
Az ősz növénye: A szőlő
A szőlő, és vele együtt a bor, szinte egyidős az emberiséggel. A szőlőfélék több, mint százmillió évvel ezelőtt a krétakorban kezdtek megjelenni a Földön, ezzel egyikei a legidősebb virágzó növényeknek. A jégkorszakban nagymértékben lecsökkent az életterük, minek folytán az európai kontinensen csupán egy, a ma is vadon lő ligeti szőlő őse élte túl, az amerikai kontinensen azonban több fajnak is sikerült átvészelni a jégkorszakot. Eredetileg női és hím egyedek éltek a Földön, ám a ma élő egyedek „hímnősek, melyek a szőlőtermesztés elkezdésével (valószínűleg a hím és női egyedek egymás mellé ültetésével és szaporításával) alakultak ki.
A szőlő világszerte kedvelt őszi csemege. Magas, 80% körüli víztartalmának köszönhetően ideális őszi „kúragyümölcs”, azaz tisztító és egyéb kúrák közkedvelt főszereplője. Tápanyagai közül legjelentősebb a cukortartalma, 100 grammjában fajtától függően 18-22g jól felszívódó, gyors energiát szolgáltató cukor van. Kiváló vitaminforrás (C-, A-, B1-, B2-vitamin) illetve ásványianyag forrás. Magas a kalcium, magnézium, vas és foszfortartalma, valamint káliumtartalma is jelentős, mely utóbbi –természetes vízhajtóként hatva- szintén hozzásegíti egyes kúrák hatékonyságához, mivel segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait. Héja és húsa magas gyümölcssavakban, cellulózban és pektinekben, melyek kiválóan segítik az emésztést.
A pektinek az ún. oldható rostok csoportjába tartoznak, melyek nagy mennyiségű vizet és egyéb anyagot (pl. koleszterint, méreganyagokat, epesavakat) képesek megkötni, ezáltal nem csupán az emésztőrendszert tisztítják, hanem lazítják a székletet, és gyorsítják az tápanyag haladását.
A szőlő különösen ismert magas antioxidáns tartalmáról. Héja, húsa, valamint magja is kiváló forrása természetes antioxidáns hatású vegyületeknek, melyek közül a legismertebbek a flavonoidok. A flavonoidoknak elsősorban a szív és keringési rendszerre gyakorolt hatása vitathatatlan, ugyanakkor védelmet nyújthatnak más sejtjeinknek is a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. A szőlőhéj másik jellemző hatóanyaga a rezveratrol, mely antioxidáns hatása mellett még számos egyéb biológiai hatással is rendelkezik, például értágító, szíverősítő, fizikai aktivitás során növelheti a kitartást, valamint elhízás ellenes hatást is kifejthet. A szőlőmag szintén számos antioxidáns hatású anyagot tartalmaz, melyek közöl a legismertebb egy polifenol csoport az ún. OPC’k, azaz oligomerikus proantociánok,. Az OPC’k népszerű hatóanyagai nem csupán antioxidáns, hanem ereket- kiváltképp a vénákat- támogató készítményeknek is.
A CaliVita globális hálózatában kapható készítmények közül az alábbiak tartalmaznak szőlőből származó hatóanyagot: Resveratrol PLUS, Vein ProteX, Senior Formula, Kids Greens, Xantho PLUS, Vital AB.
Irodalom:
Dr. Bíró-Dr. Lindner- Tápanyagtáblázat, Medicina Kiadó 1999.
Resveratrol improves health and survival of mice on a high calorie diet. Vol 444I16 November 2006IDoi:10.1038/nature05354