MENU

Magas a koleszterinje ?


A szív és érrendszeri betegségek a világon minden harmadik, Magyarországon pedig minden második halálesetért felelősek. Pedig étrendváltozással ezen a téren is tudunk mit javítani !

 

A magyaros konyha különösen sok kívánnivalót hagy maga után ezen a téren, és a csorba kiigazításához sajnos nem elegendő a "szívbarát" margarin!

Ma már egyértelműen bizonyított, hogy a magas koleszterinszint meghatározó szerepet játszik az érelmeszesedés, és ebből fakadóan a rettegett szívinfarktus és agyvérzés kialakulásában. Pedig kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthető a kockázat.

Egy vizsgálat során a 40. életévét betöltött lakosok körében, már közel minden második megkérdezett számolt be emelkedett koleszterinszintről.

 

Mi is az a koleszterin?

 

A koleszterin egy zsírfajta, amely majdnem minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható.

Az emberi szervezet számára a hormonok és az új szövetek előállításához nélkülözhetetlen.

Sok embernek mégis szigorúan kell ügyelnie a táplálékkal felvett koleszterin mennyiségére, hiszen a máj maga is eleget termel ahhoz, hogy fedezze a test szükségleteit.

 

A "rossz"- koleszterin LDL

 

A vérben az LDL tartalmazza a koleszterin nagy részét, és szállítja azt a májtól a test különböző szerveihez.

Ha azonban a véráramban túl sok az LDL, akkor a vérben keringő felesleges LDL szemcséket felveszik a falósejtek, majd beépülnek az erek falába.

Így idővel lerakódások képződnek az érfalakon, melyek az ereket beszűkítik, és akadályozzák a szövetek vérellátását.


A "jó"- koleszterin HDL

 

A HDL kisméretű, koleszterintartalmú szemcséket jelent, melyeknek különleges tulajdonságuk az, hogy az érfalban már lerakódott koleszterint is képesek felvenni, és azt a májhoz szállítani. A máj ezt kiválasztja, így a szervezet megszabadul ezek káros hatásaitól.

 

A trigliceridek

 

Van még egy nagyon fontos zsírfajta a vérben, ami szintén szerepet játszhat az érszűkület kialakulásában: a triglicerid.

A táplálékkal felvett zsírok legfőbb alkotórészei a trigliceridek, és a test zsírszövetei is legnagyobbrészt ezekből állnak.

Elégtelen utánpótlás esetén tartalék zsírként elraktározva a test legfontosabb energiaforrását jelentik. A zsírban dús étkezés és a nagymennyiségű alkoholfogyasztás eredményeként is megemelkedhet a vérben a triglicerid-szint.

A triglicerid érték ismerete segít az orvosnak a test zsíranyagcsere állapotának a megítélésében.

 

A bűvös számok

 

Felnőtteknél a 240 mg/dl vagy annál magasabb érték számít magasnak, a 200-239 mg/dl enyhén magas, ezért figyelmet érdemel.

A rossz (LDL) koleszterin szintje alacsonyabb kell, hogy legyen 100 mg/dl-nél, a HDL-é pedig 40 mg/dl fölött megfelelő.

A magas koleszterinszint sajnos leginkább a génektől függ. De ha valaki túlzásba viszi az állati eredetű zsírok és az egyszerű cukrok bevitelét, és emellett mozgásszegény életmódot is folytat, akkor előbb vagy utóbb magas lesz a koleszterinszintje. Függetlenül attól, hogy a génjei mivel ajándékozták meg.

A koleszterinszint az ujjbegyből vett egyetlen vércseppből kimutatható, tehát egy néhány perces procedúrával évek szenvedéseit előzhetjük meg. A háziorvosunk gond nélkül felírja a vizsgálatot, de most már az egész ország területén vannak ingyenes mozgó laborok, ahol ezt megmérik.

 

A mediterrán diéta

 

A Mediterrán étrendben a növényi eredetű élelmiszerek dominálnak. A diéta a bőséges zöldség és gyümölcsfogyasztáson, dióféléken, rendszeres tejtermék, bor és burgonyafogyasztáson, olívaolaj és lenmagolaj felhasználásával készült ételeken alapul. De kiemelt szerepet kapnak az omega-3-zsírsavak gazdag forrásának számító tengeri halak is.

A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és a durumbúzából készült tészta gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban. A durumbúza rosttartalma jóval magasabb, mint a hagyományos búzáé, így a vércukorszintet is lassabban emeli. A belőle készült tésztákba pedig tojást sem kell rakni, így azok koleszterintartalma is nullára csökken.

 

Megfelelő táplálkozással csökkenthetjük a koleszterinszintet!

 

A vegetáriánus étkezést folytatók alacsonyabb koleszterin szinttel rendelkeznek, mint a húsevők, mivel ők kevesebb állati zsiradékot juttatnak a szervezetükbe.

A zabkorpa és a lenmag például első osztályú koleszterinszint csökkentő élelmiszer. Mind megelőzésre, mind a koleszterinszint csökkentésére nagyon jó a fokhagyma és az omega-3 zsírsavak, melyek többek közt a lazacban és más hidegtengeri halakban találhatók meg.

 

De ha nem sikerült gyökeresen megváltoztatni az étrendet, akkor van egy kényelmesebb megoldás is. A koleszterinszint csökkentésében nagy segítséget nyújt a Cholestone táplálék-kiegészítő, amely a leghatékonyabb természetes koleszterinszint csökkentő hatóanyagokat kombinálja, így segít a koleszterinszint helyreállításában.

 

A lenmagolaj tartalmazza mindkét omega-3 zsírsavat, az alfa-linolénsavat és a linolsavat, illetve az omega-6 és omega-9 zsírsavakat is. Erősíti a szívet, valamint az ér-és idegrendszert. A koleszterin szintet kisebb mértékben, míg a trigliceridszintet jelentősen csökkenti.


A fokhagyma hatóanyagai mérséklik az LDL koleszterinszintet, és növelik a HDL koleszterin koncentráció szintjét. Több mint 200-féle biológiailag aktív anyagot tartalmaz, értágító és természetes vérnyomáscsökkentő is egyben.


A lecitin pozitív hatást gyakorol a koleszterinszintre, minthogy a koleszterint és egyéb zsírokat vízzel elegyedő formájúvá alakítja, így azok ki tudnak ürülni a szervezetből. Tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot.

 

A króm is fontos szerepet játszik a zsírsav- és a koleszterin-anyagcserében, segíti a zsírok szállítását, és azok elégetését. Ezzel javítja test zsír-izom arányát, és minden káros hatás nélkül segíti elő a fogyást.

 

Az almapektin a táplálkozás szempontjából értékes rostanyag. Olyan szénhidrát-óriásmolekula, ami vízben oldódik, de nagy része feldolgozatlanul kerül ki szervezetünkből. Javítja a vastagbélműködést, kedvezően befolyásolja a zsíranyagcserét, kitűnő zsírfelszívó és csökkenti a koleszterin és a triglicerid termelését a májban.

 

Már az 1-2 egységnyi koleszterinszint csökkenéssel is legalább 10 százalékkal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Mindenképpen érdemes odafigyelni rá!

 

A koleszterinszint csökkentésében jelentős szerepet játszik a táplálkozás, de a koleszterinmentes diétát nem mindenkinek sikerül tartania! Ha szüksége van egy kis segítségre, akkor a Cholestone-t feltétlenül próbálja ki.


Ige, szeretném én is közelebbről megismerni a Cholestone-t >>>

 

 

 

Kapcsolódó termékek: