MENU

Ön mit tud az ásványi anygokról ?


Bár a reklámok leginkább azt sugallják, a vitaminok nélkülözhetetlenek szervezetünk helyes működéséhez, az ásványi anyagok legalább ilyen fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében.

 

Ma már szinte mindenki tudja, mennyire fontosak a vitaminok az emberi táplálkozásban. Azzal azonban jóval kevesebben vannak tisztában, hogy ásványi anyagok nélkül a vitaminok semmilyen jótékony hatása nem érvényesülhet. Ha ásványi anyagok nincsenek jelen, a vitaminok nem képesek működni, a szervezet nem tudja asszimilálni, beépíteni őket.

 

Az ásványi anyagok fontosságát az is jelzi, hogy míg a szervezet képes néhány vitamin előállítására, ásványi anyagokat nem tud szintetizálni, azokat kívülről kell bevinni táplálkozás révén.

 

Az ásványi anyagok a szervetlen környezetben a kőzetekben vagy ércekben előforduló vegyületek. A talajba kerülnek s onnan szívódnak fel a növényekbe. A növények közvetítésével kerülnek a táplálkozási folyamatba.

Az ásványi anyagok megfelelő mennyisége és aránya is elengedhetetlen szervezet zavartalan működéséhez. Ezt a mennyiséget elsősorban az életkor, a nem, az egészségi állapot, és egyes esetben a fizikai aktivitás mértéke határozza meg.

Egy egészséges felnőtt ember testtömegének mintegy 4 százaléka ásványi anyagokból áll, ezek legnagyobb része a csontokban található.

Az ásványi anyagok az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet töltenek be. Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezet zavartalan működése érdekében.

Ha az ásványi anyagok a szükségesnél kisebb vagy nagyobb mennyiségben kerülnek a szervezetbe, különböző betegségeket idézhetnek elő. A változatos táplálkozás csak úgy valósítható meg, ha étrendünkben minden élelmiszercsoport szerepel.

 

Az optimális tápanyag ellátottság nélkülözhetetlen feltétele a megfelelő testi és szellemi fejlődésnek, az egészség fenntartásának, és egyes betegségek megelőzésének. Az egyensúly felborulása súlyos egészségi következményekkel jár.

Az ásványi anyagok, illetve a nyomelemek számos összetett kémiai reakcióban együttesen vesznek részt és erősítik egymás hatását.

Tehát ha csupán egyetlen egy is hiányzik közülük, akkor a többi sem tudja megfelelően betöl­teni feladatát.

 

Tömegük szerint lehetnek makroelemek (Ca, P, K, Na, Cl) és mikroelemek (Cu, Zn, Mo, Co stb.). A makroelemek a szervezetben 100 mg/testtömeg kg-nál nagyobb tömegben találhatók meg, a mikroelemek pedig ennél az értéknél kisebb koncentrációban vannak jelen.Funkciójuk szerint lehetnek esszenciálisak, szemiesszenciálisak, illetve toxikusak. Esszenciális ásványi anyagok nélkül az élő szervezetek nem életképesek. Tartós, csökkent bevitelük esetén hiányállapotokra jellemző tünetek jelentkeznek, amiket a nyomelemek megfelelő pótlása megszüntet. Ebbe a csoportba tartozik a cink, a réz, a króm stb.A szemiesszenciális ásványi anyagok (például a bróm) hasonlók az előző csoporthoz, de nem hordozzák azok összes tulajdonságait. A toxikus csoportba tartozók pedig (például a kadmium, a higany stb.) - ahogy a nevük is mutatja - bizonyos koncentrációban káros hatással vannak az életfunkciókra.Sok olyan élethelyzet létezik, melyben az ásványi anyagok pótlására szükség lehet. Ilyen például egy szigorúbb vagy hosszabb ideig tartó fogyókúra, illetve (az általunk nem helyeselt) koplalás. Szükségünk lehet pótlásra nagy melegben, például nyáron, vagy gyakori szaunázás kapcsán, a fokozott izzadás és az ezzel járó ásványianyag-vesztés miatt. Ám izzadás nem csupán nagy melegben történik Minden sporttevékenység során nagyon fontos az izzadás során elveszített víz mellett az elektrolitok és ásványi anyagok pótlása is. Az ásványi anyagok szükséglete megnövekedhet tartós stressz, fizikai terhelés, illetve terhesség idején is.A pótlás legideálisabb módja a kiegyensúlyozott, vegyes étrend, ám amennyiben ez nem kivitelezhető, segítségünkre lehetnek olyan komplex ásványianyag-készítmények, mint például a CaliVita Power Mins terméke, mely hozzájárulhat a szervezet megfelelő ellátottságához.

 

   Ismerkedjen meg közelebbről a Power Mins készítménnyel Ön is >>>

 

Tekintsük át, miben is játszanak szerepet a termékben található ásványi anyagok!

 

Kalcium

 

A  fogak és a csontok normál szerkezetének fenntartásához szükséges. Különösen dohányzók, rendszeres kávé- és alkoholfogyasztók számára lehet fontos az extra bevitel. A fentieken túl hozzájárul még az idegrendszer és az izmok normál működéséhez is, valamint fontos szerepet tölt be a megfelelő vérnyomás fenntartásában és a normál véralvadásban is.

 

Magnézium

 

Elsősorban szintén a fogak és a csontok normál szerkezetének fenntartásához szükséges, de fontos még az energiatermelő folyamatokhoz, az idegrendszer normál működéséhez, a fehérjeszintézishez, a sejtosztódáshoz, továbbá a normál izom- és szívműködéshez.

 

Kálium

 

A szervezet sav-bázis, só- és vízháztartásának egyensúlyában, valamint a megfelelő vérnyomás fenntartásában játszik fő szerepet.

 

Cink

 

Hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez, antioxidáns hatásánál fogva hozzájárul a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához, valamint segít fenntartani a bőr, a köröm és a haj egészséges szerkezetét. Emellett szerepe van a normál sejtosztódásban, a csont- és idegrendszer egészségének fenntartásában is.

 

Mangán

 

Szintén antioxidáns, emellett a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjében, valamint az energiatermelő folyamatokban is részt vesz.

 

Vas

 

Köztudottan elengedhetetlen a vérképzéshez és az oxigén szervezeten belüli szállításához.

 

Jód

 

Nélkülözhetetlen a pajzsmirigyhormonok előállításában.

 

Réz

 

A vörös- és fehérvérsejtek szerkezetének kialakítását, valamint a haj és a bőr normál pigmentációját segíti.

 

Szelén

 

Antioxidáns, valamint kiváló immunrendszer-támogató.

 

Króm

 

Az inzulin hatásának elősegítésén keresztül befolyásolhatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét.

 

Gondoskodjon Ön is a szervezetének megfelelő ásványi anyag ellátottságról >>>

 

 

Kapcsolódó termékek: