MENU

Az ősz növénye: A szőlő

gyumik.jpg


A szőlő, és vele együtt a bor, szinte egyidős az emberiséggel. A szőlőfélék több, mint százmillió évvel ezelőtt a krétakorban kezdtek megjelenni a Földön, ezzel egyikei a legidősebb virágzó növényeknek. A jégkorszakban nagymértékben lecsökkent az életterük, minek folytán az európai kontinensen csupán egy, a ma is vadon lő ligeti szőlő őse élte túl, az amerikai kontinensen azonban több fajnak is sikerült átvészelni a jégkorszakot. Eredetileg női és hím egyedek éltek a Földön, ám a ma élő egyedek „hímnősek, melyek a szőlőtermesztés elkezdésével (valószínűleg a hím és női egyedek egymás mellé ültetésével és szaporításával) alakultak ki.


A szőlő világszerte kedvelt őszi csemege. Magas, 80% körüli víztartalmának köszönhetően ideális őszi „kúragyümölcs”, azaz tisztító és egyéb kúrák közkedvelt főszereplője. Tápanyagai közül legjelentősebb a cukortartalma, 100 grammjában fajtától függően 18-22g jól felszívódó, gyors energiát szolgáltató cukor van. szolo1.jpgKiváló vitaminforrás (C-, A-, B1-, B2-vitamin) illetve ásványianyag forrás. Magas a kalcium, magnézium, vas és foszfortartalma, valamint káliumtartalma is jelentős, mely utóbbi –természetes vízhajtóként hatva- szintén hozzásegíti egyes kúrák hatékonyságához, mivel segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait. Héja és húsa magas gyümölcssavakban, cellulózban és pektinekben, melyek kiválóan segítik az emésztést. szolo2.jpgA pektinek az ún. oldható rostok csoportjába tartoznak, melyek nagy mennyiségű vizet és egyéb anyagot (pl. koleszterint, méreganyagokat, epesavakat) képesek megkötni, ezáltal nem csupán az emésztőrendszert tisztítják, hanem lazítják a székletet, és gyorsítják az tápanyag haladását.

A szőlő különösen ismert magas antioxidáns tartalmáról. Héja, húsa, valamint magja is kiváló forrása természetes antioxidáns hatású vegyületeknek, melyek közül a legismertebbek a flavonoidok. A flavonoidoknak elsősorban a szív és keringési rendszerre gyakorolt hatása vitathatatlan, ugyanakkor védelmet nyújthatnak más sejtjeinknek is a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. szolo3.jpgA szőlőhéj másik jellemző hatóanyaga a rezveratrol, mely antioxidáns hatása mellett még számos egyéb biológiai hatással is rendelkezik, például értágító, szíverősítő, fizikai aktivitás során növelheti a kitartást, valamint elhízás ellenes hatást is kifejthet. A szőlőmag szintén számos antioxidáns hatású anyagot tartalmaz, melyek közöl a legismertebb egy polifenol csoport az ún. OPC’k, azaz oligomerikus proantociánok,. Az OPC’k népszerű hatóanyagai nem csupán antioxidáns, hanem ereket- kiváltképp a vénákat- támogató készítményeknek is.

 A CaliVita globális hálózatában kapható készítmények közül az alábbiak tartalmaznak szőlőből származó hatóanyagot: Resveratrol PLUS, Vein ProteX, Senior Formula, Kids Greens, Xantho PLUS, Vital AB.

 szolo4.jpg

Irodalom:

Dr. Bíró-Dr. Lindner- Tápanyagtáblázat, Medicina Kiadó 1999.

Resveratrol improves health and survival of mice on a high calorie diet. Vol 444I16 November 2006IDoi:10.1038/nature05354