MENU

Stressz ? Elég volt !


"Mindenkit ér, mindenki beszél róla, mégis csak kevesen vették a fáradtságot, hogy utánanézzenek, valójában mi is a stressz."


(Selye János: a stressz elméletének megalapozója, 1966.)


Mi is az a stressz ?


A stressz a szervezet nem specifikus válasza a megszokottnál nagyobb igénybevételre, a szervezet természetes állapotát fenyegető veszélyre. Érdekes, hogy a váratlan és határtalan öröm éppúgy kiválthat stressz jellegű reakciókat, mint a veszélyes szituáció, a szervezet ugyanis hasonló izgalmi állapottal reagál. A stressz kiváltója lehet másokat is érintő környezeti hatás, zajártalom, levegőszennyezettség, természeti és egyéb katasztrófák, fizikai támadások, erőszak. De lehetnek hétköznapibb események és az egyén életének fordulatai is, pl. házasság, válás, mindennapi bosszúságok, munkahelyi konfliktusok, vagy az egyénből fakadó belső konfliktusok, döntési helyzetek.Fenyegetettség hatására a test automatikusan felkészül a veszélyre. A meneküléshez vagy ellentámadáshoz szükséges energiát hatékony biokémiai eszközök bevetésével teremti elő. Mindenki számára ismerős jelenség a szívritmus gyorsulása, a pupilla kitágulása, a kiszáradó ajak, megfeszülő izmok. Néha még a hajunk is égnek áll, amin lehet mosolyogni, de figyeljük csak meg a megijesztett macska felborzolódó szőrzetét, ugye milyen félelmetes? Közben megindul az adrenalin és/vagy noradrenalin hormonok elválasztása is.


Mit okoznak mindezek ?


A noradrenalin a haraghoz, a dühhöz kapcsolódik, az adrenalin pedig a félelemhez. Ha a noradrenalin dominál, a test izmai csatára vagy gyors menekülésre vannak felkészítve. Amikor az adrenalin dominál, az eredmény közel van a bénultsághoz, a félelem hatására a test szinte lemerevedik. A különbség látszik az arcon, düh hatására kivörösödik, félelem hatására elsápad.

 

A stresszre adott gyakori válasz a szorongás és félelem, a harag, amely agresszióhoz vezet. A visszafojtott sorozatos agresszió sok problémához, betegséghez vezethet. Ha a stresszfeltételek folyamatosak, és az egyén nem küzd meg velük sikeresen, ez fásultsághoz vezet, amely később depresszióba csaphat. A depresszió tehetetlen, reménytelen érzést kelt.


Ne stresszeljen ! Itt a Rhodiola Rosea...


Érdekes módon éppen a legfejlettebb országokban a legelterjedtebbek ezek a lelki problémák. Dollár milliárdokat hagynak az amerikai polgárok pszichiátereiknél azért, hogy kigyógyítsák őket a túlzott elvárások, a teljesítmény-centrikusság, a felgyorsult élettempóval járó stressz következményeiből. Ez lenne az igazi megoldás? Esetleg mesterséges izgató és nyugtató szerek? Aligha. Kár lenne a civilizációs ártalmakat újabb civilizációs ártalmakkal tetézni.

 

Létezik azonban egy természet adta ellenszer, a Rhodiola rosea, mely segítséget nyújthat az akadályok könnyebb leküzdésében.
 
A legmeglepőbb az, hogy az "aranygyökér" képességei már több mint ezer éve ismertek az emberiség előtt - a stresszre gyakorolt hatására viszont csak az utóbbi időben derült fény.


Tibetben már 1200 évvel ezelőttről is vannak írásos feljegyzések jótékony hatásairól. Közép-Ázsia szinte valamennyi népgyógyászatában megtalálható. A néphagyomány úgy tartja, aki a Rhodiola rosea teáját naponta issza, száz évig él.

 

Miért tartott ilyen sokáig, hogy számunkra is elérhető legyen ez a gyógynövény? Egyrészt a föld legzordabb, nehezen megközelíthető vidékén van az élőhelye, másrészt csak nemrég nyert tudományos eszközökkel bizonyítást a növény kivonatának összetett hatása.


E szerint a Rhodiola rosea támogatja a szervezet ellenálló-képességét, hozzájárul a megfelelő szellemi és fizikális erőnlét fenntartásához, a keringési rendszer normális működéséhez és a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátásához.


Növeli a szexuális energiát. A Rhodiola roseában található rosavin és a salidroside hatóanyag növeli a szerotoninszintet az agyban.


A népi gyógyászatban szív és májvédő hatásáról is beszámoltak. Elképesztően magas antioxidatív tulajdonságai révén támogatja a sejtek szabad gyökökkel szembeni védekezését.


Javíthatja a sportolók teljesítőképességét is és kitartását a fizikális teljesítőképesség növelése révén. Javítja az anyagcsere tartalékok kihasználását, az általános közérzetet, a frissességet, az emlékezetet és általában a szellemi teljesítőképességet.


A Rhodiola rosea a számos élettani folyamatra gyakorolt, összetett hatással igazi nagyágyúnak számít a stresszel szemben, emellett semmilyen mellékhatás nem ismert vele kapcsolatban és olyan természetes, mint az érintetlen környezet, ahonnan az "aranygyökér" származik.

 

Ismerkedjen meg közelebbről Ön is Rhodiola Rosea tartalmú Rhodiolin készítménnyel >>>