MENU

Tudta Ön, milyen fontos szervezetének sav-bázis egyensúlya ?

 

 

Hajhullás, pattanások, lábizzadás, állandó kimerültség, hátfájás, ingerlékenység, cellulit, túlsúly, fogszuvasodás és szájszag, izületi problémák, csontritkulás, allergia, szívinfarktus és daganatos megbetegedések...

 

Hogy csak néhányat említsünk azokból a problémákból, amelyekért szervezetünk elsavasodása okolható! Miközben a modern táplálkozási szokások miatt szinte mindenki az elsavasodás tüneteitől szenved, Ön most egy csapásra megszabadulhat minden gondjától...

 

Nem számít hány éves, és az sem, hogy milyen állapotban van! Ha javít a sav-bázis egyensúlyán, határozottan jobban fogja érezni magát a bőrében...


A kérdés már csak az, hogyan nyerheti vissza teste maradandó harmóniáját ?!

 

Az elsavasodás főbb tünetei

 

Egészségünk a vér sav-bázis egyensúlyán múlik, illetve azon, hogy a megfelelő étrend segítségével megteremtjük-e az optimális 80/20 lúgos és savas egyensúlyi arányt a szervezetünkben.

 




Fáradtság

 

A fáradtság valószínűleg az elsavasodott test egyik legfőbb tünete és panasza. A savas testközegben termelődő méreganyagok lecsökkentik a fehérjék és az ásványi anyagok felszívódását, aminek következtében meggyengül a test képessége arra, hogy enzimeket és hormonokat termeljen. Ez akadályozza a sejtek újratermelődését, és az energiatermelés egyéb szükséges összetevőit. Ennek eredménye a fáradtság, a csökkent állóképesség, az izomtömeg növelésére való képtelenség és általános legyengültség.

 

Túlsúly

 

Dr. Young egyik, talán legismertebb felfedezése a túlsúly valódi okával kapcsolatos elmélet. Megállapította, hogy a zsír valójában az elsavasodás következménye. Mit jelent ez? A test zsírsejteket hoz létre, hogy azok elszállítsák a savakat a létfontosságú szervektől, hogy ezek a savak szó szerint ne marják halálba az Ön szerveit. A zsír menti meg az életét! A zsír valójában nem más, mint a test válasza egy veszélyesen túlsavasodott állapotra. A megoldás? Lúgosítás.

 

Allergiák

 

Az elsavasodott, oxigéntől megfosztott testben lévő méreganyagok nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, amit gyakran az allergia tüneteinek hívnak. Továbbá, a meg nem emésztett fehérje felszívódása is komoly oka lehet az allergiás állapotoknak. Az emésztőrendszer meggyengül, ez megakadályozza az aminosavak teljes lebontását - és sokféle ételallergiát okoz. Ez utóbbi önmagában súlyos allergiás reakciók széles skáláját képes produkálni.

 

Az elhízás lehet sav-probléma ?

 

Dr. Young egyik, talán legismertebb felfedezése a túlsúly valódi okával kapcsolatos elmélet. Megállapította, hogy a zsír valójában túlsavasodási probléma következménye. Mit jelent ez? A test zsírsejteket hoz létre, hogy azok elszállítsák a savakat a létfontosságú szervektől, hogy ezek a savak szó szerint ne marják halálba az Ön szerveit. A zsír menti meg az Ön életét! A zsír valójában nem más, mint a test válasza egy veszélyesen túlsavasodott állapotra. A megoldás? Lúgosítás és Energizálás.

 

Ki az a Dr. Robert Young ?

 

„Meglehet, hogy Dr. Young egy új biológia küszöbén áll, melynek alapelvei, ha igazságuk bizonyítást nyer, forradalmasíthatják a biológiát és az orvostudományt." - Dr. Neil Solomon, PhD. a John Hopkins egyetem volt kutatási igazgatója.

Dr. Robert O. Young az Egyesült Államokban élő tudós, táplálkozási tanácsadó, pedagógus és mikrobiológus, aki eddig nyolc könyvet írt a táplálkozásról, az egészségről, valamint a vér tudományáról és a mikrobiológiáról. Egy új biológiai elmélet kifejlesztője, amely a Mikrozima elmélet nevet kapta.

 

Biológia és Üzleti tudományok szakon diplomázott az Utah-i egyetemen, majd ezt követően Dr. Robert Bradfordtól tanult orvosi mikrobiológiát a Bradford Intézetben.

 

1993-ban Dr. Young táplálkozástudományból diplomát, 1995-ben kémiából és biológiából doktori fokozatot szerzett. 1997-ben táplálkozástudományból megszerezte a tudományos doktori (PhD) fokozatot. Ezután folytatta tanulmányait és kutatásait, majd 1999-ben újabb doktori fokozatot szerzett természetgyógyászatból.


Kutatási eredményeit szaklapokban publikálta, és az elmúlt évek során számos könyve jelent meg, és aratott nagy sikert világszerte: Gyógyítás gyógynövényekkel (1988), Egy betegség, egy kór, egy kezelés (1992), Betegen és fáradtan (1995), Vissza az Egészség házába (1999), A pH csoda (2002), A cukorbetegség pH csodája ( 2003), Vissza az Egészség házába 2. (2003), és A fogyókúra pH csodája (2004).

Dr. Robert Young rendszeresen felszólal orvosi és az egészség témakörét érintő konferenciákon, rendezvényeken, egyetemeken szerte a világon (Kínai Központi egyetem, Brigham Egyetem, Utah Állami Főiskola, Bécsi Egyetem, Victoria Egyetem, valamint Boston, Minnesota, Hartford, Oxford és Harvard Egyetemein).

 

Mindezek mellett az a megtiszteltetés érte, hogy meghívta tagjai közé a NASA reformtáplálkozással foglalkozó bizottsága. Jelenleg a Puerto Rico-i Egyetem és a Puerto Rico-i Diabetes Központ által szervezett kutatási projektben dolgozik, az I. és II. típusú cukorbetegség lehetséges gyógymódján.


Tagja az Amerikai Mikrobiológusok Társaságának, az Amerikai Természetgyógyász Szövetségnek, tiszteletbeli tagja a Connecticut-i Holisztikus Egészség Szövetségnek, a Brigham Young egyetem elnöki tanácsának és táplálkozási tanácsadóként dolgozik több vállalatnál.

Dr. Young egy új biológiai folyamat, a pleomorfózis felfedezője, amely lényege a különböző bakteriális életformák egymásba alakulási képessége.

 

Kutatásai során Dr. Young az egészséges és beteg vérsejteket vizsgálva megállapította, hogy a beteg sejtek alaktalanok és sötétek, míg az egészségesek kerek formájúak és élénk színűek, szinte ragyognak a beteg sejtekhez képest. Ennek okát kutatva arra a következtetésre jutott, hogy a titkot a táplálkozásban kell keresni.

Dr. Young megállapításai abban összegződtek, hogy minden betegség mögöttes oka a vér és a szövetek túlsavasodása. Savas közegben a sejtek meggyengülnek, ami hatással van az immunrendszerre, az idegrendszerre, az izomzatra, a bőr tónusára, az agysejtekre, illetve a szervekre is. Az élővércsepp vizsgálati módszerrel tökéletesen nyomon tudta követni a vér savas vagy bázikus állapotait.

 

Dr. Robert Young szerint a megoldás az ideális pH arány betartásában rejlik, tehát 80 százalékban lúgos és 20 százalékban savas kémhatású ételeket kellene fogyasztania mindenkinek.

 

Mi a helyzet a soványsággal?

 

Az egészség-spektrum másik végletén, a túlsavasodott testben elszaporodó élesztő- és egyéb gombák az Ön tápanyagain élősködnek, és lecsökkenthetik az Ön által elfogyasztott minden tápanyag vegyi és mechanikus felszívódását - akár 50%-kal. Ez sok embernél azt okozza, hogy kórosan lesoványodnak, ami semmivel sem egészségesebb, mint ha túlsúlyossá válnak. Fehérje nélkül a teste nem tudja megújítani a szöveteket, nem tud enzimeket, hormonokat, és még több száz olyan anyagot termelni, amelyek szükségesek a sejtek energiájához és a szervek működéséhez. Ennek eredménye fáradtság, betegségek és testsúlyváltozások. Elképzelhető, hogy aki túl sovány, még fogy egy kicsit, amikor a teste biokémiailag stabilizálódni kezd. De ahogy az állapota helyreáll, gyarapodni fog a súlya az optimális testsúly irányába.

 

Az egészséges testek nem túlsúlyosak, és nem is túl soványak. Az egészséges test természetszerűen fenntartja saját ideális súlyát. Ön elkezdheti helyreállítani az egészséget, az egyensúlyt és a harmóniát termékeinkkel. Ahogy a lúgosítás és az oxigenizálás megkezdődik, a teste saját magától elkezdi beállítani a saját ideális súlyát.

 

Az új biológia rövid összefoglalása

 

Az Új Biológia legegyszerűbben megfogalmazva azt állítja, hogy a legtöbb betegség mögött egyetlen alapvető ok rejlik, ez pedig nem más, mint a test elsavasodása. Ezzel ellentétben a régi biológia , amely Louis Pasteur művein alapszik, arra az elképzelésre épült, hogy a betegségek többnyire olyan kórokozóktól erednek , amelyek kívülről támadják meg a szervezetet.

 

Dr. Robert Young , amerikai sejtbiológus kutató több évtizedes kutatást követően úgy találta, hogy amikor a test sav-bázis , vagy sav- lúg aránya egészséges egyensúlyban van , akkor a kórokozók képtelenek benne megtelepedni. Gondoljon úgy a testére, mintha az egy akvárium lenne. Gondolja el, milyen fontos fenntartani a testében lévő belső folyadékok tisztaságát , hisz ebben "úszkálunk" nap mint nap. Testünk közel 70%-a víz!

 

Képzelje el, hogy ebben az akváriumban a halak az Ön sejtjei , illetve belső szervei , és abban a folyadékban fürdenek, amely a tápanyagokat szállítja, a salakanyagokat pedig eltávolítja.

Most képzelje el, hogy odatolatunk az akváriumhoz egy autóval , és a kipufogócsövet odaillesztjük annak a levegőpumpának a szűrőjéhez, ami oxigénnel látja el a vizet a tartályban. A víz megtelik szénmonoxiddal , ezáltal lecsökken a lúgos pH , keletkezik egy savas közeg, veszélyeztetve a "halak", az Ön sejtjei és szervei egészségét.

Mi történik, amikor túl sok ételt , vagy nem megfelelő fajta ételt (savtermelő ételeket, pl. tejterméket, cukrot és állati fehérjét) dobálunk a tartályba, és a halak nem tudják elfogyasztani, vagy megemészteni, és ez elkezd bomlani és rothadni?

Az étel bomlásakor mérgező, savas hulladék- és vegyi anyagok keletkeznek , és ez a folyamat még több savas mellékterméket hoz létre, melyek megváltoztatják az optimálisan lúgos kémhatást.

Alapjában véve ez csak egy apró példája annak, hogy mit művelhetünk a belső nedveinkkel nap mint nap. Szennyezzük a légszennyezéssel, dohányzással, gyógyszerekkel, a túl sok savasító étellel, és még számtalan olyan vétekkel, ami felborítja lúgos kémhatású belső nedveink finom egyensúlyát.

 

Néhányunknak olyan akváriuma (teste) van, amely már épp csak alkalmas arra, hogy fenntartsa az életet, mégis valahogy átküzdjük magunkat a mindennapokon, egyre komolyabb egyensúlyhiányokat teremtve, amíg végül elkerülhetetlenné válik az összeomlás , és legyengítenek bennünket a krónikus, zavaró és nyugtalanító tünetek.

Belső nedveink pH szintje testünk minden egyes sejtjére hatással van. A test nem tolerálja jól a túlzott savas eltolódásokat. Valójában, a teljes anyagcsere-folyamat a kiegyensúlyozott belső lúgos környezettől függ .

Egy krónikusan túl savas kémhatás szétmarja a szöveteket , apránként belerágva magát a közel 95.000 kilométernyi vénába, artériába, és kapillárisba, mint ahogy a sav a márványba. Ha észrevétlen marad, minden sejtszintű tevékenységet és funkciót akadályozni fog , a szívünk dobogásától kezdve az agy által kibocsátott idegi impulzusokig.

 

Összefoglalva, az elsavasodás az egész életre kihat, és mindenféle betegséghez vezet!

 

A savak hatása a sejtjeinkre

 

Sejtjeinknek fontos a megfelelő tápanyag és mikrotápanyag ellátás, hiszen ez biztosítja számukra az energia termeléshez szükséges enzimek, és sejtalkotók megfelelő működését. Azonban minden sejt a megfelelő környezetben érzi jól magát.

Mai táplálkozásunkkal rengeteg káros szennyezőanyagot juttatunk a testünkbe, melyek megváltoztatják sejtjeink környezetét. A szennyező anyagok lehetnek mindenféle testidegen anyagok, de a sejtek környezete szempontjából az anyagcsere során termelődő, savak is ide tartoznak.

 

A sejtek nem érzik magukat jól a savas környezetben (mint ahogy a hal sem a poshadt vízben), így megpróbálnak alkalmazkodni. Egy túl savas környezetben három dolog történhet a sejttel:

 

1. Ha megfelelő ellátottsága van mindenféle, a sejt számára szükséges fontos tápanyagból, nyomelemből vitaminból stb., akkor nagyobb energia befektetése mellett ugyan, de ellátja funkcióját.

 

2. Nem bír megküzdeni az őt ért hatásokkal, elpusztul. Ezzel tovább savasítja a környezetet.

 

3. Genetikailag alkalmazkodik (ez az evolúció alapja). Számára előnyös mutációkat követően alkalmazkodik, környezetéhez, sőt ott túl is növi a többi kevésbé alkalmazkodó sejtet. Így jönnek létre a tumorok.

 

Mi történik a testünk poshadó vizében?

 

Olyan algák és más kisebb élőlények szaporodnak el benne, amiknek megfelel az a környezet. A mi szervezetünk algái, a különböző paraziták, baktériumok, gombák. Így szaporodnak szervezetünk savas területein ezek az élőlények. A gond az, hogy ezeknek a kis mikroorganizmusoknak saját anyagcseréjük van.

 

Az általuk termelt anyagcseretermékek (pl.: metilalkohol, formalin, acetaldehid, aflatoxin stb.) számunkra idegenek, így eltávolításuk még nagyobb terhet ró szervezetünkre. Ráadásul ezek az anyagok, toxinok a mellett, hogy közvetlenül károsítják a szöveteket, tovább savasítják a környezetet, ezen felül különböző tüneteket hoznak létre úgy mint fejfájás, fáradtság, izom- és idegfájdalom, zsibbadások, emésztési zavarok, kiütések stb.

 

Az igazi ok a szervezet elsavasodása

 

Itt nem a fertőzésekről van szó, hanem krónikus állapotokról. Ezek a mikroorganizmusok nem képesek (egyenlőre) túlnőni a szervezetet, még lehet, hogy nagyobb mértékű immunreakciót sem váltanak ki. Épp ezért nem hoznak létre általános fertőzéses tüneteket, csak éppen olyan tünetek alakulnak ki hatásukra, melyek konkrét okkal nem magyarázhatók.

 

Mindnyájan ismerünk olyan embereket, akik orvostól orvosig, majd természetgyógyásztól természetgyógyászig járnak panaszaikkal, de igazi megoldást nem találnak. Ezeknek az embereknek nagy valószínűséggel az elsavasodás, illetve annak következménye a problémájuk. De ide sorolhatjuk az elhízást, ami diétára nem reagál, az allergiákat, az ekcémát és, mint korábban említettem, közvetve bármilyen krónikus betegséget.

 

Fentebb nem a bélflóra mikroorganizmusairól beszéltünk, bár a környezet egyensúlyának felborulásával az is felborul. És ha az, mint első védelmi vonal nem működik megfelelően, a fertőzések is hamarabb elérnek minket. Ezen kívül a bélflóra jó baktériumai segítik az emésztést és előállítanak különböző vitaminokat. Épp ezért a bélflóra épsége is fontos, melyet megfelelő probiotikumokkal helyreállíthatunk, de ne felejtsük megadni nekik is a megfelelő környezetet. A bélnedveket a szervezet mirigyei termelik ugyan, de azok működése is függ a szervezet ion és pH egyensúlyától.

 

Rendben, de milyen kémhatású maga az emberi test ?

 

A testünk alapvetően lúgos. A szöveti nedvek pH-ja 7,4 körül mozog.

A szervezet sav-bázis egyensúlya nagyon jól nyomon követhető, így megállapítható az elsavasodás mértéke, és ellenőrizhető az életmódunk is.

A vér pH-ja viszonylag kiegyensúlyozott tartományban, 7,35 - 7,4 között mozog.

De Ön is naprakész pH értéket kaphat a vizeletből, hiszen az szinte pontosan tükrözi a szövetekben uralkodó helyzetet. Ez az érték azonban napon belül is sokat változhat, hiszen a salakanyagok kiválasztása folyamatosan zajlik.

 

A reggeli első mérés, még egyensúlyi szervezetben is, erősen savas eredményt hoz (5,2 - 5,4), mert az éjszakai pihenés során kiválasztott savak ilyenkor ürülnek ki. Ha a szervezet nincs elsavasodva, vagy elegendő mennyiségű bázis áll a rendelkezésére, akkor a délutáni és esti mérések már jobb eredményeket hoznak. Kitartó savtalanítás után végül tartósan elérik a kívánatos 7,0 - 7,4-es értéket.

Ahhoz, hogy ezt folyamatosan ellenőrizni tudja, mindössze egy csomag indikátorpapírra van szüksége.

Az alapvetően lúgos szervezet anyagcsere folyamatai azonban inkább savas végtermékeket hoznak létre. Szerencsére a természet okos, és amikor genetikailag kialakultunk, akkor megalkotta a savak eltávolításához szükséges mechanizmusokat. Igen ám, de akkor még más volt a táplálkozásunk. Bázikus (lúgos) étrenden éltünk.

 

A bázikus étrend

 

A táplálékok a bélrendszerben megemésztődnek, felszívódnak, eljutnak a sejtekhez, majd bennük alkotó elemeikre bomlanak, hogy energiához, illetve életfontos anyagokhoz jussanak. Egy táplálék savas vagy lúgos jellege azt jelenti, hogy a lebomlása során keletkező végtermékek inkább savasak, vagy inkább lúgosak.

 

A zsírok semlegesek, a zöldségfélék, magvak lúgosítanak, a húsok, finomított szénhidrátok, magas cukortartalmú gyümölcsök, üdítők, tejtermékek pedig savasítanak.Nem az a lényeg, hogy a táplálék savas vagy lúgos, hanem, hogy a végterméke milyen. Például a citrom savanyú, de lúgosít.Ha végiggondoljuk, hogy a mai táplálkozásunk főként miből áll, nem nehéz kitalálni, hogy nagy része savasító.

 

A helyes arány 80% lúgosító, 20% savasító táplálék lenne (erre volt berendezkedve a szervezet évezredeken keresztül), de napjainkban pont fordítva van. És nem beszéltünk az autók kipufogó gázáról, a táplálékba jutó savas esőkről a háttérsugárzás savasító hatásairól.

 

Ezzel a savterheléssel szervezetünk már nem is olyan könnyen birkózik meg. Ezt legjobban a reggeli vizeletünk pH-ja mutatja. A vizelet pH ja lehet savas is és lúgos is. Mégis több, mint 90%-unknak savas. A helyes tartomány 6,8-7,5 között lenne. De annyira túl vagyunk terhelve savakkal, hogy több megy be mint ami ki, így vesénk állandóan azzal van elfoglalva, hogy kihajtsa. Ha nem így lenne, akkor egy mai laborban egy napon elvégzett vizeletvizsgálatok 7-köröli átlagos pH-t mutatnának. De ez nem így van.

 

Mi is az a PH ?

 

A pH angol betűszó, Power of Hydrogen, azaz a Hidrogén ereje. Egy vizes oldatban a Hidrogén ionok túlsúlyát jellemzi, illetve annak koncentrációját. (Tudományos elmék számára: a Hidrogén-ionok koncentrációjának 10-es alapú negatív logaritmusa)

 

Mi az az ion?

 

Testünk molekuláit atomok építik fel. Az atom atommagból és a körülötte keringő elektronokból áll. Az atommag pozitív töltésű (proton) és semleges (neutron) részecskékből áll, a körülötte keringő elektronok negatív töltésűek. Normál esetben a pozitív és negatív töltések száma megegyezik, így az atom kifelé semleges. Ha elektront adunk hozzá, akkor negatív töltésű ion, ha elektront veszünk el tőle, akkor pozitív töltésű ion lesz. (Ha protont veszünk el tőle, akkor megváltozik az atomszerkezet és már nem arról az atomról van szó)Tehát az ion töltéssel rendelkező részecske.

 

A Hidrogén atommagja egy protonból áll (vagy egy protonból és egy neutronból), és egy elektron kering körülötte. Ha ezt az elektron elvesszük tőle, mindent megtesz, hogy egy másikat szerezzen. Minél több ilyen Hidrogén ion van az oldatban, annál erősebben szedi el az oldat a benne levő molekulák elektronjait. Innen jön a Hidrogén ereje kifejezés.Leegyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy a savasság a pozitív töltések túlsúlya.

 

A pH skála a savasságot mutatja. Egy holland sörfőző mester hozta létre a század elején, hogy a sör savasságát/savanyúságát mérni tudja és pontosan be tudja állítani.A pH skálán a 7-es a semleges. A matematikai részletekbe nem megyek bele, de a pH7 azt jelenti, hogy a H+ ion koncentrációja 0,0000001 (a mértékegységgel már tényleg túlzás lenne foglalkozni).

 

Ha a pH skálán egy egységet elmozdulunk, akkor a H+ ionok koncentrációja megtízszereződik, vagy éppen tized része lesz. Tehát a pH6: 0,000001, a pH8: 0,00000001 koncentrációnak felel meg. Elég nagy különbség nem?Gondoljunk csak a testhőmérsékletre. Ha egy-két Celsius fokot elmozdul, milyen változásokat észlelünk.

 

Akkor nem nehéz elképzelni, hogy a pH változásai a testben, milyen hatásokat képesek létrehozni...

 

A gyomorsav és a testünk savasodásának kapcsolata


A gyomorsav fontos funkciókat lát el szervezetünkben. Védelmet jelent számos kórokozó ellen, amik ebben a közegben elpusztulnak. Aktiválja a gyomor által termelt fehérjeemésztő enzimet a pepszint, így kétszeresen járul hozzá a fehérjék emésztéséhez.

A gyomor pH-ja 2 körül ideális, ez az a közeg ami a fehérjeemésztéshez kell. Táplálkozás során be is áll erre a szintre, hisz akkor aktiválódnak az emésztőmirigyek. Azonban ez a folyamat szakaszos és nem állandó. Épp ezért amikor valakinek állandósan „sok a sava",savas felbüfögései vannak, ég a nyelőcsöve az nem természetes jelenség. EZ annak a jele, hogy a savképzés intenzívebb és folyamatosabb, mint kellene.Persze amikor szükséges, akkor ne dolgozzunk ellene. Ha húst eszünk, ne igyunk rá fél liter vizet, mert nehezebben fog megemésztődni. Ott szükség van a savas közegre.

 

A gond akkor van, ha a sav akkor is túl sok, ha éppen nem emésztünk.Gondoljunk a testükre úgy, mint egy csőre. A bélrendszer a szájunktól a fenekünkig egy belső cső, de az is "kívül" van a testünkön. Érdekes gondolat ugye?

 

Bizonyos méregtelenítési, kivezetési funkciók ebben a csőben is működnek. Nem csak felszívás történik.Így van ez a savak kivezetésével is. A gyomorsav termelés egy meglévő mechanizmus, és ha a test el van savasodva, ezt is felhasználja a savaktól való megszabadulásra. Így mindig termeli a gyomorsavat, nem csak akkor, amikor szükség van rá. Ez okozza aztán a refluxos tüneteket.

Mi sem bizonyítja ezt jobban mint az a sok tapasztalat amiről azok a betegek számolnak be, akik elkezdik a lúgosítást.

Egy-két hónapon belül szinte mindenki elhagyta a savkötőit, akinek ez a problémája volt. Ez általában az első siker.Ez érthető is. Gondoljunk csak bele: a gyomorfal sejtje a gyomor ürege fele savat termel. A másik oldalra (a szervezet felé) kénytelen lúgot üríteni. Ez a folyamat egy elsavasodott szervezetben kifejezettebb, mert így próbálja magát lúgosítani. Így a túlzott gyomorsavtermelés, a refluxbetegség, a gyomorégés stb. az elsavasodás egyik jele.

 

A gyomorsavkötő gyógyszerek, még ezt a "lúgosító" mechanizmust is gátolják, így a mellett, hogy tüneti terápiát nyújtanak, a valódi bajt elfedik. Gyomorsav-probléma esetén ezért elsődleges fontosságú a szervezet savtalanítása, mely savtalanító diéta mellett, savtalanító folyadékokkal érhető el. A jó hír az, hogy bár a savtalanodás nem egy-két hét alatt megy végbe, a tünetek, már ennyi idő alatt is jelentősen javulni szoktak. Ez általában az első pozitív tapasztalat a lúgosítás hatására.

 

Mit tehetünk a testünk elsavasodása ellen ?

 

Az elsavasodás különböző problémákat okoz mind a savak direkt károsító hatása, mind pedig a savas környezetben elszaporodó kórokozók miatt.

Hogy ezt a ciklust helyreállítsuk, a legfontosabb lépés a savtalanítás és a hidratálás.

 

Ha túl gyorsan lúgosítjuk szervezetünket, az elraktározott savak előjönnek újabb panaszokat okozva. Ezért nem elég csak lúgosítani, ezért kell hidrálni is. Tehát a savtalanítás mellett igen sok folyadékot kell fogyasztani, legalább egy litert 20 testsúlykilónként. (pl.: egy 70kg-s embernek 3,5 litert).


Bázikus táplálkozás


Az elsavasodásunk nagyrészt helytelen táplálkozási szokásainknak köszönhető. Egyes élelmiszereink lúgosítanak, de sajnálatos módon majdnem minden, a szokásos értelemben vett finom falat savasítja testünket.

Ha a savasító élelmiszereink mellett nem fogyasztunk elegendő bázikus hatású élelmiszert is, akkor minden napra jut egy adag savmaradék, amelyet közömbösítenünk kell.

Ez évek alatt több kilónyi ásványi anyagokkal megkötött salakanyagot jelenthet, melyre megoldást a bázikus táplálkozás, és a régről maradt sav-raktárak felszámolása jelent.

 

Bázikus hatású ételek a nyers és párolt zöldségek, a nem édes gyümölcsök, a túró, a barna rizs, a köles, a krumpli, a teljes kiőrlésű kenyerek, valamint a herba teák.
Míg savasít a húsok, a tojás, a zsíros- és kéksajtok, az édesség, a fehérliszt, a szénsavas üdítőitalok, a kávé, az alkohol, a tartósítószerek és az adalékanyagok.

Ha jobban szeretne elmélyedni a témában, akkor Kurt Tepperwein: Savtalanítás, a fiatalság forrása című könyvét ajánljuk jó szívvel.

 

Bázisok

 

A bázisok olyan szerves vagy szervetlen vegyületek, amelyek vizes oldatokban hidroxil- (OH-) ionokat adnak le, és ezzel bázikus reakciókat eredményeznek.

Amikor a test elsavasodása kellemetlen tünetekben is megnyilvánult, a bázikus táplálkozás már gyakran nem elegendő az egyensúly helyreállításához, ilyenkor táplálék-kiegészítésre is szükség van!

 

A legismertebb bázisok a kalcium, a kálium, magnézium, a cink, a jód, a króm, a mangán, a molibdén, a réz, a szelén és a vas. Ezek az ásványi anyagok segítenek a felszabadított toxinok lekötésében és eltávolításában. Mivel a táplálkozással bevitt minden bázis a savak lekötésére kell, a szervezet teljesen kiüríti ásványi anyag készleteit.

Ezért a lúgosítás folyamatának igen fontos állomása az ásványianyag és nyomelem pótlás. Célszerű olyan komplex, kelát kötésű készítményt választani, mely a felsorolt nyomelemeket és ásványi anyagokat optimális arányban tartalmazza.

 

Kattintson ide, és ismerje meg közelebbről a Power Mins multi-ásványianyag készítményt. >>>

 

A hosszú évek alatt lekötött sav-raktárak felszabadításában segíthet minden tisztító- vagy speciális savtalanító tea, a növényi készítmények közül pedig az alga, a virágpollen, a zöldárpalé, a búzacsíra és a préselt búzafűből vagy lucernából kivont klorofil.

 

Kattintson ide, és ismerje meg közelebbről a lucernából kivont Liquid Chlorophyllt>>>

 

Lépések az egyensúly felé

 

Amint sikerült a szabadon keringő savakat semlegesíteni, a szervezet elkezdi felszabadítani az elraktározott salakanyagokat. Feltöri a savraktárakat, és újra megtölti szabadon keringő salakanyagokkal az éppen kiürített területeket.

Ezzel együtt sajnos, gyakran a korábbi kellemetlen tünetek is visszatérnek. Az optimális egyensúlyt úgy érhetjük el, ha lépésről lépésre feltörjük és semlegesítjük a szervezet sav-raktárait, ezután pedig visszapótoljuk a savasodás során kiürült ásványi-anyagokat és nyomelemeket.

 

Ezen kívül nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy mindenféle savtalanításnál ügyelni kell a bőséges folyadékbevitelre, mert így tudjuk csak kimosni a feloldott savakat. Ha ez a folyadék maga is bázikus, tehát bővelkedik hidroxil- (OH-) ionokban, akkor azzal drámai eredményeket érhetünk el a savtalanításban. Ilyen bázikus folyadék az ionizált lúgos víz.

 

Még maga Dr. Robert Young is nagyon lelkes az ionizált vízzel kapcsolatban. Azt mondja, hogy ha csak egyetlen dolgot tehetünk az egészségünkért, akkor kezdjünk el ionizált lúgos vizet inni! 

 

Kattintson ide, és tudjon meg többet az ionizált lúgos víz jótékony hatásairól >>>


Klorofilt lucernából

 

A lucerna a klorofil gazdag tárháza. A figyelemre méltó hüvelyes növény a zöld leveleiben nyolc esszenciális aminosavat raktároz. Ezen kívül A- és K-vitamint tartalmaz, amely védelmet nyújt a vérzékenység ellen és elősegíti a véralvadást.

Jelentős B6- és E-vitamin-forrás, illetve elegendő D-vitamint is tartalmaz, továbbá kalciumot és foszfort, ami a gyermekek csontozatát és fogait erősíti. A lucerna az egyik legjobb fehérje, valamint emésztő enzim forrása.

 

A lucernát évszázadok óta alkalmazzák a világ minden táján, mint általános roboráló és élénkítő szert. Többek között segíthet a szervezet lúgosításában, a koleszterinszint csökkentésében, és ezáltal a szívbetegségek, szívrohamok megelőzésében.

Számos orvos a lucernát gyomorpanaszok, felfúvódások, fekélyes állapotok és étvágytalanság gyógyítására alkalmazza, mert U-vitamint (ulcus, azaz fekély elleni vitamin) tartalmaz, mely elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának megújulását.

 

A lucerna lúgosító hatása jól közömbösíti a gyomorsavat. Magas rosttartalma miatt jó székletlazító, mérsékeli a székrekedést (enyhe hashajtó), csökkenti a puffadást. Gombaellenes hatóanyagot is tartalmaz, ezért elősegíti a probiotikumok (bélbarát baktériumok) hatását. Természetes vízhajtó és lázcsillapító is. A klorofilt a természet szagtalanítójaként is számon tartják.

 

A lucernából kivont klorofil különleges tisztító és tonizáló hatása már igen rövid használat után is érezhető.

 

A Liquid Chlorophyll lucernából kivont klorofilint tartalmaz. Fontos megkülönböztetni a klorofilt a klorofilintől.

A klorofilin szintézise során a gyűrű közepén lévő magnéziumatom rézre cserélődik, és a fitolfarok elvész. Ennek eredményeként a zsíroldékony klorofillel ellentétben a klorofilin vízben oldódik. Így jelentős mértékben javul a készítmény felszívódása.

 

A Liquid Chlorophyll kiválóan alkalmas a légzőszervek, a bőr, a máj, az epe, az emésztőrendszer, a vizeletkiválasztó rendszer és a nyirokrendszer tisztítására, tehát a lekötött salakanyagok kiürítésére. A Chlorophyll nagyon szépen lúgosítja a szervezetet. Indikátorpapírral már néhány óra alatt jelentős változást mérhetünk vissza a vizeletből.

 

Pontosan hogyan...

 

A lúgosító tisztítás receptje összefoglalva a következő. Reggel és este egy-egy teáskanál Liquid Chlorophyll, lehetőleg rövid ideig a szájban tartva, öblögetve. Még mindig reggel, de mindentől külön fogyasztva, egy Power Mins tabletta, bő folyadékkal, hogy visszapótoljuk a hiányzó ásványokat.

Túlzott elsavasodás esetén a kúra kiegészítésében a szódabikarbóna lehet a segítségére. Bár mivel túl olcsó megoldás volt, érdekes módon eltünt a patikák kínálatából. Ha sikerül mégis hozzájunia, akkor érdemes hetente legalább egy alkalommal bázikus fürdőt venni. A fürdővíz pH értékét szódabikarbóna segítségével 8,5-re kell beállítani.

 

Amint a szervezet sav-bázis egyensúlya helyreáll, és újra feltöltődik nyomelemekkel, észre fogja venni, hogy javul a kedélyállapota, elmúlik a fejfájása, kisimul a bőre, és határozottan fiatalabbnak fogja érezni magát!

 

Minden méregtelenítési folyamatra jellemző, hogy a tisztulás krízisekkel jár. Ez azt jelenti, hogy a savtalanítás is néhány nap alatt figyelemre méltó sikert és jól érzékelhető javulást hoz, amit általában kisebb visszaesések követnek, amikor újabb és újabb sav-raktárt tör fel szervezete.

 

Ha azonban a savtalanítást nem adja fel az első visszaesés, azaz savcsúcs alkalmával, akkor előbb-utóbb minden salakanyagraktára kiürül, és nem lesz több krízis. A testsúlya helyreáll, a panaszai megszűnnek, teste megfiatalodik, és kiegyensúlyozott lelkiállapotba kerül. Tehát kitartani mindenképpen érdemes, mert a jutalma általános jó közérzet és harmónia lesz!

 

Nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy időről időre kevesebb méreganyagot halmozzon fel szervezetében. Csak egy kicsit oda kell figyelni az életmódjára és a táplálkozási szokásaira. Semmilyen nagy dologra nem kell gondolnia, csak néhány apró változtatásra.


Szeretnék közelebbről megismerkedni a CaliVita International Liquid Chlorophyll készítményével >>>