat, s ez már maga a szívroham. Védő szerepe van a keringési rendellenességek kialakulásának megakadályozásában. Az E-vitamin a túlzott vérrögképződést is csökkenti - a vérlemezek azon tendenciáját, hogy összeragadjanak, vérrögöket képezzenek, és így növeljék a szívroham és szélütés kockázatát. Jobb módja, ha étrendünket antioxidánsokkal, mint például E-vitaminnal egészítjük ki.

 

Fontos az agyunk egészsége számára is.

 

A legfontosabb olyan zsírban oldódó antioxidáns, amely képes a zsírszöveteket megvédeni a károsodásoktól. Az E-vitamin segíti az optimális agyi állapot fennmaradását, és csökkenti az olyan, szabadgyök-támadással összefüggő betegségek kockázatát, mint például az Alzheimer-kór. A cukorbetegség legfontosabb jellemzője a magas glükóz (vércukor)-szint. A betegség egyik összetevője, hogy a magas glükózszint sok szabad gyököt szabadít fel. Így hát minden olyan eljárás, amely csökkenti a szabad gyökök számát, a cukorbetegség tünetein is enyhít.

 

 

Kell más antioxidánst is szedni az E-vitaminon kívül?

 

Az E-vitamin a sejtfalakat védő antioxidánsok kulcstípusa, így az ön egészsége már azzal is sokat nyer, ha egyedül E-vitamint szed. A kutatások azonban kimutatták, hogy a különböző antioxidánsok nagy választéka sokkal fontosabb a szervezet szabad gyökökkel szembeni védekezése szempontjából, mint az, hogy egy antioxidánsból nagy mennyiséget beszedjünk.

 

Az E-vitaminon kívüli antioxidánsok: a C-vitamin, a béta-karotin, a Q10 koenzim, a szelénium és a cink. A különböző antioxidánsok más-más szabadgyök-típusokat hatástalanítanak.

 

Az immunrendszer hihetetlenül összetett védekezési formákat képes kifejleszteni a betolakodókkal szemben, s az E-vitamin e védelem számos területére serkentően hat a következőképpen:

 

 • serkenti a fagociták (a mikroorganizmusok számos formáját hatástalanító sejtek) működését
 • növeli a természetes ölősejtek működését (amelyek elpusztítják a rákos, illetve/és vírusfertőzött sejteket)
 • növeli a szervezet antitesttermelő képességét
 • csökkenti az E2 prosztaglandin szintjét (ez egy hormonszerű anyag, amely akadályozza az immunfunkciókat)


Sportolás esetén is növekszik E vitamin szükségletünk:

 

Az aerobic hatású tevékenységek, mint például a futás, a biciklizés vagy a sífutás növelik a szabad gyökök termelődését, ami kárt tehet az izomszövetekben, s ez gyulladással, illetve fájdalommal jár. Az E-vitamin azonban szivacsként szívja föl ezeket a szabad gyököket, még mielőtt azokban a szövetekben kárt tehetnének. A német kutatók által végzett kísérlet kimutatta, hogy a rendszeres edzés növeli a DNS-károsodások számát az emberekben. Ha azonban a kísérleti személyek E-vitamin-táplálékkiegészítőket szedtek, az edzések okozta DNS-károsodások szinte teljesen megszűntek. A kaliforniai Berkeley Egyetemen dolgozó Lester Packer professzor szerint, aki az antioxidánsok egyik legelismertebb tekintélye, az E-vitamin csökkentheti az edzések okozta fáradtságot, s a fáradtság gyors leküzdése ráadásul javíthatja is teljesítőképességünket.

 

Mennyire biztonságos az E-vitamin?

 

Az E-vitamin hihetetlenül biztonságos. A klinikai kísérletek során, melyekben napi 3200 NE E-vitamin-táplálékkiegészítőket alkalmaztak 2-3 éven keresztül különböző embereken, semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak.

 

A cukorbetegeknek is csökkenteniük kell inzulinadagjukat, ha E-vitamint szednek, ami jó jel, hiszen azt jelzi, hogy diabetikus tüneteik csökkennek. A reumatikus szívbetegségen emberek pedig, akiknél a szív egyik fele már megrongálódott, először csak 50-100 NE E-vitamint kezdjenek szedni, orvosi felügyelet mellett. Ezt azért javasoljuk, mert a szív erősebb része jóval gyorsabban reagálhat az E-vitaminra, mint a gyengébbik.

 

Szeretném én is bővebben megismerni a CaliVita International Mega Vitamin E készítményét >>>

 

 

Allergia, a modern civilizáció járványa
teljes cikk elolvasása

 

 

Allergia télen-nyáron

 

Állatszőr, házi por, penészgomba, liszt, cement, élelmiszer, légszennyező anyagok, vegyi anyagok, gyógyszerek vagy pollen? Vajon melyik bűnös, ha kora tavasztól októberig ki sem látunk a zsebkendőnk mögül?

Orrunk, nyálkahártyánk, szemünk duzzadt. Szemviszketés, gyakori tüsszögés, száraz, gyakran rohamszerű köhögés, fulladás, légszomj és vérnyomáscsökkenés, néha rosszullét és hányás...

Akit az allergia egyszer utolért, az már soha sem szabadul a kellemetlen tünetektől. Vagy mégis?

 

Allergia, mint immundefekt

 

Az allergia a szervezet védekező rendszerének kóros túlműködése,túlérzékenységi reakció.

Immunrendszerünk védelmet biztosít a szervezetet veszélyeztető kórokozókkal és káros környezeti hatásokkal szemben. Egy bizonyos pontot túllépve azonban az ártalmas, testidegen anyagok túlterhelik ezt a védőbástyát.

Az allergiás folyamat lényege a szervezet immunrendszerének téves riasztása. A kórokozók felismerésére és elpusztítására hivatott immunrendszer normális esetben képes megkülönböztetni egymástól a szervezetre ártalmatlan anyagot és a betolakodót.

Túlterheltség esetén azonban ezeket félreértelmezi, és túlzott reakciót indít el a bennünket körülvevő "szokványos" anyagokkal szemben is. Ennek a folyamatnak köszönhetően az immunrendszer kémiai reakciói okozzák az allergia tüneteit.

 

Allergia dömping

 

Az allergia, hasonlóan a legtöbb megbetegedéshez, nem velünk született, de az allergiára való hajlam örökölhető.

Az allergiák különböző eredetűek lehetnek az allergiát kiváltó allergéntől függően. Beszélünk pollen, por, rovarcsípés, fém, fogászati, kémiai-anyagok okozta, vagy élelmiszer allergiáról is.

Sőt, tulajdonképpen minden, a szervezet számára idegen anyag válthat ki allergiás tüneteket.

Az allergia gyűjtőfogalom, az immunrendszer megbetegedését jelzi. Az alapján, hogy ez hogyan jelentkezik a betegnél, beszélhetünk különböző allergiafajtákról, mint asztma, szénanátha, ekcéma, csalánkiütés, anafilaxia és még sorolhatnánk.

 

Allergia teszt

 

z allergiák sokfélesége miatt a tünetek is igen sokfélék lehetnek. A bőrön csalánkiütések vagy sömör jelenhet meg az allergénnel való érintkezés után.

A pollenallergiákra jellemző a szem kötőhártyájának gyulladása, szemviszketés és erős könnyezés, orr és garatviszketés, állandó tüsszögés, vízszerű orrfolyás vagy orrdugulás.

Az allergiától szenvedők immunrendszere fokozottan működik, így egy allergiás időszak különösen kimerítő lehet.ekcéma és asztma. Állandó fejfájással, alvási zavarokkal és szinte állandó rossz közérzettel. A nem kezelt allergia azonban hosszabb távon sokkal komolyabb problémákat is okozhat. Ilyenek az arcüreg-, középfül-, és torokgyulladás,

 

Keresztreakciók

 

Ha a különböző allergiás reakciók csak bizonyos allergének együttes jelenlétével okoznak tüneteket, akkor keresztreakcióról beszélünk.

A kora tavaszi fapollenek kiválthatnak alma, körte, mogyoró, dió és barack érzékenységet.


A nyári füvekre a zeller, ánizs, petrezselyem, lestyán, sárgarépa, édeskömény, kapor és a méz.


Az őszi pollenek esetében pedig a dinnye, a tök és az uborka adhat kellemetlen keresztreakciót.

 

Ha allergiás tüneteket tapasztalunk magunkon, tanácsos szakorvoshoz fordulni, aki a megfelelő tesztekkel segíthet felderíteni az elkerülendő allergéneket, és hormonkészítményekkel segít majd enyhíteni a kialakult tüneteket.

 

Szénanátha, asztma

 

Amikor az allergiás reakció a tüdő légszöveteit, a légzőszerveket, az orr- és arcüreget terheli, akkor a szervezet oxigénszintjének emelése lehet a segítségünkre.

A vér oxigénszintjének növelése minden allergiás reakció mértékét csökkenti, hiszen az oxigén nem csak a légzési nehézségekből adódó tüneteket enyhíti, de bizonyos fokig semlegesíti az allergéneket is. A rendszeres testmozgás ezért rendkívül kedvezően hat az allergiás tünetek enyhítésére.

 

Az oxigénpótlás nehézsége az, hogy ugyan a városban tesszük tönkre a szervezetünket, de a természetben jelentkeznek az allergiás tünetek. Így az oxigéndús levegő általában allergéndús levegőt is jelent egyúttal.

 

Az oxigén pótlására azonban más lehetőség is van, például az oxigénben gazdag ionizált lúgos víz fogyasztása. A vízben az ionizálás során az oxigén aránya jelentősen megnő a hidrogénhez képest. Ezért az eredmény egy könnyen felszívódó, gazdag oxigénforrás, mely duplája is lehet a csapvízben vagy palackozott vízben található oxigén mennyiségének.

 

Az ionizált lúgos vízben nagy mennyiségben találhatók negatív töltésű hidroxil ionok (OH-), melyek hatásos antioxidánsként működnek szervezetünkben. Ezek az antioxidánsok megtalálják és semlegesítik a pozitív töltésű szabadgyököket és allergéneket.

 

Szeretnék bővebben olvasni az ionizált, lúgos vízről >>>

 

Csalánkiütés, bélgyulladás

 

Ha az allergének az ételeinkkel kerülnek a szervezetünkbe, akkor gyakran jelentkezik a bőrön csalánkiütés, vagy rejtettebb, de annál kellemetlenebb tünetként bélgyulladás, és a vele járó emésztőrendszeri rendellenességek.

 

Ebben az esetben az emésztőrendszer megtisztítása és a természetes bélflóra helyreállítása a cél, természetesen az allergének elkerülése mellett. Ez utóbbi gyakran nehézségekbe ütközik, hiszen tejre, tojásra, lisztre és szinte bármilyen élelmiszerre vagy élelmiszer adalékanyagra kialakulhat allergia. A bélflóra helyreállításában az élőflórás joghurtok rendszeres napi fogyasztása segíthet.

 

Sajnos, egyre nehezebb valóban élőflórát tartalmazó joghurthoz hozzájutni. Az élő acidophilus pótlására az AC-Zymes nevű készítmény kínál lehetőséget.

 

Kattintson ide, és olvasson bővebben a barátságos bélbaktériumról.>>>

 

 

 

Ekcéma


Az ekcéma egy idegi eredetű, vagy másként stressz alapú bőrgyulladás. Kezelése a stressz faktorok kiiktatásával és a felhalmozódott feszültség levezetésével lehetséges.

Kezelésében kiemelt helyen van a jóga, a meditáció, a mozgás, a masszázs és az alvás, vagyis minden olyan tevékenység, amely segít megszabadulni a felgyülemlett feszültségtől.

 

A stressz leküzdésében a különböző feszültségoldó teák és a Rhodiola rosea adaptogén gyógynövény alkalmazása nyújthat segítséget, illetve a bőr elváltozásaira is kiválóan alkalmazható, rendkívül magas antioxidáns tartalmú mangosztán. Mindkettő enyhíti az allergiás tünetek.

 

Szeretnék Bővebben olvasni a Rhodiola Roseáról >>>

 

Alternatív allergia terápiák

 

A holisztikus szemléletű alternatív terápiák az immunrendszer támogatásával igyekeznek a tüneteket csökkenteni, és a szervezet természetes egyensúlyát helyreállítani.

 

A tünetek enyhítésére kiegészítő lehetőséget kínál a változatos, vitaminokban és antioxidánsokban bővelkedő étrend is. Különösen fontos a C- és E-vitamin, kalcium, magnézium, omega 3 zsírsavak és a bioflavonoidokkasvirág, a hársfa, a legyezőfű, a csipkebogyó tea fogyasztása. megfelelő mennyiségű fogyasztása.

 

Hatékonyan alkalmazható az akupunktúra, a homeopátia és különböző gyógynövényes táplálék kiegészítők, illetve nyomelemek, vitaminok, antioxidánsok és bioflavonoidok pótlása.

 

Napjainkra ezek mindegyike elfogadott módszernek számít, már csak az a kérdés, hogy melyiket mikor kell, vagy lehet sikerrel alkalmazni? Nézzük tehát, melyek azok a természetes lehetőségek, amelyek segíthetnek helyreállítani az egészséges egyensúlyt..

 

Az immunrendszer helyreállítása

 

A stressz erőteljesen elnyomja az immunrendszert, tönkreteszi a különböző támadásokkal szembeni ellenálló képességet. Ráadásul csökkenti az immuntoleranciát a szervezet saját antigénjei iránt.

 

A csökkent immuntolerancia automatikus velejárója az allergia, hiszen védekező rendszerünk nem ismeri fel, hogy mi ártalmas szervezetünkre. Minél régebb óta tapasztal allergiás tüneteket, annál több, korábban ártalmatlan anyaggal szemben is kialakul az allergia. Ráadásul stresszes életvitelünkkel tovább rontjuk esélyeinket.

 

A növekvő stressz és a csökkent immunitás tökéletes ellenszere a Rhodiola rosea, mint különleges adaptogén gyógynövény. Egyik legfontosabb szerepe, hogy visszaállítja a szervezet egyensúlyát. Ha ez a helyreál, az immunsejtek is helyesen működnek. Kattintson ide, és olvasson bővebben a Rhodiola Roseáról.

###TERMEKEK###

Természet fegyvere

 

Egy hazánkban még szinte ismeretlen, rendkívül finom trópusi gyümölcsből, a mangosztánból készült ital fogyasztása hozhat még meglepő eredményeket.

Gyümölcsének héjában a kutatók egy olyan anyagot találtak, amely kiegyensúlyozza a prosztaglandin E szintézisét és a hisztamin felszabadulását. Ez a két folyamat többek között az allergiás reakciók velejárója is.

A mangosztán nem csak az allergiás tünetek enyhítésében különleges, de rendkívüli antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Korábban az aszalt szilvát ismertük legerősebb antioxidánsként (5.770 ORAC-érték), de a mangosztán minimum háromszor erősebb antioxidáns erővel bír (17.000 - 24.000 ORAC-érték).

Ennek a hihetetlen mértékű természetes antioxidáns összetételének köszönhető, hogy a mangosztán hatékony immunrendszer-erősítő. Kattintson ide, és olvasson bővebben az istenek gyümölcséről, az egyedülálló mangosztánról.

 

17 indok, hogy miért fogyasszunk mangosztán alapú italt>>>

 

Gyermekallergiák

 

Semmi sem rosszabb, mint a tehetetlenség, ha kisgyermekünk allergiáját szeretnénk elviselhetőbbé tenni.

A legnagyobb problémát a hatalmas tabletták lenyelése és azok mellékhatása szokta okozni.

Viszont piciknek is kiváló megoldást jelent a mangosztánból készült ZenThonic gyümölcslé koncentrátum. Rendkívül finom ízének köszönhetően nem ütközünk ellenállásba a gyermekek részéről sem.

 

 

Biorezonanciával is lehet

 

Napjainkban egyre több helyen és különböző formákban alkalmazzák a biorezonanciát a diagnosztizálásban és terápiás eszközként egyaránt.

Az allergiás reakciók enyhítésében és az immunrendszer megerősítésében nagyon jó eredményekről számolhatnak be a különböző biorezonanciás gyógymódok.

 

A BioHarmonex, az otthoni biorezonancia terápia ideális eszköze is jól alkalmazható az allergiás reakciók csökkentésében. Az immunrendszer erősítésében az Immun és az Örökifjú programok, a stressz eredetű allergiák esetében pedig a Lazítás és az Idegek programok lehetnek a segítségünkre.

 

Célszerű az Emésztés, a Légzés és a Méregtelenítő programok futtatása, illetve a bőrszövet elváltozásainál a Bőr és Vese programok használata. Általános harmonizálás esetén pedig a Bioritmus és a Meridián programokat indítsa el. Az apróságok kezelésében pedig válassza a Gyermek programot.

 

A biorezonancia terápia jó hatással van az öröklött és a szerzett immunitásra is, valamint a szervezet regenerációs képességére. Használatával fokozható a táplálék kiegészítők és gyógyszerek hatása.

 

Szeretnék többet tudni a biorezonanciáról >>>

 

Allergiamentesen

 

Az egész életet burokban leélni szinte lehetetlen. Ha szeretne megszabadulni az allergiától, akkor az első helyen az allergének azonosítása és életteréből való kiszűrése áll.

Ezután meg kell találnia azokat az Önnek leginkább megfelelő módszereket, amelyek segítségére lehetnek, hogy az immunrendszere újra helyesen működhessen.

 

Kezdje azzal, hogy a még nem allergizáló, de sok bioflavonoid tartalmú és antioxidáns hatású zöldségekből és gyümölcsökből fogyasszon minél többet, ha csak teheti nyers formában. Ha ezzel egy időben csökkenti a "műanyag" élelmiszerek fogyasztását, akkor máris nagyon sokat segített az immunrendszerének.

 

A helyesen megválasztott táplálék-kiegészítőknek köszönhetően pedig könnyebben fogja viselni az allergiás időszakokat.

 

 

 

Hogyan védheti bőrét az UV sugárzástól ?
teljes cikk elolvasása

 

 

A Nap a hullámhosszak széles spektrumában bocsát ki sugarakat. Az ibolyán túli (UV) sugárzás felelős többek közt a nap okozta leégésért és egyéb egészségkárosodásokért. Az UV-fény a látható fénynél rövidebb, a röntgensugárzásnál hosszabb hullámhosszúságú elektromágneses sugárzás. Hullámhossztartománya 200-400 nm tartományban van.Az UV-sugárzást három csoportba sorolják:

 

UV-A

 

Az ózonpajzs egyáltalán nem nyeli el, jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést és a barnulást. Hiányában angolkór léphet fel. Ugyanakkor a többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez. Roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. Korábban kevésbé veszélyesnek tartották, de közvetve képes károsítani a DNS-t, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat.

 

UV-B:

 

Normális esetben elnyeli a Föld ózonrétege. Áthatol a bőrfelszínen, és leégést okoz, közvetlenül károsítja a DNS-t, így bőrrákot okozhat. Az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja.

 

UV-C:

 

Teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C-sugárzásra védelmet biztosítani.
Az utóbbi években az ózonréteg elvékonyodása miatt megnövekedett sugárzás egészségkárosító hatása miatt minden eddiginél nagyobb gondot kell fordítanunk egészségünk védelmére.Az MTA enciklopédiájában Nemes János állította össze, hogy mit is kell tudnunk az ózonpajzsról.


„Az ózon oxigénből keletkezik ultraibolya sugarak hatására. Az ózonpajzs az atmoszféra legkülsőbb, 25-100 km magasságban lévő burka, amely az utóbbi években elvékonyodott. Az ózonréteg természetes keletkezésének és lebomlásának egyensúlya nagy valószínűséggel a freongáznak, de bizonyos bozótirtó vegyszereknek is betudhatóan bomlott meg. Ahol az elvékonyodás mértéke elérte az 50%-ot, ott úgynevezett ózonlyukak keletkeztek. Ennek következtében a napfény káros, 220-320 nm hullámhosszú UV-sugarai akadálytalanul áthatolhatnak az ózonpajzson, és a sejtek osztódásáért felelős fehérjemolekulákat megbombázva, azok daganatos elváltozását idézik elő. Ez az oka a bőrrák, elsősorban a melanoma malignum világméretű megszaporodásának. A természetes védekezés része a fokozatos napozás. Hatására a hám megfelelő sejtrétege 3-5-szörösére megvastagodik, és elzárja az utat a mélyebb rétegeket károsító UV-sugarak elől."

 

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint Magyarország felett tízévenként 1,7%-kal csökken az ózon koncentrációja. Ha 1%-kal csökken a magaslégköri ózonkoncentráció, akkor 2%-kal erősödik a napsütés, és fokozódik az UV-B sugárzás, ezzel együtt a bőrrák kialakulásának valószínűsége.

 

Vegyük tehát komolyan a figyelmeztetést, lehetőleg ne tartózkodjunk 11 és 15 óra között a tűző napon, használjunk fényvédő krémeket és védjük szervezetünket antioxidánsokkal.Mint tudjuk, a C-vitamin a szabad gyökök közömbösítője, amely a kollagén felépítéséhez szükséges, csökkenti a pigmentációt és segíti a bőr felhámjának védekező funkcióját. Hatását más antioxidánsok tovább erősítik, ezért a legcélszerűbb „multi" antioxidáns készítmények használata.
A CaliVita az antioxidánsok széles skáláját kínálja, így mindenki kiválaszthatja a számára legjobb összetételű, megfizethető árú terméket.

 

Szeretnék bővebben olvasni a C - vitamin jelentőségéről >>>

 

 

A Protect 4 Life termékben megtalálható a béta-karotin, a C- és E-vitamin, valamint a szelén - mindezek kiváló antioxidánsok, lassítják a bőr öregedési folyamatait. Másik fő alkotója a Ginkgo biloba, a páfrányfenyő, amely a Föld történetének legidősebb fája. A ginkó széles körű egészségvédő hatását erőteljes antioxidáns hatásának, flavonoid tartalmának köszönheti, mely elősegíti a keringési rendszer normális működését, a megfelelő véráramlást, így a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátottságát, támogatva ezáltal a testi-szellemi frissesség megőrzését.

 

 

 

A Mega Protect 4 Life rendkívül komplex antioxidáns készítmény, amely az ismert antioxidáns hatású vitaminokon (béta-karotin, A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin) és nyomelemeken (szelén, cink, mangán) kívül fekete áfonyát, zöld tea-kivonatot, Q10-koenzimet, növényi karotinoidokat és aminosavakat is tartalmaz. Különleges hatóanyaga a Ginkgo biloba kivonata. Az összetevők elősegítik a szervezet védekező mechanizmusainak hatékony működését.

 

 

 

 

A legkedveltebb antioxidáns mégis a folyékony ZenThonic. A készítmény fő összetevője a mangosztán nevű gyümölcs. Ez egy egyedülálló összetételű növény, melynek fő hatóanyaga a xanthon, ez az erőteljes antioxidáns hatású flavonoid. A gyümölcs ezen kívül más antioxidáns hatású vegyületeket - polifenolokat, katechineket, illetve szintén antioxidáns hatású C-vitamint is bőségesen tartalmaz.

A gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, illetve B1-, B2- és B6-vitamint is, melyek hatékonyan támogatják egészségünk megőrzését. A mangosztánban tehát számos olyan alkotórész található, amely támogatja szervezetünk védelmét a szabad gyökökkel szemben, így segít fenntartani a sejtek normál működését. Isteni íze mellett rövid idő alatt érezhető közérzetjavító hatása miatt is közkedvelt.
A nyáron felerősödő UV-B-sugárzás a bőrünkön kívül a szemünket is károsíthatja.

 

 

Az antioxidáns hatású táplálékösszetevőknek kiemelt szerep jut a szem egészségének megőrzésében. A szembe ugyanis nagyon sok fény jut, és a fényben található UV-sugárzás olyan lebontó folyamatokat indít el, amelyek káros, oxidáló anyagokat, ún. szabad gyököket eredményeznek.

Ezek a szabad gyökök károsítják az ideghártyát, és visszafordíthatatlan látásromlást vagy akár vakságot is okozhatnak. Jelenlétük bizonyítottan szorosan összefügg a szürke hályog és az időskori makuladegeneráció kialakulásával. Az antioxidáns vegyületek éppen ezeknek a káros szabad gyököknek a hatását küszöbölik ki, ezért védő hatást fejtenek ki a fenti szembetegségek ellen.

 

A karotin-származékok, például a béta-karotin kiváló antioxidáns, amely a látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga. Az A-vitamin alapvető fontosságú a szem egészséges működéséhez, hiányában farkasvakság, azaz az éjszakai látás romlása jöhet létre, amely kezelés nélkül a szem kiszáradásához, a szaruhártya kifekélyesedéséhez és akár vaksághoz is vezethet.

 

 

 

Egy másik karotin-származék, a lutein szerepére derült fény az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog megelőzésével kapcsolatban. Ez a két anyag felel a szem éleslátásért felelős területe, a sárgafolt (vagy orvosi nevén makula) védekező rendszerét alkotó pigment sűrűségéért.
Magas lutein tartalmúak a zöld színű, leveles zöldségek, mint például a spenót vagy a káposzta, de a brokkoli, a borsó, a kelkáposzta, a kelbimbó, a kukorica és a tojássárgája is jó forrás.


Fogyasszunk legalább napi 6 mg luteint, hogy segítsünk szervezetünknek megvédeni szemünket a növekvő UV-B-sugárterheléstől!És ne feledjük, még a szeptemberi napnak is van ereje...Dr. Varga Edit

 

 

Indul az új tanév
teljes cikk elolvasása

 

 

Ez nagy izgalom mind a gyerekeknek, mind a szülőknek. Rendszeresen és korán kell kelni, és egész nap az iskolában helyt állni, ami persze a gyermeknek sokszor erőt próbáló feladat. És ez különösen érvényes az óvodából kikerülő kis elsősökre. Az ö szervezetünk még nem elég erős az egész napos koncentrációhoz.

 

A szülő feladata az, hogy ezen a kezdeti időszakon átsegítse gyermekét.

 

Az iskolában az első hónapokban az egyik legfontosabb feladat a beilleszkedés, a rend és az osztálytársak megismerése, emellett a legtöbb iskolában, már az első héten ismerkednek a gyerekek a könyvekkel, íróeszközökkel.

A gyermekeknek rövid megszakításokkal rendszerint négy tanórán keresztül kell figyelniük és fegyelmezetten viselkedniük, be kell fogadniuk a számtalan új információt. Bár a tanító néni igyekszik játékosan átadni a tudnivalókat, de azért ez a váltás még is nagy próbatétel a kicsiknek.

 

Már az első napokban a szülök azt tapasztalják, hogy gyermekük fáradt, sápadtabb, esténként hamarább alszik le, rossz esetben sírva, idegesen indul az iskolába.

Ez persze természetes, hiszen a sok új élmény és információ kifárasztja a gyermekeket, és ez fokozottan érvényes a gyenge fizikumú, egyébként az óvodában is gyakran betegeskedőkre. Nagyon fontos tehát, hogy a szülők figyeljenek oda a testi kondícióra, a megfelelő mennyiségű pihenésre mind kisebb, mind nagyobb gyermekeiknél.

 

Gondoskodjanak a tápanyagokban, vitaminokban gazdag táplálkozásról. Soha ne engedjék el az iskolába üres gyomorral a gyermeküket!  Mindent meg kell tenni, hogy reggel egyenek pár falatot, mivel az iskolában általában csak 10 óra örül kapnak először ennivalót, ami bizony nagyon késő. Az éhség miatt romlik gyermekünk figyelme és közérzete, az órán nem tud koncentrálni, esetleg ennek következtében kap rossz értékelést, ami csak az amúgy is stresszes időszak nehézségeit növeli.

 

Reggelire tehát adjon gyermekének kakaót, tejet, egy kis sajtot, vagy müzlit ami szénhidrátban és vitaminokban is gazdag. Csomagoljunk már előre felszelelt, megmosott gyümölcsöt, répát, egyéb más zöldséget, aszalt gyümölcsöket, esetleg diót, mandulát, müzlis szeletet amiből a gyermek könnyen tud csemegézni szünetekben és tápláló is.

 

Természetesen ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról sem. A testmozgás nem kizárólag akkor fontos, ha élsportolói célok lebegnek a gyermek vagy a szülő szeme előtt. Az optimális mozgásmennyiség és a fizikai terhelés feltétlenül szükséges a mozgatórendszer - csont, ízület, izom, és inak-, a keringési- és légzőrendszer fejlődőséhez. Elengedhetetlen az anyagcsere-szabályozáshoz, és főképpen a szellemi felfrissüléshez is.

 

Naponta próbáljanak meg 1-2 órát a szabadban tölteni. Ha másképpen nem megy szálljanak le pár megállóval előbb a közlekedési eszközökről vagy beszeljenek meg az otthontól kicsit távolabbi találkozót, és sétáljanak hazáig. Ez jó alkalom lehet arra is, hogy az iskolában - napközben történteket megbeszéljék gyermekükkel. Higgyék el hálásak lesznek ezekért az együtt töltött  percekért.

 

Hétvégén azonban feltétlenül iktassanak be hosszabb lélegzetű szabadtéri programot, kiránduljanak, kerékpározzanak stb.


Helyezzenek nagyobb hangsúlyt gyermekük egészségére! A hiányos, nem megfelelő vitaminbevitel, a mozgásszegény életmód számos betegséghez vezethet.

 

Gyermekeinknek legalább annyira, sőt még inkább szükségük van vitaminokra, mint nekünk, felnőtteknek. Ma már szerencsére hozzáférhetők olyan komplex multivitamin- és ásványianyag-készítmények is, amelyeket kizárólag a természetben található anyagokból állítanak elő ezzel pótolva az esetlegesen nem megfelelő, mennyiségi és minőségű táplálkozást ami közétkeztetésünket jellemzi. A megfelelő vitaminpótlás mennyisége és minősége természetesen minden életkorban különböző.

 

Ismerje meg Ön is a speciálisan gyermekek részére előállított, kiváló minőségű multivitamin készítményt >>>

 

Valamint a gyermekeknek előállított, kellemes ízű  C - vitamin rágótablettát >>>

 

Ahogy nőnek gyermekeink úgy változik a szervezetük számára szükséges vitaminok mennyisége és szükségessége is. Ennek értelmében a legkisebbeknek olyan gyermek vitamin ajánlott amely csontjaik megfelelő fejlődéshez, immunrendszerük erősítéséhez elengedhetetlen.

 

A nagyobb diákoknál már a napi terhelés is megnő, így a vitaminbevitelnek is ezzel arányosan növekednie kell. Sajnos egy nem olyan rég, a felső tagozatos és középiskolás diákok között, a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal által készült felmérés adatai szerint igen szomorú képet kapunk. A 14-18 éves korosztály csaknem fele szenved mozgásszervi elváltozásokban.

 

Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen ?
teljes cikk elolvasása

 

 

Beköszöntött a tavasz, az idő egyre kellemesebb, hosszabbak a nappalok, mégis sokan nem kifejezetten a feltöltődés élményét élik át, hanem elsősorban kimerültséggel, nyomott hangulattal és aluszékonysággal küzdenek ebben az időszakban.

 

Kinél gyengébb, kinél erőteljesebb tünetekkel, de a tavaszi fáradtság mindenkinél jelentkezik. De mi is állhat ennek hátterében?

A tavaszi fáradtság kialakulásával kapcsolatban sokféle magyarázat született már, de egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy komplex tényezők állnak a hátterében, így a megoldást is érdemes több oldalról megközelíteni. A tavaszi fáradtság nem betegség, hanem egy olyan állapot, amin nagyon egyszerűen lehet (és kell) is segíteni.Vitaminhiány:

 

Valamennyi magyarázat közül talán a legnagyobb hagyománnyal bíró, valamint ez is tűnik a legkézenfekvőbbnek. Télen a táplálkozásunk, még ha nem is egyoldalú, de a korlátozott választéknak köszönhetően egyértelműen szegényebb, nem pusztán vitaminokban, de pl. enzimekben is. Még ha törekszünk is naponta friss gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani, nagyon szűk réteghez jut el jó minőségű, nem kényszerérett, nem hetekig konténerekben tárolt, valóban friss áru.

 

Hogyan segíthetünk ezen?- a már ismert sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett, étrendünket ajánlatos jó minőségű étrend-kiegészítő készítményekkel is felturbóznunk.

 

A Calivita termékskálájában rengeteg ilyen készítményt talál, pl.:

 

Multivitaminok ( full spectrum , super mega 50 , vércsoportoknak megfelelő készítmények , stb. )

 

Antioxidáns készítmények ( protect 4life , mega protect 4life , smokerade , stb. ), melyek közül mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

 

Ne feledkezzen meg az ilyenkor különösen jól ajánlható zenthonic-ról, valamint az olyan készítményekről sem, melyek energiapótlásra is kiválóan alkalmasak ( Coq10 , energy and memory, stb.).Pszichológiai okok:

 

Bár sokfelé tartja magát az a hiedelem, hogy a tünetek pusztán pszichológiai alapon jelentkeznek (azaz a tavaszi fáradtság csupán egyfajta „divatos" állapot ebben az időszakban), nem szabad szó nélkül elmenni azon tény mellett, hogy ennek az elméletnek bizony nagyon valós élettani alapja is van.

 

A szerotonin nevű hormon szintje ugyanis a fényhiányos, mozgásszegény téli hónapokban lecsökken, ez pedig összefüggésbe hozható a hasonló, fáradtsággal, ill. levertséggel járó állapotokkal.

Hogyan segíthetünk ezen?- semmi esetre se édességgel pótoljuk a hiányzó boldogságélményt. Mozogjunk sokat, töltsünk több időt a friss levegőn, irodában ülve is gyakran nyissunk ablakot! Már egy rövid délutáni séta a napsütésben is sokat segíthet!Anyagcsere:

 

Télen az anyagcserénk alacsonyabb fokozaton működik. Kisebb a fizikai aktivitásunk, nagyobb az alvásigényünk, és jóval kevesebbet töltünk a friss levegőn.

 

Az anyagcsere felgyorsításában a legkiválóbb segítség a rendszeres fizikai aktivitás beiktatása (lehetőleg szabadban), ami lehet akár egy rendszeres napi séta is. Gondolnunk kell bőrünk állapotára és anyagcseréjére is. Kezdje minden napját hideg-meleg váltózuhannyal, majd ápolja bőrét a Calivita kiváló minőségű kozmetikumaival.

 

Ne feledje, hogy a kellő hatás eléréséhez a Cellulit elleni harcot is idejében el kell kezdeni, melyhez már a Calivita C-rx krém terméke is nagymértékben hozzájárulhat.Tavaszi nagytakarítás:

 

Sokan vallják, hogy a tavaszt egy, az egész szervezetre kiterjedő nagytakarítással kell kezdeni.

 

A Calivita termékei közül számos, a méregtelenítő folyamatokat támogató készítményt talál (pl. green care , liquid chlorophyll , detox patch , aquarion lúgos víz , stb.), bármilyen tisztító kúrát is választ. 

 

Rázza le a nyomott hangulatot, a télen felrakódott kilókat, és válassza bátran a Calivita készítményeit a tavaszi fáradtság elleni küzdelem kiegészítéseként!

 

Forrás : CaliNews

 

Harc az öregedés ellen

Az egyik felesleges teher, amivel szépen lassan tehetjük tönkre a testünket, az a szabadgyökök tömkelege. De mik azok a szabadgyökök, és miért is ártanak a szervezetünknek? A természet azonban gondoskodott megoldásról is. Az antioxidáns vegyületek képesek a szabad gyököket hatástalanítani...

teljes cikk elolvasása

 

 

Antioxidánsok és szabadgyökök...avagy harc az öregedés ellen

 

Az emberi test működése milliónyi kifinomult, de mára már zömmel ismert kémiai folyamat eredménye. Amíg ezek a folyamatok természetes egyensúlyban vannak, addig erőnlétünk és egészségi állapotunk is kielégítő marad.

Életmódunkból adódóan azonban szervezetünket egyre nagyobb környezeti terhelésnek tesszük ki úgy, hogy mindeközben nem ismerjük a várható következményeket. Sőt, igazából azt sem tudjuk mi az, amin változtatnunk kellene.Az egyik felesleges teher, amivel szépen lassan tehetjük tönkre a testünket, az a szabadgyökök tömkelege. De mik azok a szabadgyökök, és miért is ártanak a szervezetünknek?Barátunk a szabadgyök?


 
A szabadgyökös reakciók egy része a szervezet önfenntartó mechanizmusaiban is szerepet játszanak. Sejtjeink egy része azért termel szabad gyököket, hogy azok elpusztítsák a szervezetbe bejutott kórokozókat.

Mások pedig olyan vegyületeket termelnek, melyek szabályozzák a véralvadást és vérnyomást. A szervezet védelmi rendszere optimális esetben a saját maga által termelt szabadgyököket képes semlegesíteni is.Ha a kelleténél több szabadgyök kerül a szervezetünkbe, vagy nem adjuk meg testünknek a semlegesítő folyamatokhoz szükséges tápanyagokat, akkor az egyensúly felborul, és a szabadgyökök pusztítása már nem csak a kórokozókat fenyegeti, hanem szervezetünk ép sejtjeit is.A megfelelő táplálkozásunkkal és a civilizációs ártalmak csökkentésével van esélyünk a természetes egyensúly helyreállítására.

 

 
A környezetünkben folyamatosan keletkeznek szabadgyökök. A szervezetünket érő fokozott külső szabad-gyök terhelés oka lehet a dohányzás, a drog, gyógyszer és alkoholfogyasztás, az elektroszmog, az UV sugárzás, a légszennyezés, a mérgező vegyszerekkel való érintkezés, de bizonyos mértékig még a fürdőszobai kellékeink is.A táplálkozásunk sem hagyható figyelmen kívül, mert a vörös húsok például, igen sok szabadgyököt termelnek. Ugyanakkor az emésztési képességeink is befolyással vannak a szervezetünkben jelenlévő szabadgyökök mennyiségére.

Számos megbetegedés kialakulásában, valamint a kísérő tünetek súlyosbodásában a szabadgyökös folyamatok jelenléte figyelhető meg. Az orvostudomány elsősorban szív- és érrendszeri betegségeket, daganatos megbetegedéseket, szem-, izületi- és idegrendszeri elváltozásokat említi meg, de más megfigyelések bizonyos fokig az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulását is a szabadgyökök számlájára írják.Az öregedési folyamatok, a bőr idő előtti öregedése és az időskori szenilitás szintén ide sorolható, még akkor is, ha ezek nem mondhatók betegségeknek. A szervezet azonban sokáig képes megakadályozni, hogy szabad gyökök káros folyamatokat indítsanak be.A szabadgyökökA szabadgyökök olyan molekulák vagy molekularészletek, melyek a legkülső elektronhéjukon párosítatlan elektront tartalmaznak. Ezek pedig nagy intenzitással keresnek párt magunknak, tehát könnyen és gyorsan reakcióba lépnek más vegyületekkel, amelyektől elektronokat rabolhatnak.

Az egyik legjellemzőbb szabadgyök az oxigén-szabadgyök, amely oxigén molekula (O2) felbomlásával jön létre. Az oxigén eredetileg O2 formában fordul elő, amelyben két oxigén atomhoz két elektron csatlakozik.

De amikor külső hatásra (például UV sugárzás vagy az emésztési folyamat) ezek elválnak, akkor mind a két elektron a negatív töltésű oxigén atomhoz kerül és a pozitív töltésű oxigén atom egyedül marad.

 

 

A szervezetben felszabaduló pozitív töltésű oxigén szabadgyökök megpróbálnak olyan stabil molekulákhoz kapcsolódni, mint a sejtekben található proteinek, zsírok és egyéb genetikai állományok, amelyektől elektront szerezhetnek maguknak. Ez az elektronrablás azonban a kirabolt sejtek károsodásához vezet.A legtöbb sérülést a testben található javító enzimek helyre tudják állítani, de azoknál a sejteknél, ahol ez nem sikerül, rövidesen működési zavarok léphetnek fel. A létfontosságú molekuláink szerkezetének megváltozása testünk biokémiai folyamataiban zavarokat okoz, és számos élettani folyamat irányát módosíthatja.


Sejtjeink tehát egész életünk folyamán ki vannak téve a szabadgyökök által okozott károsodásnak, amely számos betegség és az öregedés forrása is egyben.Ezen káros hatások csökkentésére kiválóan alkalmas az ionizált lúgos víz, amelyben az ionizáció során az oxigén csak egy hidrogént köt meg, és marad egy szabad töltése (-). Ez alkalmassá teszi arra, hogy a szervezetben lévő szabadgyököket (mivel azok töltéshiányosak) semlegesítse. Kattintson ide, és ismerje meg jobban az ionizált vízben rejlő lehetőségeket.

 

AntioxidánsokA természet azonban gondoskodott megoldásról is. Az antioxidáns vegyületek képesek a szabad gyököket hatástalanítani.

Az antioxidánsok azok az anyagok, amelyek egyfajta védőpajzsként működnek az ártalmas, szabad gyökökkel szemben.

 

Számos változatuk fellelhető a különböző élelmiszerekben: A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, Cink, Magnézium, Szelén, Karotinoidok, Flavonoidok és az egyéb polifenol vegyületek.Az antioxidánsok eltérő hatásmechanizmussal képesek közönbösíteni a szabadgyököket. Egyes antioxidánsok azáltal képesek semlegesíteni a szabad gyököket(+), hogy negatív töltés átadásával(-) megszüntetik azok gyök állapotát, és így kevésbé reaktív vegyületeket hoznak létre.

Míg mások felkínálják magukat az oxidációra, vagy segítenek a többi már megrongálódoptt antioxidáns kijavításában, így a sejtek sértetlenek maradhatnak.


Az antioxidánsokra alapvetően jellemző, hogy szinergikusan, fejtik ki hatásukat. Védik a szervezetet a káros anyagok okozta oxidációs sejtkárosodástól, a karcinogének okozta hatásoktól, erősítik az immunrendszert, és csökkentik a szívműködési zavarok veszélyét.E-vitaminNyolc féle E-vitamin hatású anyag ismert, melyek közül a d-alfa-tokoferol a leghatékonyabb forma. Ez fáradhatatlanul nyeli az oxigén-szabadgyököket, miközben önmagát semmisíti meg. Egyetlen tokoferol molekula ezer lipid molekulát képes megvédeni az oxidációtól.

Különlegesen kedvelt antioxidáns, mert stabilizálja a sejtmembránt, gátolja szabadgyök-láncreakció kezdetét, és láncmegszakító is egyben. Fontos szempont a többi zsíroldékony vitaminnal szemben, hogy az E-vitamin 60-70 százaléka a széklettel naponta kiürül.

Az aszkorbinsav, a cisztein és a redukált glutation képes regenerálni az egyes tokoferol vegyületeket. Ezek ugyan is visszaadják az E-vitamin elvesztett ionját, aminek következtében az újra anti-oxidánssá lesz.

 

Kattintson ide, és tudjon meg többet Ön is az E - vitamin jótékony hatásairól >>>

 

C-vitamin


Az aszkorbinsav (C-vitamin) vízoldékony vitamin, megvédi a sejteket egymástól elválasztó membránokat és a lipideket a szabad gyökök károsító hatásától. Számos szabad gyök befogására képes.

A C-vitamin számottevő hiánya károsíthatja keringési rendszert és a szöveteket. Bizonyos tumorfajták esetében védő jelleget biztosít, de az antioxidáns szerepe főleg a karotin és tokoferol regenerálásában van. Gátolja a dohányfüstben jelenlévő károsító, oxidációt előidéző anyagok hatását.

 

Kattintson ide és tudjon meg többet Ön is  a C-vitamin jelentőségéről >>>


Szelén


A civilizációs megbetegedések, főként a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében rendkívüli hatékonyságot tulajdonítanak a szelénnek. A szelén segítségével egy a sejtekbe beépült enzim, a glutation-peroxidáz hatékonyan képes védekezni a szabadgyökök támadásaival szemben.

Annak ellenére, hogy szervezetünknek csak mikrogrammokban mérhető mennyiségre van belőle szüksége, egészségünk védelmében fontos szerepe van. Antioxidáns hatásán kívül jó hatással van az immunrendszer működésére és a spermium termelésre is.


Kattintson ide, és ismerje meg közelebbről Ön is a CaliVita International Pro Selenium készítményét >>>

 


Karotinok


A karotinoidok közül legtöbbször a béta-karotinnal találkozunk, főleg provitamin hatása miatt. A provitamin hatás azt jelenti, hogy megfelelő körülmények között A-vitamin képződik belőle. A béta-karotin, a C-vitamin és a szelén szinergikusan segítik egymás munkáját az oxigén-szabadgyökök pusztításában.

A növényekben azonban igen nagy számban fordulnak elő egyéb karotinoidok is, mint például a likopin, a lutein és zeaxantin. Ezek antioxidáns hatása szintén jelentős.Kattintson ide és olvasson bővebben egy komplex antioxidáns készítményről, amely a szellemi munkát végzőknek jelenthet nagy segítséget >>>Egyéb molekulák


A vitaminokon kívül egyéb molekulák is viselkedhetnek antioxidánsként. Ilyen vegyületek többek között a flavonoidok, a fenolsavak és származékaik az izoflavonoidok, a fitinsav, néhány kéntartalmú aminosav, a redukált glutation, bizonyos körülmények között a glükóz, a húgysav, a bilirubin, az ubikinon (Q10), a liponsav.

Ezek közül néhányat a növényi élelmiszerek nagy mennyiségben tartalmaznak, ezért a zöldség- és gyümölcsfélék rendszeres fogyasztása jelentősen hozzájárul a szervezet antioxidáns egyensúlyának fenntartásához.Flavonoidok, bioflavonoidok


A fotoszintézisre képes növények igen gazdagok aromás vegyületekben, amelyek nagy csoportját alkotják a flavonoidok, melyek a polifenol típusú vegyületekhez tartoznak.

A flavonoidok a növények által termelt anyagok, melyek elsősorban a káros UV sugárzással szemben biztosítanak védelmet. Ezek az anyagok azonban igen hasznosak az emberi szervezetnek is. A legismertebb a gyökfogó képességük és az a tulajdonságuk, hogy az E-, és C-vitamin élettani hatását fokozzák, segítik regenerálásukat.

 

Olvasson bővebbena bioflavonoidok jelentőségéről. >>>


Élettani hatásaik


Kedvező élettani hatásaik közül kiemelhető az antibakteriális, májvédő, vírusellenes hatás, fogszuvasodás gátlás, égés és hámsérülés esetén hámosodás serkentése. A sejtfalakban gátolják a zsírsavak oxidációját, csökkentik az oxidált LDL arányát, azaz csökkentik az arteriosclerosis veszélyét.

Fokozzák az érfalak stabilitását, és nagyszerű a vérhígító, vérrögképződést gátló hatásuk. Csökkentik a cukorbetegség szövődményeit, továbbá antiallergén hatással rendelkeznek.Hozzájárulnak a keringési zavarok helyreállításához és segítenek sejtjeink jobb oxigénellátásában, anyagcsere folyamatokban, csökkenthetik a kemoterápiás és sugárkezelések nemkívánatos mellékhatásait. A tudomány mai állása szerint a flavonoidok megakadályozzák a rákkeltő anyagok aktivizálódását.A flavonoidok kedvező élettani hatásai régóta ismeretesek, de napjainkban is számos kutatás folyik velük kapcsolatban, melynek során további kedvező hatásuk nyerhet igazolást.


Xantonok, a flavonoidok legjobbjai


A xantonok nagyon erős antioxidáns vegyületek, egyes vizsgálatok szerint ötször hatékonyabbak a C- és E-vitaminnál. A xanton vegyületek a flavonoidok családjába tartoznak, de azok között is a leghatékonyabbak.

Több mint 200 féle létezik a természetben, és minden xanton más és más hatást fejt ki a szervezetre. Mindennek megvan a maga sajátos hatás profilja, egymással kombinálva pedig hatásaik felerősödnek, és így az egész szervezet egészséges működését elősegítik.


Egy különleges trópusi gyümölcs, a mangosztán,
17 különböző xanthon jellegű vegyületet tartalmaz. Ez az eddig ismert leggazdagabb forrása ezeknek a jótékony hatású flavonoidoknak, de bővelkedik még más antioxidáns hatású polifenolokban és katechkinekben is.

 


 

Orac

 
Az ORAC érték egy anyag antioxidáns hatásának mértékét jelzi, 100 grammra vetítve. A mangosztán ORAC értéke 17.000 és 24.000 között van. A mangosteen megjelenéséig az aszalt szilva tartotta az ORAC csúcsot, 5.770-es értékkel.

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával jelentős, 15-20 százalékos antioxidáns-szintemelkedés érhető el, különösen, ha azok nagy ORAC értékűek. Ahhoz azonban, hogy a plazma és a szövetek antioxidáns kapacitása jelentősen növekedjen, a napi bevitelt 3.000-5.000 ORAC egységre kell megnövelnünk.Szervezetünk antioxidáns igényét jelentős mértékben befolyásolja az egészségi állapotunk, a korunk, a környezeti terheltségünk, és hogy táplálékaink napi szinten mennyi antioxidánst, ezen belül mennyi flavonoidot tartalmaznak. Ha többet fogyasztunk a szükségesnél, akkor szervezetünk a felesleget a vesén keresztül kiüríti.

 

Ismerje meg közelebbről a Mangosztán tartalmú, rendkívül összetett készítményt, a ZenThonic-ot>>>Zöldség, gyümölcsAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásában naponta legalább 400 g gyümölcs és zöldségféle fogyasztása szerepel. A növényi táplálékban gazdag étrend számos egyéb egészségvédő hatású tápanyaggal is ellátja a szervezetet.

Sokféle vizsgálatot végeztek és végeznek ma is az antioxidánsok és a különböző betegségek összefüggéseiről. Annyit bizonyosan állíthatunk, hogy a természetes antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása rendkívül hasznos.

Az egészséges étrend kialakításánál tehát legyünk figyelemmel a megfelelő mennyiségű flavonoid és vitaminbevitelre, vagy ha szükségét érezzük, alkalmazzunk táplálékkiegészítőket a kívánt antioxidáns hatás elérésért.

 

 

 


Kosárba Ár: 26 590 Ft