MENU

Probio Balance - Harmóniában az élettel

 

 

Az utóbbi időben egyre erőteljesebb kutatás indult meg a vastagbél, annak mikroflórája és az emberi egészség összefüggéseivel kapcsolatban, melynek eredményeként számos új ismerettel lettünk gazdagabbak. A vastagbélről egészen a XX. század végéig azt gondolták, hogy csupán a víz és ionok visszaszívódásának, valamint az emésztetlen tápanyagok besűrítésének a helye.

 

A vastagbél működése és az emberi egészség között nagyon szoros a kapcsolat, melynek oka elsősorban a belekben zajló számos biokémiai folyamat milyensége. Ha a káros anyagokat (pl. toxinokat, metánt, ammóniát stb.) termelő rothasztó mikrobák tartósan túlsúlyban vannak, az számos betegség kialakulásához vezethet.

 

Ezeket a káros folyamatokat sikeresen gátolhatják a jótékony, ún. probiotikus baktériumok. Probiotikumoknak azokat az élő, jótékony mikroorganizmusokat nevezzük, amelyek túlélik a gyomorsav, az epesavak, illetve az emésztőenzimek pusztító hatását, és élve jutnak el a vastagbélbe, ahol képesek megtelepedni és elszaporodni.

 

A probiotikumok sokrétű feladatot látnak el:

 

-        gátolják a káros mikroorganizmusok elszaporodását,
-        elősegíthetik egyes tápanyagok felszívódását,
-        segítik a megfelelő bélmozgást,
-        egyesek vitaminokat termelhetnek (K-, B-vitaminok, folsav),
-        stb.

 

Mai ismereteink szerint körülbelül négy-ötszázféle mikroba él a bélben. Hogy ezek mennyiségét érzékeltessük, elég csak arra utalni, hogy a szervezetünkből távozó bélsár tömegének mintegy 40-60%-át a mikrobák teste teszi ki, illetve a felnőttek testtömegéből 1-1,5 kg-ot is jelenthetnek.

 

Egészségünk szempontjából alapvetően meghatározó ezeknek a mikrobáknak a fajtája, valamint a csíraszáma. Köztudott, hogy immunrendszerünk 80 százaléka a bélben található, ezért fontos ezek egyensúlya is.

 

Ideális esetben a jótékony bélbaktériumok aránya nagyobb, melyeknek több faja is létezik, legismertebbek a Lactobacillus (Lb.), Streptococcus (Sc.) és a Bifidobacterium (B.). Tudni kell, hogy nem minden fent felsorolt törzs nevezhető bizonyítottan probiotikusnak. Probiotikus faj például a Lactobacillus (Lb.) acidophilus, Lb. rhamnosus GG, Lb. plantarum, Bifidobacterium (B.) bifidum és a Bifidobacterium (B.) longum.

 

Az emberi bél a születés időpontjáig steril. A megszülető baba először a szülőcsatornában találkozik baktériumokkal. Bélflórájának összetételét az első időben az anyatejes táplálással szervezetébe jutó probiotikus fajok határozzák meg. (Az anyatejes táplálás szerepe ezért is kiemelkedően fontos!)

 

Az anyatejjel táplált csecsemők hasznos bélflórájának aránya körülbelül 95%, ám ahogy áttérünk a vegyes táplálkozásra - illetve idősebb korban, mikor már egyéb, jótékony bélflórát károsító tényezők is szerepet játszanak -, ez az arányszám megváltozik, esetenként drámaian lecsökkenhet.

 

Bélflóránk összetétele nem állandó, folyamatosan változik. A bélben azonban előfordulnak káros baktériumok is, melyek egy része mindig károsnak tekinthető, illetve vannak ún. „kétarcúak", melyek időnként hasznos szerepet is betölthetnek (pl. vitaminszintézis).


Riasztó szám, de egyes felmérések szerint a felnőtt lakosság vastagbelében a hasznos mikrobák aránya nem haladja meg a 12 százalékot, jellemzően 1-2 százalék (!) között mozog.

 

Mik lehetnek a bélflórát károsító tényezők?

 

Az egyik legkártékonyabb (és leggyakoribb) ilyen hatás az antibiotikumos kezelés. Sajnos az orvos által felírt antibiotikum „nem válogat". Elsődleges célját, a káros kórokozók kiirtását ugyan hatékonyan teljesíti, de megtizedeli a jótékony baktériumokat is. Tulajdonképpen minden antibiotikumos kezelés után tanácsos lenne egy probiotikum-kúrát beilleszteni, mely során a hasznos bélbaktériumokat visszatelepítjük szervezetünkbe.

 

A baktériumokra káros hatást jelenthet még a dohányzás, a helytelen táplálkozási szokások (az erősen fűszerezett, valamint a zsíros ételek), illetve erősen károsító (és sajnos gyakori) tényező még az alkohol. Sokaknak okoz emésztőrendszeri problémákat az idegen baktériumkultúrával való találkozás, amit leggyakrabban „utazási hasmenés" néven ismerhetünk, illetve egyéb hasmenéses állapotok (gyomorrontás) is káros hatással lehetnek bélflóránkra. Végül, de nem utolsós sorban meg kell említeni a stresszt, mint minden kényes belső egyensúly leggyakoribb „felborítóját".

 

Láthatjuk, mennyi dolog lehet negatív hatással bélflóránk egészséges egyensúlyára. E felismerést egy fejlesztési folyamat követte, melynek végeredménye a CaliVita ProbioBalance nevű terméke, mely mostantól az Ön számára is elérhető.

 

Alkalmazásával támogathatjuk bélflóránk egyensúlyának fenntartását, annak egészséges működését, valamint hozzájárulunk a szervezet egészséges védekezőrendszerének megfelelő működéséhez is.
A ProbioBalance egy komplex készítmény, mely három probiotikus törzset tartalmaz (Lb. acidophilus, Lb. rhamnosus és B. longum) összesen négymilliárdos csíraszámban.

 

Bár a ProbioBalance magasabb csíraszámban tartalmazza a hasznos bélbaktériumokat, mint sok más hasonló készítmény, ennek ellenére alkalmazása teljesen biztonságos, mivel túladagolása nem lehetséges.

 

A felhasznált baktériumtörzsek mindegyike előfordul természetesen is az emberi emésztőrendszerben. A jótékony törzseken túl a készítmény ún. prebiotikumot (frukto-oligoszacharid) is tartalmaz. A prebiotikumok nem baktériumok, hanem összetett szénhidrátok, melyek a probiotikumok kizárólagos táplálékát jelentik.

 

Elfogyasztás után szintén károsodás nélkül jutnak el a vastagbélbe, ahol - mivel a vastagbélbe a jórészt megemésztett táplálék jut el, tehát ott relatív „tápanyaghiány" van - a jótékony baktériumok kizárólagos táplálékát jelenthetik, ezáltal segítve elő a probiotikumok túlélését és elszaporodását. Az olyan termékeket, amelyek probiotikumok mellett prebiotikumot is tartalmaznak, szinbiotikumnak nevezzük.

 

A CaliVita ProbioBalance kellemes, cseresznye ízű rágótabletta formában kerül forgalomba, melynek köszönhetően felhasználása is könnyű. Ideális lehet gyermekek számára is, mivel a szétrágott tablettát nehezebb félrenyelni. Biztonságosan alkalmazható bárki számára, ellenjavallata nincs.

 

Alkalmazza Ön is belső egyensúlyának érdekében!
Harmóniában az élettel!

 

Ige, szeretném én is közelebbről megismerni a Probio Balance készítményt >>>

 

 

Irodalom: Probiotikumok és humánegészség, Szerk: Dr. Szakály Sándor

 

 

 

Kapcsolódó termékek: