MENU

Az elhízásról...

Az elhízás napjainkban nem véletlenül az egyik legtöbbet emlegetett egészségügyi probléma, világszerte komoly problémákat okoz. Számos kutató és orvos foglalkozott már és foglalkozik napjainkban is a jelenség globális szintű felmérésével, kezelésének lehetőségeivel. A köztudatban a hétköznapi ember számára az elhízás azonban sajnos még mindig elsősorban esztétikai probléma, holott számtalan fórum hívja fel a figyelmet egészségügyi kockázataira is.
help.jpg

Az elhízás eredete sokféle lehet. Leggyakoribb oka egyszerűen a túlzott energia-, azaz táplálékfelvétel és/vagy az energialeadás csökkenése lehet, de okozhatja központi idegrendszeri, hormonrendszeri vagy genetikai ok is, ám a végeredmény minden esetben az anyagcsere-folyamatok olyan irányú változása, mely a zsírraktárak megnövekedéséhez vezet. Meg kell jegyezni, hogy a túlsúly növekedésével a jellemzően előforduló kísérőbetegségek száma is növekszik, melyeket sajnos a modern gyógyászatban elsősorban tünetileg kezelnek, ami sok esetben más egyéb problémához (pl. mellékhatásokhoz) vezethet. Így a dominóelv alapján egy problémahalmaz kialakulása indulhat be, számos gyógyszer bevonásával, miközben a probléma a testsúly optimális szintre hozásával nagyon egyszerűen orvosolható lehetne.elhizas1.jpg

Az elhízás a következő betegségek kialakulására jelent fokozott kockázatot*:
szív és érrendszeri megbetegedések (pl. magas vérnyomás),
anyagcsere-betegségek (pl. II. típusú diabétesz, köszvény),
mozgásszervi betegségek (pl. ízületi panaszok, gerincpanaszok),
daganatos megbetegedések (pl. emlőrák, méhnyakrák),
emésztőrendszeri betegségek (pl. refluxbetegség, epekő),
vénás megbetegedések (pl. visszerek),
mentális/idegrendszeri betegségek (pl. depresszió),
egyéb: bőrgyógyászati betegségek, légzőrendszeri betegségek, hormonrendszeri problémák stb.

A felsoroltakon túl tudnunk kell, hogy a normál testtömeggel rendelkezőekhez viszonyítva az elhízott emberek élettartama is rövidebb. Az elhízás tehát krónikus betegségnek tekinthető, mely tartós és megfelelő kezelést igényel.etelpiramis.jpg

Az elhízás kezelése és megelőzése a tudományos világ egyik legfelkapottabb témája. A hétköznapi emberekhez leggyakrabban mégis a gyors és egyszerű megoldásokat kínáló termékek és szolgáltatások jutnak el, melyek eléggé csábítóak ahhoz, hogy a fölös kilóival küzdő „páciens” akár csak kipróbálás erejéig is, de igénybe vegye őket, nagy veszélynek kitéve egészségét és anyagcseréjét. Nem létezik olyan fogyókúra, mely egyszerre gyors és egészséges. Tartós és kielégítő eredményt csak szakember által gondosan megtervezett és megfelelően kivitelezett életmódváltás hozhat. Mindehhez kiváló kiegészítő segítséget nyújthatnak egyes jó minőségű termékek, melyek vagy az étrend kiegészítését, vagy pedig egyéb célt szolgálhatnak (pl. lúgosítás, antioxidáns védelem az ártalmas szabad gyökök ellen stb.).

A CaliVita termékskáláján számos olyan készítményt talál, mely igénytől és céltól függően hatékonyan hozzájárulhat a testtömegcsökkentő étrend és életmódváltás eredményéhez.
NAGYON fontos, hogy ne csak a bikiniszezon legyen a fő motiváló erő az ideális testtömeg eléréséhez! Egészségünk és fittségünk legyen az elsődleges cél, mellyel szó szerint könnyebben vehetjük a mindennapok akadályait.