MENU

Ionizált víz és az egészség


 A Guinness Rekordok Könyve megbízásából egy brit újságíró interjút készített Shigechiyo Izumivel, a világ legidősebb emberével, aki 115 évesen kifejezetten jó egészségnek örvendett. Az újságírót lenyűgözte Izumi életereje, és a tény, hogy a férfi 105 éves koráig dolgozott. Az újságíró megtudta, hogy a sziget lakosainak többsége sokáig és jó egészségben él.

 

Az okinawai szigetcsoportot Sango korallzátonyok alkotják, melyek kémiai összetétele nagyon hasonlít az emberi csontokéhoz. Mikor esik az eső ezeken a szigeteken, a víz átfolyik ezeken az ősi korall üledékeken, és magával mossa ezek ásványi anyagait. Egy kutatócsoport megállapította, hogy az Okinawán található ivóvíz más, mint a világ egyéb pontjain, ugyanis fosszilis korallbányákból származik. Ez a víz nemcsak számos esszenciális ásványi anyagot tartalmaz, hanem meglehetősen lúgos kémhatású is, pH értéke 7 és 8,5 között van.


A japán kormány a háborút, és Hiroshima valamint Nagasaki bombázását követően felhasználta a sango korallt a vízellátásban. Tudósok nemrégiben nyilatkozták, hogy ezekben a városokban a bombázást követő években igen alacsony volt az elhalálozások száma. Az ivóvíz Sango korall tartalma csodálatos egyensúlyt teremtett ezeknek az embereknek a szervezetében.

 

Az elsavasodás

 

A szervezetben a pH-értéket két fő dolog befolyásolja: a táplálkozás és a légzés. A vegyes, húsos étrend savasítja a szervezetet, és savas közegben az anyagcsere-folyamatok már nem tudnak normálisan, egészségesen végbemenni. A túlnyomórészt lúgos hatású ételek fogyasztása és a helyes légzés biztosítja a szervezetben az optimális pH-szintet.

 

A pH-értéket 0-14-ig lehet osztályozni, középen a 7 áll. Ez az, ami semlegesnek számít. 0-7-ig a pH-t savasnak, 7 és 14 között pedig lúgosnak (bázikusnak) nevezzük. A szervezet akkor működik jól, ha a legtöbb testfolyadékban enyhén lúgos állapot uralkodik, tehát a pH 7 és 8 között van.

 

Savasító étrend esetén a vérplazma pH-értéke savas irányba tolódik el, és ilyenkor számos életfontosságú enzim nem tudja a működését elvégezni. Az optimális pH-érték 7,35 és 7,45 között van. A természet úgy hozta létre szervezetünket, hogy a normális sejtanyagcsere folyamán állandóan savak keletkeznek, amelyek elvileg a szervezet számára feleslegesek.

 

A hús emésztése során húgysavak keletkeznek, a kóla és üdítők foszforsavban gazdagok, a buborékos italokat szénsavval dúsítják, a cukorral és a finomlisztből készült tésztafélékből ecetsav lesz, a sajt és a sózott, tartósított felvágottak salétromsavat termelnek, a borból kénsav lesz, a kávé és a tea csersavban gazdag.  Ezek a savak nem veszélyesek, amíg annyira kis mennyiségben képződnek, hogy a szervezet meg tud velük birkózni; légzés és kiválasztás útján közömbösíti őket. Károssá csak akkor válnak, ha a helytelen étrend hatására rengeteg olyan sav szaporodik fel a szervezetben, amit az már nem tud kiküszöbölni, és különféle betegségeket okoznak.

 

A puffer rendszer

 

A szervezet rendelkezik egy olyan rendszerrel, ami az állandóan képződő savakat közömbösíti. Ezt puffer rendszernek hívják. Van két kiemelt fontosságú pufferolás: az ún. légzési pufferolás, ami a tüdő segítségével, és az ún. renális pufferolás, ami a vese segítségével közömbösíti a savas anyagokat. Van a vér általi pufferolás, és a máj is segíti ezt a folyamatot. Mind a lúgot, mind a savat egyaránt képesek közömbösíteni, és szabályozzák a pH-egyensúlyt a sejteken belüli térben.

 

Egészségtelen étrend esetén egy idő múlva a puffer rendszerek is kimerülnek, nem képesek a szervezetben az egyensúlyt fenntartani. Ilyenkor elsavasodik a szervezet. Az elsavasodás egyik következménye a mészhiány is. A szervezet, amikor már nem képes a hagyományos pufferolással a savakat kiküszöbölni, bevet egy titkos erőtartalékot: elkezd a csontokból, fogakból, sejtekből kalciumot kivonni, ez ugyanis képes a savakat közömbösíteni. A szervezet szempontjából a legfontosabb, hogy a pH-egyensúly rendben legyen, fontosabb, mint az, hogy a csontjaink, fogaink milyen állapotban vannak. A szervezet két rossz közül mindig a kevésbé rosszat választja.

 

 Az elsavasodás egészségkárosító hatásai

 

 A szervet végső megoldásként arra kényszerül, ha már a csontokból és a fogakból kivont kalciummal sem tudta semlegesíteni a mérgező savakat, hogy a zsírszövetekben tárolja el azokat, újabb és újabb raktárakat létrehozva. Mint ahogy Dr Frassetto felfedezte, amikor a már  elsavasodott belsőnk miatt szembekerülünk a sav raktározás kényszerével (mert ilyen mértékben már nem tudunk megszabadulni tőle), a mérgező anyagokat a zsírkészletbe osztjuk szét, amennyire csak lehetséges minél távolabb a szervektől és a szívtől: csípőre, mellkasra, combra, hasra pakoljuk. A zsír ,  védi az életünket.

 

Lehet, hogy a túlsúly, - ami ma már a WHO szerint nem csupán egy állapot, hanem önmagában véve egy betegség - megszüntethető lenne, ha a szervezetünket enyhén lúgos pH-n tudnánk „működtetni"?

 

A kóros soványság és az elsavasodás

 

A másik véglet, amikor a túlsavasodott testben elszaporodó élesztő- és egyéb gombák az Ön tápanyagain élősködnek, és lecsökkenthetik az Ön által elfogyasztott minden tápanyag vegyi és mechanikus felszívódását - akár 50%-kal. Ez sok embernél azt okozza, hogy kórosan lesoványodnak, ami semmivel sem egészségesebb, mint ha túlsúlyossá válnak. Fehérje nélkül a teste nem tudja megújítani a szöveteket, nem tud enzimeket, hormonokat, és még több száz olyan anyagot termelni, amelyek szükségesek a sejtek energiájához és a szervek működéséhez. Ennek eredménye fáradtság, betegségek és testsúlyváltozások. Elképzelhető, hogy aki túl sovány, még fogy egy kicsit, amikor a teste biokémiailag stabilizálódni kezd. De ahogy az állapota helyreáll, gyarapodni fog a súlya az optimális testsúly irányába.

Az egészséges testek nem túlsúlyosak, és nem is túl soványak. Az egészséges test természetszerűen fenntartja saját ideális súlyát. Ahogy a lúgosítás és az oxigenizálás megkezdődik, a teste saját magától elkezdi beállítani a saját ideális súlyát.

 

Allergiák

 

A méreganyagok, amelyek egy túlsavasodott, oxigéntől megfosztott testben felhalmozódnak, nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, amit gyakran az allergia tüneteinek hívnak. Továbbá, a meg nem emésztett fehérje felszívódása is komoly oka lehet az allergiás állapotoknak. Az emésztőrendszer meggyengül, ez megakadályozza az aminosavak teljes lebontását - és sokféle ételallergiát okoz. Ez utóbbi önmagában súlyos allergiás reakciók széles skáláját képes produkálni.

 

Fáradtság

 

A fáradtság valószínűleg a túlsavasodott test egyik legfőbb tünete és panasza. A savas testközegben termelődő méreganyagok lecsökkentik a fehérjék és az ásványi anyagok felszívódását, amelynek következtében meggyengül a test képessége arra, hogy enzimeket és hormonokat termeljen. Ez akadályozza a sejtek újratermelődését és az energiatermelés egyéb szükséges összetevőit. Ennek eredménye a fáradtság, a csökkent állóképesség, az izomtömeg növelésére való képtelenség és általános gyengeség.

 

A lúgosság és az energia szint

 

 Belső folyadékaink savassága, vagy lúgossága nagy hatással van az egyénre sejtszinten.  Az egész anyagcsere folyamatunk az egyensúlyon alapszik, egészen a sejtszintig. Belső tengerünk enyhén lúgos, a benne úszó 75 trillió sejtünk enyhén savas. Ez a sav-bázis egyensúly alapja. Az ilyenfajta pH egyensúly nélkül, a kémiai és energetikai folyamatok fenntartása lehetetlen. A savak és lúgok közti polaritás elektromos áramot termel. Ha nincs elegendő „polaritás", a sejtek belseje és a körülötte lévő folyadék lúgossága között, a sejtek energiája nehezen jut be a környező szövetekbe. Súlyfeleslegünk leadása és energiánk visszanyerése sokkal könnyebb, ha az első lépést a lúgos „kiegyenlítődés" felé tesszük.

 

Lúgosság és élősködők

 

Manapság egyre több orvos és kutató (beleértve természetgyógyászokat is) véli úgy, hogy a legtöbb betegséget a szervezet egyensúlyvesztése okozza. A belső egyensúly felborulása táplálkozásunkban, elektromos rendszerünkben, strukturális, toxikológiai vagy biológiai értelemben, a káros csíraképződés melegágya. Újra létre kell hoznunk az egyensúlyt, a szervezetünkkel  együttműködve, és nem ellene. Azt mondják, hogy egy krónikus betegséget csak akkor sikerül meggyógyítani, ha a vért folyamatosan normális, enyhén lúgos pH értéken tartjuk. Nem elbagatellizálás azt állítani, hogy a „mikroorganizmusok" pestisvilágában élünk. Ezek közé nem csak a sima baktériumok, csírák tartoznak. Élesztőgombák, gombák, vírusok, penészek, mind olyan mikroorganizmusok, amelyek a testünkben élnek.

 

Nem csak a jelenlétükről, hanem a szervezetünkből való kiválasztásukról és a raktározásukról van szó. Ezek a mérgező anyagok akkor keletkeznek, amikor a mikroorganizmusok glükózt, zsírokat és fehérjéket emésztenek meg a szervezetünkben. Ellopják a táplálékunkat, méreggé változtatják és elraktározzák bennünk.

 

Hogyan ismerhetjük fel magunkon az elsavasodás jeleit?

 

  • kimerültség, levertség;
  • idegesség,nyugtalanság,depresszió;
  • fokozott stressz-érzékenység;
  • a koncentráció-képességcsökkenése, kisebb terhelhetőség;
  • csökkent ellenálló képesség;
  • egyes anyagcsere-zavarok;
  • izom- és ízületi bántalmak;
  • bőr-, haj- és körömelváltozások stb.

 

Javaslatok az egészségesen kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

 

Az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteink még soha nem voltak olyan jók, mint ma. Kalóriákat számolunk, tápérték adatokat hasonlítunk össze, informálódunk a legjobb vitamin és ásványi anyag termékekrõl. Az egészséges táplálkozás egyik meghatározó eleme, azaz a savasan és bázikusan ható élelmiszerek egyensúlya azonban még kevéssé közismert, a természetgyógyászatban viszont már régóta alapgondolat. 1900 körül Franz Xaver Mayr osztrák orvos az elsõk között volt, akik hangsúlyozták a sav-bázis háztartás jelentõségét az anyagcsere vonatkozásában. 20 évvel késõbb a svéd táplálkozástudós, Ragnar Berg folytatta a kutatást a témában. Idõközben a klasszikus orvoslás is felfedezte, hogy egyre több betegség kialakulásának oka a szervezet túlsavasodása, amely a kiegyensúlyozatlan táplálkozásból ered. Háziorvosunktól azonban aligha hallunk errõl. Jürgen Vormann professzor, a müncheni Táplálkozástudományi Intézet vezetõje szerint ennek az az oka, hogy a túlsavasodás egyszerû módszerekkel nem mérhetõ.

 

Vormann professzor kutatási területe az acidózis, az anyagcsere túlsavasodásának következményei.

 

Az oszteoporózis és a reumatoid betegségek esetében a látens acidózissal való összefüggés immár tudományosan is bizonyított tény. A túlsavasodás emellett számos szimptóma derékfájás, neurodermitisz, migrén, köszvény, bélpanaszok, depresszió kiváltója, ill. fokozója lehet. Ezekben az esetekben a kiegyensúlyozott táplálkozás a panaszok enyhülését idézheti elõ. Súlyos betegségek kezelésében is szerepet játszik a sav-bázis egyensúly, mert a szervezet rákvédelmének ölõsejtjei jobban mûködnek bázikus környezetben, mint savasban. Az Alzheimer kór és az acidózis közötti összefüggésre biokémiai bizonyítékok vannak: a bázisok meg tudják tisztítani az idegeket a savas közegben lerakódott fehérjéktõl.

 

A szervezet pH egyensúlyának érdekében, arra kell törekedni, hogy a napi étrendben 70-80%-ban lúgosító hatású táplálékok legyenek, és csak 20-30%-ban szerepeljen savasító étel.

 

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül felsoroljuk a leggyakrabban fogyasztott élelmiszereket, aszerint, hogy a szervezetünkben történő lebomláskor milyen irányban befolyásolják a pH-t.

 

Enyhén savasító élelmiszerek:

 

Jégkrém

Pasztörizált teljes tej

Tojás fehérje

Teljes tej

Író

Tejföl

Gyümölcsjoghurt

Tejcsokoládé

Torták

Sütemények

Lekvár

Méz

Fehér rizs

Búza kenyér

Rozs keksz

Fehér kenyér

Kevert gabona búzakenyér

Rozskenyér

Hüvelyesek

Borsó

Lencse

Sör

Kávé

Kakaó

Szénsavas ásványvíz

 

Közepesen savasító élelmiszerek:

 

Virsli

Hering

Tőkehal filé

Rozsliszt

Kukoricapehely

Tojásos tészták

Dió

Amerikai mogyoró

 

Erősen savasító élelmiszerek:

 

Sovány marhahús

Sovány sertéshús

Csirke

Borjú

Pulyka

Szalámi

Alacsony fehérjetartalmú sajtok

Magas fehérjetartalmú sajtok

Tojás (teljes)

Túró

Gouda sajt

Kemény sajt

Alacsony zsírtartalmú Cheddar sajt

Parmezán sajt

Tojássárgája

Búza liszt 8,2

Zab 10,7

Barna rizs 12,5

Cola

Cukor

 

Sok olyan savasító élelmiszer létezik, amelyet büntetlenül fogyaszthatunk, ám léteznek olyanok, amelyeket jobb ha elkerülünk illetve megpróbálunk mással helyettesíteni.


- A fehér cukor erősen savasít, oxigénszegény környezetet teremt maga körül, gyengíti az immunrendszert.   
- A kóla rendkívül magas savas kémhatással rendelkezik.

 

Egy üveg kóla, 2.5 pH savasságával valódi támadás a szervezet sav-bázis egyensúlyára. Ha egy anyag pH értéke pH 7 értékről pH 6 értékre változik, 10-szer olyan savas lesz.

Például, a népszerű kóla pH 2.5 értéknél majdnem 50.000-szer savasabb, mint a semleges víz, és 32 üveg semleges (pH 7) víz szükséges, hogy közömbösítse egy üveg kóla elfogyasztását. (Aktív alkotórésze a foszforsav).  Mindehhez lúgos vízből elég 1 pohár.


Lúgosító élelmiszerek:

 

- Tejtermék: savó

 

- Hüvelyesek: zöldbab

 

- Zöldségek: fejessaláta, sóska, spenót, brokkoli, karfiol, cukkíni, padlizsán, paprika, paradicsom, sárgarépa, burgonya, cékla, retek, hagyma, zeller,kelbimbó, káposzta, kömény, uborka, petrezselyem, cékla, szójabab, tök, sütőtök

 

- Gyümölcsök: mazsola, fekete ribizli, banán, sárgabarack, kiwi, cseresznye, narancslé, körte,mogyoró, narancs, ananász, avokádó, citromlé, őszibarack, almalé, alma, eper, görögdinnye, szőlől, papaya

 

- Gabonafélék: köles

 

- Italok: szénsavmentes ásványvíz, kakaó, tea, bor

 

Mindezek alapján nehezen elképzelhető, hogy a lúgosító és savasító élelmiszerek optimális 80/20 arányát meg tudjuk tartani.

 

Talán ezért írhatta Dr Robert Young, hogy „Jobban jársz, ha a konyhád előtti pázsitot eszed, mintsem azt, ami a kamrádban van!

 

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy még a helytelen táplálkozásnál is nagyobb szerepe van az elsavasodásban a stressznek. Az elmúlt néhány évtizedben a káros környezeti hatások jelentősen fokozódtak, de közülük a legnagyobb mértékben a stressz terhelés növekedett.

 

Mivel a stressz reakciót kiváltó okokat, tényezőket meglehetősen nehéz kiküszöbölni, marad a szervezet stressztűrő képességének javítása, melyben az adaptogén gyógynövények, különösen a Rhodiola Rosea rendszeres használata segíthet.

 

Kattintson ide, és ismerje meg Ön is ezt a csodálatos gyógynövényt, a Rhodiola Roseát >>>


A szervezet sav-bázis egyensúlyának megteremtésében a biztonságos és végleges megoldást az Aquarion víztisztító, ionizátor jelentheti, mely nap mint nap kiváló minőségű, Ön által kiválasztott pH-jú, ionizált, tisztított vízzel látja el az egész családot.

Tekintse meg az alábbi rövid videót, melyben az ionizált lúgos vízről hallhat döbbenetes tényeket magától Dr Robrt Oyoungtól !

videó

 

A Föld óriási vízkészletnek csupán kb. 0,1 %-a használható fel ivóvízként, a nagyfokú (ipari, mezőgazdasági, háztartási, stb.) szennyezés miatt sajnos ez is egyre szennyezettebbé válik.

Az elegendő, megfelelő minőségű ivóvíz minden élő szervezet számára elengedhetetlen. Egyre többen nem elégszenek meg a (vegyi anyagokkal fertőtlenített,. klórozott) csapvízzel, és speciális víztisztító berendezésekkel biztosítják a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizet.

 

Az Aquarion víztisztító/ionizáló készülék olyan nagy teljesítményű vízszűrő berendezés, amely ionizált, oxigéndús, nehézfémektől és mérgező anyagoktól mentes vizet állít elő. Speciális szűrőjének nyílásainál még a vírusok is 10-szer nagyobbak. Öntisztító, ezért nem halmozódnak fel benne a szennyeződések.

 

Az Aquarion azonban nemcsak egy egyszerű vízszűrő. A víztisztító hatás mellett ionizált, azaz savas és lúgos vizet állíthatunk elő vele különböző fokozatokban, melyeknek számtalan előnyük van szervezetünk számára.

Az ionizálás a készülékben két elektróda között zajlik. Az ellentétes töltések vonzzák egymást: a negatív elektródához a pozitív-, a pozitívhoz a negatív töltésű anyagok vándorolnak. A negatív elektróda összegyűjti a kalciumot, a nátriumot, a káliumot és a magnéziumot, amely ásványi anyagok a lúgosító ételeknek is a legfontosabb alapelemei.

 

Az Aquarionnal előállított víz nemcsak emiatt különleges. A vízben a molekulák egymáshoz tapadnak, ezeket klaszternek nevezzük. A hagyományos vízben 12-18 vízmolekula alkot egy klasztert, az ionizált vízben csupán 6. Ez a klaszterszerkezet az ionizáció során szerveződik újjá. A kisebb szerkezet lehetővé teszi, hogy a víz könnyebben felszívódjon, könnyebben bejusson a sejtekbe, ami által hidratáló képessége akár hatszorosára nő. Ez az oldóképességet is fokozza, így fogyasztása során az anyagcsere hatásfoka is javul.

 

Szeretném közelebbről megismerni az Aquarion víztisztítót- és ionizálót >>>

 

Az ionizált lúgos víz hatásai:


Testünk „belső" vegyhatása enyhén lúgos, ezért az ionizált lúgos víz fogyasztásának semmilyen káros hatása nincs, sőt, jótékonyan befolyásolja a szervezet vízkészletének állapotát, ezzel életminőségünk javulását eredményezi. Az ionizált víz használatakor természetes védekező rendszerünk aktivizálódik, megerősödik, így nehezebben betegszünk meg, illetve a meglévő állapot a maximálisan elérhető energiaszintet éri el.

 

A vízbontás során a lúgos oldalon maradó molekulának egy oxigén és egy hidrogén atomja marad (OH-). A lúgos oldalon lévő oxigénnek marad egy szabad töltése ami lehetővé teszi, hogy a szervezetben lévő szabadgyököket (töltéshiányosak) megkösse. A szabadgyökök páratlan elektront tartalmazó labilis molekulák, amelyek a páros állapot visszaállítására törekszenek. Ehhez az elektronokat a környező szövetek sejtjeiből pótolják, minek következtében károsodik a sejtek falának felépítése. Manapság a szabadgyökök által okozott molekuláris károsodást (oxidációt) tartják számos betegség közvetlen kiváltó okának.

 

Az általunk elfogyasztott táplálékok nagyobb része savas kémhatást idéz elő a szervezetünkben. Az élelmiszeradalékok és egyes gyógyszerek szintén savasító hatással bírnak, ami a későbbiekben számtalan egészségügyi probléma kialakulását eredményezheti: allergia, elhízás, csontritkulás, izületi fájdalmak, magas vérnyomás, stb. Az alkáli ionizált víz tehát kiválóan lúgosítja a szervezetet, segít fenntartani szervezetünk egészséges sav-bázis egyensúlyát.

 

 

A lúgos víznek kiváló hatása van továbbá gyomorsav túltengés, hasmenés, elégtelen emésztés illetve abnormális gyomor és bélfermentáció (gázosodás, puffadás, bűzös lehelet) esetén is. Az optimális hatás elérése érdekében naponta min. 2 liter lúgos víz fogyasztása ajánlatos.

 

Az ionizált savas víz:


A készülék ionizált savas vizet egyszerű átkapcsolás után a lúgos vízzel azonos mennyiségben képes előállítani. A savas víz molekuláinak egy oxigénje és három hidrogén atomja lesz (H3O+). Az ionizált savas víz fogyasztásra nem alkalmas, mert a víz ionizációs kezelésekor  a savas oldalhoz csapódnak ki a negatív töltésű anyagok, a klór, nitrit, nitrát ionok, melyek a szervezetre károsak.

Külsőleg, az ember bőrének igen jótékony a savas víz, de eredményesen alkalmazható kéz-, láb- és körömgombára, égett bőrfelület gyógyulásának elősegítésére is.

Orrcseppként az eldugult, náthás orrot szabaddá teszi. Öblögetve jelentősen csökkentheti a pollenallergiás nyálkahártya-irritációt. Nőknél hüvelygombásodás esetén is igen hatékony.

Savasabb pH-ra kapcsolva a savas víz kiválóan felhasználható a háztartásban is, segítségével vegyszermentesen fertőtleníthetünk vele bizonyos felületeket.

 

Az Aquarion tehát olyan szűrőberendezés, mely biztonságosan fogyasztható ivóvizet állít elő. Lényeges tulajdonsága, hogy a csapvizet savas illetve lúgos vízre bontja, mely külső és belső alkalmazásban is számos jótékony hatással bír szervezetünkre.Az Aquarion egy otthoni vízionizáló a csapjára, vagy a hideg víz bemenetre rögzítve, megszűri a vizét mindenféle szennyezőanyagtól, beleértve a klórt is. Azután szétválasztja és eltávolítja a savas ásványokat, ezáltal kiapadhatatlan forrása a tisztított és ionizált lúgos víznek. A mágneses folyamat, amelyet ezek a készülékek alkalmaznak, számos fontos jótékony tulajdonságot ad a víznek. Mivel, a vízmolekulák mérete nagymértékben csökken, ezért nagyobb lesz a hidratáló képessége. A vízben lévő ásványok elektromosan aktívvá, ionizálttá válnak, így hatékonyabban szívódnak fel. A víz plusz oxigénnel, negatív hidrogénionnal dúsul, amelyek  természetes antioxidánsok. Végezetül, ez a vízionizáló berendezés, infra-vörös anyagot kisugárzó kerámiát, turmalin  kristályt tartalmaz, ami segít energetizálni, lágyítani és fertőtleníteni a vizet.

 

   Szeretném közelebbről is megismerni az Aquarion vízionizálót >>>

 

Forrás: Dr. Kohán József