MENU

Hogyan védheti bőrét az UV sugárzástól ?

 

 

A Nap a hullámhosszak széles spektrumában bocsát ki sugarakat. Az ibolyán túli (UV) sugárzás felelős többek közt a nap okozta leégésért és egyéb egészségkárosodásokért. Az UV-fény a látható fénynél rövidebb, a röntgensugárzásnál hosszabb hullámhosszúságú elektromágneses sugárzás. Hullámhossztartománya 200-400 nm tartományban van.Az UV-sugárzást három csoportba sorolják:

 

UV-A

 

Az ózonpajzs egyáltalán nem nyeli el, jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést és a barnulást. Hiányában angolkór léphet fel. Ugyanakkor a többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez. Roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. Korábban kevésbé veszélyesnek tartották, de közvetve képes károsítani a DNS-t, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat.

 

UV-B:

 

Normális esetben elnyeli a Föld ózonrétege. Áthatol a bőrfelszínen, és leégést okoz, közvetlenül károsítja a DNS-t, így bőrrákot okozhat. Az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja.

 

UV-C:

 

Teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C-sugárzásra védelmet biztosítani.
Az utóbbi években az ózonréteg elvékonyodása miatt megnövekedett sugárzás egészségkárosító hatása miatt minden eddiginél nagyobb gondot kell fordítanunk egészségünk védelmére.Az MTA enciklopédiájában Nemes János állította össze, hogy mit is kell tudnunk az ózonpajzsról.


„Az ózon oxigénből keletkezik ultraibolya sugarak hatására. Az ózonpajzs az atmoszféra legkülsőbb, 25-100 km magasságban lévő burka, amely az utóbbi években elvékonyodott. Az ózonréteg természetes keletkezésének és lebomlásának egyensúlya nagy valószínűséggel a freongáznak, de bizonyos bozótirtó vegyszereknek is betudhatóan bomlott meg. Ahol az elvékonyodás mértéke elérte az 50%-ot, ott úgynevezett ózonlyukak keletkeztek. Ennek következtében a napfény káros, 220-320 nm hullámhosszú UV-sugarai akadálytalanul áthatolhatnak az ózonpajzson, és a sejtek osztódásáért felelős fehérjemolekulákat megbombázva, azok daganatos elváltozását idézik elő. Ez az oka a bőrrák, elsősorban a melanoma malignum világméretű megszaporodásának. A természetes védekezés része a fokozatos napozás. Hatására a hám megfelelő sejtrétege 3-5-szörösére megvastagodik, és elzárja az utat a mélyebb rétegeket károsító UV-sugarak elől."

 

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint Magyarország felett tízévenként 1,7%-kal csökken az ózon koncentrációja. Ha 1%-kal csökken a magaslégköri ózonkoncentráció, akkor 2%-kal erősödik a napsütés, és fokozódik az UV-B sugárzás, ezzel együtt a bőrrák kialakulásának valószínűsége.

 

Vegyük tehát komolyan a figyelmeztetést, lehetőleg ne tartózkodjunk 11 és 15 óra között a tűző napon, használjunk fényvédő krémeket és védjük szervezetünket antioxidánsokkal.Mint tudjuk, a C-vitamin a szabad gyökök közömbösítője, amely a kollagén felépítéséhez szükséges, csökkenti a pigmentációt és segíti a bőr felhámjának védekező funkcióját. Hatását más antioxidánsok tovább erősítik, ezért a legcélszerűbb „multi" antioxidáns készítmények használata.
A CaliVita az antioxidánsok széles skáláját kínálja, így mindenki kiválaszthatja a számára legjobb összetételű, megfizethető árú terméket.

 

Szeretnék bővebben olvasni a C - vitamin jelentőségéről >>>

 

 

A Protect 4 Life termékben megtalálható a béta-karotin, a C- és E-vitamin, valamint a szelén - mindezek kiváló antioxidánsok, lassítják a bőr öregedési folyamatait. Másik fő alkotója a Ginkgo biloba, a páfrányfenyő, amely a Föld történetének legidősebb fája. A ginkó széles körű egészségvédő hatását erőteljes antioxidáns hatásának, flavonoid tartalmának köszönheti, mely elősegíti a keringési rendszer normális működését, a megfelelő véráramlást, így a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátottságát, támogatva ezáltal a testi-szellemi frissesség megőrzését.

 

 

 

A Mega Protect 4 Life rendkívül komplex antioxidáns készítmény, amely az ismert antioxidáns hatású vitaminokon (béta-karotin, A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin) és nyomelemeken (szelén, cink, mangán) kívül fekete áfonyát, zöld tea-kivonatot, Q10-koenzimet, növényi karotinoidokat és aminosavakat is tartalmaz. Különleges hatóanyaga a Ginkgo biloba kivonata. Az összetevők elősegítik a szervezet védekező mechanizmusainak hatékony működését.

 

 

 

 

A legkedveltebb antioxidáns mégis a folyékony ZenThonic. A készítmény fő összetevője a mangosztán nevű gyümölcs. Ez egy egyedülálló összetételű növény, melynek fő hatóanyaga a xanthon, ez az erőteljes antioxidáns hatású flavonoid. A gyümölcs ezen kívül más antioxidáns hatású vegyületeket - polifenolokat, katechineket, illetve szintén antioxidáns hatású C-vitamint is bőségesen tartalmaz.

A gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, illetve B1-, B2- és B6-vitamint is, melyek hatékonyan támogatják egészségünk megőrzését. A mangosztánban tehát számos olyan alkotórész található, amely támogatja szervezetünk védelmét a szabad gyökökkel szemben, így segít fenntartani a sejtek normál működését. Isteni íze mellett rövid idő alatt érezhető közérzetjavító hatása miatt is közkedvelt.
A nyáron felerősödő UV-B-sugárzás a bőrünkön kívül a szemünket is károsíthatja.

 

 

Az antioxidáns hatású táplálékösszetevőknek kiemelt szerep jut a szem egészségének megőrzésében. A szembe ugyanis nagyon sok fény jut, és a fényben található UV-sugárzás olyan lebontó folyamatokat indít el, amelyek káros, oxidáló anyagokat, ún. szabad gyököket eredményeznek.

Ezek a szabad gyökök károsítják az ideghártyát, és visszafordíthatatlan látásromlást vagy akár vakságot is okozhatnak. Jelenlétük bizonyítottan szorosan összefügg a szürke hályog és az időskori makuladegeneráció kialakulásával. Az antioxidáns vegyületek éppen ezeknek a káros szabad gyököknek a hatását küszöbölik ki, ezért védő hatást fejtenek ki a fenti szembetegségek ellen.

 

A karotin-származékok, például a béta-karotin kiváló antioxidáns, amely a látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga. Az A-vitamin alapvető fontosságú a szem egészséges működéséhez, hiányában farkasvakság, azaz az éjszakai látás romlása jöhet létre, amely kezelés nélkül a szem kiszáradásához, a szaruhártya kifekélyesedéséhez és akár vaksághoz is vezethet.

 

 

 

Egy másik karotin-származék, a lutein szerepére derült fény az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog megelőzésével kapcsolatban. Ez a két anyag felel a szem éleslátásért felelős területe, a sárgafolt (vagy orvosi nevén makula) védekező rendszerét alkotó pigment sűrűségéért.
Magas lutein tartalmúak a zöld színű, leveles zöldségek, mint például a spenót vagy a káposzta, de a brokkoli, a borsó, a kelkáposzta, a kelbimbó, a kukorica és a tojássárgája is jó forrás.


Fogyasszunk legalább napi 6 mg luteint, hogy segítsünk szervezetünknek megvédeni szemünket a növekvő UV-B-sugárterheléstől!És ne feledjük, még a szeptemberi napnak is van ereje...Dr. Varga Edit