MENU

Acaival az ízületi gyulladás ellen

Az ízületi gyulladások, akár az autoimmun eredetű rheumatoid arthritis (RA) vagy a túlterhelésből, elhízásból eredő gyulladások, kopások nem mondhatók „néma betegségeknek". Rendkívül látványosan nehezítik meg a mindennapokat, nagy fájdalommal járnak, gátolják a szabad mozgást, és csak drasztikus gyógyszerekkel tarthatóak karban, sok ember életét keserítve meg. Ám van rá lehetőség, hogy természetes módszereket is kipróbáljanak az érintettek. Az acai, mely eddig már több más krónikus betegségben is bizonyította, hogy eredményesen egészíti ki a gyógyszeres terápiát, az ízületi gyulladás kezelésében is hatásos lehet...

Bizonyítottan ízületi fájdalomra

Egy amerikai vizsgálatban a kutatók eredményei szerint az acai hatékonyan gátolta a gyulladási folyamatokban is résztvevő enzimek működését. A reklámokból ismert, fejfájásra, ízületi fájdalmakra gyakran alkalmazott acetilszalicilsav-, diclofenac- vagy ibuprofentartalmú, nem szteroid gyulladáscsökkentőknek is ezek az enzimrendszerek a célpontjai, de az acaival a természet erejét felhasználva érhetjük el ezt a hatást.

Könnyebb mozgás

Gyakorlati vizsgálatot is végeztek, mely az caifogyasztás hatását vizsgálta az ízületi fájdalmakra és az ezzel járó mozgástartománybeszűkülésre. 12 hét után napi 120 ml acaidzsúszt fogyasztva a vizsgálati alanyoknál csökkent a fájdalom, és könnyebben tudtak mozogni, mivel nőtt a térd-, váll- és csípőízületek mozgástartománya, utóbbi akár már 2 héttel az acaifogyasztás megkezdése után. Ezek az eredmények mindenképpen biztatóak, hiszen az állandósuló fájdalom hozzájárul az ízületek mozgástartományának csökkenéséhez, további fájdalmakat és inaktivitást generálva.aca
Bár nem szignifikánsan, de csökkent a gyulladást jelző egyik laboratóriumi érték szintje (CRP) is a vizsgálat végére.

Antioxidánsokkal a gyulladás ellen

Ezek a figyelemreméltó eredmények feltehetően az acai kiemelkedő antioxidáns tartalmának köszönhetőek, hiszen több hatóanyagánál igazoltak már gyulladásgátló hatást.
Egyik flavonoidja, a velutin vizsgálatok alapján képes csökkenteni a sejtekből felszabaduló, gyulladást serkentő anyagok mennyiségét. A vizsgálatok során más, már elismert gyulladásgátló hatású flavonoidokat is használtak a kutatók, és az eredmények szerint az acai velutinja még azoknál is hatékonyabbnak bizonyult!
Az ellágsav gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatását is bizonyították már laboratóriumi körülmények között. A fenti vizsgálatok azt mutatják, hogy az acai alternatívát kínálhat a gyulladások kezelésére, a gyulladásgátló terápiák kiegészítésére újabb gyógyszermellékhatások nélkül. Élj Te is a természet kínálta lehetőséggel!