MENU

Cholestone - a koleszterinszint harmonizáló


Ár: 10 625 Ft
Kosárba

 

Cholestone

CaliVita International

90 tabletta

 

Könnyű szívvel


A helytelen táplálkozás és genetikai hajlam következtében a népesség nagy százaléka magas koleszterinszinttel él. Ez azonban nem csupán egy jelenség, hosszú távon komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. Helyes étkezéssel, életmóddal, rendszeres ellenőrzéssel sokat tehetünk egészségünk védelme érdekében. A Cholestone hatékonyan támogatja egészségünk megőrzését.

 

A koleszterin a szervezet számára nélkülözhetetlen vegyület. Minden sejtünk alkotórésze, valamint többféle hormon (pl. nemi hormonok) kiindulási alapja is.

A bennünk található koleszterin nagy részét saját szervezetünk állítja elő, a fennmaradó részt táplálékkal visszük be.

 

Fontos megkülönböztetnünk a koleszterin típusait:

 

az LDL (low density lipoprotein) és VLDL (very low density lipoprotein) a „rossz" koleszterinek, általában ezek rakódnak le az erek falára.

 

A HDL (high density lipoprotein) koleszterin, a „hasznos", amely visszajuttatja a koleszterint a májba, ahol feldolgozásra kerül és kiválasztódik a szervezetből. Az LDL-koleszterin fokozza, a HDL gátolja a zsírok lerakódását az érfalban. Egészségünk szempontjából nem elég tehát az összkoleszterinszint figyelése, a jó és rossz koleszterinszint aránya a fontosabb iránymutató.

 

Koleszterinszintünket nagymértékben meghatározzák az öröklött tényezők, de jelentősen hozzájárulnak egyéb tényezők, melyeken magunk is tudunk változtatni. Ezek például az egészségtelen táplálkozás (túl sok telített zsír, rostszegény táplálkozás, stb.), a mozgásszegény életmód, túlsúly, dohányzás, alkoholfogyasztás, valamint a stressz.

 

A Cholestone kifejezetten az egészséges koleszterinszintet támogató étrend-kiegészítő. Hatóanyagai a lenmagolaj, mely az omega-3 zsírsavak egyik leggazdagabb forrása a természetben. Kedvezően befolyásolja a vér koleszterin- és vérzsírszintjét. Az almapektin vízoldékony rost, hozzájárul a normál koleszterinszint fenntartásához, emellett javítja a vastagbélműködést, telítettségérzetet kelt. A fokhagyma szintén előnyösen befolyásolja a vérzsírszintet. A lecitin jelentős szerepet játszik a zsíranyagcserében. A C- és E-vitamin szerepet játszanak a többszörösen telítetlen zsírsavak szabad gyökökkel szembeni védelmében. A króm előnyösen befolyásolja a szénhidrát-, a fehérje- és zsíranyagcserét.

 

 

Adagolás:1 tabletta naponta.

Allergén összetevő: Lecitin

 

 

 

Magas a koleszterinje ?
teljes cikk elolvasása


A szív és érrendszeri betegségek a világon minden harmadik, Magyarországon pedig minden második halálesetért felelősek. Pedig étrendváltozással ezen a téren is tudunk mit javítani !

 

A magyaros konyha különösen sok kívánnivalót hagy maga után ezen a téren, és a csorba kiigazításához sajnos nem elegendő a "szívbarát" margarin!

Ma már egyértelműen bizonyított, hogy a magas koleszterinszint meghatározó szerepet játszik az érelmeszesedés, és ebből fakadóan a rettegett szívinfarktus és agyvérzés kialakulásában. Pedig kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthető a kockázat.

Egy vizsgálat során a 40. életévét betöltött lakosok körében, már közel minden második megkérdezett számolt be emelkedett koleszterinszintről.

 

Mi is az a koleszterin?

 

A koleszterin egy zsírfajta, amely majdnem minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható.

Az emberi szervezet számára a hormonok és az új szövetek előállításához nélkülözhetetlen.

Sok embernek mégis szigorúan kell ügyelnie a táplálékkal felvett koleszterin mennyiségére, hiszen a máj maga is eleget termel ahhoz, hogy fedezze a test szükségleteit.

 

A "rossz"- koleszterin LDL

 

A vérben az LDL tartalmazza a koleszterin nagy részét, és szállítja azt a májtól a test különböző szerveihez.

Ha azonban a véráramban túl sok az LDL, akkor a vérben keringő felesleges LDL szemcséket felveszik a falósejtek, majd beépülnek az erek falába.

Így idővel lerakódások képződnek az érfalakon, melyek az ereket beszűkítik, és akadályozzák a szövetek vérellátását.


A "jó"- koleszterin HDL

 

A HDL kisméretű, koleszterintartalmú szemcséket jelent, melyeknek különleges tulajdonságuk az, hogy az érfalban már lerakódott koleszterint is képesek felvenni, és azt a májhoz szállítani. A máj ezt kiválasztja, így a szervezet megszabadul ezek káros hatásaitól.

 

A trigliceridek

 

Van még egy nagyon fontos zsírfajta a vérben, ami szintén szerepet játszhat az érszűkület kialakulásában: a triglicerid.

A táplálékkal felvett zsírok legfőbb alkotórészei a trigliceridek, és a test zsírszövetei is legnagyobbrészt ezekből állnak.

Elégtelen utánpótlás esetén tartalék zsírként elraktározva a test legfontosabb energiaforrását jelentik. A zsírban dús étkezés és a nagymennyiségű alkoholfogyasztás eredményeként is megemelkedhet a vérben a triglicerid-szint.

A triglicerid érték ismerete segít az orvosnak a test zsíranyagcsere állapotának a megítélésében.

 

A bűvös számok

 

Felnőtteknél a 240 mg/dl vagy annál magasabb érték számít magasnak, a 200-239 mg/dl enyhén magas, ezért figyelmet érdemel.

A rossz (LDL) koleszterin szintje alacsonyabb kell, hogy legyen 100 mg/dl-nél, a HDL-é pedig 40 mg/dl fölött megfelelő.

A magas koleszterinszint sajnos leginkább a génektől függ. De ha valaki túlzásba viszi az állati eredetű zsírok és az egyszerű cukrok bevitelét, és emellett mozgásszegény életmódot is folytat, akkor előbb vagy utóbb magas lesz a koleszterinszintje. Függetlenül attól, hogy a génjei mivel ajándékozták meg.

A koleszterinszint az ujjbegyből vett egyetlen vércseppből kimutatható, tehát egy néhány perces procedúrával évek szenvedéseit előzhetjük meg. A háziorvosunk gond nélkül felírja a vizsgálatot, de most már az egész ország területén vannak ingyenes mozgó laborok, ahol ezt megmérik.

 

A mediterrán diéta

 

A Mediterrán étrendben a növényi eredetű élelmiszerek dominálnak. A diéta a bőséges zöldség és gyümölcsfogyasztáson, dióféléken, rendszeres tejtermék, bor és burgonyafogyasztáson, olívaolaj és lenmagolaj felhasználásával készült ételeken alapul. De kiemelt szerepet kapnak az omega-3-zsírsavak gazdag forrásának számító tengeri halak is.

A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és a durumbúzából készült tészta gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban. A durumbúza rosttartalma jóval magasabb, mint a hagyományos búzáé, így a vércukorszintet is lassabban emeli. A belőle készült tésztákba pedig tojást sem kell rakni, így azok koleszterintartalma is nullára csökken.

 

Megfelelő táplálkozással csökkenthetjük a koleszterinszintet!

 

A vegetáriánus étkezést folytatók alacsonyabb koleszterin szinttel rendelkeznek, mint a húsevők, mivel ők kevesebb állati zsiradékot juttatnak a szervezetükbe.

A zabkorpa és a lenmag például első osztályú koleszterinszint csökkentő élelmiszer. Mind megelőzésre, mind a koleszterinszint csökkentésére nagyon jó a fokhagyma és az omega-3 zsírsavak, melyek többek közt a lazacban és más hidegtengeri halakban találhatók meg.

 

De ha nem sikerült gyökeresen megváltoztatni az étrendet, akkor van egy kényelmesebb megoldás is. A koleszterinszint csökkentésében nagy segítséget nyújt a Cholestone táplálék-kiegészítő, amely a leghatékonyabb természetes koleszterinszint csökkentő hatóanyagokat kombinálja, így segít a koleszterinszint helyreállításában.

 

A lenmagolaj tartalmazza mindkét omega-3 zsírsavat, az alfa-linolénsavat és a linolsavat, illetve az omega-6 és omega-9 zsírsavakat is. Erősíti a szívet, valamint az ér-és idegrendszert. A koleszterin szintet kisebb mértékben, míg a trigliceridszintet jelentősen csökkenti.


A fokhagyma hatóanyagai mérséklik az LDL koleszterinszintet, és növelik a HDL koleszterin koncentráció szintjét. Több mint 200-féle biológiailag aktív anyagot tartalmaz, értágító és természetes vérnyomáscsökkentő is egyben.


A lecitin pozitív hatást gyakorol a koleszterinszintre, minthogy a koleszterint és egyéb zsírokat vízzel elegyedő formájúvá alakítja, így azok ki tudnak ürülni a szervezetből. Tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot.

 

A króm is fontos szerepet játszik a zsírsav- és a koleszterin-anyagcserében, segíti a zsírok szállítását, és azok elégetését. Ezzel javítja test zsír-izom arányát, és minden káros hatás nélkül segíti elő a fogyást.

 

Az almapektin a táplálkozás szempontjából értékes rostanyag. Olyan szénhidrát-óriásmolekula, ami vízben oldódik, de nagy része feldolgozatlanul kerül ki szervezetünkből. Javítja a vastagbélműködést, kedvezően befolyásolja a zsíranyagcserét, kitűnő zsírfelszívó és csökkenti a koleszterin és a triglicerid termelését a májban.

 

Már az 1-2 egységnyi koleszterinszint csökkenéssel is legalább 10 százalékkal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Mindenképpen érdemes odafigyelni rá!

 

A koleszterinszint csökkentésében jelentős szerepet játszik a táplálkozás, de a koleszterinmentes diétát nem mindenkinek sikerül tartania! Ha szüksége van egy kis segítségre, akkor a Cholestone-t feltétlenül próbálja ki.


Ige, szeretném én is közelebbről megismerni a Cholestone-t >>>

 

 

 

Magas a vérnyomása ?
teljes cikk elolvasása


A magas vérnyomás jelei lehetnek a szédülés, a fejfájás, a fáradtságérzet, nehézlégzés, orrvérzés, látászavarok, mellkasi fájdalom és idegesség is.


De előfordul az is, hogy semmilyen tünet nem figyelmeztet a betegségre...

 

Pedig a hipertónia, azaz a magas vérnyomás betegség az egyik döntő oka az agyi érbetegségeknek. Az agyvérzés, más néven stroke, a harmadik leggyakoribb halálozási ok a világon. Magyarországon tavaly több mint tizennyolc-ezren haltak meg agyvérzésben.

Gondoljuk, nem okozunk nagy meglepetést, ha azt mondjuk, hogy életmód-változtatással ezen a területen is tudunk mit javítani.


Mi is a magas vérnyomás betegség?

 

A vérnyomás mérésekor azt vizsgálják, hogy a szív mekkora erővel pumpálja a vért az erek falára.

A vérnyomás megemelésével alkalmazkodik szervezetünk a különböző külső hatásokhoz, így az időjáráshoz, a fizikai terheléshez vagy a lázhoz.

Alaphelyzetben e hatások elmúltával a vérnyomás visszatér a normál értékére. Abban az esetben, ha a megemelkedett vérnyomás tartós, és nem csökken rövid időn belül a normál tartományon belülre, kialakulhat a magasvérnyomás-betegség.

 

Mennyi az annyi?

 

A felkaron, ülő helyzetben mérve 135/85 Hgmm alatti vérnyomás tekinthető normálisnak. Ez természetesen a kor és sportolás függvényében változik.

A vérnyomás első értéke a szisztolés nyomás, mely a bal kamra összehúzódásakor, míg a második értéke a diasztolés nyomás, a kamra elernyedésekor mérhető nyomás.

A nehézségi erő hatására, álló helyzetben a szív feletti erekben alacsonyabb, a szív alatti erekben magasabb. Fekvő testhelyzetben ez a nyomáskülönbség kiegyenlítődik.

 

Az okok

 

Sokszor nem meghatározható a betegség kezdete, ráadásul számos tényező, rizikó faktor kölcsönhatása révén alakul ki.

Ezek közül a legfontosabbak a genetikai-örökletes tényezők, a túlsúly, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás, illetve a fokozott só bevitel, a magas koleszterinszint és a stressz.

 

Ez a csoport az ún. elsődleges, vagy más néven esszenciális hipertónia. Az érintetteket hipertóniabetegeknek nevezzük.

A másik csoportba azok a betegek tartoznak, akik magas vérnyomásértékeit egy alapbetegség, pl. egyes szívbetegségek vagy vesebetegségek okozzák. Ebben az esetben másodlagos, azaz szekunder hipertóniáról beszélünk.

 

Megelőzés

 

A magas vérnyomás kezelésében nagyon nagy szerepe van a megelőzésnek.

Igen fontos a megfelelő táplálkozás, hiszen a mai feldolgozott, finomított félkész ételek helyett friss, tápanyag dús, egészséges ételekkel sokat segíthetünk testünknek a védekező képesség növelésében.

Lehetőleg sportoljunk, mivel az edzettség segít visszaállítani a normál értékeket, és feldolgozni a mindennapi stressz-helyzetet.

Minden nap legalább 2-3 liter tiszta vizet kell inni, hogy hígabb legyen a vér, és kisebb munkával járjon a továbbítása.

 

Növelnünk kell a zöldségek, gyümölcsök fogyasztását, ezáltal javítva a vitamin és rost bevitelt. A rostok megkötik a vérben található zsírokat, ezzel pedig segítik azok kiürülését, megelőzik a lerakódásokat.

Ezzel egy időben csökkentenünk kell a hús és állati fehérje, zsiradék, illetve fehérkenyér fogyasztást, de le kell mondanunk a dohányzásról és a kávézásról is!


Fűszerezésnél figyelnünk kell a cayen bors és az őrölt pirospaprika mennyiségére. Természetesen a minimálisra kell csökkentenie a só fogyasztását, de a legjobb, ha sikerül véglegesen elhagynia.

 

Ugyanakkor bizonyos ételek fogyasztásával célzottan tudunk segíteni testünknek. A fokhagyma jótékony hatásait évezredek óta ismerik világszerte. Természetes értágító, csökkenti a vér káros LDL-koleszterin szintjét, véralvadás gátló és vérnyomáscsökkentő hatása is közismert.

 

Vérnyomás csökkentő hatása van még a citromfűnek, vízhajtó hatása miatt a lestyánnak és a mustárnak, ami egyébként csökkenti az érelmeszesedést is. A rozmaring javítja a vérkeringést, a zeller pedig szintén erős vízhajtó.

 

Csak semmi pánik!

 

A magasvérnyomás-betegségek kialakulásának oka több mint 80 százalékban a stressz és az idegeskedő életvitelünk.

Ráadásul a legtöbb betegség kiváltó okaként is a stresszt tehetjük felelőssé.

A stressz reakciók közül, hipertónia betegség szempontjából nézve, az egyik legfontosabb folyamat, hogy stressz hatására a vese növeli a nátrium újra felszívódását, és serkenti a kálium kiválasztását. A káliumveszteség és a nátrium-visszatartás egyesült hatása növeli a folyadék mennyiséget, és emeli a vérnyomást.

Az adaptogén gyógynövények közé tartozó Rhodiola rosea tudományosan dokumentált hatásai közé tartozik az is, hogy normalizálja a mellékvesekéreg által termelt stressz hormon szintet, így megakadályozza a tartós vérnyomás-emelkedést.

De ezen kívül erősíti a szívizomzatot, szabályozza a szívritmust, optimalizálja a vércukor szabályozást és erőteljes antioxidáns hatást is kifejt.

 

Ha úgy érzi, hogy a kelleténél több stressz van az életében, akkor feltétlenül kattintson át, és olvassa el hogyan lehet a segítségére a különleges hatású Rhodiola rosea.>>>




Az érszűkület

 

Az érelmeszesedés okozta érszűkület is jelentősen növeli a vérnyomást.

A koleszterin szint emelkedésével kezdődnek a bajok, és a legrosszabb esetben akár egy szívinfarktus vagy agyvérzés is lehet a vége.

 

A koleszterin nagyon fontos vegyület a testünk számára, szinte minden szervünk nélkülözhetetlen alkotó része. A HDL-koleszterin, a "hasznos", amely visszajuttatja a koleszterint a májba, ahol feldolgozásra kerül, és kiválasztódik a szervezetből.

 

Az LDL-koleszterin viszont fokozza a zsírok lerakódását az érfalban. Az érszűkület megelőzésekor az a célunk, hogy ezeket a lerakódásokat megszüntessük, vagy eleve megakadályozzuk a kialakulásukat.

 

Fontos, hogy minden nap fogyasszunk emészthető és emészthetetlen rostokat (ballasztanyagokat). Csökkentsük le a zsíros ételek mennyiségét, és ezzel egy időben fokozzuk a lenmagolaj, az extra szűz olivaolaj, a fokhagyma és a tengeri halak fogyasztását. Érdemes bevonni a táplálék-kiegészítésből a lecitint és a krómot is.

 

De ha többet szeretne megtudni erről a témáról, akkor olvassa el a koleszterinszint csökkentéssel foglalkozó írásunkat.>>>

 

 A vérnyomás emelkedéssel járó megbetegedések az utolsó évtizedekben rendkívül gyakorivá váltak a civilizált országokban. Magyarország felnőtt lakosságának 15-20 százaléka, a hatvan év felettiek több mint fele magas vérnyomás betegségben szenved.

 

Sokan sajnos már csak olyan stádiumban veszik észre a bajt, amikor már nagyon nehéz rajta segíteni. Pedig évenkénti ellenőrzéssel, ésszerű táplálkozással és rendszeres testmozgással megelőzhető a magas vérnyomás kialakulása. Alakítsa át életmódját, hiszen az egészség életforma!

 


Az érelmeszesedésről
teljes cikk elolvasása

 

 

Az érelmeszesedést nem csak azért fontos tárgyalnunk, mert népbetegségnek számít, hanem mert sok más betegségben is fontos szerepe van. Magas vérzsírszint, magas vérnyomás, dohányzás és cukorbetegség esetén nagyobb valószínűséggel jelenik meg, illetve ezen állapotokban gyorsabban alakulnak ki a szövődmények is.

Orvosi neve atherosclerosis, mert az ér falában egy kásás tapintatú meszes anyag halmozódik fel. Az „athera" görögül kását, a „skleros" pedig keményet jelent.

 

 

A tünetek

 

A betegségnek nincsenek tünetei, így sokszor már csak előrehaladott állapotban kerül felismerésre. Szövődményei angina, klaudikáció, sztrók fokozatosan alakulnak ki, és az ér szűkítésének mértékében egyre súlyosbodnak, a probléma csak az, hogy akár 70%-os is lehet a szűkület, mire egyáltalán fellépnek a tünetek.

Laborleletekben a vérzsírszintek -triglicerid, LDL koleszterin, LDL/HDL arány, a homocisztein szint-, illetve a vércukor szint, amire fokozott figyelmet érdemes fordítani. A homocisztein az aminosav anyagcsere közti terméke, és egy fontos laborparaméter, amit rutinszerűen nem néznek. Sajnos azonban sokkal fontosabb rizikótényező, mint a koleszterin.

 

Az érelmeszesedés kialakulása:

 

Az érelmeszesedés létrejöttéhez előbb az ér sérülésére van szükség, ahol könnyen megtapad a koleszterin, főleg az LDL és annak a szabad gyökök által károsodott „oxidált" formája, majd az érfal sejtjei és az immunsejtek közötti kölcsönhatás következtében egy kötőszövet szaporulat jön létre az érfal simaizom-sejtjeinek fokozott növekedésével.

 

Az érelmeszesedés típusai:

 

  • szívet ellátó artériákat érinti: koszorúér betegségről beszélünk, mely végül szívinfarktushoz vezethet;
  • lábat ellátó ereket érinti: akkor terhelésre jelentkező fájdalom (klaudikáció intermittens) jelentkezhet
  • nyaki ütőeret érinti: agyi keringési zavart okozhat, mely sztókhoz vezethet.

A mechanizmus részleteit intenzíven kutatják, számunkra azonban az első lépés a legfontosabb.

 

Mi is okozza az érsérülést, mely az érelmeszesedés első lépcsője?

 

Tudjuk, hogy ereink nap mint nap mechanikai traumának vannak kitéve, hiszen tágulnak-összehúzódnak, tágulnak-összehúzódnak. Másrészt mozognak is, gondoljunk csak a hajlatokban lévő erekre, vagy mint egyik legfontosabbra ebből a szempontból, a koszorúérre. Ez a szívvel együtt folyamatosan mozog, sőt az izomba belépő ágak, még a szívizom által kívülről is összenyomatást szenvednek el. Ez már épp elég lenne ahhoz, hogy érsérülés jöjjön létre, mégis csak egyesekben jön létre, és a korral előrehaladva a gyakoriság nő.

 

Ezen felül meg kell említeni a szöveti szinten jelentkező sav-bázis egyensúlyzavart (elsavasodást) mely mai táplálkozásunk egyenes következménye, és szintén a kötőszövet károsodását okozza. Továbbá ne feledkezzünk meg a baktériumok, vírusok által felszabaduló kötőszövetet bontó enzimekről, illetve az ezek elleni védekezés során felszabaduló szabad-gyökök hatásáról sem.

 

Olvassa el a szervezet sav - bázis egyensúlyáról szóló cikkünket is >>>

 

A magas koleszterin szint növeli a betegség kialakulásának valószínűségét, de nem feltétlen velejárója.

 

Magas a koleszterinje ? >>>

 

Itt egy pillanatra érdemes elkalandozni. Hogy is van ez a magas koleszterin szinttel? Az csak oda fog lerakódni, ahol sérülés van, tehát nem lehet oki tényező. Persze az érsérülés kialakulását követően már könnyebben oda tapad, főleg, ha maga a koleszterin is károsodott (oxidált) formában van jelen, a szabad gyökök hatásaként. Ezzel nem azt szeretnénk sugallni, hogy nem kell rá odafigyelni, pusztán azt, hogy nem elég.

 

Az ér falának stabilitását a sejtek közötti kötőszöveti rostok adják. Ezek a rostok fehérjékből épülnek fel, melyek alapvető építőkövei az aminosavak, melyeknek 30%-a Lizin és Prolin. Ezek a fehérjék hosszú, csavart és redőzött formájú láncokat alkotnak, melyek egymással is összekapcsolódnak. Úgy képzelhetjük ezt el, mint egy drótkötél hálót.

A Lizin esszenciális aminosav, tehát kívülről kell bevinnünk. Legnagyobb mennyiségben a sörélesztőben, a hüvelyesekben, a tejtermékekben, a halban és értelemszerűen a húsokban (lévén ott is a kötőszövet fő alkotója) található.

A prolin fél-esszenciális, ami azt jelenti, hogy képesek vagyunk előállítani, de megnövekedett igény esetén kívülről történő pótlásra is szükség van. Az így felépülő dróthálók egymáshoz ezen aminosavak révén kapcsolódnak úgynevezett hidroxi(OH)-hidakkal.

 

Ez azért fontos, mert ezek kialakulásához C-vitaminra van szükség. Így már látható, miért olyan fontos a C-vitamin pótlása, antioxidáns tulajdonságán felül.

 

A C - vitaminról bővebben >>>

 

Összegzésképpen:

 

Az érfal kötőszövete állandó ártalmaknak van kitéve, melyek károsítják szerkezetét. Erre válaszképp egy folyamatos felépítő folyamat is történik. Ez egy egyensúlyi folyamat, melynek mindkét oldalát meg kell célozni. Nevezetesen csökkenteni a károsító hatásokat (antioxidánsok, lúgosító étrend) és támogatni a kötőszövet felépülését ( Lizin, C-vitamin). Ezt követően kell megcélozni a vérzsírok eltéréseit, melyek néha ezek hatására is rendeződnek, mintegy azt sugallva, hogy azok egy elsődleges ok hatására borultak fel.

 

Kezelés

 

A legjobb kezelés a megelőzés. Ez a mondat elcsépelten hangzik, de ebben az esetben fokozottan igaz. Bár vannak adatok, hogy megfelelő táplálkozási szokások és étrend-kiegészítők mellett a folyamat visszafordítható.

Itt meg kell jegyezni, hogy nem csak a táplálkozás az egyedüli életmódi tényező, mely fontos szerepet játszik a megelőzésben. A legfontosabb tényező a dohányzás elhagyása, mely az érelmeszesedés, illetve a szívinfarktus legfontosabb rizikótényezője. A másik az elhízás, mely nem csak a zsíranyagcsere zavara, hanem a hozzá kapcsolódó életmód révén válik fontossá.

 

Pszichológiai tényezőként az A típusú személyiséget kell megemlíteni (időmániás, türelmetlen, agresszív), aki hajlamosabb a betegségre valószínűleg azért, mert nem tudja hatékonyan kezelni a stresszt, melynek hormonális kilengései nem csillapodnak le megfelelő idő alatt, és a kelleténél tovább fennmaradnak, annak minden következményével.

 

Életmód tanácsok:

 

Ezek után nézzük meg milyen életmódbeli változtatásokat érdemes megfontolni, melyek nem csak az érelmeszesedés, de ezzel együtt az érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentik?

A megfigyelések szerint a mediterrán diéta jelentősen csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Ennek lényeges eleme a napi többszöri zöldségfogyasztás, és nagy mennyiségű nyers olaj bevitele is. A diéta része a vörösbor fogyasztása is, melyben sok értékes antioxidáns is megtalálható.

A zöldségfogyasztás azért is fontos, mert lebomlásunk során lúgos kémhatású bomlástermék keletkeznek, mely szöveti szinten jótékony hatású. Minél lúgosabb ugyanis a közeg, annál kevésbé tudnak károsítani a szabadgyökök. E mellett a növényi rostok fontos szerepet játszanak a koleszterin bélben történő megkötésében is. Ez azért fontos, mert nem csak a kívülről bevitt, de a máj által megtermelt koleszterin egy része is megkötődik ilyen formán.

A többszörösen telítetlen zsírsavak bevitele egyértelműen csökkenti a betegség kockázatát, mind a zsíranyagcsere javulása, mind a membránok védelme révén. Azonban nem feledjük, hogy a hőkezelés károsítja ezeket az olajokat, így nyers fogyasztásuk (pl:salátaöntetként) ajánlott. Az is a hidegen sajtolt fajtából.

A dohányzás elhagyása az egyik legfontosabb tanács, melyet nem lehet elégszer hangsúlyozni. A nikotin közvetlen módon károsítja az érfalat, illetve a kötőszövetet bontó enzimek működését fokozza.

A vérnyomás normális szinten tartása, is fontos. A magas vérnyomás ugyanis az érfal nagyobb feszülését okozza, így vezetve érfalkárosodáshoz.

Megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgás.

 

Étrend-kiegészítők szerepe

 

A fentiekben már említettük a C-vitamin és a Lizin nevű aminosavak szerepét. A C-vitamint a főemlősök a tengerimalac, a füstifecske és néhány denevérfaj kivételével az állatok képesek előállítani. Bennük nem is figyelhető meg érelmeszesedés, a néhol igen magas koleszterin szint ellenére. Ez is az ér-stabilitás fontossága mellett szól, így a pótlás elengedhetetlen.

 

 

Tovább a C - vitaminról szóló cikkünkre >>>

 

A nikotinsav ( B3 vitamin)(illatve a nem „kipirítós" inozitol-hexanicotinát) csökkenti a máj koleszterin termelését, amely fontosabb tényező a koleszterin szint befolyásolásában, mint a táplálkozás. Ezen kívül csökkenti még a lipoprotein A (erről a zsíranyagcserénél olvashat bővebben), a trigliceridek és a fibrinogén (a véralvadásért felelős fehérje) szintjét is, mely által nem csak az érelmeszesedés ellen véd, hanem az infarktus kialakulásának kockázatát is csökkenti. Ne feledjük, hogy minden B-vitamint B-komplex formájában együtt érdemes fogyasztani, és nem külön-külön, így biztosítva az egyensúlyt.

 

 

Tovább a CaliVita International folyamatos felszívódású Mega B Komplex készítményére >>>

 

A Q10 az egyik legfontosabb antioxidáns kiegészítő, mely a szív és érrendszeri betegségek számos formája ellen véd. Védi az LDL koleszterint az oxidációtól, illetve támogatja a szívizom normális funkcióját. Segíti az érfal sejtjeinek jobb energiafelhasználását, ezáltal véd a magas vérnyomás ellen, mely az érelmeszesedés fontos rizikófaktora.

 

 

Mindenképp olvassa el a COQ10-ről szóló cikkünket is >>>

 

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a probiotikumok bevitele szerepet játszik a koleszterin széklethez való kötődésében, így hatékony kiürítésében. A bélflóra megfelelő egyensúlya e mellett fontos a normális immunműködésekhez, melyek (egyensúlyzavar esetén) szintén hozzájárulnak az érfal károsításához.

 

 

 

Szeretnék többet tudni a probiotikumok egészségvédő hatásairól is>>>

 

 

Tél közepén is fitten, egészségesen
teljes cikk elolvasása

 

 

Tudta ön, hogy az újévi fogadalmak között toronymagasan vezetnek az életmódváltással, legfőképp a fogyókúrával kapcsolatos elhatározások?

 

 

Az idejében megkezdett, ésszerűen végzett téli fogyókúrának behozhatatlan esztétikai előnye lehet, hiszen mire beköszönt a meleg nyár, addigra a felesleges zsírpárnáinktól sikeresen megszabadulva erőtől kicsattanva, energikusan élvezhetjük a nap sugarait. (nem mellékesen: kedvenc fürdőruhánkban!)


Cikkünkkel megpróbálunk vezérfonalat nyújtani az ünnepek alatt felszaporodott plusz kilók leadásakor jelentkező leggyakoribb buktatók elkerüléséhez.

 

 

Ne dőljön be!

 

Az év eleji időszakban kezdik el virágkorukat élni a különböző fogyókúrák, valamint megszaporodnak a fölös testsúly leadását ígérő csodálatos módszerekkel és termékekkel kapcsolatos hirdetések. Legyen különösen körültekintő, a legtöbb ilyen csoda(mód)szer sokszor több kárt okozhat, mint hasznot!

 

Tartós, hosszú távú eredményt elérni, mely sem a szervezetünket nem terheli, sem az anyagcserénket nem teszi tönkre, csak megfelelően összeállított diétával, valamint kellőképp aktív életmóddal lehet. Nem elég csupán kevesebbet enni, a táplálkozást tudatosan, szakszerűen meg kell tervezni. 

 

Testsúlycsökkentést elősegítő étrendben is kiemelkedően fontos, hogy a szervezet számára minden lényeges alkotóelem, a fehérje, a zsír, a szénhidrát, a vitaminok, az ásványi anyagok és rostok megfelelő arányban szerepeljenek a napi étrendben.

 

Előfordulhatnak bizonyos élethelyzetek, mikor ennek megvalósítása nehézségekbe ütközik. Ekkor nyújthatnak segítséget például az olyan kiváló minőségű multivitamin készítmények, mint a Full spectrum , Super mega 50 , vércsoport-specifikus  multivitaminok , Senior formula stb. A Calivita széles választékában mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

 

Koplalni tilos!

 

Koplalás során pár nap után a szervezet „tartalék-üzemmódba" kapcsol, ugyanis éhezésnek érzékeli azt, ami miatt lecsökkenti az alapanyagcserét. Ezután bármilyen étel fogyasztása során gyors raktározásba kezd, mivel nem lehet tudni, mikor következik egy újabb éhezős időszak.

 

Ha a fogyókúra közben nem biztosítjuk a szervezet számára a szükséges mennyiségű, minőségi tápanyagokat, akkor a súlyvesztésünk legjelentősebb része vízvesztésből adódik, illetve az izmaink kárára történik. Ugyan kevesebb kilót mérhetünk, de a test zsírtartalma valójában nem, vagy alig változik. a koplalás emellett extrém pszichés megterhelést is jelent.

 

A szédülés, rossz közérzet mellett az esetek nagy részében idegességet, ingerlékenységet vált ki.

 

Mit egyek?

 

Fogyókúra alatt nagyon sok múlik a megfelelő nyersanyag és konyhatechnológiai eljárás kiválasztásán.

 

Nyersanyagból válassza mindenből a soványat!: húsokat (csirkemell, pulyka, sonkafélék), halat (fogas, busa, keszeg, hekk), sovány tejtermékek (sajt, túró, joghurt), és ne feledkezzen meg a megfelelő zsírszegény elkészítési módról sem.

 

A bő zsírban sütés (sült krumpli, rántott ételek) fogyókúra idején tilos, még akkor is, ha sovány húst készítene így! Sütés során érdemes a zsiradék spórolásával kezdenünk, megfelelő edények (pl. teflon) kiválasztásával, de zsírszegényen süthetünk pl. són, alufólián vagy sütőzacskóban is, illetve megfelelő módszer a grillezés is, mely során az alapanyagok zsiradék hozzáadása nélkül a grill melegétől sülhetnek át.

 

Segítségünkre lehet a párolás is, mely zárt edényben, sütőben vagy fólia alatt, minimális folyadék hozzáadásával történik. A módszert izgalmassá tehetjük különböző fűszerek variálásával, így nem lesz unalmas az étel.

 

A legtöbb közkedvelt étel nagyon sok rejtett zsiradékot tartalmaz, igyekezzünk ezekre odafigyelni! A nagy zsírtartalmú termékeken, mint a szalámi és kolbászfélék, általában láthatók a zsírdarabkák. ezek helyett igyekezzünk kisebb zsírtartalmú termékeket választani pl. a sonkafélék közül (csirkemell, pulykamell, sertés, stb.).

 

Bár az unalomig ismételt „sok zöldség és gyümölcs fogyasztása" valóban főleg a nyári időszakban kivitelezhető könnyebben, télen is lehet alkalmas gyümölcsöt és zöldségeket választani. Az alma, citrom, narancs, kivi, körte ilyenkor is kiválóan beilleszthető az étrendbe, ha megtehetjük, kiegészíthetjük ezt ananásszal, grépfrúttal stb.

 

A rostok szerepe a fogyókúrában kiemelkedő, hiszen segíthetik az emésztést és növelik a jóllakottságérzetet.  Rostanyag minden gyümölcs-, zöldség- és gabonafélében található, de ételeink rosttartalmát növelhetjük hozzáadott őrleményekkel (búzakorpa, zabkorpa) is, valamint ma már szerencsére segítségünkre lehetnek különböző rosttartalmú, étrend-kiegészítő készítmények is, mint például a Nopalin , Cholestone.

 

Kívánós? Válasszon inkább gyümölcsöt! Pár szem mogyoró vagy egy banán kiválóan megteszi egy szelet csoki helyett, ráadásul egészségesebb is. Ha nem tud ellenállni, hívjon segítséget  ( Chromium max 500  és a  citrimax & chromium ) A króm hatásán túl a hidroxi-citrátnak (hca) az étrenddel bevitt szénhidrátok zsírrá alakulását gátló hatásával is kiegészül.

A készítmények krómtartalma segíthet megakadályozni a fogyókúrában gyakran előforduló, vércukorszint ingadozásából adódó édesség iránti sóvárgást.

 

Ügyeljen a megfelelő folyadékfogyasztásra!

 

A víz gyakorlatilag  minden szövetben megtalálható. Fontos összetevője a vérnek, a nyirokfolyadékoknak, az emésztőnedveknek, emellett számtalan szerepe van a szervezet működésében.

 

Szervezetünk vízigényetestsúly-kg-onként napi kb. 20-50 ml, mely nehéz fizikai munka, sportolás esetén, de hasmenés/hányás előfordulásakor ennél még több is lehet. A legideálisabb a tiszta, káros anyagoktól mentes, ionizált lúgos víz, mely szervezetünk méregtelenítő folyamatait is segíti. Nagyon sok közkedvelt italféleség több-kevesebb kalóriát is tartalmaz.

 

A cukor hozzáadása nélkül készült (100%-os) gyümölcslevek is tartalmaznak gyümölcscukrot, ráadásul, mivel sűrítményekről van szó, jóval több energiával töltenek fel bennünket.

 

Nagyszerű megoldást kínál az ionizált lúgos víz fogysztása is, melyről ide kattintva olvashat bővebben >>>

 

Mozgás!

 

Mit is érhetne bármilyen fogyókúra megfelelő fizikai aktivitás nélkül? Ma már köztudott, hogy mindennemű fogyókúrának elengedhetetlen része a mozgás. Ha tartós eredményt kívánunk elérni, e nélkül „nem lehet megúszni".

 

Legalább 30 perces mozgás ajánlatos a hét 5-6 napján. Talán mindenki által a legkönnyebben elérhető az intenzív gyaloglás, amit bármikor, bárhol végezhetünk. Ha nem sietünk, sétáljunk egy-egy megállót tömegközlekedés helyett, válasszuk a lépcsőt lift vagy mozgólépcső helyett. Esténként tévénézés helyett beiktathatunk hosszabb-rövidebb esti sétákat.

 

Téli időszakban nagyon hasznosak lehetnek az edzőtermek vagy az úszás is, illetve mehetünk szánkózni, hógolyózni, korcsolyázni is, a lehetőségek ilyenkor is adottak, csak rajtunk múlik...

 

Fizikai munka után az anyagcsere még órákig fokozott marad, nagyban hozzájárulva a szervezet energiaháztartásának javulásához.

 

Ma már elérhetők olyan étrend-kiegészítő készítmények, melyek a megfelelő életmódváltást kiegészítve hozzájárulhatnak fogyókúránk sikerességéhez. Ilyen például a jól ismert Slim formula, melynek hatóanyagai (króm, hca, nopal kaktusz, zöldtea, l-karnitin stb.) több fronton is segítséget jelenthetnek.


A slim formuláról ide kattintva tudhat meg többet Ön is >>>

 

 

Forrás : Calinews

 

Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen ?
teljes cikk elolvasása

 

 

Beköszöntött a tavasz, az idő egyre kellemesebb, hosszabbak a nappalok, mégis sokan nem kifejezetten a feltöltődés élményét élik át, hanem elsősorban kimerültséggel, nyomott hangulattal és aluszékonysággal küzdenek ebben az időszakban.

 

Kinél gyengébb, kinél erőteljesebb tünetekkel, de a tavaszi fáradtság mindenkinél jelentkezik. De mi is állhat ennek hátterében?

A tavaszi fáradtság kialakulásával kapcsolatban sokféle magyarázat született már, de egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy komplex tényezők állnak a hátterében, így a megoldást is érdemes több oldalról megközelíteni. A tavaszi fáradtság nem betegség, hanem egy olyan állapot, amin nagyon egyszerűen lehet (és kell) is segíteni.



Vitaminhiány:

 

Valamennyi magyarázat közül talán a legnagyobb hagyománnyal bíró, valamint ez is tűnik a legkézenfekvőbbnek. Télen a táplálkozásunk, még ha nem is egyoldalú, de a korlátozott választéknak köszönhetően egyértelműen szegényebb, nem pusztán vitaminokban, de pl. enzimekben is. Még ha törekszünk is naponta friss gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani, nagyon szűk réteghez jut el jó minőségű, nem kényszerérett, nem hetekig konténerekben tárolt, valóban friss áru.

 

Hogyan segíthetünk ezen?- a már ismert sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett, étrendünket ajánlatos jó minőségű étrend-kiegészítő készítményekkel is felturbóznunk.

 

A Calivita termékskálájában rengeteg ilyen készítményt talál, pl.:

 

Multivitaminok ( full spectrum , super mega 50 , vércsoportoknak megfelelő készítmények , stb. )

 

Antioxidáns készítmények ( protect 4life , mega protect 4life , smokerade , stb. ), melyek közül mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

 

Ne feledkezzen meg az ilyenkor különösen jól ajánlható zenthonic-ról, valamint az olyan készítményekről sem, melyek energiapótlásra is kiválóan alkalmasak ( Coq10 , energy and memory, stb.).



Pszichológiai okok:

 

Bár sokfelé tartja magát az a hiedelem, hogy a tünetek pusztán pszichológiai alapon jelentkeznek (azaz a tavaszi fáradtság csupán egyfajta „divatos" állapot ebben az időszakban), nem szabad szó nélkül elmenni azon tény mellett, hogy ennek az elméletnek bizony nagyon valós élettani alapja is van.

 

A szerotonin nevű hormon szintje ugyanis a fényhiányos, mozgásszegény téli hónapokban lecsökken, ez pedig összefüggésbe hozható a hasonló, fáradtsággal, ill. levertséggel járó állapotokkal.

Hogyan segíthetünk ezen?- semmi esetre se édességgel pótoljuk a hiányzó boldogságélményt. Mozogjunk sokat, töltsünk több időt a friss levegőn, irodában ülve is gyakran nyissunk ablakot! Már egy rövid délutáni séta a napsütésben is sokat segíthet!



Anyagcsere:

 

Télen az anyagcserénk alacsonyabb fokozaton működik. Kisebb a fizikai aktivitásunk, nagyobb az alvásigényünk, és jóval kevesebbet töltünk a friss levegőn.

 

Az anyagcsere felgyorsításában a legkiválóbb segítség a rendszeres fizikai aktivitás beiktatása (lehetőleg szabadban), ami lehet akár egy rendszeres napi séta is. Gondolnunk kell bőrünk állapotára és anyagcseréjére is. Kezdje minden napját hideg-meleg váltózuhannyal, majd ápolja bőrét a Calivita kiváló minőségű kozmetikumaival.

 

Ne feledje, hogy a kellő hatás eléréséhez a Cellulit elleni harcot is idejében el kell kezdeni, melyhez már a Calivita C-rx krém terméke is nagymértékben hozzájárulhat.



Tavaszi nagytakarítás:

 

Sokan vallják, hogy a tavaszt egy, az egész szervezetre kiterjedő nagytakarítással kell kezdeni.

 

A Calivita termékei közül számos, a méregtelenítő folyamatokat támogató készítményt talál (pl. green care , liquid chlorophyll , detox patch , aquarion lúgos víz , stb.), bármilyen tisztító kúrát is választ. 

 

Rázza le a nyomott hangulatot, a télen felrakódott kilókat, és válassza bátran a Calivita készítményeit a tavaszi fáradtság elleni küzdelem kiegészítéseként!

 

Forrás : CaliNews

 


Kosárba Ár: 10 625 Ft

Összetétel:
200 mg
60 mg
10 mg
100 mg
50 mcg
100 mg
200 mg