MENU

A stressz veszélyei és következményei

Amennyiben egy stresszhelyzet után fennmarad a stressz hatás, illetve újabb stressz ingerek érik a szervezetet, akkor megpróbálunk védekezni, illetve alkalmazkodni.

Kezdetben, próbálunk stressz mentes környezetbe kerülni, kikapcsolódni, magunk mögött hagyva a nyomasztó problémákat. Igyekszünk több időt tölteni a szabadban, kirándulni, olyan értékes kúltur programokat keresni, melyek lekötik a figyelmünket. A barátaink, szeretteink körében töltött idő és a zenehallgatás is jó hatással van háborgó idegrendszerünkre.

Amennyiben nem csökken a stressz hatás, illetve mindig újabb és újabb gondok gyötörnek, egy idő után a tartalék energiák is felhasználásra kerülnek, kimerül a készlet, és belépünk a következő szakaszba.

A magas vérnyomás állandósulhat, a folyamatos „agyalás" miatt nem tudjuk leállítani a gondolatainkat, ami alvászavarokat okozhat, és szervezetünk egyre jobban kimerül. A feszültség miatt az izmok megkeményednek, hát, nyak és derék fájás jelentkezhet. A végtagok elhidegülnek és zavarok keletkezhetnek a bélműködésben. Ekkor már általában megijedünk és az azonnali segítség reményében hajlamosak vagyunk gyógyszerekhez nyúlni. Először csak fájdalomcsillapítókhoz, majd nyugtatókhoz, altatókhoz, hangulatjavítókhoz. Azokhoz a gyógyszerekhez, amelyeket idáig lehet, hogy elutasítottunk, ismerve azok mellékhatásait és a hozzászokás veszélyét. Azonban ilyen állapotunkban minden mindegy alapon döntünk, csak segítsen már valami, ugyanis fáradtak, enerváltak vagyunk, és nem tudunk ugyanúgy teljesíteni, mint eddig.

Nem szabad eljutunk idáig! Hamarabb is elkezdhetünk védekezni.

Továbbra is középpontba kell helyeznünk a mozgást, a sportolást, a vitamindús és egészséges táplálkozást és a megfelelő kikapcsolódást. Ugyanakkor mindezt érdemes kiegészítenünk olyan készítményekkel, melyek támogatják az idegrendszer normális működését és pozitívan befolyásolják a test energia-háztartását is (pl.: Stress Management, MagneZi B6). Azonban van egy különleges gyógynövény, melynek minden házi patikában ott lenne a helye! A Rhodiola Rhosea kivonata legalább olyan alapvető hatóanyag a stressztűrő képességünk javításában, mint a C-vitamin az immunrendszerünk támogatásában. Védi a szervezetet a stressz késői hatásaitól, miközben közérzet és hangulatjavító tulajdonságaival tehermentesíti szervezetünket. A cinkkel kiegészített Rhodiolin készítményünk javítja a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét, valamint enyhíti a stressz és a feszült életmód okozta tüneteket.

Felgyorsult világunkban a pénz előteremtése központi szerepet kap. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb értékké vált az idő. Annak érdekében, hogy minél többet takaríthassunk meg belőle, rengeteg mindent igyekszünk rövid időn belül elvégezni. Az állandó rohanás és az idő hajszolása közepette számtalan stresszt kiváltó tényezővel találkozunk. Tovább rontja a helyzetet, hogy bármennyire is igyekszünk, egyre csökken az érzelmi feltöltődésünk mértéke és lehetősége, továbbá az állandó stressz hatására szaporodhatnak a testi-lelki és kapcsolati zavarok, betegségek. A depresszió, az agresszió, az idegesség, az állandósult rosszkedv mind a stressz következménye. Ennél is rosszabbak talán a fizikai tünetek, nevezetesen a fejfájás, fáradtság, vérnyomás-növekedés és hasonlók. Hosszútávon az állandó stressz olyan komoly dolgok előidézője lehet, mint például a gyomorfekély, az egyéb emésztőrendszeri betegségek, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a krónikus alvászavar, esetleg a mély depresszió.

A stressz a civilizáció egyik legelterjedtebb problémája, mely a szakértőknek is komoly kihívást jelent - orvosi szakvélemények támasztják alá, hogy a betegségek közel 66 százalékának hátterében a stressz áll.* Ebből kifolyólag mindenkinek komolyan foglalkoznia kell a témával, hogy megóvhassa magát és szeretteit a veszélyes következményektől.


A stressz valójában a szervezet reakciója egy ingerre: készültségbe helyezkedik valamilyen szokatlan, veszélyes vagy ismeretlen helyzettel, állapottal szemben. A vészhelyzet érzése miatt feszültség uralkodik el rajtunk, a vegetatív idegrendszer aktívvá válik, tehát felgyorsul a szívdobogásunk, nő a vérnyomásunk és cselekvési kényszer uralkodik el rajtunk. Fizikai megjelenésében ez sokszor párosul izzadással, az arc kipirosodásával, kézremegéssel vagy légszomjjal.