MENU

Lucerna, a sokoldalú gyógynövény


Ami jót tesz jószágaidnak, az jó neked is - vallották az ősi kínaiak. Állataik olyan lelkesedéssel ették a lucernát, hogy ők is elkezdték a növény zsenge, fiatal leveleit zöldségként fogyasztani. Nemsokára a hagyományos kínai orvosok is étvágygerjesztőként ajánlották, valamint emésztőrendszeri problémák, különösen a gyomor- és nyombélfekély kezelésére.

 

Az ókori India ájurvédikus orvosai is főként fekélyek kezelésére használták a növényt. De felírták ízületi gyulladásos fájdalmakra és vízvisszatartásra (vizenyőre) is. A gyógynövények nagy tudósa, a halimbai esperes a lucerna golyvaellenes (illetve strumaellenes) hatását is ismerte.

 

Az arabok legféltettebb kincsüket, a lovaikat etették lucernával, azt remélve, hogy ettől gyorsak és erősek lesznek. Ők a lucerna ásványi és tápanyagokban gazdag leveleit al-fac-facah-nak, azaz minden étkek atyjának hívták. A spanyolok rövidítették le alfalfára, amely egyben a növény angol neve is.

 

A lucernát mint fontos állati takarmányt már régóta számon tartják világszerte. Azonban az utóbbi 35 évben már azok is nagyra becsülik (főleg a növény csíráját), akik sűrűn fogyasztanak salátát. Valóban, a lucerna levelei valódi biológiailag aktív tápláléknak tekinthetők, melyek biofotonjai magukban hordozzák a napenergia jótékony, gyógyító erejét.

 

Többek között segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében, a szervezet lúgosításában, s ezáltal a szívbetegségek, szívrohamok megelőzésében.A lucernát Frank Bouer biológus a nagy gyógyítónak nevezte, miután megállapította, hogy ennek a figyelemre méltó hüvelyes növénynek a zöld levelei nyolc esszenciális aminosavat tartalmaznak (amit az emberi szervezet nem képes előállítani). Ezen kívül minden egyes grammjában 8000 nemzetközi egységnyi (NE) A-vitamin, valamint 20000 - 40000 NE K-vitamin fordul elő, amely védelmet nyújt a vérzékenység ellen és elősegíti a véralvadást. Jelentős B6- és E-vitamin-forrás, és elegendő D-vitamint is tartalmaz, továbbá kalciumot és foszfort, ami a gyermekek csontozatát és fogait erősíti.

 

Számos orvos a lucernát gyomorpanaszok, felfúvódások, fekélyes állapotok és étvágytalanság gyógyítására alkalmazza, mert U-vitamint tartalmaz. Az U-vitamin (ulcus, azaz fekély elleni vitamin) a metoionin aktivált alakja. Elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának megújulását (regenerálódását). U-vitamint a lucernán kívül a nyers káposzta és a savanyú káposztalé is emelt mennyiségben tartalmaz.

 

A lucerna alkalizáló hatása jól közömbösíti a gyomorsavat. Magas rosttartalma miatt jó székletlazító, mérsékeli a székrekedést (enyhe hashajtó), csökkenti a puffadást. Gombaellenes hatóanyagot is tartalmaz, ezért elősegíti a probiotikumok (bélbarát baktériumok) hatását. Természetes vízhajtó és lázcsillapító is. Alkalmazzák húgyhólyag- és prosztatagyulladás megelőzésére, illetve ezek adjuváns kezelésére. Jótékonyan hat emellett ízületi és reumás fájdalmak ellen is.

 

A lucerna és a klorofill


A lucerna a klorofill gazdag tárháza. G.W. Rappnak az American Journal of Pharmacyben (Amerikai Gyógyszerészeti Folyóirat) megjelent közleménye szerint a klorofillnak erőteljes baktériumellenes hatása van. A sebek gyógyulását is elősegíti, és miközben az új szövetek növekedését serkenti, csökkenti a baktériumos fertőzések veszélyét. A klorofillt a természet szagtalanítójaként is számon tartják.

 

Az elmúlt 15 év széleskörű tapasztalatai alapján fontos tudni, hogy a lucerna:

 

 

 - Általános tonikum, amely lassan fejti ki hatását, de az mélyreható;


 - Különösen jót tesz idős korban, mivel erősíti az immunrendszert, elősegíti az évek során felgyülemlett salakanyagok közömbösítését és ürítését, ezáltal növeli a fizikai teljesítményt és az életerőt;


 - Mivel nagy mennyiségben tartalmazza a zsírban oldódó vitaminokat és ezek - ellentétben a vízben oldódó vitaminokkal - felhalmozódnak, lucernát csak 2-3 hónapig szabad fogyasztani folyamatosan, majd legalább egy hónapos szünetet kell tartani;


 - Aki véralvadásgátlót (pl. Syncumart) szed, K-vitamintartalmú készítményt nem fogyaszthat, vagy beszélje meg kezelőorvosával.


 - Autoimmun betegségben szenvedőknek lucernát fogyasztani nem ajánlatos;


A szakirodalom napi 2-4 g lucerna fogyasztását ajánlja, de dietetikus vagy orvos tanácsára nagyobb mennyiség is szedhető.

 

A lucerna sokoldalú gyógynövény, összes jótékony hatását felsorolni szinte lehetetlen. A sok más divatos étrend-kiegészítő mellett a lucernának mára sajnos Hamupipőke szerepe jutott. Ideje, hogy újból visszanyerje az őt megillető helyet és figyelmet.

 

Szeretném én is közelebbről megismerni a CaliVita International lucerna tartalmú étrendkiegészítőjét >>>

 

Prof. Szedlák-Vadócz Valéria M.D. PhD

 

 

Kapcsolódó termékek: